maandag 24 januari 2022

Alles over Dordrecht

Lezing Nationaal Onderwijsmuseum over iconen

Lezing Nationaal Onderwijsmuseum over iconen

30 januari 2014
Van 20:00 uur tot en met 22:00 uur

Het Nationaal Onderwijsmuseum organiseert op donderdag 30 januari 2014 een lezing over het gebruik van foto’s in geschiedenisboeken. In de lezing Canonieke icoonfoto’s – welke foto’s komen altijd weer terug in de geschiedenisboekjes?  geeft dr. Martijn Kleppe  een inkijkje in de manier waarop foto’s gekozen worden voor schoolboeken en hoe die werkwijze er soms toe leidt dat foto’s verkeerd gebruikt worden.

Waarom staan vaak dezelfde foto’s in schoolboeken voor het vak Geschiedenis? Wie kiest deze foto’s en waarom eigenlijk? Martijn Kleppe van de Erasmus Universiteit Rotterdam schreef het boek ‘Canonieke Icoonfoto’s’ waarin hij onderzocht welke foto’s van de Nederlandse geschiedenis functioneren als icoonfoto door ruim vierhonderd geschiedenisschoolboeken te analyseren.

Kleppe sprak met de makers van de boeken en onderzocht twee foto’s uitgebreid: een foto van Pieter Jelles Troelstra uit 1912 en een foto waarop Dolle Mina’s hun buik laten zien met daarop de tekst ‘Baas in eigen Buik’.

Dr. Martijn Kleppe is werkzaam aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Voor meer informatie zie www.martijnkleppe.nl en www.canoniekeicoonfotos.nl.

Info

Organisator:

Adres:

Nationaal Onderwijsmuseum

Nieuwe Haven 26

Deel dit bericht met je vrienden!