zaterdag 31 juli 2021

Alles over Dordrecht

De Bezetting Speelt

De Bezetting Speelt

15 december 2013
Van zondag 15 december 2013 tot en met zondag 15 december 2013
Van 15:00 uur tot en met 00:00 uur

Noorderlicht
Ingeleid door de korte maar krachtige Serenata in Vano van Carl Nielsen, voor de aparte bezetting van klarinet, fagot, hoorn, cello en contrabas, richt De Bezetting Speelt in Noorderlicht het voetlicht op wel heel bijzondere schatten uit het Noordse kamermuziekrepertoire.
Speciaal voor Caroline Wagner, violiste van De Bezetting Speelt, werd vorig seizoen een Hardanger Vedel gebouwd door vioolbouwer Tim de Vries. De Vedel heeft behalve de bespeelde snaren ook resonantiesnaren en daardoor een uniek geluid, wat centraal staat in het Kwintet voor Hardanger Vedel en Strijkkwartet van Johan Kvandal.

In contrast hiermee staat het atmosferische Kwintet voor Blazers van Carl Nielsen (1922), waarin de klankkleuren van de verschillende blaasinstrumenten prachtig belicht worden. Dit stuk is een ware gelegenheid voor de luisteraar om te ervaren hoe verschillend kamermuziek voor blazers is van kamermuziek voor strijkers.

Strijkers en blazers komen vervolgens samen in wederom een nieuw arrangement voor De Bezetting Speelt van een symfonisch werk: de première van Ere Lievonens bewerking van En Saga van Jean Sibelius. Dit stemmige symfonische gedicht leent zich uitstekend voor de musici van De Bezetting Speelt, die nu eens hun solistische kwaliteiten tentoonspreiden, dan weer met tien man sterk een ware orkestrale klank weten voort te brengen. De Bezetting Speelt dankt de erven Sibelius en de Universiteit van Helsinki voor het mogen uitvoeren van dit werk.
 

Info

Organisator:

Adres:

Telefoon:

E-mailadres:

Website:

Dordts Museum

Nieuwe Haven 30

+31 (0)78 770 5320

e.kara@dordrecht.nl http://www.dordrechtsmuseum.nl/
Deel dit bericht met je vrienden!