Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij agendaitem: 'Voor ieder wat wils bij concerten van Dordrechts Philharmonisch orkest'
05okt 2013

Voor ieder wat wils bij concerten van Dordrechts Philharmonisch orkest

Zaterdag 5 oktober 2013 vanaf 20:00 uur.

Het Dordrechts Philharmonisch orkest laat de komende twee weken volop van zich horen. Op zaterdag 5 oktober geeft Phil Good haar herfstconcert samen met Brassband Crescendo uit Steenwijk. Het Groot Philharmonisch orkest geeft op zaterdag 12 oktober een try-out concert in de aanloop naar het concert op zondag 3 november in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Beide concerten beginnen om 20.00 uur in het Benevia muziekcentrum aan de Spirea 7 te Dordrecht. Kaarten kosten 7,50 euro inclusief koffie of thee, en zijn verkrijgbaar via de website www.dpho.nl en aan de zaal. 

Het concert op zaterdag 5 oktober wordt geopend door Brassband Crescendo uit Steenwijk. Onder leiding van dirigent Jan Holtrop verzorgt de Brassband van deze meer dan 100 jaar oude vereniging het programma voor de pauze. Na de pauze brengt Phil Good een gevarieerd programma met onder andere muziek uit de films “The Lion King”, en  “As it is in heaven”. Het orkest speelt ook Jiddische muziek: A Klezmer Karnival van Philip Sparke. Dirigent Karel van Dee maakt deze avond zijn debuut als dirigent van Phil Good. Hij begon in september bij Phil Good en volgde de overleden Piet de Kievit op. Het belooft een mooi concert te worden met leuke gevarieerde muziek.

Het Groot Philharmonisch orkest onder leiding van dirigent Jan Gerrit Adema is in voorbereiding van haar concert in de Beurs van Berlage in Amsterdam op zondag 3 november. De Dordtse Phil speelt daar in de prestigieuze concertreeks Blazen in de Beurs. Op zaterdag 12 oktober geeft ze een try-out concert.

Het orkest speelt alle vijf delen uit de Star Wars Trilogy van componist John Williams, in een bijzondere bewerking van Donald Hunsberger. De instrumenten in het orkest komen in dit arrangement mooi tot hun recht, zowel individueel als in samenspel. Ook worden er bijzondere instrumenten gebruikt, zoals de altfluit.

Een ander bijzonder instrument is de Theremin: daarop speelt solist Thorwald Jorgensen in “A First Airphonic suite for Theremin and concertband” van Joseph Schillinger. Jorgenson gaf het afgelopen jaar zo'n 100 concerten op Theremin over heel de wereld: van Sint Petersburg tot de Verenigde Staten. De theremin werkt met twee krachtvelden die in beweging worden gebracht waardoor het geluid ontstaat. Hoe dat klinkt kun je beluisteren op zaterdag 12 oktober!

Er zal ook  muziek klinken van Donald Grantham: Baron Cimetière's Mambo. Het muziekstuk is geïnspireerd op de Loa (geest) Baron Cimetière uit de Voodoo. Deze geest waakt over de doden (Cimetière=begraafplaats). Een dans met een luguber tintje dus.
Dirigent Jan Gerrit Adema zal een toelichting verzorgen bij de bijzondere muziekstukken. Niet alleen muzikaal, maar ook inhoudelijk belooft het dus een interessant concert te worden! Het concert is gratis voor Vrienden van de Phil. Andere bezoekers betalen 7,50 euro.

Contactinformatie:
Locatie: Benevia muziekcentrum aan de Spirea 7 te Dordrecht
Organisator: Dordts Philharmonisch Orkest
Website:http://www.dpho.nl


Deel dit bericht met je vrienden!