zaterdag 22 januari 2022

Alles over Dordrecht

Canonieke icoonfoto’s

Canonieke icoonfoto’s

28 augustus 2013
Van 20:00 uur tot en met 22:00 uur

Canonieke icoonfoto’s – welke foto’s komen altijd weer welke foto’s komen altijd weer terug in de geschiedenisboekjes?

Lezing Nationaal Onderwijsmuseum
Het Nationaal Onderwijsmuseum organiseert Het Nationaal Onderwijsmuseum organiseert op donderdag 28 op donderdag 28 op donderdag 28 augustus augustus augustus 2013 een lezing 2013 een lezing 2013 een lezing over het gebruik van foto’s in geschiedenisboeken over het gebruik van foto’s in geschiedenisboeken het gebruik van foto’s in geschiedenisboeken....

In de lezing In de lezing In de lezing Canonieke icoonfoto’s, welke foto’s komen altijd weer terug in de geschiedenisboekjes? Geeft dr. Martijn Kleppe een inkijkje in de manier waarop foto’s gekozen worden voor schoolboeken en hoe die den voor schoolboeken en hoe die werkwijze er soms toe leidt dat foto’s verkeerd gebruikt worden. ruikt worden.

Waarom staan vaak dezelfde foto’s in schoolboeken voor het vak Geschiedenis? Wie kiest deze foto’s en waarom eigenlijk? Martijn Kleppe van de Erasmus Universiteit Rotterdam schreef het boek ‘Canonieke Icoonfoto’s’ waarin hij onderzocht welke foto’s van de Nederlandse geschiedenis functioneren als icoonfoto door ruim vierhonderd geschiedenisschoolboeken te analyseren.

Kleppe sprak met de makers van de boeken en onderzocht twee foto’s uitgebreid: een foto van Pieter Jelles Troelstra uit 1912 en een foto waarop Dolle Mina’s hun buik laten zien met daarop de tekst ‘Baas in eigen Buik’.

Dr. Martijn Kleppe is werkzaam aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Deel dit bericht met je vrienden!