zondag 16 januari 2022

Alles over Dordrecht

Rondleiding Van Cobra tot Nul Naoorlogse kunst in uitersten

Rondleiding Van Cobra tot Nul Naoorlogse kunst in uitersten

28 juli 2013
Van 14:30 uur tot en met 23:59 uur

Appel, Corneille, Peter Struycken, Carel Visser. Vertegenwoordigers van twee uitersten in de kunst: de ongeremde veelkleurige, expressieve schilderkunst van de jaren 50-beweging Cobra en als tegenpool de koele industriële zakelijke kunst van de 60er en 70er jaren. 
 
De rondleiding Van Cobra tot Nul op zondag 28 juli in het Dordrechts Museum neemt u mee voor een tour langs deze twee kunstuitingen en laat u met eigen ogen de opmerkelijke verschillen en tegenstellingen zien. De werken zijn eigendom van het Dordrechts Museum.
 
Cobra
Na de Tweede Wereldoorlog zochten kunstenaars naar een nieuwe kunst voor een nieuwe wereld. Met de verschrikkingen van het barbaarse geweld nog op het netvlies was  traditionele schoonheid onmogelijk. De nieuwe vrijheid vroeg om een spontane manier van werken. Kunst moest ongeremd zijn, zoals de beeldende expressie van primitieve culturen en kinderen. Dit was het uitgangspunt van de internationale beweging Cobra, waar Karel Appel, Constant en Corneille deel van uit maakten. 
 
Nul en minimaal
Als reactie op de expressieve schilderkunst van Cobra ontstond in de jaren zestig een koele en zakelijke kunst. In plaats van het uitbundige kwam het minimale: lijn, vierkant
en cirkel. In plaats van veelkleurigheid kwam monochromie. Geen verf meer maar industriële materialen. In Nederland vormden Jan Schoonhoven, Henk Peeters
en Armando de Nul groep. Jan van Munster, Peter Struycken en Carel Visser werden bekend met hun abstract-geometrische werken. 
 
Locatie: Dordrechts Museum
Aanvang: 14.30 uur
Deelname: gratis (excl. entree museum)
Aanmelden: balie Dordrechts Museum (vol=vol)
Deel dit bericht met je vrienden!