zaterdag 22 januari 2022

Alles over Dordrecht

Griekse poëzie & muziek met Kees Klok

Griekse poëzie & muziek met Kees Klok

29 januari 2012
Van 13:30 uur tot en met 00:00 uur

Vandaag start het eerste concert in de serie Woord & Klankkunst met als thema Griekse poëzie en muziek. Dordtse dichter Kees Klok draagt gedichten voor van Michalis Piëris, van Stella Timonidou en van zichzelf. Hij doet dit in het Nederlands en in het Grieks. De gedichten worden afgewisseld met Griekse muziek van de uit Brussel afkomstige groep Vinylio.

De dichter, vertaler en historicus Kees Klok vertaalde samen met zijn echtgenote Stella Timonidou een aantal Griekse en Cypriotische dichters in het Nederlands. De laatste jaren van haar leven, tot haar overlijden in 2007, woonde de in Thessaloniki geboren vertaalster, dichteres en taalwetenschapper Stella Timonidou in Dordrecht. Gedichten van Kees Klok werden, behalve door haar, ook door Nadia Poulou-Bleeker in het Grieks vertaald.

Vinylio, dat bestaat uit Giannis Sarris (bouzouki/zang), Christos Sarantidis (gitaar) en Maria Spyroglou (zang/def), legt zich toe op traditionele rebetica met hier en daar eigen arrangementen en improvisaties. Rebetica, oorspronkelijk afkomstig uit Klein-Azië en naar Griekenland gekomen door de gedwongen emigratie van veel Grieken uit Turkije (1923), wordt ook wel de Griekse blues genoemd.

Michalis Piëris (Eftagonia, Cyprus, 1952) studeerde Griekse taal- en letterkunde en theaterwetenschappen in Thessaloniki en Sydney. Hij is als hoogleraar verbonden aan het instituut voor Byzantijnse en Nieuwgriekse Studiën aan de Universiteit van Cyprus en redacteur van het literaire tijdschrift Ylantron.

Info

Organisator:

Adres:

Website:

Kunstkerk

op locatie in Dordrechts Museum

www.kunstkerkdordrecht.nl
Deel dit bericht met je vrienden!