Dodenherdenking 2016
Dodenherdenking 2016: De vrijheid omarmd.
Herdenkingsdienst in de Singelkerk aan de Dubbeldamseweg/Singel
Organisatie: Platform Raad van Kerken en Reformatie Instituut Dordrecht.
Aanvang: 19.00 uur; kerk open om 18.30 uur; muziek om 18.45 uur.
Thema: Nationaal comité 4 en 5 mei.
Muziek
- Petit Prélude - Joseph Jongen
- Pastorale - Louis James Alfred Lefébure-Wély
- Ach bleib mit deiner Gnade, op. 65 - Sigfrid Karg-Elert door David van der Vlies, orgel
Begroeting door ds. Arie van der Zwan, predikant van de Singelkerk
Lezing van een moderne versie van Psalm 43 (Naar: Beeldspraak) door Jon Besseling
We noemen de namen door Nelleke de Smoker, fractievoorzitter D66
Circa duizend mensen met een band met Dordrecht kwamen in de tweede wereldoorlog om. We gedenken telkens met een aantal namen omdat opdat alle namen in herinneringen blijven voortleven….
- Plaatsvervangend Directeur Buitenschool Bernadina Catharina Dicke. Zij kwam om bij het bombardement op park Merwesteyn op 24 oktober 1944.
- DFC trainer Arpad Weisz van het Bethlehemplein 22. Omdat hij Jood was, werd hijgedwongen te stoppen als trainer. Hij werd in 1944 vermoord in Auschwitz. Ook zijn gezin werd omgebracht.
- Geheimagent en marconist van Soldaat van Oranje Aart Alblas: één van de vier zonen van Dordrecht uit 1918. Omgebracht in kamp Mauthausen in september 1944.
- Politicus Emanuel Hamburger. Hij was leraar aan de gemeentelijke HBS en woonde aan de Singel 56 – 58. Hamburger werd door een leerling in 1944 verraden en in 1945 vermoord.
- Onderwijzer Leendert Keesmaat, één van de achttien doden uit het gedicht van Jan Campert. Hij werd 75 jaar geleden doodgeschoten op de Waalsdorpervlakte. Uit zijn mond klonk op weg naar fusilladeplek Psalm 43.
- Rabbijn en godsdienstleraar Barend Josua Katan. Hij volgde in 1932 rabbijn Dasberg op en werd op 30 april 1943 omgebracht in concentratiekamp Auschwitz. Katan is de laatste rabbijn uit de Dordtse geschiedenis. Vanaf de Rozenhof 22 werden ook zijn vijf andere gezinsleden weggevoerd en vermoord.
- Johan Dhont uit Dordrecht werd nog in april 1945 door Duitsers nabij Hoogeveen doodgeschoten.
- Hannelore Thal, was gevlucht uit Dortmund. Ze zat ondergedoken aan de Adriaan van Bleyenburgstraat 50. Ze werd opgepakt en kwam in juli 1943 om in Sobibor.
Muziek
- Melodie van Gluck (Kreisler) door David van der Vlies, orgel en Alisa van Dijk, viool.
Lezing uit de Schriften: Lukas 4 vs 14-20 Gelezen door de heer drs. A.A.M. Brok, burgemeester.
En Jezus keerde door de kracht van de Geest terug naar Galilea, en het gerucht over Hem verspreidde zich door heel de omgeving. En Hij gaf onderwijs in hun synagogen en werd door allen geprezen. En Hij kwam in Nazareth, waar Hij opgevoed was, en ging naar Zijn gewoonte op de dag van de sabbat naar de synagoge, en Hij stond op om te lezen. En aan Hem werd het boek van de profeet Jesaja gegeven, en toen Hij het boek opengedaan had, vond Hij de plaats waar geschreven stond:
“De Geest van de Heere is op Mij, omdat Hij Mij gezalfd heeft; Hij heeft Mij gezonden om aan armen het Evangelie te verkondigen, om te genezen die gebroken van hart zijn, om aan gevangenen vrijlating te prediken en aan blinden het gezichtsvermogen, om verslagenen weg te zenden in vrijheid, om het jaar van het welbehagen van de Heere te prediken.”
En toen Hij het boek dichtgedaan en aan de dienaar teruggegeven had, ging Hij zitten, en de ogen van allen in de synagoge waren op Hem
gevestigd.
Overdenking: De vrijheid omarmd door ds. Michel Meeuws, predikant Kerk van de Nazarener.
Samenzang: gezang 456 (Liedboek voor de Kerken)
Zegen ons Algoede,
neem ons in uw hoede
en verhef uw aangezicht
over ons en geef ons licht.
Stort, op onze bede,
in ons hart uw vrede,
en vervul ons met de kracht
van uw Geest bij dag en nacht.
Amen, amen, amen!
Dat wij niet beschamen
Jezus Christus onze Heer,
amen, God, uw naam ter eer!
Gebeden: afgesloten met het gezamenlijk bidden van het Onze Vader door ds. Riet Boogaard, predikant Ontmoetingskerk
Heenzending
Muziek
- Ich ruf' zu dir, Herr Jesu Christ, BWV 639 - Johann Sebastian Bach. Door: David van der Vlies, orgel.
Een ieder heeft ruim gelegenheid om in eigen tempo naar de dodenherdenking om 20.00 uur op het Sumatraplein te gaan. Na afloop van de plechtigheden zal er in de Wilhelminakerk, Blekersdijk 41 een concert zijn. Aanvang 20.45 uur.