zondag 16 januari 2022

Alles over Dordrecht

Open huis Zorgboerderij De Veldlinden

14 oktober 2011
Van 10:00 uur tot en met 15:00 uur

Eén keer per jaar gaan alle deuren open, om belangstellenden kennis te laten maken met de mensen en de producten op dit speciale, agrarische bedrijf. Van tien uur ’s ochtends tot drie uur ’s middags is er ook van alles te koop. De opbrengst is belangrijk, want de zorgboerderij werkt zonder winstoogmerk, maar moet natuurlijk wel inkopen kunnen doen.

De Veldlinden is gevestigd aan de Noorderelsweg 14, in de Dordtse Biesbosch. Ooit was het een gewone boerderij met schuur, maar vier jaar geleden maakte eigenaresse Yvonne in ’t Veld er een zorgboerderij van. “En daar heb ik geen seconde spijt van gehad, want het is bijzonder dankbaar werk”, vertelt ze. Het speciale aan haar boerderij zit ‘m vooral in het personeel. Dat bestaat uit twintig cliënten van Syndion, een organisatie die mensen met een beperking helpt en begeleidt.

De boerin stuurt haar ‘hulpboeren en timmerlui’ aan vanuit een klein gebouwtje, naast de schuur. “Ze worden dagelijks met een busje gebracht en opgehaald. Hier op de boerderij werken ze in twee groepen”, zegt Yvonne, “de ene noemen we landelijk hout, de andere de landbouwgroep. Die laatste houdt zich natuurlijk bezig met de gewassen. Zo verbouwen we hier aardappelen, uien, kalabassen, bolchrysanten en sinds kort ook siermais”.

De houtgroep maakt de meest uiteenlopende producten, van vogelhuisjes en tuinmeubels tot huiskamerschermen en kerstboompjes. De makers zijn mensen met niet-aangeboren hersenletsel. In de landbouwgroep zitten ook mensen met een aangeboren beperking. “Ze werken hier met veel plezier. Dat kunnen mensen vrijdag ook zien. We zitten dan wel diep in de Biesbosch, maar deze mensen hoeven niet verstopt te worden. Ze laten graag zien, wat ze kunnen”, aldus de boerin.

De opbrengst van de open dag wordt opnieuw geïnvesteerd in de zorgboerderij: “daarom hopen we dat het weer minstens zo druk wordt als vorig jaar”.

Deel dit bericht met je vrienden!