zondag 16 januari 2022

Alles over Dordrecht

Programma Weg van de stad

Programma Weg van de stad

20 maart 2011
Van 14:30 uur tot en met 00:00 uur

Het Ophelia Trio en stadsdichter Marieke van Leeuwen hebben de handen ineen geslagen voor het programma ‘Weg van de stad’. Een aantal jaren geleden mocht het Ophelia Trio een eigen concertserie verzorgen in Museum Mesdag in Den Haag. Een van de programma’s die zij daarvoor samenstelde was ‘Weg van de stad’. Op verzoek van de Stichting Bijzondere Concerten zal dit programma in reprise worden genomen, dit keer met medewerking van Marieke van Leeuwen.

In ‘Weg van de stad’ worden de liefde voor en de hekel aan de stad bezongen, soms in het algemeen, andere keren met een specifieke stad in gedachten. Naast de gedichten van Marieke van Leeuwen, waarin Dordrecht van diverse kanten wordt belicht staan op de lessenaar composities van ondermeer Beethoven, Bliss, Schubert, Milhaud en Weill.

Hierin komt de stad naar voren als een lawaaierig en ontaard fenomeen, een afvoerputje of juist als een verstild ideaalbeeld. Als reactie hierop vluchten sommigen naar het platteland, verheerlijken de natuur en identificeren zich hiermee, terwijl anderen juist een ode brengen aan de stad en zijn inwoners. Een man verlaat de stad en daarmee zijn geliefde, maar verlangt tegelijkertijd naar ze terug. Voor een enkeling is het te laat: zij zwerft in waanzin door de straten.

Bezetting:
Marjoleine Schaap – sopraan
Karin Dolman – altviool
Caecilia Boschman – piano

De toegangsprijs bedraagt €15,= (CJP/ 65+/ Dordtpas €12.50).

Deel dit bericht met je vrienden!