zondag 16 januari 2022

Alles over Dordrecht

Symposium De Statenvertaling

30 september 2010
Van 19:45 uur tot en met 22:00 uur

Lezing en discussie
Dr. Anne Jaap van den Berg, bibliothecaris van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG), verzorgt de lezing over de Statenvertaling, waarin hij zich onder andere afvraagt welke invloed de Statenbijbel heeft gehad op de ontwikkeling van de Nederlandse taal (ABN). Hij vergelijkt de Statenbijbel met andere Bijbelvertalingen uit de zestiende en zeventiende eeuw en reflecteert op de betekenis en het belang van de (Staten)vertaling. Tijdens een discussie kunnen aanwezigen hun vragen en visies kenbaar maken. Erfgoedcentrum DiEP en het Nederlands Bijbelgenootschap richten een kleine presentatie in van betekenisvolle Bijbels. Het volledige programma en het inschrijfformulier zijn te vinden op de website www.driestar-educatief.nl/dordrecht. Kosten: 7,50 euro.

De lezing is er een in een serie evenementen met als thema de Reformatie. Andere activiteiten zijn een symposium op 13 november over ‘De Bijbel en de kunst’, de presentatie van de Herziene Statenvertaling op 4 december en de Nieuwe Dordtse Synode, die plaatsvindt op 10 en 11 december. Allemaal gehouden in de Grote Kerk van Dordrecht. Erfgoedcentrum DiEP besteedt met de tentoonstelling 'Het Ware Geloof?' in het Hof in Dordrecht tot en met 26 september aandacht aan de Reformatie als botsing van culturen.

Gastheer
Driestar Educatief organiseert dit jaar, samen met het Reformatie Instituut Dordrecht en de gemeente een deel van haar Studium Generale programma in Dordrecht, de stad die een belangrijke rol speelde in de Nederlandse kerkgeschiedenis. Zo leidde de Nationale Synode (1618/1619), een marathonvergadering van 180 zittingen die in Dordrecht werd gehouden, tot grote maatschappelijke veranderingen: de calvinistische leer werd er vastgesteld en de minder strenge remonstrantse visie verworpen. De leden van de Synode namen nog een ingrijpend besluit: ze lieten de Bijbel in het Nederlands vertalen. Deze zogenoemde 'Statenvertaling' werd de grondslag voor het geschreven Nederlands.

Deel dit bericht met je vrienden!