zondag 16 januari 2022

Alles over Dordrecht

Lezingencyclus Bach in de Bieb

17 september 2010
Van vrijdag 17 september 2010 tot en met zondag 26 september 2010


In de aanloop naar het eerste Bach Festival Dordrecht (17 t/m 26 september 2010) organiseert het Bach Festival in samenwerking met de Bibliotheek A tot Z de inleidende lezingencyclus Bach in de Bieb op de dinsdagavond. De lezingen worden verzorgd door Jan Nuchelmans, musicoloog en artistiek leider van het festival, en vinden plaats op 31 augustus, 7 en 14 september om 20.00 uur in de krantenzaal van de Centrale Bibliotheek in Dordrecht. De lezingen zijn gratis toegankelijk.

Johann Sebastian Bach (1685-1750) wordt gezien als één van de grootste en invloedrijkste componisten uit de muziekgeschiedenis. Hij was componist, organist, klavecinist, violist, zanger en ook leraar en dirigent. Zijn muziek inspireert jong en oud tot op de dag van vandaag: tot luisteren, componeren, zingen, intellectuele of religieuze beleving en vooral tot genieten. De lezingencyclus Bach in de Bieb biedt geïnteresseerden de kans om meer te weten te komen over het leven en het werk van deze grote componist én is tevens een mooie voorbereiding op de intensieve muzikale festivalperiode.

Lezingen Bach in de Bieb
Dinsdag 31 augustus: ‘Johann Sebastian Bach- een leven in muziek’.
Deze lezing volgt het leven van Johann Sebastian Bach op de voet. Aan de hand van beeldmateriaal en muziek komen vragen als ‘Waar was Bach werkzaam’ en ‘ Was Bach wel de grootste componist van zijn tijd?’ aan de orde.
Dinsdag 7 september: ‘Bach en de instrumentale muziek’.
In deze lezing staat het instrumentale werk van Bach centraal: uiteraard het werk dat ontstond in het kader van zijn werk als organist, maar ook zijn oeuvre voor klavecimbel (o.a. Goldberg-Variationen), de solowerken voor viool en cello, en zijn orkestmuziek. Wie waren Bachs voorbeelden? En werd hij zelf nagevolgd? Op wat voor instrumenten speelden Bach en zijn collega’s?
Dinsdag 14 september: ‘Bach en de vocale muziek’.
In deze lezing wordt aandacht besteed aan Bachs vocale muziek, voor het overgrote deel kerkmuziek. Wat waren zijn taken? Wat was de plaats van de cantates en de passies? En wat is er speciaal in Bachs kerkmuziek? De voorbeelden komen uit de cantates die in het festival zullen klinken.

De lezingreeks wordt verzorgd door Jan Nuchelmans - musicoloog en artistiek leider van het Bach Festival Dordrecht - en vindt plaats in de krantenzaal van de Centrale Bibliotheek, Groenmarkt 153 in Dordrecht, van 20.00 tot 22.00 uur. De lezingen zijn gratis toegankelijk. Gezien de beperkte capaciteit van de ruimte is vroegtijdig reserveren aan te bevelen. Reserveren is gewenst en mogelijk via de mail marjoleinkloeg@bachfestivaldordrecht.nl of telefonisch 078 – 750 42 12.

Bach Festival Dordrecht
Dordrecht presenteert van 17 t/m 26 september het ‘Bach Festival Dordrecht’. Gedurende 10 dagen wordt niet alleen muziek van Johann Sebastian Bach uitgevoerd, maar ook vertalingen van zijn muziek naar eigentijdse genres zoals jazz, rap en wereldmuziek. Op het programma staan meer dan 120 concerten en andere activiteiten voor jong en oud, variërend van uitvoeringen door toonaangevende ensembles en solisten van wereldfaam tot optredens in huiskamers en op straat, filmvoorstellingen, lezingen, kindermiddagen en masterclasses. Veel concerten in de historische binnenstad zijn gratis toegankelijk.

Deel dit bericht met je vrienden!