zondag 16 januari 2022

Alles over Dordrecht

19de Eeuw proeven in Huis Van Gijn

19de Eeuw proeven in Huis Van Gijn

11 september 2010
Van zaterdag 11 september 2010 tot en met zondag 12 september 2010
Van 11:00 uur tot en met 17:00 uur

‘De smaak van de 19de eeuw’, zo luidt het thema van de Open Monumentendagen die op zaterdag 11 en zondag 12 september plaatsvinden. Een thema dat perfect past bij Huis Van Gijn aan de Nieuwe Haven 29/30 in Dordrecht, want waar kun je die 19de eeuw beter proeven dan in het voormalige patriciërshuis van bankier en verzamelaar Simon van Gijn (1836-1922).

Het museum is op beide dagen gratis toegankelijk van 11.00 tot 17.00 uur. Het huis toont bezoekers hoe het leven van een rijke en vooraanstaande familie in de 19de eeuw er uitzag. Van Gijn kocht het huis in 1864 en liet tussen 1886 en 1889 de salon, eetkamer, woonkamer, studeerkamer, tuinkamer en bibliotheek door architect Constantijn Muysken verbouwen en renoveren volgens de typische stijl van het eind van de 19de eeuw.
Muysken liet interieurafwerkingen ontwerpen in vroegere stijlen, zoals de Oud-Hollandse of neo-renaissancestijl of de neo-Lodewijk XIVe-stijl. ,,De architect deed dat zo zuiver mogelijk, maar voegde wel moderne elementen toe. Verder had je in de 17de eeuw bijvoorbeeld nog geen gemakkelijke stoelen dus gebruikte hij die stijlen voor de studeerkamer, de werkkamer of de bibliotheek. Rechte stoelen zoals ze al in gebruik waren in de 17de eeuw waren heel geschikt voor functies als werken en lezen,” legt conservator Chris de Bruyn uit. In de Rode- of Vriesendorpsalon werden gasten ontvangen en heeft men gekozen voor de Louis Quatorze-stijl met comfortabele banken en stoelen en een kleurrijk gestoffeerd interieur met veel verguldsel om de status van de gastheer te benadrukken. De ronde zitbank in het midden is een 19de-eeuws element.
Op de tweede etage van het museum, bij de tentoonstelling ‘Thuis in de tijd van Simon van Gijn’ worden de verschillende stijlen in het huis nader toegelicht. Daar kunnen bezoekers ook hun eigen interieurstijl samenstellen via een computerscherm. Ze kunnen het behang bepalen, de vloerbedekking, de bekleding van een stoel en de lijst van het schilderij, net zoals Van Gijn in de 19de eeuw deed. Het resultaat kunnen ze naar zichzelf e-mailen.
De 19de eeuw was een eeuw waarin allerlei uitvindingen op technisch gebied praktisch werden toegepast. Ook dat is in Huis Van Gijn terug te zien. Hij liet in het hele huis gaslicht aanleggen, had als een van de eersten telefoon – nog te zien op zijn studeerkamer – en liet het eten bereiden op een fornuis en niet meer op het gemetselde 18de-eeuwse exemplaar waarbij je water alleen aan de kook kreeg boven een open vuur in de schouw.  Verder had de familie al een badkamer, die toen nog niet vanzelfsprekend was in herenhuizen.
Het thema ‘smaak van de 19de eeuw’ komt zelfs letterlijk terug in het kookboek met recepten dat de moeder van Simon van Gijn samenstelde en dat in de winkel te koop is. De Bruyn: ,,Ze kookten toen vooral grote hoeveelheden en waren niet zuinig met eieren, boter en reuzel.”

Historische markt
De Dordtse musea zijn zaterdag 11 september ook vertegenwoordigd op de historische markt die van 10.30 tot 16.30 uur in de Grote Kerk wordt gehouden. Vrijwilligers delen in de museumkraam informatie over Huis Van Gijn en het Dordrechts Museum uit, ansichtkaarten van schilderijen en posters van tentoonstellingen. Ook ligt er een dvd over de verbouwing van het Dordrechts Museum en het kookboek van Mevrouw Van Gijn.

Deel dit bericht met je vrienden!