zondag 16 januari 2022

Alles over Dordrecht

Lezing over mystiek

11 september 2010
Van 14:00 uur tot en met 15:00 uur

Ter gelegenheid van de tentoonstelling het Ware Geloof? De reformatie als cultuurclash in Dordrecht organiseert Erfgoedcentrum DiEP een lezing van Prof. Dr. Henk van Os over het verloren gaan van de mystiek. Van Os presenteerde diverse kunstprogramma’s waaronder Beeldenstorm en Museumschatten. Als geen ander weet hij te enthousiasmeren over kunst, cultuur en aanverwante zaken.

Het weekend van zaterdag 11 en zondag 12 september doet Dordrecht zoals ieder jaar mee aan het Landelijke Open Monumenten weekend. De tentoonstelling in Het Hof is dan gratis toegankelijk. Om 14:00 uur organiseert Erfgoedcentrum DiEP voor belangstellenden de lezing, ook met vrije entree.

Mystieke bomen
Vóór de reformatie kende het christendom ook verschillende invloedrijke mystieke stromingen. In het theologische gekrakeel van de reformatie gaat een belangrijk deel van de geheimen daarvan voor de religie verloren. Velen verlangen heimelijk wel eens terug naar het rijke en minder rationele geestesleven van toen, waarin meer plaats was voor verbazing en verwondering en innerlijke groei.

Hartenruil
Als geboren verteller neemt Henk van Os u mee in de wonderen van de mystiek. Bekende namen van heiligen en mystici passeren de revue. Te horen is hoe Catharina van Siena de genade van het mystieke huwelijk met Jezus ontving, en aan het einde van haar leven zelfs haar hart ruilde voor dat van Hem.

Filosofie van de geest
Van Os zal laten zien hoe de Vlaamse mysticus Jan van Ruusbroec zich terugtrok in de eenzaamheid van het Zoniënwoud om God te ervaren. Ook gaat hij in op de filosofie van de geest van Meester Eckhart en de Nieuwe Devotie van Thomas à Kempis, voor wie in het “contact met” God niet in alle gevallen de bemiddeling van een geestelijke voldoende was, maar een eigen gebedsleven essentieel bleef.

Er is plaats voor 130 belangstellenden; tijdens de lezing is er geen toegang tot de kerk.

Info

Organisator:

Adres:

Erfgoedcentrum DiEP

Evangelisch Lutherse kerk, Trinitatiskapel, Vriesestraat 22

Deel dit bericht met je vrienden!