zondag 16 januari 2022

Alles over Dordrecht

Expositie olieverfschilderijen en aquarellen

Expositie olieverfschilderijen en aquarellen

04 september 2010
Van zaterdag 04 september 2010 tot en met zaterdag 30 oktober 2010
Van 12:00 uur tot en met 18:00 uur

Stef Jurriën en Arnold Niessen exposeren nieuwe olieverfschilderijen en aquarellen.

Stef Jurriën (1953, Amsterdam) volgde de opleiding schilderen en grafiek aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Vanaf 1993 is hij een vaste exposant bij Galerie Blom. De horizon is het thema van de werken die hij exposeert. Deze is duidelijk aanwezig op de, uit rechthoeken en vierkanten samengestelde, schilderijen. Het landschappelijke is het uitgangspunt in deze bedachtzame en langzaam tot stand gekomen composities. Zo kregen in dit groeiproces de zachte blauwen, bruinen, gelen, groenen en lichtroden hun definitieve diffuse kleur en ruimtelijke uitstraling.
 ‘Je moet kunnen dwalen’, zegt Stef Jurriën, en inderdaad wandelen je ogen in het schilderij door de vlakken die nauwelijks van omvang verschillen. De horizontalen en verticalen brengen een gevarieerde rasterachtige structuur aan. En al kijkend kun je de rust meebeleven, die steeds minder in de gewone buitenwereld, maar nog wel in de binnenwereld van de kunstenaar huist: een positieve, zonverlichte oase van rust.

Arnold Niessen (1947, Leiden) volgde de opleiding tekenen M.O. aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag en studeerde kunstgeschiedenis in Leiden. Sinds 1991 exposeert hij geregeld bij Galerie Blom.
Op deze expositie toont Niessen grote (116 x 82 cm) en kleine (42 x 30 cm) aquarellen. Hij werkt op zwaar geschept papier, met grillig gevormde randen die de vormen levendig inkaderen. De kunstenaar prepareerde de aquarellen zó, dat inlijsten achter glas overbodig is. Een thema is de berk; hier werkt Niessen met verticalen midden in het vlak. Deze berkenstammen tonen hun vitale krachten. De cyclopen vormen een tweede thema. In het grotere werk K4 (kuklops = cycloop) 2010 trekt een grote, donkerbruine ronde vorm meteen de aandacht. Deze vorm bevat verticale banen bruinrood en roze. De titel associeert deze voorstelling met de cycloop uit de Griekse mythologie, maar ook de link met een hemellichaam is mogelijk. Spiritueel kun je het interpreteren als een bijna gesloten cirkel die een opening biedt naar de vrijheid met nieuwe perspectieven.

De galerie is geopend van do t/m za van 12 – 18 uur. Extra open op zondag 5 september en 3 oktober.

Op zaterdagmiddag 4 september om 15:30 uur wordt de tentoonstelling geopend: De violist Wilco de Bruijn brengt muzikale reflecties op het werk van beide kunstenaars ten gehore.

Info

Organisator:

Adres:

Telefoon:

Website:

Galerie Blom

Joh. de Wittstraat 43 (1 min.vanaf station Dordrecht centr.)

078- 631 31 30

www.galerieblom.nl
Deel dit bericht met je vrienden!