Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij agendaitem: 'Een schilderij als tatoeage'
25jul 2010

Een schilderij als tatoeage

Van zondag 25 juli 2010 tot en met zondag 12 september 2010.

Het Dordrechts Museum aan de Haven verandert vanaf 25 juli op zondagmiddag in een tatoeagestudio waar vier mensen ‘live’ een schilderij uit de kunstcollectie op hun lichaam getatoeëerd krijgen. Tijdens de tentoonstelling ‘Op het lijf geschreven’ kan het publiek toezien hoe details uit schetsen en schilderijen van Ary Scheffer, Aelbert Cuyp, Karel Appel of Piet Ouborg als tatoeage op hun huid worden gezet.

Het initiatief voor deze bijzondere tentoonstelling komt van de Duitse kunstenaar Jan Kryszons, die al twee jaar in Dordrecht woont en werkt en verbonden is aan kunstenaarscollectief Noordkaap. Het museum vroeg hem om in het kader van de serie Tussenstop een moderne versie van het tableau vivant te maken.

Tableau vivant, of levend schilderij, is een theater- of kunstvorm die populair was in de 18de en 19de eeuw, waarbij gekostumeerde mensen een schilderij of gebeurtenis uitbeelden. Kryszons koos ervoor de term levend schilderij letterlijk te nemen door het te vertalen naar een andere kunstvorm die zo oud is als de mens bestaat: tatoeëren. ,,Oude volkeren deden dat al en via zeelui is het hierheen gekomen. De laatste decennia is het breed geaccepteerd. Bij een tableau vivant zijn mensen echt geïnteresseerd in het schilderij en het verhaal eromheen. Bij tatoeages zit er ook altijd een verhaal achter het beeld. Daarom vraag ik de mensen die zich aanmelden voor een tatoeage wat Ary Scheffer of Karel Appel voor hen betekent en wat ze erin zien,” legt hij uit.

Kryszons scande de hele collectie van het Dordrechts Museum op zoek naar geschikte ontwerpen voor een tatoeage. Hij koos zowel voor figuren uit oudere kunst, zoals schetsen van Ary Scheffer of de eend Sijctghen van Aelbert Cuyp, als hedendaagse werken, zoals het kind van Appel, de ram van Ouborg of de Raaf van Floris Verster. Een tekening van een haven van Otto Dicke zorgt voor een typisch Dordtse inbreng. Vervolgens maakte hij er een ontwerp voor de tatoeëerders van. Die zullen in overleg met de kandidaat bepalen waar en hoe groot de tatoeage op hun lichaam komt.

Nu al zijn er 16 aanmeldingen. De oudste kandidaat is 58 en de jongste 18. Tot 25 juni kunnen kandidaten zich aanmelden via de website www.dordrechtsmuseum.nl.  Eind juni selecteert Kryszons vier kandidaten bij wie de tatoeages vanaf 25 juli worden aangebracht in de achterste zaal van het museum aan de Nieuwe Haven. Een paar originele werken en Kryszons’ foto’s, interviews en video’s van het hele proces completeren de tentoonstelling.

Bij de selectie van kandidaten kijkt Kryszons nadrukkelijk naar hun motivatie en beweegredenen. ,,Want in principe lopen mensen voor de rest van hun leven met zo’n tatoeage rond. Daarom ga ik ook bij de mensen langs om hen te interviewen. Ze moeten geïnteresseerd zijn in Dordrecht en in Dordtse kunst, want ze worden toch een soort wandelende ambassadeur van het Dordrechts Museum,” vertelt hij.

Contactinformatie:
Locatie: Dordrechts Museum aan de Haven, Nieuwe Haven 26
Website:www.dordrechtsmuseum.nl


Deel dit bericht met je vrienden!