Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij agendaitem: 'Tentoonstelling: Het Ware Geloof?'
16jun 2010

Tentoonstelling: Het Ware Geloof?

Van woensdag 16 juni 2010 tot en met zondag 26 september 2010.

Bij Erfgoedcentrum DiEP zijn de voorbereidingen voor de tentoonstelling HET WARE GELOOF? Reformatie als cultuurclash in volle gang. Bezoekers kunnen zich deze zomer in HETHOF laven aan blinkend liturgisch vaatwerk of tot inkeer komen bij de kracht van het woord.

De vraag naar het ware geloof leeft al vele eeuwen in Dordrecht. De stad zocht altijd een eigen wijze om tot een antwoord te komen. Ze onthaalde belangrijke vergaderingen, waarvan de synode van 1618/1619 wereldberoemd werd. Dordrecht kan met recht de bakermat van staat en religie worden genoemd. In 1572 vond in het Hof de Eerste Vrije Statenvergadering plaats. Daar werd officieel besloten Willem van Oranje te steunen in zijn opstand tegen de Spaanse overheerser. Dat betekende destijds zoveel als; voor het protestantisme en tegen het katholicisme.

Voelbare dramatiek
De zomertentoonstelling vergroot deze tegenstelling uit en maakt de dramatiek voelbaar. Niet zozeer door verhalen te vertellen, maar door een vertaling naar universele en hedendaagse thematiek. De expositie komt tot stand in samenwerking met Museum Catharijneconvent. Dit museum bezit een grote collectie voorwerpen die te maken hebben met de religiegeschiedenis van Dordrecht.

Calvijn
De tentoonstelling staat niet op zichzelf; de komende jaren besteedt Erfgoedcentrum DiEP op verschillende manieren aandacht aan de rol van Dordrecht in de periode van Revolte en Reformatie. Het succesvolle Calvijnjaar, met de tentoonstelling Calvijn & Wij en het cultureel programma daarbij was een eerste stap – ze trokken meer dan 100.000 bezoekers.

Contactinformatie:
Organisator: Erfgoedcentrum DiEP


Deel dit bericht met je vrienden!