Alles over Dordrecht...
10jun 2010

Biografie over Top Naeff

Donderdag 10 juni 2010, van 19:30 uur tot 22:00 uur.

Op donderdag de biografie Rebel & dame van deze beroemde Dordtse schrijfster.
Rebel & dame is geschreven door Gé Vaartjes die op 8 juni op deze biografie aan de Rijksuniversiteit Leiden hoopt te promoveren.

Het geboortehuis van Top Naeff staat nog steeds aan de Nieuwe Haven in Dordrecht waar zij op 24 maart 1878 geboren werd. Zij schreef korte verhalen, romans, poëzie en toneelstukken, was redactrice bij diverse tijdschriften en kranten en recensente bij de Dordrechtse Courant. Haar beroemdste boek is Schoolidyllen dat in 1900 verscheen. Kort nadat zij tot ereburgeres van Dordrecht werd benoemd, stierf Antonetta (Top) Naeff op 21 april 1953 aan een hartaanval.

Gé Vaartjes is in 1954 te Heerlen geboren. Hij studeerde in 1982 cum laude af in de Nederlandse taal- en letterkunde. Behalve (deeltijd) docent Nederlands aan het Gymnasium Haganum in Den Haag, is hij publicist van artikelen onder meer in Het Oog in 't Zeil, De Gids, De Parelduiker, Biografie Bulletin, Biografisch Woordenboek, Arabesken (orgaan van Louis Couperus genootschap) en diverse uitgaven van het Letterkundig Museum. Hij werkte mee aan televisieportretten van Ina Boudier-Bakker en Herman de Man.
In 1999 kwam zijn biografie van Herman de Man uit die genomineerd werd voor de Dordtprijs voor de Biografie.
Vaartjes werkt nu aan de biografie over Godfried Bomans.


Het programma op 10 juni is als volgt:

19.30 u  Zaal open. Inloop met koffie/thee.
20.00 u – 20.45 u Media-ondersteunde presentatie door Gé Vaartjes. Overhandiging van het eerste exemplaar van Rebel & dame aan de burgemeester van Dordrecht, drs. A.A.M.  Brok.
20.45 u – 21.15 u Pauze
21.15 u – 21.45 u Inter Amicos speelt de kleine eenakter Het Weerzien van Top Naeff
Vanaf 21.45 u  Nazit met hapje en drankje.
De avond wordt op gepaste momenten muzikaal opgeluisterd door pianiste Caecilia Boschman. Zij zal o.a. werken van Erik Satie ten gehore brengen.

De toegang is gratis

In de pauze en na afloop gelegenheid tot het aanschaffen van Rebel & dame (uitgave Querido, € 34,90) bij de boekentafel van Vos & Van de Leer. Gé Vaartjes is bereid om het boek te signeren.
Tevens verkoop van de nieuwe, geannoteerde heruitgave van Schoolidyllen (uitgave Gottmer, € 14,95).
Het is gezien de verwachte grote belangstelling noodzakelijk te reserveren via de email, Toewijzing van de toegangskaarten gebeurt op volgorde van binnenkomst van de reserveringen.

De avond wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Dordrecht.

Contactinformatie:
Locatie: Kunstkerk, Museumstraat 65
Organisator: Stichting Perspektief en de Stichting Dordtse Academie
Email:info@deletterenspreken.nl


Deel dit bericht met je vrienden!