zaterdag 29 januari 2022

Alles over Dordrecht

Thema-avond: De betekenis van de Qumranrollen

Thema-avond: De betekenis van de Qumranrollen

08 maart 2010
Van 20:00 uur tot en met 00:00 uur

Tussen 1947 en 1952 werden in elf grotten bij Qumran aan de Dode Zee honderden rollen gevonden. De rollen, vervaardigd van leer en papyrus, werden bijna allemaal in fragmenten aangetroffen. De teksten op deze oude Joodse rollen zijn voor een groot deel geschreven door de Quamran-sekte, ook wel de Essenen genoemd. De handschriften zijn geschreven in de Hebreeuwse, Aramese en Griekse taal.
De rollen die dateren van de derde eeuw voor, tot en met zeventig jaar na het begin van de gangbare jaartelling, zijn waarschijnlijk rond het jaar 68 verstopt in de grotten. De documenten bevatten ook ruim tweehonderd handschriften van Tenach en zijn van belang voor het onderzoek naar de tekstoverlevering van het Oude Testament. Maar de rollen geven ook een beter inzicht in de achtergrond van het Nieuwe Testament. Prof. den Heyer zal ons inlichten hoe de stand van zaken is met betrekking tot het wetenschappelijk onderzoek van de handschriften en antwoord geven op de vraag hoe groot de betekenis van de rollen is voor de uitleg van Bijbelse teksten.

De heer dr. Cees den Heyer (1942) was tot 1 januari 2002 hoogleraar Nieuwe Testament aan de Theologische Universiteit Kampen. Hierna werd hij aangesteld als docent Bijbelse Theologie aan het Doopsgezind Seminarium te Amsterdam. Van zijn talrijke publicaties is het boek “Verzoening. Bijbelse notities bij een omstreden thema” uit 1997 wellicht het bekendste. Ook de boeken “De Messiaanse weg”en een publicatie over ‘de ontwikkeling van tekst tot dogma’, hebben ruime aandacht getrokken.

Vrije toegang.

Info

Organisator:

Adres:

Telefoon:

E-mailadres:

Website:

mr. J. van de Lagemaat (secr. van Het Genootschap Nederland-Israƫl afd. Drechtsteden)

in de Maranathakerk aan de Gravensingel 19

616 67 91

gnidrechtsteden@yahoo.com www.gni-drechtsteden.dordt.nl
Deel dit bericht met je vrienden!