Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij agendaitem: 'Tentoonstelling Reinier Kennedy'
06mrt 2010

Tentoonstelling Reinier Kennedy

Van zaterdag 6 maart 2010 tot en met dinsdag 30 maart 2010, van 11:00 tot 17:00 uur.

Reinier Kennedy, kunstenaar en overlever. Vogelvrij verwijst naar het bewogen leven van deze aanvankelijk succesvolle Dordtse kunstenaar. Op het hoogtepunt van zijn roem werd hij als psychiatrisch patiënt opgenomen in een inrichting, die hij nooit meer zou verlaten. De nalatenschap van Kennedy wordt grotendeels bewaard in de collectie van Erfgoedcentrum DiEP. Deze tentoonstelling toont Kennedy’s schilderijen en tekeningen in combinatie met documenten en brieven uit zijn leven.

Na zijn opleiding aan de academie in Rotterdam vervolgde Kennedy (1881-1960) zijn studie in Brussel, in die jaren het bruisende centrum van nieuwe ontwikkelingen in de kunst. In 1914 keerde hij terug naar Dordrecht, waar hij zijn eerste en grootste opdracht kreeg, een monumentale wandschildering voor het stadhuis, in de tegenwoordige trouwzaal. Het werd een succes en Kennedy ontwikkelde zich tot een gerespecteerd en succesvol kunstenaar, gekoesterd en erkend door de betere kringen van Dordrecht.

Om erger te voorkomen

Op het toppunt van zijn succes sloeg het noodlot echter toe. Kennedy ging zich merkwaardig gedragen, werd achterdochtig en geloofde dat men het op hem gemunt had. Zo verdacht hij zijn huishoudster ervan dat ze hem wilde vergiftigen. Tijdens een diner bij kennissen ontstak hij in grote woede omdat hij een graatje in zijn vis aantrof, wat hij zag als een moordaanslag op zijn leven. Op 13 maart 1928 werd Kennedy onder dwang afgevoerd naar psychiatrisch ziekenhuis Vrederust bij Bergen op Zoom,‘om erger te voorkomen’, zoals de opnamepapieren vermelden. Hij zou er tot zijn dood blijven, wat het einde betekende van een toekomst die er voor hem als jongeman zo rooskleurig had uitgezien.

‘Stel niet uit tot morgen, wat u vandaag voor mij kunt doen.’

Vanuit de inrichting zou alle 32 lange jaren brieven schrijven aan familie en kennissen, waarin hij hen gebood om alles in het werk te stellen om hem uit Vrederust weg te krijgen. ‘Stel niet uit tot morgen, wat u vandaag voor mij kunt doen’, spoorde hij hen aan. Ondanks zijn opname hield hij hoop op betere tijden en bleef tekenen en schilderen. Zijn talent manifesteert zich in liefdevol gedetailleerde plant- en diertekeningen en een realistische weergave van zijn dagelijkse omgeving.

Tragisch prentenboek

Kennedy’s ijver, zijn bewaarzucht en ziekte hebben gezorgd voor een unieke nalatenschap. Zijn tekenwerk, aangevuld met dagboeken en correspondentie maakten het mogelijke Kennedy’s levensverhaal te reconstrueren. Een verhaal dat leest als een tragedie maar er uitziet als een prachtig prentenboek.

Openingstijden
zondag 13-17 uur weektijden in infoblok
De toegang is gratis

Contactinformatie:
Locatie: Het hof
Organisator: Erfgoedcentrum DiEP
Website:www.erfgoedcentrumdiep.nl


Deel dit bericht met je vrienden!