Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Het VreemdelingenCollectief presenteert tweede album In De Verte

Het VreemdelingenCollectief presenteert tweede album In De Verte

Met een concert op zaterdag 21 mei in Dordrecht presenteert de band Het VreemdelingenCollectief haar nieuwe album ‘In De Verte’. Het is het resultaat van een zoektocht langs de pieken en dalen van het hier en nu, met de blik gericht op wat voor ons ligt.

Het VreemdelingenCollectief brengt liedjes die verblijden, vertroosten en verbinden en mag zich verheugen in een groeiende belangstelling. De bandleden leerden het klappen van de zweep in verschillende bands zoals 3FM Serious Talent Void Of Air. Als ‘Het VreemdelingenCollectief’ brachten ze in 2013 het pop/rock debuutalbum ‘Niemandsland’ uit, dat werd verwelkomd met enthousiaste reacties en lovende recensies. Hierna is de band verder gegaan met het verkennen van nieuwe gebieden, met ‘In de Verte’ als resultaat. “Liedjes schrijven kost veel tijd, bij ons wel in elk geval”, zegt zanger en frontman Johan Jeras. “We wikken en wegen elke noot, zetten de liedjes in de ijskast en kijken later weer eens of het inderdaad zo gaaf is als we denken.” Drummer David Westveer licht toe: “Dat is ook de reden dat we nu, na drie jaar, met een nieuwe plaat komen. We willen dat dit album past bij de plek waarop we nu staan. Als mens en band maak je een ontwikkeling door; dat hebben we geprobeerd te vatten met deze songs.”

In de Verte
Het nieuwe album ‘In De Verte’ is meer gericht op het dagelijkse leven. “Soms ervaar je dat je opvattingen en idealen niet in lijn zijn met de werkelijkheid om je heen”, zegt drummer David Westveer. “Die thematiek en dynamiek hebben we tekstueel en muzikaal proberen te vertalen.” Johan: “Het ‘zoeken’ en ‘vragen hebben’ dat we in onze muziek stoppen, is denk ik wel herkenbaar voor ons publiek. ‘In de verte’ sluit daar als concept in zekere zin op aan. Het is alsof je een stukje van een melodie hebt gehoord, maar nog niet helemaal. Je stemt je instrument af op een halve melodie en kunt nu nog niet helemaal de puzzel leggen.” Onder andere de eerste single ‘Het Resoneert’ verwijst naar dit thema.

Muzikale ontwikkeling
Sinds begin 2015 is Het VreemdelingenCollectief een vijfmansformatie: Johan Jeras (zang, gitaar), Arjan de Wit (gitaar), David Westveer (drums), Aron de Lijster (bas) en Jozua Dieleman (toetsen). “De inbreng van twee nieuwe bandleden – Jozua Dieleman en Aron de Lijster – heeft bijgedragen aan een muzikale ontwikkeling” aldus David Westveer. “De dynamiek binnen de band is daarmee veranderd. Met Johan en Arjan de Wit (tevens producer) speel ik al zo’n 12 jaar in bandjes. Dat geeft een specifieke context. ‘Werkt het weer om samen te arrangeren en nummers op te nemen?’ ‘Is er nog voldoende chemie?’ Dat zijn vragen die in ieder geval bij mij wel speelden. Vriendschappelijk zit het okay, maar muzikaal moet je elkaar ook nog steeds vinden. De tijd in de studio was daarom een boeiend proces. Ik denk dat we een doorontwikkeling hebben gemaakt waarbij onze muziek meer ‘eigen’ is geworden. Ieders karakter heeft bijgedragen aan een collectief geluid. Dus niet denken vanuit hokjes, maar vanuit innerlijke beleving, artistieke vrijheid en kruisbestuiving.”

“Ik denk dat we meer zijn losgekomen van onze muzikale helden”, vult Johan Jeras aan. “Alles wat je kunt verzinnen tussen pop en rock, komt bij ons terug. We schaven niet door tot het lijkt op iets dat al bestaat, dat is die eigen sound die we willen laten horen. Maar dat betekent niet dat onze muziek niet toegankelijk is. Het schuurt misschien soms wat, maar ik denk dat dat ook wel aanspreekt in deze tijd. Het leven is niet glad, er is geen succesformule.”

Crowdfunding
Voor de bekostiging van het tweede album startte Het VreemdelingenCollecfief een crowdfudingactie via het crowdfundingplatform Voordekunst.nl. Daar werd met hulp van donateurs € 8.000,- opgehaald; meer geld dan het beoogde streefbedrag. Met de succesvolle crowdfunding wist Het VreemdelingenCollectief niet alleen de kosten van het album te dekken, maar ook gastmuzikanten in te huren.

Ramses Shaffy Fonds voor Jonge Kunstenaars
Naast de crowdfundingactie op Voordekunst.nl ontving het VreemdelingenCollectief een bijdrage van het Ramses Shaffy Fonds voor Jonge Kunstenaars. Het bestuur van het Ramses Shaffy Fonds Voor Jonge Kunstenaars, ziet het VreemdelingenCollectief als ‘belangwekkende jonge kunstenaars’ en heeft laten weten het project graag te steunen.

Albumpresentatie
Op zaterdag 21 mei 2016 presenteert Het VreemdelingenCollectief haar album ‘In de Verte’ met een presentatieconcert. Grafische projecties en animaties ondersteunen de liedjes, die verder kleur en kader krijgen met de verhalen bij de muziek.

Locatie: Bonfire (Bonifatiuskerk), Wijnstraat 117 te Dordrecht.

De deuren zijn geopend vanaf 20:00 uur.

Wanneer?
21 mei 2016 van 20.00 tot 00.00 uur
Organisator
Bonfire Dordrecht
Locatie:
Wijnstraat 117
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.