Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Vijftigste editie Torenmuziek Dordrecht

Vijftigste editie Torenmuziek Dordrecht

Op 7 juli vindt de vijftigste editie van de serie Torenmuziek Dordrecht plaats. Stadsbeiaardier Boudewijn Zwart begint om 19:00 uur op het carillon van het Stadhuis en wordt muzikaal begeleid door de Hongaarse cimbalist Béla György en diens zoon Filip op de viool.  Het Dordtse Saxofoonkwartet Met Maten blaast letterlijk hoog van de toren en speelt in samenspel met de beiaardier vanaf de torentrans. Daarna wordt het programma om 19.45 uur voortgezet op de Grote Kerkstoren, met klokluiden voor vrijwilligers en met muziek van Mozart. De zomeravond wordt besloten met een optreden in de Torenhal, waar de muzikanten van deze avond een klassieke jamsessie uitvoeren rondom een kamerbeiaard.

50 jaar
Vijftig jaar geleden werd de eerste serie Torenmuziekconcerten georganiseerd. Vanaf die tijd zijn de donderdagavonden in de zomer een begrip geworden voor de beiaardkunst in Dordrecht en daarbuiten. Ook dit jaar zullen op de zomerse donderdagavonden veel internationaal bekende beiaardiers optreden. Alle concerten zijn gratis toegankelijk. Programmaboekjes worden uitgereikt. Na afloop ontmoet het publiek de beiaardiers en musici in een informele bijeenkomst, onder het genot van een gratis consumptie. De concerten zijn laagdrempelig gehouden en daardoor toegankelijk voor het hele gezin.

Boudewijn Zwart
Boudewijn Zwart is een telg uit de bekende organistenfamilie Zwart. Hij studeerde hoofdvak piano bij Willem Brons aan het Sweelinck-conservatorium te Amsterdam en beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort. Daarnaast volgde hij orgellessen bij Ben van Oosten en pianolessen bij de Russische pianiste Evelina Vorontsova. Hij is stadsbeiaardier van Amsterdam, Apeldoorn, Barneveld, Bergambacht, Dordrecht, Ede, Gouda, IJsselstein, Schoonhoven, Wageningen en Zeewolde. Daarnaast is hij als organist verbonden aan de Gereformeerde Kerk te Grootegast. In 1990 ontving hij uit handen van Koningin Fabiola de eerste prijs van het Driejaarlijks Internationaal Beiaardconcours te Mechelen. Met de beiaardier Henry Groen vormde hij jarenlang het Nederlands Carillon Duo. Hij heeft een drukke concertpraktijk in binnen- en buitenland. Sinds 2002 geeft hij leiding aan het in Dordrecht gevestigde Carillon Instituut Nederland, een beroepsopleiding voor beiaardiers. Hij is president van de internationale organisatie 'Eurocarillon' en artistiek leider van o.a. de beiaard-zomerconcerten in Amsterdam, Gouda en Dordrecht. Onder de titel 'Bell Moods' reist hij door heel Europa met zijn eigen ontworpen rijdend Concert Carillon en treedt hij op in samenspel met verschillende muziekformaties, waaronder het Stuttgarter Kammerorchester, de Nederlandse Bachvereniging en het Koninklijk Concertgebouworkest. Recent verscheen een solo-album met eigen pianocomposities en een dubbel-cd met eigen orgelcomposities.
Zie ook:  www.bellmoods.com

Saxofoonkwartet Met Maten
Het Saxofoonkwartet Met Maten, bestaat uit de saxofonisten Bianca Rietman (sopraan), Sheila Gorter (alt), Mirjam Bongers (tenor) en Victor Jonker (bariton). Zij gaan vanavond het avontuur aan om ‘hoog van de toren te blazen’. Vanaf de trans van de Stadhuistoren, spelen zij in samenspel met de beiaard. Spelen voor het plezier en op hoog niveau is de hoofddoelstelling van de Maten. Het ensemble speelt bij voorkeur muziek die origineel voor deze bezetting is geschreven. Maar natuurlijk worden ook diverse arrangementen gespeeld. Vanavond is het kwartet ook te horen in de Torenhal en zal het voor het eerst samenspelen met de kamerbeiaard, ook wel het ‘Clavion’ genoemd.

Wanneer?
7 juli 2016 van 19.00 tot 00.00 uur
Organisator
Dordtse beiaardkring
Locatie:
Stadhuis, grote kerk
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.