Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Tentoonstelling Feesten voor de vrijheid in het Hof

Tentoonstelling Feesten voor de vrijheid in het Hof

Geniet vanaf 9 september in Het Hof van Nederland mee met Dordtse feestvierders van vroeger en bekijk nooit eerder getoonde kostuumtekeningen. Parels uit de collectie die anders in het depot verborgen blijven, worden getoond. De tentoonstelling Feesten voor de vrijheid laat een selectie zien uit de bijzondere prentenverzameling van Dordtse bankier en verzamelaar Simon van Gijn (1836 – 1922).

Van Gijn beschouwde zijn collectie als een spiegel voor het heden. Door het verleden te kennen, kun je het heden beter begrijpen, vond hij. De talloze typisch Dordtse prenten, affiches, portretten en kaarten die Van Gijn verzamelde, bundelde hij tot Dordracum Illustratum. Deze collectie schonk hij precies een eeuw – in 1916 – aan de gemeente Dordrecht.

Over Simon van Gijn
Simon van Gijn was zijn leven lang een trotse vaderlander. Als kind genoot hij het meest van uitjes naar historische plekken, als student volgde hij extra colleges vaderlandse geschiedenis. Eenmaal volwassen vormde hij een unieke prentenverzameling waarin thema’s als vrijheid en onafhankelijkheid zijn interesses reflecteerden.

Meer dan prenten
Bijzonder is de rijkdom en diversiteit van Dordracum Illustratum, die de stad in beeld brengt, niet alleen in prenten en tekeningen, maar ook in onder andere foto's, affiches, prentbriefkaarten en zelfs een spel. Tot op de dag van vandaag is het één van de belangrijkste onderdelen van de Beeldbank Regionaal Archief Dordrecht. De collectie is geheel gedigitaliseerd en online te raadplegen.

Publicatie
Gelijktijdig met de tentoonstelling verschijnt het boek Passie voor prenten. Simon van Gijn als verzamelaar (1836-1922) met daarin ruim aandacht voor Van Gijns prenten, zowel in woord als in beeld.

Over Het Hof van Nederland
Het Hof van Nederland is een plek van nationale betekenis. In dit museum in Dordrecht zit je op de eerste rij bij de Eerste Vrije Statenvergadering van 1572. Een belangrijke gebeurtenis, die mede aan de basis lag van de onafhankelijke Republiek der Nederlanden, de voorloper van ons Nederland van nu. Het Hof van Nederland is onmiskenbaar het verhaal van Nederland aan de hand van de historie van de stad Dordrecht als staalkaart van de vaderlandse geschiedenis. Dit alles in een multimediale presentatie, waarin een fraaie selectie objecten uit de omvangrijke Collectie Dordrecht wordt afgewisseld met interactieve toepassingen. Naast een vaste opstelling is er ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen.

Praktisch
Feesten voor de vrijheid – Beelden uit de collectie Simon van Gijn is te zien vanaf vrijdag 9 september tot en met voorjaar 2017 in Het Hof van Nederland, Hof 6, Dordrecht. Met een speciale combi-dagkaart bezoek je voor slechts €15,- ook Huis Van Gijn, het voormalige woonhuis van Simon van Gijn. In zijn woning aan de Nieuwe Haven vindt u talloze schilderijen, zilver, wapens en andere voorwerpen die de geschiedenis tastbaar maken. De bibliotheek, de studeerkamer en de tweede verdieping waren speciaal ingericht voor zijn enorme prentenverzameling.  Kijk voor meer informatie op www.hethofvannederland.nl

Wanneer?
Van 9 september 2016 00.00 uur tot 1 mei 2017 00.00 uur
Organisator
Het hof van Nederland
Locatie:
Hof 6
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.