Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Open Huis Ontmoetingskerk met oud voorzitter van DFC Arie Heijstek

Open Huis Ontmoetingskerk met oud voorzitter van DFC Arie Heijstek

Van 9.45  tot 12.00 uur is iedereen hier van harte welkom. Er is gelegenheid anderen te ontmoeten, een fijn gesprek te voeren en deze morgen zal archivaris en oud voorzitter van DFC Arie Heijstek een presentatie geven met de titel “ Arpad Weisz, leven en dood van een Joodse DFC trainer, 1896-1944”.

De in Italië gevierde Joodse voetbaltrainer Arpad Weisz is een aantal jaren trainer geweest van DFC, nadat hij gevlucht was voor het fascistische bewind onder Mussolini. Op zondag 2 augustus 1942 wordt de trainer met zijn vrouw en 2 kinderen opgepakt en via kamp Westerbork naar duitsland getransporteerd, waar ze alle vier omkomen.

Ruim zestig jaar blijft het vervolgens stil rond Arpad Weisz. Niemand kent het verhaal van de succestrainer uit de Serie A, behalve Arie Heijstek. Zijn zoektocht naar meer infor- matie en meer foto’s wordt ook bekend bij Matteo Morani, die in Italië een boek over Weisz gaat schrijven. Hij zoekt contact met Heijstek om de plot van het levensverhaal zo exact mogelijk te kunnen beschrijven. In 2007 verschijnt Dallo Scudetto ad Auschwitz (van de landstitel naar Auschwitz), dat in Italië veel publiciteit genereert en op  26 januari 2015 zendt de staatsomroep Rai Due een documentaire uit over Weisz. De film is deels opgenomen in Dordrecht, waar een cameraploeg van zeven mensen enkele dagen verblijft om een zo compleet mogelijk beeld te schetsen van de voor- oorlogse wondertrainer.

Op 1 augustus 2015 wordt in de kantine van DFC een gedenkplaat onthuld. Ook hiervan is Heijstek de initiator. ‘Het kon in mijn ogen niet zo zijn dat Weisz in Italië tot een fenomeen is uitgegroeid en wij bij DFC geen enkel aan- denken aan hem hadden. Trots en tevreden kijkt Heijstek terug op wat zijn fascinatie voor de trainer de voorbije jaren teweeg heeft gebracht. Hij blijft bescheiden, maar spreekt de woorden toch heel duidelijk uit. ‘Ik heb Weisz tot leven gewekt’, zegt Heijstek bij het afscheid. Zo leeft in Dordrecht een uniek stukje Italiaanse voetbalhistorie voort.

De bussen van lijn 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk aan Het Lunenburgplein.

Wanneer?
10 mei 2017 van 09.45 tot 12.00 uur
Organisator
Ontmoetingskerk
Locatie:
Slangenburg 3 (wijk Sterrenburg)
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.