Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Genieten van de zon tijdens de zonnekijkmiddagen

Genieten van de zon tijdens de zonnekijkmiddagen

Niet alleen ‘s avonds maar ook overdag we kunnen wij naar een bijzondere ster kijken: onze Zon! Onze eigen ster is zo dichtbij dat wij de dagelijkse veranderingen in de bovenste lagen van de Zon zelf kunnen waarnemen.

Wij besteden op drie zaterdagmiddagen speciaal aandacht aan de Zon. Op zaterdag 20 mei, 29 juli en 26 augustus bent u vanaf 13.00 tot ongeveer 17.30 uur, wanneer de Zon achter de bomen verdwijnt, van harte welkom om door een telescoop naar de Zon te komen kijken.

Om dit veilig te kunnen doen, gebruiken wij voor Zonwaarnemingen een speciaal zonnefilter. Tijdens onze Zonnekijkmiddagen staan er diverse telescopen opgesteld. Uiteraard de Carl Zeiss in de koepel maar ook op ons dakterras zullen vrijwilligers met hun telescoop klaar staan om u veilig blik op de zon te laten werpen.

De Carl Zeiss telescoop van  de sterrenwacht zelf heeft  een speciaal H-alpha filter waarmee nog meer detail op de Zon te zien is dan door een telescoop met een gewoon zonnefilter. Er kunnen  soms zelfs uitbarstingen (zonnevlammen) op de Zon gezien worden.

Ook bij bewolkt weer bent u welkom. Dan zullen wij een doorlopende film over de Zon vertonen. U kunt daarnaast uitleg krijgen over de verschillende soorten telescopen die aanwezig zijn of vragen over sterrenkunde stellen. Wij vertellen u er graag over. Ook verkopen wij interessante sterrenkundige boeken en eclips brillen, waarmee veilig naar de Zon gekeken kan worden. U kunt tegelijkertijd een bezoek brengen aan onze expositie.

Om zonder telescoop veilig naar de Zon te kijken kun je ook gebruikmaken van speciale eclipsbrilletjes. Deze worden zo genoemd omdat je er goed een zonsverduistering mee kunt volgen. In principe kun je er ook (grote) zonnevlekken mee zien. Zo'n eclipsbrilletje is vaak een kartonnen brilletje, waar het speciale zonnefilterfolie (gealuminiseerd mylar) in is aangebracht. Het is belangrijk alleen brilletjes te gebruiken die speciaal voor de Zon zijn ontwikkeld. Andere soorten brilletjes kunnen onzichtbare, schadelijke straling doorlaten (UV en infrarood). Ook kun je deze brilletjes alleen met het (verder) blote oog gebruiken, niet met een kijker! Een eclipsbril is ontwikkeld voor het licht van één Zon — een kijker concentreert het zonlicht tot dat van meerdere zonnen, waarop een eclipsbril niet is berekend.  Ze kosten meestal een paar euro, en als je ze goed bewaart kun je er lang plezier van hebben. Controleer dat het folie van de bril niet beschadigd is voordat je gaat waarnemen!

Iedereen is welkom. De reguliere toegangsprijs van € 2,25 voor kinderen tot 12 jaar en € 3,25 voor volwassenen is op deze dag van toepassing. Reserveren is niet nodig.

Wanneer?
26 augustus 2017 van 13.00 tot 17.30 uur
Organisator
Sterrenwacht Mercurius
0184-490 660
info@sterrenwacht-mercurius.nl
Locatie:
Baanhoekweg 75
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.