Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Verhalen over handwerkonderwijs door Mineke van Essen

Verhalen over handwerkonderwijs door Mineke van Essen

Op woensdag 6 december vertelt Mineke van Essen, historisch pedagoog en emeritus hoogleraar genderstudies aan de Rijksuniversiteit Groningen, op bevlogen en smeuïge wijze over twee eeuwen handwerkonderwijs. Voor sommige meisjes was het de redding uit een uitzichtloos bestaan, voor de andere meisjes een voortdurende bron van grote ergernis. De lezing op 6 december begint om 19.30 uur in het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht. 

Handwerken voor een beter bestaan Voor negentiende-eeuwse meisjes was geen schoolvak zo nuttig als handwerken. In vrijwel alle milieus vormde het de ideale route naar een beter bestaan. Alberdina Woldendorp bijvoorbeeld, een in 1799 geboren timmermansdochter die op haar tweeëntwintigste scheidde van haar agressieve echtgenoot, begon provisorisch handwerken te geven op de school van haar zwager en richtte tien jaar later een eigen meisjesschool op. Maar niet alleen zij, ook ongehuwd gebleven vrouwen uit de ‘betere standen’ konden door hun handwerk een inkomen verwerven. Zij kregen via de vereniging Arbeid Adelt in 1871 de kans om door het verkopen van hun kunstig vervaardigde handwerken hun geld te verdienen.

Afschuw  Er vallen echter ook andere verhalen over het handwerkonderwijs te vertellen. Waarom waren het aan het begin van de 20ste eeuw juist twee Nederlandse schrijfsters – die, pikante  bijzonderheid, minnaressen waren van dezelfde man – die dit schoolvak  uit de grond van hun hart verafschuwden? En wanneer verdween de onmisbaarheid van het vak handwerken? Al deze verhalen bij elkaar laten iets zien van het ambivalente gevoel dat het handwerken als schoolvak al die tijd vergezelde.

Lezing Onmisbaar en verfoeid, verhalen over handwerkonderwijs door Mineke van Essen
Datum:      woensdag 6 december 2017 
Aanvang:  19.30 – 21.30 uur,
                   19.15 uur inloop met koffie en thee 
Deelname:     € 7,50 p.p. Leden van de Vriendenvereniging betalen € 5,- op vertoon van hun geldige ledenpas.
Aanmelden via info@onderwijsmuseum.nl of bel 078-632 68 20.

Voorafgaand aan de lezing kunt u in het Museumcafé ook reserveren voor het dagmenu. Het dagmenu bestaat uit een steeds wisselend hoofdgerecht met vers bereide ingrediënten + non-alcoholisch drankje voor € 4,95 p.p.

Fotobijschrift: Handwerken op school. Foto: Collectie Nationaal Onderwijsmuseum, Dordrecht.

Wanneer?
6 december 2017 van 19.30 tot 21.30 uur
Organisator
Onderwijsmuseum
078 6326820
info@onderwijsmuseum.nl
Locatie:
Burgemeester de Raadtsingel 97
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.