Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Schrijfmarathon voor mensenrechten

Schrijfmarathon voor mensenrechten

Na de zeer succesvolle Schrijfmarathon afgelopen jaar, worden de komende weken in heel Nederland opnieuw massaal brieven geschreven voor mensen die groot onrecht is aangedaan. In Dordrecht schrijven we op 10 december (de Internationale Dag van de Mensenrechten) in het prachtige, monumentale stadhuis (Stadhuisplein 1). U bent van harte welkom vanaf 12.00 uur, als wethouder Jasper Mos de Schrijfmarathon opent. Om ongeveer 18.00 uur sluiten we af.

Voor wie schrijven we?
Tijdens de Schrijfmarathon schrijven we brieven voor mensen die gediscrimineerd worden om wie ze zijn, die vastzitten omdat ze voor hun mening uitkwamen of vermoord werden - waarna de daders vrijuit gingen. Ook sturen we groetenkaarten aan de mensen die dit jaar centraal staan, zodat ze weten dat ze niet vergeten worden. Op die groetenkaarten is een prachtige tekening gedrukt van de Dordtse scholier Konrad Gruchalski, die op 20 november de tekenwedstrijd van Amnesty Dordrecht won.

De impact van brieven en kaarten
Vorig jaar werden wereldwijd 4,7 miljoen brieven, kaarten en andere berichten verstuurd. Vanuit Dordrecht waren dat er bijna 400. Hoe groter de vuist die we samen maken, hoe groter de druk op autoriteiten om te zorgen voor gerechtigheid. Een lawine aan brieven maakt indruk en dwingt politie en justitie mensen eerlijker te behandelen. En hoe meer groetenkaarten, hoe groter de steun voor de mensen voor wie we schrijven. In de woorden van Máxima Acuña uit Peru: “Ik ben oneindig dankbaar dat ik niet alleen ben, maar hulp krijg van zoveel mensen van over de hele wereld.” Vorig jaar schreven we voor Máxima. Zij en haar gezin werden bedreigd en mishandeld omdat ze weigerde haar grond af te staan aan een mijnbouwbedrijf. In mei 2017 bepaalde het hooggerechtshof van Peru dat ze op haar land mag blijven wonen.

Gemakkelijke prooi voor autoriteiten
Tijdens de Schrijfmarathon van 2017 krijgen mensenrechtenverdedigers speciale aandacht. Deze activisten steken hun nek uit. Zij hebben de moed op te komen voor vrije meningsuiting, tegen discriminatie of tegen onderdrukking. Ze roepen machthebbers ter verantwoording. Maar doordat ze op de voorgrond treden, zijn ze een gemakkelijke prooi voor de autoriteiten. Wereldwijd worden zij steeds vaker slachtoffer van intimidatie, vervolging en geweld. Zelfs de voorzitter van Amnesty Turkije zit in de gevangenis.

Wanneer?
10 december 2017 van 12.00 tot 18.00 uur
Organisator
Amnesty International Dordrecht
Locatie:
Stadhuisplein 1
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.