Torenmuziekfestival | Concert Roy Kroezen

Op 23 augustus concerteert de Amerikaanse beiaardier Roy Kroezen in de concertreeks van het Torenmuziekfestival Dordrecht. Als eerste zal het carillon van het stadhuis worden bespeeld. Daarna wordt het concert voortgezet op het imposante carillon van de Grote Kerk.
Het concert draagt als titel ‘Hommage aan Claude Debussy’. Kroezen heeft de muziek van de Franse componist Claude Achille Debussy geschikt gemaakt voor beiaard.
Programma
19.00 uur Stadhuistoren
Thema: Hommage à Claude Debussy (1862-1918)
1. Première Arabesque (1890/1891)
2. Children's Corner (1906/1908)
Doctor Gradus ad Parnassum
Jimbo's Lullaby
Serenade of the Doll
The snow is dancing
The little Shepherd
Golliwogg's cake-walk
3. Le petit nègre (1909)
Niet eerder klonk in Dordrecht op de beiaard een avondvullend programma met composities van de Franse componist Claude Achille Debussy. Het is een enorme prestatie van Roy Kroezen dat hij deze muziek voor beiaard geschikt heeft gemaakt. Daarmee sluit Kroezen aan bij de traditie die met name in Dordrecht is uitgekristalliseerd. Jaap van der Ende (stadsbeiaardier van Dordrecht van 1966 tot 1993) heeft hierin een belangrijke aanzet gegeven.
In een tijd waarin zomeravondconcerten niet meer waren dan veredelde marktbespelingen, bracht Van der Ende programma’s waarin één bepaalde componist centraal staat. Hij zocht daarin de grenzen op en verzorgde thema-programma’s met bewerkingen van muziek van Bach, Händel, Chopin, Reger, Villa-Lobos en nog vele andere. Naast arrangementen, speelde Van der Ende ook het integrale oeuvre van componisten die oorspronkelijk voor beiaard schreven, zoals Van den Gheyn, Volckerick, Denijn, Badings en De Klerk.
Nadien hebben Henry Groen en Boudewijn Zwart – mede in hun formatie als Nederlands Carillon Duo – deze lijn doorgezet met uitvoeringen van complete symphonieën van Beethoven, Mozart en Schubert en met de productie van cd’s die aan één bepaald thema gewijd zijn. Nog steeds wordt deze traditie – ondanks tegenstand in de beiaardwereld – met enthousiasme voortgezet. Daarbij gaat het niet om ‘kijk- en luistercijfers’, maar om een geloofwaardige en beproefd gebleken methode de beiaard als volwaardig concertinstrument te promoten.
In andere plaatsen mag men zich dan succesvol achten door het spelen van popmuziek en zal men heus via ‘social media’ vele ‘hits’ scoren, een werkelijk in de beiaardkunst geïnteresseerd publiek creëert en behoud men er niet mee. De beiaardcultuur behoeft niet in de schaduw te staan van eigen oorspronkelijkheid en intrinsieke schoonheid. Zonder nu onnodig snobistisch te zijn – een popliedje op de beiaard wordt bij marktbespelingen heus niet geschuwd - kan desondanks nog steeds eenvoudig verdedigd worden dat door het spelen van hoogwaardige muziek op de beiaard recht wordt gedaan aan een geloofwaardige uitstraling van de eeuwenoude beiaardkunst. Om het met de woorden van Jaap van der Ende te zeggen: ‘Men schenkt nu eenmaal in de regel geen Coca-Cola in een wijnglas’.
19.45 uur Grote Kerkstoren Handluiden voor vrijwilligers
20.00 uur Grote Kerkstoren Vervolg beiaardconcert Roy Kroezen
Thema: Hommage à Claude Debussy (vervolg)
1. Uit: Suite Bergamasque (1905)
Clair de lune
2. Uit: Préludes Première Livre (1909-10):
Danceuses de Delphes
Voiles
Des pas sur la neige
La fille aux cheveux de lin
La sérénade interrompue
La Cathédrale engloutie
Minstrels
3. Uit: Estampes: (juli 1903):
La soiréee dans Grenade
4. Préludes Deuxieme Livre (1910-12):
La puerta del Vino
Bruyères
General Lavine-eccentric
Canope
5. Prélude a l'après midi d'un faune (1894)
Dat de muziek van Claude Debussy afwisselend genoeg is om een hele avond naar te luisteren, hoopt Roy Kroezen vanavond aan het publiek te bewijzen. Debussy heeft vernieuwing aangebracht in de klassieke muziek door gebruikmaking van exotische, niet-Europese toonladders en door af te stappen van traditionele ritmiek en in plaats daarvan een zwevend ritme toe te passen. Hoewel men zijn muziek vaak aanduidt als impressionistisch, gaf Debussy daar zelf niet de voorkeur aan. Weliswaar was Debussy van mening dat ‘muziek is gemaakt van kleuren en afgepaste ritmes’, de term ‘impressionisme’ associeerde hij met vaagheid en gebrek aan structuur en die twee kenmerken zijn allerminst op zijn muziek van toepassing.
Na afloop gezellig borrel in het Klockhuis
Torenmuziekfestival 2018
Het programma van het 52e Dordtse Torenmuziekfestival is zeer de moeite waard. Het programmaboekje vindt u hier
Foto: Voorkant van het programmaboekje 2018 van het 52e Dordtse Torenmuziekfestival