Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Lezing Vergaderen, verbitteren, verzoenen - Prof. dr. J.S. Pollmann

Lezing Vergaderen, verbitteren, verzoenen - Prof. dr. J.S. Pollmann

Prof. dr. J.S. Pollmann brengt Ode aan de Synode
Lezing met als titel Vergaderen, verbitteren, verzoenen; over de betekenis van de Synode van Dordrecht


In 1618-1619 werd de Synode van Dordrecht gehouden. De Dordtse Synode was naast een kerkvergadering, ook een politiek en cultureel evenement, dat grote invloed heeft gehad op geschiedenis, taal en normen en waarden. Precies 400 jaar later herdenkt de stad Dordrecht deze bijeenkomst met een programma voor een breed publiek, genaamd Ode aan de Synode. In het kader hiervan zal professor Pollmann op 4 september een lezing verzorgen in de Grote Kerk met als thema Vergaderen, verbitteren, verzoenen.

Vergaderen, verbitteren, verzoenen  De Synode van Dordrecht werd bijeengeroepen om een kerkelijk geschil op te lossen dat Nederlanders tussen 1610-1618 op het bot verdeeld hield en het land aan de rand van een burgeroorlog had gebracht.  Buren stonden tegenover elkaar, samenzweringstheorieën floreerden, en demonisering en haatzaaierij waren ook in de pers schering en inslag. Hoe had een theologisch conflict zo hoog kunnen oplopen?  Wat deed de Synode om dat conflict te bezweren? En wat was de impact van de Synode op de samenleving?  De lezing zal op deze vragen ingaan en laten zien hoe belangrijk de Synode werd voor de Geschiedenis van Nederland in de Gouden Eeuw.

Prof.dr. J.S. Pollmann Judith Pollmann (1964) is hoogleraar Vroegmoderne Nederlandse Geschiedenis aan de Universiteit Leiden en een expert op het terrein van de Tachtigjarige Oorlog en de geschiedenis van religie en tolerantie in de Gouden Eeuw. In haar werk besteedt ze veel aandacht aan de persoonlijke ervaringen van zestiende- en zeventiende-eeuwers. Ze is honorair conservator Nederlandse Geschiedenis van het Rijksmuseum in Amsterdam en lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Ode aan de Synode De openingsbijeenkomst en de afsluiting van de Synode van Dordrecht vonden plaats in de Grote Kerk. Dit is het enige gebouw dat een (prominente) rol speelde tijdens de Synode en ook nu nog te bezoeken is. De lezing wordt georganiseerd door de Vereniging Oud-Dordrecht samen met de Vereniging Vrienden van de Grote Kerk te Dordrecht. Niet vreemd is dat juist de Grote Kerk gekozen is als locatie voor deze lezing. De lezing zal muzikaal omlijst worden door Henske Bakker (panfluit) en Alisa van Dijk (viool). De bijeenkomst is één van de eerste activiteiten in het kader van de herdenking 400 jaar Synode van Dordrecht.                                                   

De openingsbijeenkomst en de afsluiting van de Synode van Dordrecht vonden plaats in de Grote Kerk.

Praktische informatie
Locatie:           Grote Kerk,  Lange Geldersekade 2
Datum:            4 september 2018
Tijd:                  20:00h -  Kerk open 19:30h
Toegang:        gratis
Organisatoren:  Vereniging Oud-Dordrecht en Vereniging Vrienden van de Grote Kerk te Dordrecht

Foto: Prof. dr. J.S. Pollmann

Wanneer?
4 september 2018 van 20.00 tot 00.00 uur
Organisator
Vereniging Vrienden van de Grote Kerk te Dordrecht
Locatie:
in de Grote Kerk, Lange Geldersekade 2
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.