Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Taalexcursie: Gezond bewegen met taal

Taalexcursie: Gezond bewegen met taal

Op donderdag 6 september gaat het Taalcafé naar buiten: er staat een actieve taalmiddag op het programma. Speciaal voor de Week van de Alfabetisering heeft sportcoach Cornell Roverts van Dordt Sport allerlei leuke opdrachten over taal, gezondheid en bewegen bedacht. De middag wordt georganiseerd door de Bibliotheek AanZet en MEE Plus, en is bedoeld voor alle taalcursisten en taalvrijwilligers uit Dordrecht. Vind je het leuk om te bewegen én ook nog eens actief bezig te zijn met taal? Meld je dan aan! Het belooft een gezellig en actieve middag te worden mét een gezond hapje en drankje.


Hoe werkt het?
Dit jaar organiseert AanZet zes taalexcursies voor deelnemers aan de taaloefengroepen en taalcafés in Dordrecht en Zwijndrecht. Deze culturele, sportieve of kunstzinnige excursies zijn vooral bedoeld om met z'n allen het geleerde in de praktijk te brengen. Taalvrijwilligers kunnen zich met hun cursisten inschrijven voor één of meerdere excursies. De indeling van de groepen gaat op basis van beschikbaarheid. Opgeven (naam en e-mailadres taalvrijwilliger + voornamen van de cursisten die meegaan) kan bij rjas@debibliotheekaanzet.nl.


Samen oefenen
De Taalexcursie is een speciale editie van de Taalinloop (voorheen Taalcafé). Iemand die de Nederlandse taal wil leren of er beter in wil worden, kan wekelijks in de Bibliotheek terecht om samen met vrijwilligers en andere taalleerders te oefenen. “Nederlands oefenen bij de Bibliotheek is een welkome aanvulling op de lessen Nederlands die mensen al volgen, want een paar uurtjes les per week is niet genoeg om de taal echt onder de knie te krijgen”, aldus Remko Jas van de Bibliotheek AanZet. “De vrijwilligers helpen mensen echt verder. Dat kan in een groep, maar ook één op één. We merken dat mensen graag terug komen, het is niet alleen leerzaam, maar een leuke manier om nieuwe mensen te ontmoeten. Door veel samen te praten en samen te lezen, word je vanzelf beter in de Nederlandse taal. De gesprekken gaan over actuele onderwerpen uit de krant of over het dagelijkse leven.”

Taalcoach worden
“De vrijwilligers zijn onmisbaar,” zegt Remko. “Zij helpen wekelijks mensen met het oefenen van de Nederlandse taal of geven informatie over het aanbod in het Taalpunt. We zien dat vrijwilligers er veel plezier aan beleven. Mensen bouwen vaak een bijzondere band met elkaar op.” Alle vrijwilligers krijgen een training als ze beginnen. En regelmatig praten we hen bij over ontwikkelingen en nieuw lesmateriaal. Er zijn altijd nieuwe vrijwilligers nodig. Dus wie het leuk lijkt én tijd heeft, kan zich aanmelden via taalpuntcrabbehof@debibliotheekaanzet.nl.”

Week van de Alfabetisering
Zo’n 2,5 miljoen mensen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven en rekenen. En dat zijn niet alleen mensen die nieuw in Nederland zijn. Ook mensen die hier geboren en getogen zijn, kunnen veel moeite hebben met lezen en schrijven. De Bibliotheek AanZet zet zich samen met andere organisaties en vele taalvrijwilligers het hele jaar in om zoveel mogelijk mensen te ondersteunen bij het (beter) leren lezen, schrijven en spreken. Want wie de taal beheerst, kan zich beter redden in het dagelijks leven. Tijdens de Week van de Alfabetisering, van 3 t/m 9 september, is er landelijk aandacht voor (beter) leren lezen en schrijven. Ook bij de Bibliotheek AanZet zijn er extra activiteiten. Kijk op www.debibliotheekaanzet.nl voor meer informatie en tijden.

In het kort
Datum: donderdag 6 september
Tijd: 14.00 - 16.00 uur
Locatie: verzamelen in wijkcentrum de Koloriet, Jacob Marisstraat 70 in Dordrecht.
Toegang: gratis | aanmelden kan bij Remko Jas
Voor wie: iedereen die Nederlands aan het leren is

Wanneer?
6 september 2018 van 14.00 tot 16.00 uur
Organisator
De Bibliotheek AanZet
rjas@debibliotheekaanzet.nl
Locatie:
verzamelen in wijkcentrum de Koloriet, Jacob Marisstraat 70
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.