Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Open Monumentendag in de Wilhelminakerk

Open Monumentendag in de Wilhelminakerk

Vandaag is de Wilhelminakerk van ’s morgens 10.00 uur tot ’s middags 17.00 uur open in het kader van Open Monumentendag en Nationale Orgeldag.

Dit jaar is er bijzondere aandacht voor de buurt, de nieuwbouwwijk waarin de Wilhelminakerk is gebouwd. In 1898 werd Villa Maria, op de hoek van de Johan de Wittstraat en de Singel, verkocht. Het bijbehorende terrein tussen de Johan de Wittstraat, de Singel en de Blekersdijk werd verkaveld en binnen enkele jaren bebouwd. De Koningin Wilhelminastraat, de Cornelis van Beverenstraat en de Adriaan van Bleijenburgstraat werden aangelegd. Er verrezen villa’s, herenhuizen, dubbele burgerhuizen, winkels en zelfs een ziekenhuis. Van de Wilhelminakerk werd de eerste paal geslagen op de dag en het uur van de inhuldiging van koningin Wilhelmina, 6 september 1898. Het ontwerp, met name de ronde plattegrond, is geïnspireerd door de ideeën over liturgie en kerkbouw van dr. Abraham Kuyper.
Tjeerd Kuipers (1857-1942), de architect van de Wilhelminakerk, ontwierp meer dan vijftig kerken in heel Nederland. Zijn werk is te zien in een foto-expositie.

In de loop van de dag is er volop muziek:

  • 11.00 uur orgelbespeling door Hans Okkerse, van barok tot romantiek: werken van Bach, Böhm, Mozart, Mendelssohn, Théodore Dubois en Camille Saint-Saëns;
  • 13.00 uur Hans van de Weg (harmonium) en Anne-Marie van de Weg-Vree (blokfluit): werken van Benedetto Marcello, Guy Ropartz, Charles Tournemire en Alexandre Boëly;
  • 15.00 uur orgelbespeling door Diederick Koornstra (cantor-organist van de Keizersgrachtkerk, Amsterdam): werken van Flor Peeters, Hubert Parry, Cor Kint, Johannes Brahms, Sigfrid Karg-Elert en Maurice Duruflé.

Open Monumentendag in de Wilhelminakerk wordt om 16.30 uur afgesloten met een vesper, waarin ds. Michiel de Zeeuw voorgaat.

Foto: Wilhelminakerk - De kerk van binnen.

Wanneer?
8 september 2018 van 10.00 tot 17.00 uur
Organisator
Wilhelminakerk
Locatie:
Blekersdijk 41
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.