Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Lezing over De historie van de Tempelberg

Lezing over De historie van de Tempelberg

‘De historie van de Tempelberg’ door de heer dr. P.J. van Midden
‘De goden wisselen, de plaatsen blijven’.

Dat geldt zeker voor het tempelplein, het gevoeligste stukje grond op aarde. In de Kanaänitische periode was er al een heiligdom, voortgezet in een heiligdom van David. Salomo bouwt er een tempel. Na de verwoesting in 587 v. C. pakt Zerubbabel de bouw van een tempel opnieuw op. In het jaar 168 v. C. wordt de tempel ontwijd door de inrichting voor de Hemelba’al. Gevolg is de strijd van de Makkabeeën. De tweede tempel wordt verder uitgebouwd door Herodes de Grote waarbij een bouwtechnisch probleem ontstaat omdat het vloeroppervlak te klein blijkt. Er worden steunmuren aangelegd waar de ‘’Klaagmuur’’ nog een deel van is. In het jaar 70 AD (Tisha be’Aw) volgt tenslotte de definitieve verwoesting. In 638 worden de Dome of the Rock en de Al-Aqsa moskee hier gebouwd.

Een avond over het politiek en religieus gezien meest ontvlambare stukje op aarde. Wat is er aan de hand en hoe kan dat ministukje grond voor zoveel problemen zorgen?

Dr. Piet van Midden doceert Hebreeuws binnen het instituut LUCE van Tilburg University, reist jaarlijks enige keren in de regio rond en schreef er verschillende boeken over. Hij is voorzitter van het OJEC, het Overlegorgaan van Joden en Christenen.

De bijeenkomst wordt gehouden op maandag 4 maart 2019 in Gebouw De Rank.
Ruime parkeergelegenheid op het plein voor De Rank.
Aanvang 20:00 uur. Toegang vrij.
Inlichtingen: 078 6148510

Foto: dr. P.J. van Midden

Wanneer?
4 maart 2019 van 20.00 tot 00.00 uur
Organisator
De Rank
078 6166791
info@gni-drechtsteden.nl
Locatie:
Dubbelsteijnlaan West 70
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.