Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Debat in de Stad: Debat over de multiculturele samenleving

Debat in de Stad: Debat over de multiculturele samenleving

Nederland ziet zichzelf graag als een natie, die eeuwenlang migranten uit allerlei windstreken gastvrij en zonder noemenswaardige problemen opnam. Door de diverse migratiegolven na 1945 kwamen nieuwe bewoners in ons land, die allen hun eigen cultuur meenamen, zoals hun eigen taal, muziek, godsdienst, gebruiken, tradities en gedragsregels. De een ziet charme in de veelzijdigheid, de ander geeft de voorkeur aan meer eenvormigheid en eist aanpassing, terwijl tegelijkertijd de nieuwkomer zijn plaats in de samenleving opeist. Voer voor politici en beleidsmakers, die met enige regelmaat vaststellen dat het migratie- en integratiebeleid van hun voorgangers heeft gefaald. Enige polarisatie is het onderwerp dan ook niet vreemd.

Het thema van het debat is: ‘Hoeveel diversiteit kan onze samenleving aan?’ De multiculturele samenleving: zegen of vloek?
Drie inleidingen; drie invalshoeken. Eerste inleider is Prof. dr. M.L.J.L. Schrover van de Rijksuniversiteit Leiden. Zij is Hoogleraar Economische en Sociale geschiedenis met bijzondere aandacht voor migratiegeschiedenis. Zij zal ingaan op het migratie- en integratiebeleid tussen 1945 en nu. ​Wat werkte en hoe kunnen we vaststellen wat er werkte? Welke factoren speelden een rol bij de uitkomsten van beleid? Welke lessen kunnen we uit de migratiegeschiedenis trekken voor de toekomst? Hoe kunnen we beleidsaanbevelingen doen als het zo moeilijk is om de uitkomsten van beleid te meten?

Tweede inleider is drs. S. Karabulut. Geboren Dordtse en thans Tweede Kamerlid voor de SP en woordvoerder buitenlandse zaken en defensie. Vanuit haar woordvoerderschap Buitenlandse zaken bespreekt zij de multiculturele samenleving. Daarnaast bespreekt zij ook internationale solidariteit. Wereldwijde ontwikkelingen en hoe die ons in Nederland raken, in relatie tot integratie, komen hierbij aan de orde.

Derde inleider is ds. W.M. Dekker. Schrijver van het boek ‘Dit broze bestaan’. Willem Maarten Dekker, predikant te Waddinxveen bespreekt als theoloog de vragen rond de diversiteit in onze maatschappij en hoe divers we kunnen zijn. Tot hoe ver reikt Bijbelse gastvrijheid en betekent christelijk geloof een onvoorwaardelijke politieke keuze voor een ruimhartige immigratie? Dekker promoveerde op de relationaliteit van God. 

Debatleider is Dominic Schrijer, oud-wethouder van Rotterdam en voormalig burgemeester van Zwijndrecht.
De muzikale omlijsting wordt op passende wijze verzorgd door leerlingen van de talentenklas van ToBe.

Debat in de Stad is een samenwerking vanuit het Platform Dordtse kerken en het Humanistisch Verbond. Het is bedoeld om stadsgenoten in gesprek te brengen over actuele maatschappelijke thema’s. Ook bij dit debat is er volop gelegenheid om mee te spreken, te debatteren en te luisteren. Eenieder wordt van harte uitgenodigd om deel te nemen aan dit debat.

De toegang is gratis, met na afloop een vrijwillige collecte ter bestrijding van de kosten.
Aanvang 20.00 uur, de deur is open vanaf 19.30 uur.

Wanneer?
6 juni 2019 van 20.00 tot 00.00 uur
Organisator
Platform Dordtse Kerken
Locatie:
Remonstrantse Kerk, C. de Wittstraat 28
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.