Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Lezing GNI: Niet domweg als Joden ten onder gaan

Lezing GNI: Niet domweg als Joden ten onder gaan

Het Genootschap Nederland-Israël, afdeling Drechtsteden organiseert vanavond weer een lezing: ‘Niet domweg als Joden ten onder gaan’ door mevrouw prof. dr. Marjan Schwegman

Na zijn schorsing als president van de Hoge Raad in november 1940 streed Mr. Lodewijk Ernst Visser onvermoeibaar en zelfbewust tegen het Duitse bezettingsregime. Hij stond daarin niet alleen. Ook zijn vrouw, zoon en dochter stelden zich verre van passief op. Hun houding weerspreekt het beeld van Joden die zich als makke schapen naar de slachtbank lieten slepen. Joodse Nederlanders hebben, meer dan lange tijd werd aangenomen, op allerlei manieren verzet gepleegd. In deze lezing plaatst Marjan Schwegman Vissers opstelling in de context van dit verzet. 


Foto: Marjan Schwegman

Marjan Schwegman (1951) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Zij was werkzaam als (universitair hoofd)docent bij de geschiedenisafdeling van de Rijksuniversiteit Leiden, de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Maastricht en de Universiteit Utrecht. Aan die laatste universiteit was zij van 1997 tot 2007 Bijzonder Hoogleraar Vrouwengeschiedenis en bezette zij vanaf 2007 tot 2016 de leerstoel Politiek en Cultuur in de twintigste eeuw. Haar hoofdwerkkring bevindt zich sinds 2003 niet langer aan de universiteit: van 2003 tot 2007 was zij directeur van het Koninklijk Nederlands Instituut Rome. Tussen 2007 tot 2016 was zij directeur van het NIOD. In het academisch jaar 2017/2018 bezette zij aan de Universiteit Leiden de Cleveringa Leerstoel. In haar oratie staat het lot van de jurist E.M. Meijers centraal.

Ruime parkeergelegenheid op het plein voor De Rank.
Aanvang 20:00 uur. Toegang vrij.
Inlichtingen: 078 6148510 en op de website.

Wanneer?
3 februari 2020 van 20.00 tot 00.00 uur
Organisator
Genootschap Nederland-Israel, Afdeling Drechtsteden
info@gni-drechtsteden.nl
Locatie:
De Rank, Dubbelsteijnlaan West 70
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.