Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

IC Café

IC Café

‘IC Café’ is voor patiënten en naasten na verblijf op Intensive Care
Patiënten die soms na jaren nog hinder ondervinden van een opname op de Intensive Care (IC) zijn op 20 februari welkom tijdens het eerste IC-Café in de Drechtsteden.

Dit is een informatie- en lotgenotenbijeenkomst, georganiseerd door de patiëntenvereniging IC Connect en de IC van het Albert Schweitzer ziekenhuis. “We willen herkenning, erkenning en indien nodig ook hulp bieden bij de vele restverschijnselen waar patiënten mee kunnen kampen”, aldus voorzitter van het IC Café en IC-verpleegkundige Barbara Ripzaad.

Lange weg
De IC is de afdeling van het ziekenhuis waar de meest zieke of ernstig gewonde patiënten worden behandeld en verpleegd. Een verblijf hier is een heftige ervaring voor de patiënt en zijn of haar naasten. De patiënt is vaak langdurig niet of verminderd bij bewustzijn en aangesloten op apparatuur die lichaamsfuncties overneemt. “Na het ontslag van de IC is de kritieke periode voorbij, maar voor de patiënt begint dan een vaak lange weg naar herstel”, weet Ripzaad. In 2012 begon de IC van het Albert Schweitzer ziekenhuis al met een Nazorgpoli, om patiënten hierbij te monitoren en ondersteunen.

Post Intensive Care Syndroom
Ripzaad: “Sindsdien is er in de medische wereld en ook bij (ex-)patiënten alleen maar méér aandacht gekomen voor de impact van een IC-opname. Voor het geheel aan problemen die je kunt overhouden aan een verblijf op de IC, bestaat nu ook een naam: Post Intensive Care Syndroom, kortweg PICS. Globaal zijn er drie categorieën restklachten. Onder de lichamelijke klachten zien we vaak vermoeidheid, spierzwakte of slikproblemen. Dan zijn er psychische klachten, bijvoorbeeld depressie of kenmerken van een posttraumatische stressstoornis. En tenslotte zijn er de cognitieve problemen, zoals concentratie- en geheugenstoornissen en het niet kunnen vinden van woorden.”

Familieleden
In 2017 werd de landelijke patiëntenvereniging opgericht. “Net als wij zet IC Connect zich er ook voor in dat de restklachten beter begrepen worden en dat ze tijdig in verband worden gebracht met het verblijf op de IC”, vertelt Ripzaad. “Dan kan er namelijk ofwel iets aan gedaan worden, of op z’n minst is er de geruststelling dat het een oorzaak heeft en men niet de enige is.” Mede met dit doel organiseert de vereniging IC Cafés in het hele land, voor ex-patiënten én hun naasten. Ook zij kunnen namelijk klachten ontwikkelen als gevolg van de IC-opname en ook dit heeft een naam: PICS-F, waarbij de F staat voor familie.

Op de avond zijn alle voormalig IC-patiënten welkom met hun naasten. Het maakt niet uit wanneer of waar ze op een IC opgenomen zijn geweest. Sprekers tijdens deze eerste editie zijn intensivist Huibert Ponssen van het Albert Schweitzer ziekenhuis en een voormalig patiënt en zijn naaste, die als ervaringsdeskundigen vertellen wat PICS en PICS-F voor hen inhield.

Datum: donderdag 20 februari 2020
Tijd: 19.00 tot 21.00 uur (inloop vanaf 18.30 uur)
Locatie: De Crabbehoeve, Van Karnebeekstraat 2, 3317 KX Dordrecht

Aanmelden via de website wordt zeer op prijs gesteld in verband met de ruimte en de catering.

Wanneer?
20 februari 2020 van 19.00 tot 21.00 uur
Organisator
Albert Schweitzer Ziekenhuis
Locatie:
De Crabbehoeve, Van Karnebeekstraat 2Schweitzerplaats 25
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.