Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Meet & Greet Wim Heldens

Meet & Greet Wim Heldens

Met trots presenteert WG Galerie de indrukwekkende solo-tentoonstelling “Thinking of Holland” door Wim Heldens. Vanaf 29 februari t/m 26 april is het werk te bewonderen in WG Galerie.

Op 1 maart heeft u de unieke gelegenheid om deze meester persoonlijk te ontmoeten en aanwezig te zijn bij de presentatie van zijn laatste werk tijdens de Meet and Greet vanaf 12.00 t/m 17.00 uur.

Iedere zaterdag en zondag vanaf 12.00 t/m 17.00 uur open en op afspraak. U bent van harte welkom!


Presentatie nieuw werk van Wim Heldens
De Amsterdamse kunstenaar Wim Heldens is één van de belangrijkste moderne realisten van Nederland. Zijn werk is opgenomen in de collecties van de National Portrait Gallery in Londen, het Arnot Museum in Elmira NY / USA, het Museo Europeo de Arte Moderno (MEAM) in Barcelona, de Bank Nederlandse Gemeenten in Den Haag, de AMC Collectie in Amsterdam, de Gemeente Sittard, en de collectie van de Stadsschouwburg in Haarlem. Heldens’ werk werd geselecteerd door het MEAM voor hun tweejaarlijkse tentoonstelling ‘Figurativas’ in 2008, 2010, 2015 (Eervolle Vermelding), 2017 en 2019, en dit jaar is zijn schilderij ‘Squatter Jesus’ geselecteerd voor MOD-Portrait, ook in het MEAM. Ook werden werken van zijn hand geselecteerd voor de prestigieuze  BP Portrait Award Tentoonstelling van de National Portrait Gallery in Londen in 2008, 2010 en 2011 (First Prize), en voor de jaarlijkse tentoonstelling van de Royal Society of Portrait Painters in de Mall Galleries in Londen in 1998 (Menena Joy Schwabe Award), 2003, 2005, 2006, 2007 en 2010.

Het onderwerp van Heldens’ werk is de hedendaagse mens in zijn/haar vele gediffentiëerde relaties binnen de moderne Westerse samenleving en tot ‘de ander’, met een nadruk op de interacties tussen mensen met verschillende culturele of ethnische achtergronden. Daarbij grijpt hij terug op de typisch-Hollandse traditie van het realistisch uitbeelden van de directe leefomgeving zoals deze in de 17e eeuw een hoogtepunt beleefde. Daarnaast is Heldens een bevlogen portrettist met een sterke uitbeelding van de psychologie van het model. Zijn werk valt ook op door een grondig-geconstrueerde beeldtaal met verfijnde stof-uitdrukking, die de ‘levensechtheid’ van zijn doeken accentueren.

Heldens’ nieuwe doek: “Denkend aan Holland”, is een impressie van het ‘nieuwe Nederland’, waar inmiddels zoveel mensen met verschillende achtergronden op een klein gebied samenleven. Het is Heldens’ overtuiging, dat wat mensen bindt, sterker en belangrijker is dan wat mensen onderscheidt, en daarom zien we op dit complex uitgewerkte schilderij verschillende mensen bijeen die iets met elkaar bespreken dat allen aangaat. De reden van de bijeenkomst is niet van belang, maar de situatie en de expressie van de verschillende personages – die overigens allemaal werkelijk bestaan, en die alle een heel verschillende individuele geschiedenis hebben. En allen voelen zich diep verbonden met het Holland dat hun levensruimte is, of is geworden. Het doek was geïnspireerd door het beroemde gedicht van Hendrik Marsman, dat nog altijd één van de sterkste evocaties is van dit kleine, veelgeplaagde en tegelijkertijd zo succesvolle, door immigratie bevruchte land:

Herinnering aan Holland
Denkend aan Holland
zie ik brede rivieren
traag door oneindig
laagland gaan,
rijen ondenkbaar
ijle populieren
als hoge pluimen
aan de einder staan;
en in de geweldige
ruimte verzonken
de boerderijen
verspreid door het land,
boomgroepen, dorpen,
geknotte torens,
kerken en olmen
in een groots verband.
De lucht hangt er laag
en de zon wordt er langzaam
in grijze veelkleurige
dampen gesmoord,
en in alle gewesten
wordt de stem van het water
met zijn eeuwige rampen
gevreesd en gehoord.

Hendrik Marsman, 1936

Wanneer?
1 maart 2020 van 12.00 tot 17.00 uur
Organisator
WG Galerie
wilmageerts@live.com
Locatie:
Aardappelmarkt 15
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.