Alles over Dordrecht...

3 tips om energie te besparen

De inwoners van Dordrecht zijn de afgelopen jaren druk bezig geweest om hun woningen duurzamer te maken en energiezuiniger te leven. Nu het nieuwe jaar van start is gegaan, zien we dat bovenstaande goede voornemens alleen nog maar versterkt worden. Desalniettemin is het besparen van energie niet zo gemakkelijk als het lijkt. Dankzij een fijn contract bij een Nuon energieleverancier zijn de maandelijkse kosten lager, maar wordt er ook bespaard op het energieverbruik? Het antwoord is helaas nog al te vaak ‘nee.’ Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Hieronder geven we 3 tips om het komende jaar meer energie te besparen.

1. Isoleren van de woning

Bij nieuwe woningen worden er steeds strengere eisen gehanteerd op het gebied van energiezuinig en duurzaam wonen. Enkel de keuze voor een ‘groene’ energieleverancier is niet voldoende. Hierbij geldt ook dat een goede isolatie van groot belang is. Sinds enkele jaren is het verplicht om iedere woning van een energielabel te voorzien. Dit label geeft aan hoe energiezuinig een huis is.

Opvallend is dat oudere woningen zeer slecht scoren op dit gebied. Vooral in het centrum van Dordrecht zien we veel slecht geïsoleerde woningen. Voor het besparen van energie is het belangrijk dat er geen warmte verloren gaat uit huis. Stoken voor de buitenlucht is immers niet goed voor de portemonnee. Het isoleren van een woning kan grootschalig aangepakt worden, denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van dubbelglas of het isoleren van een dak. Als de financiële middelen niet toereikend genoeg zijn, kunnen enkele simpele maatregelen ook al helpen om het energieverbruik in de kiem te smoren. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van tochtstrips.

Met isolatie worden de energiekosten drastisch verlaagd en zal het wooncomfort omhoog gaan.

2. Aansluiten op een warmtenet

Nu de energietransitie steeds actueler wordt, zien we dat de gemeente Dordrecht druk bezig is met het vinden van alternatieven om aan groene stroom te komen. Het Albert Schweitzer Ziekenhuis draait tegenwoordig volledig op groene energie en steeds meer andere ziekenhuizen en grote instanties volgen. Ook steeds meer huizen worden aangesloten op het warmtenet. De cv-ketels verdwijnen en de stad is hard op weg naar een energieneutraal bestaan in 2050.

De overheid zinspeelt al jaren op de noodzaak van een aardgasloze energievoorziening. Een jaargetal is al bekend: 2050. Dit betekent een enorme opgave voor gemeenten. Zij moeten ruim 7 miljoen huishoudens van het aardgas afhelpen. Naast de keuze voor een duurzame energieleverancier moeten we over op een nieuwe manier van verwarmen. Het warmtenet van Dordrecht helpt haar inwoners al goed op weg.

3. Stap over op zonne-energie

Door de energietransitie is het steeds belangrijker geworden om zelfvoorzienend te leven. In Dordrecht lopen we helaas nog steeds achter op het gebied van zonne-energie, zeker als je dit vergelijkt met andere grote steden. Toch kunnen inwoners met de overstap naar zonne-energie op de lange termijn veel geld besparen, zeker in combinatie met een voordelige energieleverancier. De zon is er immers altijd. Genoeg voor iedereen. Zonde om dan geen gebruik te maken van deze natuurlijke energiebron. Met zonnepanelen werken we aan een fossielvrij Nederland, een Nederland die denkt aan haar toekomst. Daarnaast worden woningen ook meer waard met zonnepanelen op het dak. Een duurzame investering die uiteindelijk enorm loont.