Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Grootschalige oefening FC Dordrecht met geneeskundige hulpverleningsdiensten'
13apr

Grootschalige oefening FC Dordrecht met geneeskundige hulpverleningsdiensten

DORDRECHT - De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, de gemeente Dordrecht, de geneeskundige hulpverleningsdiensten en FC Dordrecht hebben woensdagavond 12 april 2017 een grootschalige oefening gehouden in en om het stadion van de Dordtse club. Belangrijkste doel was de samenwerking tussen de hulpverleningsdiensten en FC Dordrecht te oefenen. Deze oefening is een afsluiting van het gezamenlijk traject met de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ) en FC Dordrecht, waaraan ruim 100 personen deelnamen. Eerder dit jaar hebben al gezamenlijke bijeenkomsten plaatsgevonden, waarbij kennismaken en afstemming ten tijde van een calamiteit centraal stonden.

Zo realistisch mogelijk
Tijdens een zogenaamde ‘bekerwedstrijd’ van FC Dordrecht werd door de eigen supporters een (illegale) vuurwerkbom afgestoken. De explosie veroorzaakte gewonden en veel paniek onder de supporters. Met dit oefenscenario startte de ontruimingsprocedure van FC Dordrecht, waarbij zowel de stewardorganisatie van FC Dordrecht als de hulpverleningsdiensten aan zet waren.

Om zo realistisch mogelijk te oefenen, werd gebruik gemaakt van (slachtoffer)acteurs. Hulpverleners moesten ter plaatse de gewonden in het stadion opvangen, behandelen en/of afvoeren naar het ziekenhuis. De Ambulancedienst, het Nederlands Rode Kruis, de Meldkamer en de VRZHZ oefenden zo de procedure van Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB). Ambulances reden af en aan naar het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASz). Uiteraard zonder sirene en zwaailicht, want het ging om een oefening.

Toen de eerste gewonden bij de Spoedeisende Hulp van het Albert Schweitzer ziekenhuis, startte het Rampen Opvang Plan. Dit omvat onder andere de registratie van gewonden en de verdeling ervan over de juiste afdelingen binnen het ziekenhuis. Ook de samenwerking tussen het ASz en Huisartsenpost Drechtsteden, om zogenaamde “zelfverwijzers” op te vangen en door te geleiden naar de juiste plek, maakte onderdeel uit van de oefening. Op afstand kwamen ook de meldkamer en de crisisorganisatie van de GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) in stelling om de geneeskundige hulpverlening te coördineren.

Gezamenlijk oefenen
Het was niet de eerste keer dat de geneeskundige hulpdiensten gezamenlijk oefenden. Oefenleider Jeroen Peeters van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid: “Eén keer per jaar oefenen we gezamenlijk op grote schaal met onze geneeskundige partners. Dit jaar waren de Ambulancedienst, het Nederlandse Rode Kruis, het Albert Schweitzer ziekenhuis, de meldkamer, de Regionale Huisartsenpost Drechtsteden en GHOR ZHZ (onderdeel van Veiligheidsregio ZHZ) betrokken.

Tijdens deze oefening werd onder meer gekeken naar het verloop van de onderlinge afstemming, het in kaart brengen van het aantal gewonden, de wijze van registratie van de gewonden die binnenkomen bij het ziekenhuis en het zo spoedig mogelijk informeren van verwanten over de verblijfplaats van hun naasten.

Voor de gezamenlijke oefening wordt elk jaar gezocht naar een geschikte oefenlocatie. En aangezien FC Dordrecht wettelijk verplicht is om hun ontruimingsplan te beoefenen is gekozen om samen met de hulpdiensten deze oefening te organiseren. Door een oefening zoals woensdagavond te houden krijgen de deelnemende organisatie meer inzicht in de mate waarop ze zowel gezamenlijk en als individuele organisaties, voorbereid zijn op daadwerkelijke rampen en crises. De individuele organisaties hebben namelijk ook de eigen rollen, werkwijzen en procedures beoefend.”

Trots “Ik denk dat we trots mogen zijn op het resultaat van vanavond en hoe dit gezamenlijk tot stand is gekomen”, sluit Jeroen Peeters af. “Vanzelfsprekend zijn tijdens deze oefening verschillende leerpunten naar voren gekomen. Dit levert weer aanknopingspunten voor toekomstige trainingen en oefeningen. Wel laat deze avond zien dat we gezamenlijk klaar zijn voor het echte werk!”Deel dit bericht met je vrienden!