Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Drechtstreek valt terug naar vijf schaakclubs na opheffing Zwijndrecht' Zwijndrecht was toonaangevend met jeugdschaken
09apr

Drechtstreek valt terug naar vijf schaakclubs na opheffing Zwijndrecht

door Hans Berrevoets

DRECHTSTREEK - Schaakclub Zwijndrecht stopt na 55 jaar schaakgeschiedenis. Dat betekent dat het aantal schaakverenigingen in de Drechtstreek in een kwart eeuw is gehalveerd van tien naar vijf. Alleen in Dordrecht (twee maal), Papendrecht, Sliedrecht en Hendrik Ido Ambacht blijven nog schaakclubs over.


Zwijndrecht was vooral een opvallende club door veel aandacht voor de jeugd en viel vroeger op door de jaarlijkse erewedstrijd tegen het eigen gemeentebestuur. Foto’s van een schakende burgemeester Pijl Hogeweg waren prima schaakpromotie, waardoor de club een vitale omvang had.


De ledenvergadering stelde dit weekeinde met de laatste 16 leden vast dat er geen toekomst meer was en dat het bestuur onder voorzitterschap van Martijn Vos de afhandeling in gang kan zetten.

Volgens de slotvergadering is er te weinig draagvlak  om door te kunnen gaan. ,,We zien al een aantal jaren een teruglopend ledental en hebben goed nagedacht over de toekomst. Uiteindelijk is er weloverwogen besloten om de club op te heffen", aldus secretaris Kees van 't Hoff.

Het aantal externe teams was, na de hoogtijdagen met drie achttallen, al teruggelopen naar één team. De interne competitie kampte met een gebrek aan spelende leden. Vijf jaar geleden zag de club het vijftigjarig bestaan ook al niet als een reden om een schaakfeest te vieren.

Voor de schaakwereld is de opheffing van een club en nu dan Zwijndrecht daarom geen verrassing. Deze denksport heeft al jaren de wind tegen.

In het verleden telde de landelijke bond meer dan 30.000 leden. Dat aantal schommelt nu nabij de twintigduizend. Het district Rotterdam had in goede tijden nog 63 clubs. Inmiddels hoopt het district dat er rond de40 clubs teams willen inschrijven voor de nieuwe competitie.


Zwijndrecht zal er als zelfstandige vereniging niet meer bij zijn. Het bestuur, dat van de ledenvergadering het mandaat heeft om de opheffing af te regelen, hoopt wel het in de tweede klasse van het district RSB spelende team onder te brengen bij een andere vereniging.
Schaakclub Dordrecht ligt als eerste mogelijkheid voor de hand, want daar spelen secretaris Kees van ‘t Hoff en penningmeester Teus Slotboom al mee in de interne competitie.


Zwijndrecht heeft 1 september 1962 als geboortedag in de geschiedenisboeken staan. Schakers van het bedrijf Grootint legden toen onder de naam Grostacon de basis en met spelers van buiten de onderneming bleek een levensvatbare club mogelijk te zijn. Politieman Kentie, de Van der Linden’s en anderen behoorden tot de eerste promotors.

Stoute

Frank Stoute en Bert Broerse zagen in de jaren zeventig van de vorige eeuw de grote waarde van het jeugdbeleid in en waren daarmee toonaangevend in de wijde omgeving. De club kon daarvan niet altijd de sportieve vruchten plukken want als de jeugdspelers sterker werden, hadden landelijk spelende clubs veel zuigkracht. Groothoofd uit Dordrecht, dat in 2002 op ging in Dordrecht, had mede de promoties naar de landelijke competitie te danken aan sterke Zwijndrechtse spelers zoals Ronald Haring, Bart van der Linden en Bram Goudswaard.


Het is markant te noemen dat een jeugdspeler van vroeger, secretaris Kees van ‘t Hoff, favoriet is zijn vijfde clubtitel te pakken en daarmee geschiedenis te schrijven. Hij woont zoals meer bestuursleden al niet meer in Zwijndrecht en diende de clubbelangen al jaren vanuit Dordrecht.

Toch is het opvallend dat een plaats zoals Sliedrecht  inmiddels twee (!) teams in de landelijke competities gaaat krijgen en Zwijndrecht als stad met rond de 45.000 inwoners geen schaaksport meer heeft in clubverband.Deel dit bericht met je vrienden!