Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Politie zoekt eigenaren honderden gestolen sieraden en laptops'
05jun 2012

Politie zoekt eigenaren honderden gestolen sieraden en laptops

DRECHTSTEDEN - In een grootschalig onderzoek naar woninginbraken door het hele land heeft een rechercheteam van Politie Haaglanden honderden gestolen sieraden en meer dan 50 laptops in beslag genomen. Van een groot deel van de laptops hebben de rechercheurs de rechtmatige eigenaren inmiddels opgespoord. De eigenaren van de meeste sieraden zijn echter nog niet bekend. De politie besteedt daarom deze week aandacht aan het woninginbrakenonderzoek en de teruggevonden goederen in het opsporingsprogramma Team West op de regionale zender Omroep West en het landelijke Opsporing Verzocht op Nederland 1.

Onderzoek ‘Slijpschijf’
De recherche van Bureau Hoefkade in Den Haag startte het onderzoek na de vondst van twee kluizen op de Haagse Pieter Lastmanstraat in december 2011. De kluizen bleken gestolen te zijn bij een woninginbraak in Ede. Buurtonderzoek leidde de rechercheurs naar een kelderbox aan de Jan van Gojenstraat, waarin de kluizen waren opengeslepen. Via de kelderbox kwam het rechercheteam een 21-jarige Hagenaar op het spoor, die eerder al op heterdaad was aangehouden bij een woninginbraak in Schoonhoven. Het onderzoek – dat de naam ‘Slijpschijf’ kreeg – kwam in een stroomversnelling en er kwamen ook nog een 18-jarige Haagse en een 22-jarige Hagenaar in beeld, op verdenking van heling. Het drietal werd aangehouden. Bij de doorzoekingen die volgden, werden op vier adressen in Den Haag honderden gestolen sieraden, meerdere fotocamera’s en meer dan 50 laptops gevonden. De goederen bleken afkomstig te zijn van woninginbraken door het hele land (onder meer Den Haag, Wateringen, Ede, Velsen-Zuid, Muiderberg, Oude Wetering, IJmuiden en Dordrecht). Van vrijwel alle laptops heeft het rechercheteam inmiddels bij de rechtmatige eigenaren weten te achterhalen. De twee Hagenaars van 21 en 22 jaar zijn inmiddels door de raadkamer voor 90 dagen in bewaring heeft gesteld.

Grote impact: foto’s van geboorte en afstudeerscriptie
Het rechercheteam werkt nog steeds met man en macht aan het onderzoek naar de inbraken, dat op veel van de betrokkenen een grote impact heeft gehad. Het veelal persoonlijke leed dat met woninginbraken wordt berokkend, is één van de redenen dat de aanpak ervan een zogenoemde korpsprioriteit is van Politie Haaglanden. In het onderzoek ‘Slijpschijf’ zat tussen de gestolen goederen bijvoorbeeld een fotocamera waarop de geboorte van een kindje stond. De rechercheurs wisten de eigenaren van de camera te achterhalen en gaven hen de dierbare foto’s terug. Op één van de gestolen laptops stond een complete afstudeerscriptie: nadat rechercheurs ook hiervan de eigenaar hadden opgespoord, kon hij – hetzij met vertraging – alsnog afstuderen. Een andere laptop bleek van een politieagent elders in het land te zijn en bevatte eveneens foto’s van de geboorte van zijn kind.

Herkent u de gestolen goederen? 
Inmiddels heeft het rechercheteam de teruggevonden goederen kunnen linken aan tenminste 35 inbraken, die gepleegd werden door het hele land. Gezien de grote hoeveelheid goederen waarvan de eigenaren nog niet bekend zijn, gaat de politie ervan uit dat er nog veel meer inbraken zijn gepleegd. Ook doet het rechercheteam nog steeds onderzoek naar de inbrekers. Om zicht te krijgen op het totaal aantal gepleegde inbraken, maar bovenal om de gestolen goederen terug te kunnen geven aan de eigenaren verspreidt het rechercheteam daarom deze week foto’s ervan onder meer via het opsporingsprogramma Team West op de regionale zender Omroep West en het landelijke Opsporing Verzocht op Nederland 1. Om zo veel mogelijk mensen te bereiken zal ook gebruik worden gemaakt van Twitter, Facebook en YouTube. Ook zijn de goederen te bekijken via http://www.flickr.com/photos/politiehaaglanden/sets/

Onder de goederen die worden getoond, zijn er een aantal die mogelijk een grote emotionele waarde hebben. Zo zitten er meerdere trouwringen tussen, een armband uit 1877 en een oud zakmes, dat vermoedelijk van iemand is die ooit in militaire dienst heeft gezeten.

Bent of kent u de eigenaar van een van deze sierraden? Neem dan contact op met de politieregio Haaglanden via 0900-8844 (lokaal tarief). Heeft u andere informatie die de politie zou kunnen helpen in dit onderzoek? Ook dan kunt u contact opnemen via 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 (gratis).

Deel dit bericht met je vrienden!