Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Alisa van Dijk is één van de actiefste vioolspelers van Dordrecht' Alisa van Dijk thuis op de bank
08sep 2017

Alisa van Dijk is één van de actiefste vioolspelers van Dordrecht

DORDRECHT - Met haar eigen concertserie in de Trinitatiskapel en op diverse andere plaatsen in de stad, heeft Alisa van Dijk de klassieke muziek in Dordrecht een mooie impuls gegeven. Alisa heeft het afgelopen jaar op 14 verschillende concertlocaties in Dordrecht concerten gegeven. Inmiddels woont ze hier nu alweer een jaar. Ze speelt naast viool ook piano en ze zingt. Naast haar optredens geeft ze viool- en zangles.

De violiste woont in een gezellig ingericht flatje achter het Weizigtpark. “Ik vind Dordrecht heel leuk. Het is een mooie stad, met oude wijken en met de beste markt van Nederland, zeggen ze. Er zijn genoeg winkeltjes en er zijn veel mooie kerken om in te spelen. Ook is het niet te druk.” Ze heeft heel wat omzwervingen gehad voor ze in Dordrecht kwam wonen. In Goes geboren, is ze drie jaar later naar Apeldoorn verhuisd. Toen heeft ze een lange periode in Canada gewoond en erna in Groningen en Rotterdam. “Mijn vriend woont in Dordrecht en in Rotterdam woonde ik in een flat uit de jaren ‘30. Daar had ik veel geluidsoverlast”, verklaart Alisa haar verhuizing naar Dordrecht.

Meer concerten met zang
Al sinds haar zevende speelt Alisa viool en in 2006 behaalde ze haar Bachelor of Music in Vancouver. In 2014 behaalde ze tevens  haar uitvoerend musicus diploma in Groningen. Daarna heeft ze de Master Muziek Pedagogiek afgerond in Den Haag waar zij viool en zang studeerde. “De master was meer gericht op lesgeven”, aldus Alisa. “Vanaf mijn 18e zing ik, dat is op de achtergrond gebleven. Ik probeer nu meer concerten met zang te geven.”

Alisa’ s ouders hadden vaak klassieke muziek opstaan. Dat hielp bij de instrumentkeuze. “Ik had meteen gekozen. Ik hoorde alles voorbij komen en wist: viool, dat wil ik spelen. Mijn gevoel kan ik helemaal in de muziek leggen. Ik houd ook van de techniek van vioolspelen. Het is een uitdaging om moeilijke stukken te spelen. Bij viool is er heel veel repertoire om uit te kiezen. Het liefst speel ik akoestisch, zonder microfoon. Dat houdt de klank compact. Bij versterkte muziek mis je kleur, de dynamiek is anders en je kunt minder hard en zacht spelen.” Alisa heeft ook pianolessen gehad in Groningen en middenin haar huis staat een mooi orgeltje. “Ik heb het orgeltje van goede vrienden gekregen. Een piano gaat niet, dat is teveel geluid in de flat, omdat ik ook al zing en viool speel. Ik speel piano bij mijn vriend om het in mijn vingers te houden, zodat ik het niet kwijtraak.”

Thuiskerk Trinitatiskapel
Samen met haar vriend Johan Bregman organiseert Alisa concerten in Dordrecht. “Johan helpt met de PR. Het is heel veel werk. Hij is orgelliefhebber en via hem heb ik veel organisten leren kennen. Al sinds december 2015  geef ik concerten in de Trinitatiskapel. De koster is een goede vriend van ons en we kunnen de kerk regelmatig huren. Het is een mooie ruimte. Dit is een beetje mijn thuiskerk waar ik regelmatig concerteer. Met een serie kan ik zelf het repertoire kiezen en met wie ik samenspeel. Volgend jaar 24 februari speel ik hier met Sietze de Vries, een bekende organist die over de hele wereld optreedt. Dat is een hele eer. Er komen altijd nieuwe mensen; uit Scheveningen, of iemand die een aankondiging bij de supermarkt heeft gezien.”

In Dordrecht geeft Alisa aan zo’n tien mensen wekelijks les en in oktober begint ze met groepslessen. “Het is belangrijk dat je in een groep iets speelt. Het is dan een klein vioolorkestje.” Ook op scholen is Alisa gevraagd. “Ze wilden de muziek terugbrengen naar school. Het leerorkest waar ik als docent aan verbonden ben heeft een uitvoering in het Energiehuis gegeven. Het Leerorkest gaat waarschijnlijk weer verder. Het is fijn dat ik betrokken ben bij scholen, en de viool wordt zichtbaar.”

Operazangeres Maria Callas
De tenor Mario Lanza en vooral de operazangeres Maria Callas inspireerden Alisa om zangles te nemen. Het artistieke nest waaruit ze komt, hielp daarbij. “We hadden een plaat van Maria Callas, die vond ik zo geweldig. Mijn moeder is een alt. Omdat zij altijd zong, had ik kennis van klassieke liederen.” Ook andere leden van de familie zijn artistiek. “Mijn vader is kunstenaar, hij is grafisch ontwerper geweest. In de familie is liefde voor literatuur en kunst, dat verrijkt je leven heel veel. Mijn broer Diederik speelt cello en woont in Utrecht. We hebben samen opgetreden in de Trinitatiskapel met pianist Hans Okkerse. Vorig jaar heb ik ook de Matthäus Passion gespeeld met Diederik in de Sint Janskerk in Gouda.”

In de nabije toekomst wil Alisa haar veelal Dordtse concerten uitbreiden naar bijvoorbeeld België. Een nadeel is wel de reistijd. “De reistijd neemt een deel van de tijd in beslag die nodig is om te repeteren. Hier is het vijf minuten en ik ben er. Na een concert hoef je geen trein te halen, wel als je in Groningen zou spelen. Dan heb je geen tijd meer om na het concert met bezoekers te praten.” Een ander streven is een cd-opname te maken, met viool en piano of orgel. “Ik hoop de cd binnen een jaar af te hebben, er is vraag naar na afloop van mijn concerten. Ik heb een afspraak staan met STH Records.” Ze kijkt in haar raamkozijn waar een stapel cd’s liggen. “Ik heb hier een aantal cd’s, maar veel ligt nog in Canada. Ik neem er steeds een paar mee, als ik daar ben geweest.” Tussen de cd’s liggen live opnames van concerten in de Trinitatiskapel, die Ton Berkhout steeds voor haar opneemt. “Hij kan er niet altijd bij zijn, dan laat hij het weten en neem ik mijn eigen opnamesysteem mee. Van die opnames leer je veel en het is bijzonder fijn als Ton er bij kan zijn.”

Concerten
Alisa is dit weekend op de Open Monumentendagen te horen. Op zaterdag 9 september 2017 geeft ze miniconcerten in de Julianakerk te Dordrecht met Simon Harinck, orgel (om 11:00 en 14:00 uur). Ze verzorgt bovendien een Evensong met Johan den Hoedt, orgel en vleugel, en zijn zus Jeanette Jelier – den Hoedt, fluit.  Dit concert is in de Trinitatiskapel in Dordrecht en begint om 16:30 uur.

Op 30 september 2017 opent Alisa haar maandelijkse concertserie in de Trinitatiskapel met haar broer, Diederik van Dijk, cello, en pianist Hans Okkerse. Ze spelen werken van Honegger, R. Strauss, en Beethoven. Het concert begint om 15:30, en de toegang is vrij.
Voor meer informatie over de concerten en lesmogelijkheden, zie Alisa’s website: www.alisavandijk.nlDeel dit bericht met je vrienden!