Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Dordtenaar Schouman inspiratiebron voor kolossaal schilderwerk in panorame Walcheren' Schouman staat nu in de belangstelling
08aug

Dordtenaar Schouman inspiratiebron voor kolossaal schilderwerk in panorame Walcheren

DORDRECHT/WALCHEREN -  De drie Dordtse broers Schouman, waaronder Aert die nu te zien is op een Koninklijke expositie in het Dordrechts Museum, hadden in de achttiende eeuw directe banden met Walcheren en Middelburg in het bijzonder.

Aert kwam vaak uit Dordrecht langs en werkte er ook vaak. Broer Cornelis Schouman wordt ook als een Zeeuwse schilder gezien. Hij staat anno 2017 aan de wieg van een kolossaal werk, van 21 meter bij 3,43 meter.

In een voormalige bedrijfshal / madhinefabriek van de Schelde in Vlissingen wordt nu panorama Walcheren opgebouwd. De laatste voorstelling waaraan in deze tijd de laatste hand wordt gelegd laat de skyline van Middelbrug zien vanuit het zuidoosten.

Onderop een historische afdruk - die als inspiratiebron wordt gebracht door de hedendaagse schilders, - valt de naam Schouman op en het jaartal 1744.

De broer van Aert woonde toen al in Middelburg en zijn broer Aert kwam vaak in de hoofdstad van Zeeland. Bij een eerste presentatie van het grote werk zag de Middelburgse wethouder Saskia Szarafinski het werk als een belangrijke historisch beeld met zijn Ruysdael-achtige luchten en koeien die zo weggelopen lijken van doeken van Paulus Potter. De vader van het beeld is wel een Schouman.

De naam Schouman valt nog niet in Panorama Walcheren. Kunstschilder Jo Dumon Tak , die de artistieke leider is van het project in de voormalige machinefabriek van Scheepswerf de Schelde, kwam via zijn vader aan het moeder-document.

Hij kent het al veertig jaar en heeft er vanuit familieherinneringen voor gekozen als startpunt voor de voorstelling Middelburg. 

In de linker onderhoek staat echter de naam van Schouman. Na zijn overlijden in 1749 zijn nog meer mensen met zijn voorstelling bezig geweest om het verder te vereeuwigen, zo blijkt.uit een arciefonderzoek.

Aan de mensen van panorama Walcheren is al de suggestie gedaan om bij de komende presentatie in de centrale hal ook de band met de broers Schouman en de link Zeeland-Dordrecht zichtbaar te maken.Deel dit bericht met je vrienden!