Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Fred van Luipen van Aluminium Kunst: “De mensen zitten om een praatje verlegen.”' Fred van Luipen met een slijptol zittend voor de kunstwerken
15apr 2017

Fred van Luipen van Aluminium Kunst: “De mensen zitten om een praatje verlegen.”

DORDRECHT - Sinds enkele weken is Aluminium Kunst gevestigd aan de Voorstraat 280. Met de fonkelende kunstwerken in de etalage en de rode loper uit, trekt de winkel al snel de aandacht. Het is de zesde winkel die de Haagse eigenaar Fred van Luipen heeft geopend in het land. Het bijzondere aan de werken is dat ze met behulp van een slijptol zijn gemaakt, en een aluminium ondergrond hebben, wat de glinstering geeft.

Gastvrij staat Mario de mensen te woord. Een stel uit Den Haag heeft net een beeldje van een kers gekocht en krijgen er wat zakjes paaseitjes met een lot bij voor de kleinkinderen. “Kom nog eens langs”, zegt Mario. “Als je een ander vruchtje hebt kom ik weer”, grapt de vrouw. Dan komt Fred binnen. Hij heeft het druk, maar maakt even tijd voor een praatje. “Mensen kijken naar binnen, lopen langs en komen weer terug”, vertelt hij. “Het is nog even het nieuwtje zeker. Ja, en in Dordrecht zie je dit niet zo snel. Het is een frisse blik in de Voorstraat. Ik vind dat we hier heel veel positieve reacties krijgen. De mensen zitten om een praatje verlegen en zijn heel open.” 

Tijdelijke basis
“Onze opslag is in Dordt”, legt Fred uit waarom hij in Dordrecht begonnen is. “We komen één keer per maand in Dordrecht bij elkaar om nieuwe ideeën door te nemen. We hebben zes winkels en de ondernemers hebben leuke ideeën. De man waar ik de ruimte van huur is dezelfde beheerder als van de opslag. Hij zocht iemand die de ruimte kan inrichten met kwaliteitspullen.

We zitten overal op tijdelijke basis, soms een half jaar, soms drie jaar. Als we de ruimte maar drie of vier maanden kunnen gebruiken, dan beginnen we er niet aan. Je hebt er veel werk aan. Morgen start de eerste winkel in Hamburg. Daar ga ik zelf niet heen, mijn zwager doet dat. Ik heb mijn handen hier vol.

Zelf maakt Fred geen kunst. Hij is meer ondernemer. Zo heeft hij een excursiebedrijf gehad in de Dominicaanse Republiek, waar hij 32 jaar heeft gewoond. “Het was het best lopende excursiebedrijf aan de noodkust van de Dominicaanse Republiek. We vinden het leuk om mensen een prettig gevoel te geven. Daar hebben we iemand leren kennen en zijn bevriend geraakt. In 2011 zijn we terug verhuisd en kregen een groot werk van hem cadeau. Dat hing in onze woonkamer. We kregen er veel reacties op. Een vriend wilde er ook één. Ook die vriend kreeg veel reacties. Zo heb ik besloten met de winkels te beginnen.”

Atelier in Azië
“We werken samen met elf ateliers van over de hele wereld”, vertelt Fred. “We gaan er langs om te kijken hoe ze werken en we kijken naar de werkomstandigheden. Volgende week gaan we bij een atelier in Azië langs. We kunnen de Europese kwaliteit uitleggen en zien bijvoorbeeld dat er een afzuiging moet komen.” Ook wordt gekeken naar een eerlijk loon.

De werken worden met een slijptol met een zachte schijf gemaakt. De plaat wordt geborsteld en er komt een coating overheen. Fits pak een plaat en legt de techniek uit. De plaat krijgt meerdere lagen met verschillende kleuren. Met de slijptol komen de onderliggende lagen boven. De plaat krijgt door het borstelen een soort reliëf en gaat op sommige plekken glimmen. “Zo leggen we het ook aan de mensen uit”, vertelt Fred. “Dat vinden ze leuk om te horen, hoe het ontstaan is. We zijn supergastvrij, dat vinden we het allerbelangrijkste.”Deel dit bericht met je vrienden!