Vierentwintig Koninklijke Onderscheidingen

29 april 2011
Vierentwintig Koninklijke Onderscheidingen

DORDRECHT - Tijdens feestelijke bijeenkomst in de Grote Kerk van Dordrecht op vrijdag 29 april heeft burgemeester Brok liefst 24 Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Er waren 21 onderscheidingen voor Lid in de Orde van Oranje-Nassau en 3 onderscheidingen voor Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.


Foto: Paul Schrandt

Lid in de Orde van Oranje-Nassau:

A.V. Braanker
Sinds 1979 actief in de gereformeerde kerk, eerst in Den Helder en vanaf 1990 jeugdouderling, coördinator bouwcommissie, ouderling, kerkmeester in de Wilhelminakerk van Dordrecht. In 2005 heeft hij het initiatief genomen tot het oprichten van Stichting Dordtissimo waarvan hij nu al 5 jaar voorzitter is. Tevens oprichter, penningmeester en organisator van de bewonersvereniging “Rozenhof”” en van 2004 tot 2010 bestuurslid van de Stichting Wantijbad te Dordrecht.

Mevrouw C. van Doeveren-Den Hollander
Vanaf 1995 vrijwilligster in Verpleeghuis “De Sterrenlanden”. Van 1996 tot 2004 ouderling van de Protestantse wijkgemeente Sterrenburg.

F.J. van Doorn
Al meer dan 40 jaar vrijwilliger. Zet zich bijzonder in voor een groep mensen die anders in de samenleving staat (de z.g. woonwagenbewoners). Hij gaat de discussie aan met de mensen die een vooroordeel hebben over deze groep mensen, maar gaat ook de discussie aan met bewoners van woonwagens. Naast zijn lidmaatschap van veel vrijwilligersorganisaties in het verleden is van recentere datum zijn bestuurslidmaatschap van Carnavalsgezelschap “Elluv” en zijn voorzitterschap  van de Dordtse Naturistische Sportvereniging “Goed Af”.

Mevrouw H.T.M.A. Hamers-Torremans
Zet zich erg in op religieus, muzikaal en sportief gebied veelal gericht op jongeren. Voor de parochie Titus Brandsma bedenkt en organiseert zij allerhande activiteiten voor jongeren, voor de kerk De Verrezen Christus, was zij gedurende 1993 tot 2008 zeer actief in de werkgroep communie. Sinds 2008 lid van de kerkwijkraad en de klankbordgroep.
Zij is de stuwende kracht voor de jeugdkoren “Kerkuiltjes”  en “Young Voices”en het volwassenkoor “Joined Experience”.
Daarnaast is zij bestuurslid van de Dordtse turnclub en gymnastiekvereniging OKK.
 
J.C.F. Hubens
Medeoprichter van Vereniging “De Binnenvaart”, van 1996 tot 2009 voorzitter en sinds 2009 ambassadeur van de Vereniging Binnenvaart. Vanaf 2000 deelnemer in de organisatie van Evenementen, zoals “Vaart in Dordt”.  

Mevrouw A.J.M. Kemps-Van Nuland
Vanaf 1994 actief in de ondersteuning van asielzoekers en vluchtelingen. In 1994 begonnen op de asielboot “Bibby Progress”, daarna op de tweede boot de “Bibby Stockholm”.
Inmiddels is zij al weer een jaar of acht actief in het asielzoekerscentrum te ’s-Gravendeel.

G. Klein
Sinds 1983 jeugdouderling van de gereformeerde kerk in Sterrenburg
Van 1992 tot 2000 voorzitter van de kerkenraad in Stadspolders en van 1996 tot 1998 voorzitter van de werkgroep Eredienst in Stadspolders.
Vanaf 2002 voorzitter van de Algemene kerkenraad van de Gereformeerde Kerk van Dordrecht en als zodanig zich enorm ingezet voor de eenwording van de Gereformeerde Kerk te Dordrecht en de Hervormde Gemeente in Dordrecht en Dubbeldam.

D. van Leeuwen
Medeoprichter van de Nederlandse Vereniging voor Vlaggenkunde, de oudste ter wereld, reeds vanaf 1966. Onafgebroken heeft de heer Van Leeuwen zich voor de vereniging ingezet als penningmeester, secretaris, maar ook lange tijd als eindredacteur van het Vlaggenblad Vexilla Nostra (recentelijk omgedoopt in Vlag). Vorig jaar heeft hij zijn bestuurstaken neergelegd, echter hij schrijft nog steeds trouw voor het tijdschrift “Vlag”.
 
C. van der Leer
Vanaf 1971 op vele terreinen actief binnen de Gereformeerde Kerken als later bij de Samen-Op-Weg kerken, nu protestantse wijkgemeenten. Als ouderling in verschillende perioden, als scriba van de Algemene Kerkenraad, als lid van de beroepingscommissie van zowel Sterrenburg, als de Wilhelminakerk en als secretaris van de Stichting Protestant Kerkblad te Dordrecht. Tevens is hij ouderling tijdens de erediensten in de Penitiaire Inrichting De Dordtse Poorten en vrijwilliger bij de vereniging “Vrienden van de Dordtse musea”.

W.J. van der Leer
Heeft tot begin vorig jaar het evangelie aan zeelieden verkondigd. Dat deed hij in vloeiend Spaans, Frans, Duits en  Engels  en in mindere mate in het Russisch of Pools. Talen die hij voor dit vrijwilligerswerk eigen heeft gemaakt. Ook nu nog onderhoudt hij een levendige correspondentie met veel zeelieden. Verder was hij voorganger in de kerkdiensten van de Refajakapel.

Mevrouw W. Makkenze-Kleijnendorst
Sinds 1995 tot heden vrijwilligster in het Parkhuis.
Eén week per jaar helpt zij bij de Protestante Stichting Diakonaal Vakantiewerk in het Rooseveldhuis in Doorn.
Bestuurslid van de Cantorij “Cantate Domino” als bibliothecaris/muziekbeheer en de laatste 4 jaar als bestuurslid “lief en leed”.

A. Nagtegaal
Gedurende de periode 1965 tot en met 1973 was hij secretaris in het bestuur van de gymnastiekvereniging ‘Kracht door Oefening”.  
Na een onderbreking van circa 15 jaar was hij voorzitter van KDO.
Sinds 2006 is hij penningmeester van deze gymnastiekvereniging.
Verder actief in de Ontmoetingskerk in Sterrenburg en de organisatie van kerkdiensten voor mensen met een verstandelijke beperking.
Daarnaast verricht de heer Nagtegaal via de servicedienst ‘Hulp in Praktijk’ allerhande klusjes voor mensen die dat zelf niet meer kunnen.

D. Piket 
Al vanaf 1983 actief in de Wilhelminakerk, eerst als jeugdouderling, later als ouderling en sinds 2008 als pastoraal medewerker. Tevens vanaf 1980 vrijwilliger in het evangelisatiewerk.
Van 1983 tot 2010 vrijwilliger in de zondagse erediensten in de Refaja-kapel van het Albert Schweitzer ziekenhuis, gedurende het grootste deel als ouderling, maar ook een periode als koster.
Sinds 2 jaar taalcoach t.b.v. inburgeringlessen in Dordrecht en is hij actief om allochtonen te begeleiden in hun lessen in de  Nederlandse taal.

G.M. Renee
Maar liefst 34 jaar een halve dag per week  actief als begeleider, bestuurslid, organisator en beheerder van het clubgebouw voor de Scoutinggroep van het Leger des Heils. Ook voor Het Leger des Heils Kerkgenootschap heeft hij zich net zo lang ingezet.

Mevrouw P.M. de Ronde-Bakker
Bijna 25 jaar was zij van april tot en met oktober verantwoordelijk voor het campingpastoraat op Camping B ruggehof, nu vakantiepark De Biesbosch geheten.
Gedurende een periode van bijna 30 jaar was zij lid van de Stichting Dordtse Evangelisatie en was ze verantwoordelijk voor de organisatie van een middagprogramma voor kinderen in diverse Dordtse wijken vanuit een SRV-wagen, die beter bekend stond als ‘de Kinderkaravaan.

Mevrouw A. van der Starre
Op 16 mei 1944 is er een enorme razzia geweest in de Alblasserwaard, in Hardinxveld en Sliedrecht werden ongeveer 500 jonge mannen opgepakt en naar Amersfoort afgevoerd, maar ook toevallige passanten op weg naar hun werk werden zonder pardon meegenomen. “Kamp Amersfoort” was berucht en vele gijzelaars hebben er het slecht gehad. Er zijn er veel naar Polen en Oost-Duitsland gestuurd en vandaar nooit meer thuis gekomen. Als dochter van één van deze gijzelaars heeft zij ex-gijzelaars geïnterviewd en is zij onderzoek gaan doen bij het Instituut van Oorlogsdocumentatie en in de streekarchieven in de Alblasserwaard.
Dit heeft geresulteerd in een website, een boekje, een dvd en een tentoonstelling waarvoor nog steeds veel belangstelling is.

Mevrouw J.D. Vink-Verschuuren
Tweede voorzitter van de Interkerkelijke Regeling Christelijke Erediensten van het Albert Schweitzer 
In 2009 kwam door haar doortastende inzet op de locatie Dordtwijk het Stiltecentrum tot stand en heeft zij veel werk verricht voor het nieuwe Auditorium van het Gezondheidspark, dat medio mei officieel in gebruik zal worden genomen.
Twintig jaar lid van het parochiebestuur van Titus Brandsma.
Ook maakt zij bijna 25 jaar deel uit van kerkwijkraad Emmanuel van de Rooms Katholieke Parochie Titus Brandsma en sinds 1985 lid van het dames- en herenkoor van deze parochie, waarvan 12 jaar voorzitter.
Heden maakt zij deel uit van de begeleidingsgroep, die de maandelijkse liturgieviering in zorgcentrum Dubbelmonde verzorgt en is zij tevens werkzaam op  het secretariaat van het Karmelklooster en van de Parochie.
 
L. Verschoor
Reeds vanaf 1989 tot 2004 zonder onderbreking als ouderling verbonden aan de Gereformeerde Kerk van Dordrecht. Eerst begonnen in de  gereformeerde wijkgemeente Stephanuskerk en toen deze samen ging met de Gereformeerde wijkgemeente  Wilhelminakerk daar verder. Van 2004 tot heden pastoraal medewerker in de Wilhelminakerk.
Tevens “huisdrukker” van de Wilhelminakerk of andere  Samen-Op-Weg gemeente in Dordrecht die een beroep op hem doen.

Mevrouw I. Verschoor-Ottens
Al vanaf 1989 actief in de gereformeerde kerk te Dordrecht. Eerst als ouderling en voorzitter van de Kerkenraad van de Stephanuskerk, toen nog een gereformeerde kerk. Als voorzitter van deze kerk heeft zij met veel inzet het Samen-op-Weg proces vorm gegeven.
Vanaf 2001 heeft zij dat Samen-op-Weg proces opgepakt in de gereformeerde Wilhelminakerk, waardoor in 2002 de Protestantse wijkgemeente Wilhelminakerk tot stand is gekomen.
Vanaf 2002 ouderling in de Wilhelminakerk en coördinator van de kolom 75+.  
Naast het kerkenwerk  is zij achttien jaar vrijwilligster geweest bij de afdeling Verzorging van het Insula College.

Mevrouw J.A. Vogelesang-Van den Berg
Dit jaar en deze maand precies 40 jaar lid van de PCD (Protestantse Contact Dienst) voorheen de Hervormde Vrouwendienst.
Daarnaast is zij 20 jaar secretaresse geweest van de HVD.
Zij is ook om de twee weken aan de informatiebalie van de Grote Kerk te vinden en tevens gastvrouw bij Zorgcentrum Vreedonk.

P.L. Wentzel
Van 1992 tot 2003 voorzitter bestuur Stichting Protestants Christelijk Onderwijs Dordrecht.
Van 1996 tot 2000 bouwheer van de Dordtse Buitenschool.
Al meer dan 25 jaar bent u betrokken bij de Interkerkelijke Commissie voor Aangepaste diensten.
Sinds 1973 onder meer ouderling, kerkmeester en bouwheer van de nieuwbouw voor de Ontmoetingskerk van wijkgemeente 4 van de Gereformeerde Kerk van Dordrecht.
Dankzij de expertise van de heer Wentzel werd indertijd een oud fabriekspand omgebouwd tot het eerste opvangcentrum voor verslaafden van de Stichting voor evangelische hulpverlening ‘De Hoop’

Mevrouw J. de Zeeuw-Heerema
32 jaar gastvrouw in het Albert Schweitzerziekenhuis, locatie Amstelwijck.
Tevens vrijwilligster in het Parkhuis en vrijwilligster bij de Kledingbeurs. Deze  activiteiten gaan via de Unie voor Vrijwilligers (U.V.V.).

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau:

De heer C. R. Ardesch
heeft de afgelopen jaren met een niet aflatende inzet en enthousiasme de orgelcultuur in Dordrecht en met name ook de muziek van Johan Sebastian Bach op  een hoog niveau gebracht.

Na enkele jaren vaste bespeler van het wereldberoemde Kam-orgel van de Grote Kerk heeft hij zich inmiddels ook wijd en zijd onderscheiden door de realisatie en het onder de aandacht brengen van het grote nieuwe Bach-orgel. Bij de ingebruikneming van het Bach-orgel werd Cor Ardesch door het gemeentebestuur benoemd tot stadsorganist, een historische ere-titel, die ook in enkele andere oude steden met beroemde orgels en beroemde organisten in ere wordt gehouden.

Nadat het Bach-orgel in gebruik is genomen, heeft de heer Ardesch het initiatief genomen om Bachs integrale orgeloevre op dit orgel uit te voeren en op CD uit te brengen. Een dergelijk ambitieus project vraagt een enorme inzet van tijd en energie en geld, wat hijzelf bekostigt.
Het vergroot de (inter)nationale bekendheid en betekenis van het Bach-orgel van Dordrecht.
Mede dankzij zijn inzet werd het afgelopen jaar voor het eerst in Dordrecht het tiendaagse “Bachfestival”georganiseerd. Cor was één van de pijlers van het festival.

In 2007 werd de heer Ardesch als artistiek leider verbonden aan de Internationale Orgelacademie van Dordrecht.
Hij ziet het als een belangrijk deel van zijn artistieke taak om jongeren te interesseren voor de muziekcultuur. De kindervoorstellingen  “Peter en de Wolf”en de “Bachbever” zijn daar een voorbeeld van.
Ook het gelegenheid bieden aan amateurs op de “Open orgeldag” zelf de orgels in de Grote Kerk te bespelen is een initiatief van de heer Ardesch.
Hij verzorgt jaarlijks vele concerten in binnen- en buitenland, daardoor ontpopt hij zich tot waardig ambassadeur van de gemeente Dordrecht.

T.J.A. Broers
heeft als auteur van een aantal publicaties een waardevolle en grensoverstijgende bijdrage geleverd op het gebied van Middelnederlandse letterkunde.

Onderzoeker en auteur aan de boeken Nederlanders in Neuengamme en het vervolg daarop over de ramp in de Lubeckerbocht. Dit laatste boek wordt op 29 april officieel gepresenteerd in Amersfoort.  
Sinds 2005 samensteller en verzender van het Neuengamme Bulletin, het contactblad van de Stichting Vriendenkring Neuengamme.

Dit jaar viert de heer Broers het feit dat hij 25 jaar vrijwilligerswerk verricht. Ook viert hij dit jaar zijn zilveren jubileum als redacteur/samensteller van het verenigingsblad van de Watersportvereniging Aan de Balgerij.
Daarnaast heeft u zich 8 jaar intensief ingezet voor de Bibliotheek van het Da Vinci College.
Verder actief bij Moesika, het orkest van mensen met een geestelijke en/of lichamelijke beperking en bij de Titus Brandsma Parochie van Dordrecht waar hij als vrijwilliger actief is.

G. Hovius
Al vele jaren actief in de Grote Kerk van Dordrecht. Als voorzitter van de Vereniging van vrienden van de Grote Kerk, als bestuurslid van de Stichting Behoud Grote Kerk en als voorzitter van de stichting Bijzondere Concerten.
Tevens was hij lid van het hoofdbestuur van de Prot. Zorggroep Crabbehoff en voorzitter van het bestuur van de Christelijke Scholengemeenschap voor Beroepsonderwijs in Dordrecht.

Ruim 13 jaar heeft hij de voorzittershamer van de Dordrechtse Ondernemersvereniging gehanteerd. Vanwege zijn hoedanigheid als voorzitter van de DOV, was hij in 1994 de initiatiefnemer voor de Stichting Beveiliging Bedrijventerreinen wat een groot succes is geworden en waarbij alle bedrijventerreinen van Dordrecht zijn aangesloten. In 2009 jaar heeft hij daar afscheid genomen.

Uitgereikt door de burgemeester van Papendrecht:

Lid in de Orde van Oranje Nassau:

Mevrouw A. de Jong-Bruintjes (Dordrecht)
Al 40 jaar vrijwilliger van het Nederlandse Rode Kruis.
Als vrijwilligster betrokken bij de organisatie van oefeningen in het buitenland en opleider van examens en afnemer van examens ten behoeve van het Nederlands Rode Kruis.
Wekelijks actief binnen de gemeente Papendrecht voor activiteiten voor ouderen van het Nederlands Rode Kruis.

Foto: Hans Huisman - Papendrecht.net

Gerelateerde wijken:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.