logo Dordrecht Alles over Dordrecht...

Ark van Noach wordt nagebouwd in Dordrecht

maandag 30 nov 2009
Afbeelding bij nieuwsitem 'Ark van Noach wordt nagebouwd in Dordrecht'

DORDRECHT - Langs de N3 ter hoogte van de brug over de Beneden Merwede (Papendrechtse brug) verrijst in de 1e Merwedehaven een imposant bouwwerk van hout, dat inmiddels duidelijk de vorm van een schip heeft gekregen. Het gaat hier om een replica van de ark van Noach op ware grootte, gebouwd door Johan Huibers.

De gemiddelde Nederlander denkt misschien wel: “die man is gek”, als ze het verhaal horen van iemand, die zijn hele hebben en houden in het bouwen van een schip stopt, wat op het eerste gezicht misschien geen enkele functie of doel dient. Een ontmoeting en rondleiding over het schip doet dit idee echter snel wegebben. Hieronder het verhaal van de ark.

Binnengekomen, kijken we onze ogen uit. Het betreft een immens, grotendeels houten schip, met 6 verdiepingen, metend 140 bij 25 bij 18 meter. De ruimtes zijn allemaal nog leeg en puur voorzien van basale indeling en trappen. Hier gaat echter verandering in komen...

Na een zoektocht waarbij we Johan uiteindelijk weer beneden gekomen aantreffen (je kunt gemakkelijk iemand uit het oog verliezen op zo'n schip), neemt hij ons mee naar de bouwkeet op de voorplecht en vertelt ons over zijn drijfveer en zijn doel met dit schip, de ark.

Op de vraag wat zijn beweegredenen zijn om de ark na te gaan bouwen, antwoordt Johan dat dit gebaseerd is op zijn geloof. Hij straalt een passie en visie uit als hij vertelt dat hij graag mensen op een uitnodigende, maar vrijblijvende manier wil ontvangen en niet langs de deuren wil gaan leuren met het geloof. Dat spreekt ons wel aan. Tevens benoemt hij dat hij een brug wil slaan naar andere geloven, het zondvloedverhaal komt immers ook bijv. in de Koran voor. Daarnaast vertelt hij, dat ook voor niet-gelovigen, die het fenomeen geloof bestuderen, dit een heel vrijblijvende kennismaking kan zijn met het geloof.

Hoe komt zo'n ark eigenlijk in Dordrecht terecht, terwijl Johan zelf uit Broek Op Langedijk, Noord-Holland komt? Oorspronkelijk is Johan begonnen met de bouw van de ark in Sliedrecht, waar hij een ligplaatsvergunning voor een jaar had. Deze werd niet verlengd, omdat een ander schip op die plek gebouwd moest worden. De ark is toen in overleg tussen de burgemeester van Sliedrecht en Dordrecht, naar zijn huidige ligplaats verhuisd, waar hij nu vijf maanden ligt en tot juni 2010 mag blijven liggen.
In juni hoopt Johan de ark tevens zo ver te hebben, dat hij opengesteld kan worden voor het publiek.

Als Johan begint te vertellen over wat er allemaal in de ark komt, ontvouwt zich een beeld van een museum-themapark dat echt bijzonder en spectaculair is. Zo komt er op de voorplecht en achtersteven van de ark een amfitheater en komen er een restaurant en twee filmtheaters. Het amfitheater op de voorplecht zal als eerste gerealiseerd worden en biedt plaats voor wel 2200(!) mensen.

Wanneer bezoekers de ark binnenstappen, kunnen zij middels zgn. 'olifantenstappen' een route volgen langs allerlei spelletjes en doe-dingen om zo het verhaal van de zondvloed en de ark te leren kennen. Ook zal er een heus treintje rijden, dat bezoekers langs verschillende onderdelen rijdt, waar ook bewegende (kunst)dieren zullen rondlopen en animaties en scènes worden uitgebeeld. Er komt zelfs een heuse robotleeuw, die op eigen kracht rondloopt in de ark.

Een voorbeeld van zo'n spel is een spel met 'nisjes'. In de bijbelse versie van het zondvloedverhaal vormen deze namelijk de basis van de constructie van de ark. Je zou dit kunnen voorstellen als een soort honingratenstructuur met ruimtes van ongeveer twee bij drie meter. Plak je heel veel melkpakken aan elkaar, dan kun je hiervan een drijvend vlot maken. Zo zou ook de bijbelse ark van de buitenkant zijn gemaakt, in dit geval van houten nisjes, aan beide kanten besmeerd met pek om lekkage te voorkomen. Tevens werd hierin het voedsel voor de dieren opgeslagen.

 

Benedenruimte ark Dierendek
De onderste ruimte in de ark waar verschillende doe-dingen komen en het treintje zal rijden Het dierendek, hier komen straks echte beesten rond te lopen

Op de tweede verdieping van de ark komt een ruimte met daarin echte dieren, je kunt hierop neerkijken vanaf de vide. Op deze verdieping wordt een speciale vloer aangelegd die het schoonhouden van de dieren vergemakkelijkt.

Hierboven komt het restaurant en ook twee bioscoopzalen die ook aan veel mensen een zitplaats bieden. Deze tonen gesynchroniseerd de film 'Flatland'. Een film die gaat over tweedimensionale wezens die een bezoek krijgen van een driedimensionaal wezen. (Zie: http://www.flatlandthemovie.com/)

Op de volgende verdieping komen dan nog een aantal woningen, waar onder andere Johan zelf deels zal wonen en uiteindelijk komt er nog een vogelverblijf met vrij rondvliegende vogels.

Verder benoemt Johan nog dat er een aantal bomen tentoongesteld gaan worden, die gevonden zijn en dwars door verschillende steenkoollagen heenlopen die enkele 10.000-en jaren na elkaar gevormd zouden zijn. Op de vraag of de aarde er miljoenen dan wel miljarden jaren over gedaan heeft om zo te worden als hij nu is, antwoordt Johan kort en bondig: “Nergens op gebaseerd, veel feiten laten het tegendeel zien”. Zo noemt hij een voorbeeld over afzetting op de oceaanbodem, dat deze 1 mm. per jaar groeit. Bij de Titanic troffen mensen tijdens het zoeken 11.000 millimeter sediment aan, wat betekent dat de oceaanbodem niet ouder dan 11.000 jaar kan zijn. Dat, en veel meer van dit soort dingen zijn straks te bekijken in de ark.

Als ik Johan vraag of zijn ideeën gedragen worden door de wetenschappelijke wereld, antwoordt hij: “Nee”. Wel zegt hij dat verschillende onderzoeksresultaten van reguliere wetenschap wel steeds met dit soort zaken naar voren komen en dat hier geen antwoorden op zijn. Ook benoemt hij instellingen als 'de oude wereld', 'creaton' (Nederlands) en 'answers in genesis' (Engels) die zich hiermee bezig houden.

Een ander bijzonder en uniek aspect aan deze ark is dat hij een kustvaarderscerfiticering krijgt. Dit betekent dat de ark vanuit Nederland verschillende plekken in Europa aan kan doen. In ieder geval staat op de planning om in 2012 bij de Olympische spelen in Londen aanwezig te zijn.

Verder wordt er heel veel aandacht besteed aan brandveiligheid, want zo'n houten boot, hoewel hout niet verschrikkelijk brandbaar is, moet toch beschermd worden, zeker als er zoveel mensen komen. Zo krijgt het schip onder andere een zeer geavanceerde overdrukinstallatie en kunnen brandweerlieden daardoor veel gemakkelijker komen op bepaalde plekken waar brand is.

Ook interessant om te noemen is de biometrische identificatie bij de ingang, waardoor scores van de diverse doe-dingen c.q. spelletjes bij te houden zijn. Tevens handig voor ouders met kinderen, want voor hen zal het een uitermate educatieve omgeving zijn, als ze kwijtraken kun je ze zo weer terugvinden.

De volgende bouwfasen in de ark zijn het wind- en waterdicht maken van het schip, het brandveilig maken en het afwerken voor het eerste publiek. Er wordt gewerkt met eigenlijk slechts 4 man voltijd, echte vakmannen die het klappen van de zweep kennen want Johan heeft eerder al een kleinere versie van de ark gebouwd.
Met de opbrengsten van de kleine ark wordt de bouw van de grote gedeeltelijk gefinanciëerd. Verder drijft het project op donaties en ook op leningen.

Zal de openstelling van de ark in onze mooie stad Dordrecht plaatsvinden? Johan hoopt dat hij op de plek kan blijven liggen en het Dordtse publiek daarmee de primeur mag beleven van dit bijzondere project. Of dit allemaal doorgaat, hangt van de burgemeester af.

We lopen weer over de eenvoudige loopplank van het schip af en kijken nog even om. Wat een immens schip is het toch eigenlijk en wat een bijzonder verhaal. Het enthousiasme van Johan werkt zeker aanstekelijk en we gaan de ark dan ook zeker bekijken als hij af is!

Zie ook: www.arkvannoach.com

Foto's ark van Noach, gebouwd door Johan Huibers
   
 De vide  Kijk op de ruimte waar één van de filmzalen zal komen
De ark, zoals deze aan de eerste Merwedehaven ligt De voorplecht van de ark met daarop de bouwkeet. Hier wordt het amfitheater gerealiseerd

 

Deel dit artikel via je: 'Ark van Noach wordt nagebouwd in Dordrecht' delen via Twitter 'Ark van Noach wordt nagebouwd in Dordrecht' delen via LinkedIn 'Ark van Noach wordt nagebouwd in Dordrecht' delen via Facebook
© 2015 Dordrecht. Nieuwsberichten mogen niet zonder toestemming worden overgenomen.

Reacties: 0

Reactie Toevoegen

Meer actueel nieuws

03-09

Wethouder Reynvaan en Kees Thies zijn schapetrots op Dordtse Doorpakkers

DORDRECHT - Woensdag 2 september organiseerde Duurzaamheidscentrum Weizigt een speciale feestelijke bijeenkomst voor de Dordtse Doorpakkers. Deze actieve Dordtenaren die vrijwillig zwerfvuil opruimen in hun woonomgeving werden getrakteerd op een bijzondere middag. Wethouder Rinette Reynvaan complimenteerde de Dordtse Doorpakkers met het succes van hun werkzaamheden. Het aantal Dordtse Doorpakkers is in korte tijd gegroeid tot ruim 400 en overal in de stad worden de werkzaamheden van de Doorpakkers opgemerkt...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Wethouder Reynvaan en Kees Thies zijn schapetrots op Dordtse Doorpakkers'
03-09

Creativiteit in de strijd tegen zwerfvuil

DORDRECHT - Ruim 400 Dordtse Doorpakkers werden in het zonnetje gezet bij  huiskamercafé Fluitekruid op de Zeedijk en bij de parkeerplaats aan de Provinciale weg. Het enorme resultaat wat deze Doorpakkers geboekt hebben, wordt dan ook op woensdag 2 september tijdens een feestelijke bijeenkomst gevierd. Tony Bruys heeft tijdens deze bijeenkomst zijn nieuwe kunstwerk, The Cleaning Dutchman, onthuld. Wethouder Reynvaan en journalist Kees Thies waren hierbij aanwezig, en gingen met de Dordtse Doorpakkers in gesprek...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Creativiteit in de strijd tegen zwerfvuil'
03-09

Drechtraad op werkbezoek bij vijf bedrijven in de regio

ZWIJNDRECHT / DRECHTSTEDEN - De Drechtraadsleden en hun plaatsvervangers, de leden van het Drechtstedenbestuur, de raadsleden en collegeleden van de zes gemeenten én van Hardinxveld-Giessendam maken nader kennis met een vijftal bedrijven en organisaties in de Drechtsteden. Voorzitter van het Drechtstedenbestuur drs. A.A.M. Brok : "We zien in de praktijk hoe in onze regio bedrijven en organisaties omgaan met thema's als duurzame bedrijfsvoering, economische ontwikkelingen en arbeidsmarkt, technologische innovatie, maar ook met internationalisering en samenwerking met andere bedrijven in de regio." De Drechtraad gaat op bezoek bij elektrotechnisch installatiebedrijf Verkerk in Zwijndrecht, Multifunctioneel Centrum Maasplein in Alblasserdam, de Duurzaamheidsfabriek en het Onderwijsmuseum in Dordrecht en Koninklijke Boskalis Westminster NV in Papendrecht. De Drechtraad gaat ieder jaar op werkbezoek, Dit jaar nemen 22 leden van de Drechtraad, 6 plaatsvervangers, 8 leden van het Drechtstedenbestuur, 11 raadsleden en collegeleden van de zes gemeenten en 9 bestuurders uit Hardinxveld-Giessendam deel. ...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Drechtraad op werkbezoek bij vijf bedrijven in de regio'
02-09

Boerendag Dordrecht afgelast vanwege slechte omstandigheden van het terrein

DORDRECHT - Het evenement "Boerendag Dordrecht" van 5 september a.s gaat helaas niet door. De organisatie meldt ons het volgende: "Tot onze groot spijt moeten wij mededelen dat de organisatie het besluit heeft moeten nemen de eerste editie van dit evenement af te gelasten.   Door de extreme regenval van de afgelopen dagen is het terrein aan de Nieuwe Merwedeweg ongeschikt geworden. Daarbij komt dat de weersvoorspelling niet veel goeds belooft. Het spijt de organisatie enorm, maar zij ziet geen andere oplossing. Wij hopen de eerste zaterdag van september 2016 alsnog een eerste editie te kunnen laten plaatsvinden."Tot zover de organisatie van de eerste Boerendag in Dordrecht. ...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Boerendag Dordrecht afgelast vanwege slechte omstandigheden van het terrein'
02-09

Verstandiger en efficienter gebruik van grondstoffen kan miljoenen besparen

DORDRECHT - De gemeente Dordrecht onderkent in haar duurzaamheids- en economische ambities de kansen van een circulaire economie, een vernieuwende economische blik waarbij alles zijn weg en waarde terugvindt in de kringloop. Want een circulaire economie belooft veel kansen: In Nederland kan de totale marktwaarde van kansen binnen de circulaire economie oplopen tot jaarlijks €7.3 miljard, wat vergelijkbaar is met 54.000 banen. Om deze kansen voor Dordrecht inzichtelijk te maken, zijn de gemeente Dordrecht en Cirkellab een samenwerking aangegaan om een pragmatisch onderzoek uit te voeren onder bedrijfsleven en andere stakeholders. Hoe de eerder genoemde kansen op de Dordtse economie precies uitwerken, is afhankelijk van de lokale situatie...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Verstandiger en efficienter gebruik van grondstoffen kan miljoenen besparen'
02-09

Landelijke conferentie 50+power 3 september 2015 in Dordrecht

DORDRECHT - Op 3 september a.s. wordt in Dordrecht een landelijke conferentie gehouden over de kansen van de terugkeer van gemotiveerde ‘ouderen’ naar betaald werk. Als aanvulling op het huidige arbeidsmarktbeleid en UWV is door het hele land een groot aantal zelforganisaties ontstaan, die werkzoekenden ondersteunen in hun zoektocht. Deze zelforganisaties hebben besloten tot de oprichting van een landelijk platform om hun succesvolle activiteiten met elkaar te delen...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Landelijke conferentie 50+power 3 september 2015 in Dordrecht'
02-09

Jubileumparade II bij Galerie Blom

DORDRECHT - Van 3 september tot en met 24 oktober exposeren Jacques Bage, Chantal Chapelle, Pascal Courcelles, Roland Devolder, Stef Jurriën, Arnold Niessen, Pascal Radar, Anne Vignal, Jaap Hillenius, Mart Kempers, Fon Klement, Greetje Petri, Hans Petri en Harro Wassing schilderijen, aquarellen en bronzen beelden bij Galerie Blom, Joh. de Wittstraat 43, 3311 KH Dordrecht ( 1 min. lopen vanaf Station Dordrecht Centr.). Dit jaar bestaat Galerie Blom 25 jaar...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Jubileumparade II bij Galerie Blom'
02-09

The Movies Dordrecht is twee jaar geworden

DORDRECHT - Dheepan is een aangrijpende en brandactuele film over Tamil-vluchtelingen in een buitenwijk van Parijs. Prachtig drama van regisseur Jacques Audiard, gespeeld door een acteur die veel van zijn eigen levenservaringen in de rol terug vond. Nieuw in Dordrecht is Dope. Een high school komedie van deze tijd, met veel vaart en flair gemaakt...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'The Movies Dordrecht is twee jaar geworden'
02-09

Reizigers van Dordrecht naar het zuiden kampen vandaag met grote problemen

DORDRECHT - Op het spoortraject Breda-Dordrecht/Roosendaal zijn vanochtend, woensdag 2 september grote problemen ontstaan. Oorzaak: Tussen Breda en Lage Zwaluwe/Roosendaal rijden geen treinen door een wisselstoring. Er rijden snelbussen tussen Breda en Lage Zwaluwe. Verwachting van de extra reistijd is echter meer dan 60 min. De verstoring is naar verwachting rond 11:00 uur verholpen. Reisadvies Reizigers tussen Eindhoven en Den Haag C./Rotterdam C...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Reizigers van Dordrecht naar het zuiden kampen vandaag met grote problemen'
02-09

De ANV Debutantenprijs is dit jaar weer terug in Dordrecht

DORDRECHT -  Op zondagmiddag 20 september vindt van 14.30 uur tot 16.45 uur de feestelijke bekendmaking en uitreiking van de 20e ANV Debutantenprijs plaats, de prijs voor Nederlands en Vlaams schrijftalent. Het programma wordt gepresenteerd in het unieke en geroemde Energiehuis te Dordrecht, in Ketel 2.   Programma met: De drie genomineerde auteurs: Nina Polak, Jaap Robben en Niña Weijers. Presentatie en interviews: schrijver Abdelkader Benali en multitalent Oscar Kocken. Speciale gast is Joke van Leeuwen, dichter der Nederlanden. Er is een boekentafel en signeersessie.   Toegangsprijs bedraagt slechts € 7,50. Iedere bezoeker ontvangt een kleine herinnering.   Aangezien de zaal een beperkt aantal plaatsen heeft, is het aan te bevelen bijtijds te bestellen om teleurstelling te voorkomen. Toegangskaarten zijn te bestellen via www.anvdebutantenprijs.nl :  “Koop!  Ticket uitreiking” aanklikken, dan nog een keer en inloggen bij Energiehuis. Hebt u geen Facebook of Google account, dan moet u zich registeren. U ontvangt dan een wachtwoord in uw mailbox waarmee u vervolgens bij Energiehuis kunt inloggen en registreren. Hebt u wel een Facebook of Google-account ? Dan hoeft u niet te registreren en kunt u meteen verder. Vanaf 1 uur voor aanvang zijn er ook kaarten te koop aan de kassa van het Energiehuis. Het Energiehuis is vanaf Station Centraal gemakkelijk te bereiken per bus (stadsbus 10 stopt voor de deur) of per auto...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'De ANV Debutantenprijs is dit jaar weer terug in Dordrecht'
02-09

Bezuinigingen treffen rechtbank Dordrecht

DORDRECHT - De bezuinigingen bij de rechtbanken in Nederland hebben gevolgen voor de vestiging in Dordrecht. Al het personeel zal vanaf 2018 verhuisd zijn naar de hoofdlocatie in Rotterdam. In Dordrecht zullen vanaf dat jaar alleen nog eenvoudige zaken worden behandeld. De grote strafzaken met verdachten die vastzitten en complexe civiele en bestuurszaken gaan allemaal naar Rotterdam. Robine De Lange-Tegelaar: “We moeten keuzes maken bij zo’n bezuiniging en dan zoeken wij het in steen en niet in mensen...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Bezuinigingen treffen rechtbank Dordrecht'
01-09

Kruidvat winkel aan Admiraalsplein compleet vernieuwd

DORDRECHT - De Kruidvat-winkel aan Admiraalsplein 159-160 in Dordrecht is compleet vernieuwd. De vernieuwde winkel opent op 8 september a.s. opnieuw haar deuren...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Kruidvat winkel aan Admiraalsplein compleet vernieuwd'
01-09

Weizigt zoekt creatief talent voor expositie

DORDRECHT - Sinds 2013 biedt Duurzaamheidscentrum Weizigt lokale en regionale kunstenaars de gelegenheid te exposeren op haar terrein. Op het voormalig landgoed komen de kunstwerken goed tot hun recht en trekken zij flink wat belangstelling. Ook in 2016 hoopt Weizigt weer een interessante expositie in te kunnen richten op haar terrein...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Weizigt zoekt creatief talent voor expositie'
01-09

Wateroverlast melden? Graag digitaal

DORDRECHT - Ook Dordrecht heeft met wateroverlast te kampen gehad. De pompen van het waterschap en de gemeente werken nog altijd op volle toeren om het water op het normale peil te brengen. Overlast melden? Heeft u wateroverlast en wilt u daarvan melding doen? Met het oog op overbelasting van de telefoonlijnen vragen wij u dit digitaal te doen. Dat kan via dit webformulier. Liveblog Het waterschap Hollandse Delta houdt een liveblog bij over de wateroverlast...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Wateroverlast melden? Graag digitaal'
01-09

Creativiteit in de strijd tegen zwerfvuil

DORDRECHT - Ruim 400 Dordtse Doorpakkers, Dordtenaren die vrijwillig zwerfvuil opruimen, zijn inmiddels actief in Dordrecht. In alle wijken van de stad wordt enthousiast opgeruimd en de stad wordt steeds schoner en er komt ook steeds minder nieuw vuil bij. De Dordtse Doorpakkers zijn allemaal op hun eigen manier actief...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Creativiteit in de strijd tegen zwerfvuil'
01-09

Repair Café Dordrecht viert éénjarig bestaan

DORDRECHT - Wat doe je met een kapotte broek? Je fietsverlichting die niet brandt? Een computer, koffiezetapparaat of je rollator die niet meer zo goed werkt? Weggooien? Mooi niet. Wat doe je met een kapotte broek? Je fietsverlichting die niet brandt? Een computer, koffiezetapparaat of je rollator die niet meer zo goed werkt? Weggooien? Mooi niet! Dan ga je daarmee naar het Repair Café! Repair Café Dordrecht gaat weer van start op zaterdag 19 september, in wijkcentrum Sta-Pal, Otto Dickeplein 1 in Dordrecht. En we hebben wat te vieren. Speciaal ter gelegenheid van het éénjarig bestaan komt Wethouder Henk Mirck (Gemeente Zwijndrecht) portefeuillehouder van Duurzaamheid van het Drechtstedenbestuur, bij ons langs om een toespraakje te houden en ons te feliciteren! Leo Jabaaij:  'Want naast het feit dat het Repair Café in StaPal in september één jaar bestaat in Dordrecht wordt er inmiddels ook, sinds dit jaar (2015), in álle omliggende Drechtsteden maandelijks een Repair Café georganiseerd! Een goede reden iemand uit te nodigen van het Drechtstedenbestuur, om hierbij stil te staan. Hiermee tonen wij, en alle andere Repair Café's aan, dat we hard nodig zijn en nog altijd uitbreiden! Bovendien besteden we op zaterdag 19 september extra aandacht aan fietsen, bakfietsen, fietskarren! Veel mensen komen terug van (fiets)vakantie en dan is het fijn om je fiets even (samen) na te kunnen kijken en/of repareren. Het Repair Café heeft nieuwe openingstijden: van 10.00 tot 13.00 uur, iedere 3e zaterdag van de maand! En we hebben nu ook een Weggeeftafel! Alleen tijdens ons Repair Café, mag u hiervan spullen (als u deze goed kunt gebruiken) gratis meenemen...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Repair Café Dordrecht viert éénjarig bestaan'
01-09

Aanleg warmtenet voor nieuwbouwappartementen Bankastraat

DORDRECHT - Het voormalig schoolgebouw aan de Bankastraat maakt plaats voor 36 nieuwbouwappartementen van Woonbron. Het nieuwbouwproject start op 31 augustus a.s. met de aanleg van de warmteleiding die de appartementen gaat voorzien van warmte en warm tapwater...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Aanleg warmtenet voor nieuwbouwappartementen Bankastraat'
01-09

Eerste aanmelding voor Duurzame huizenroute Dordrecht

DORDRECHT - Landelijk nemen al meer dan 400 huizen deel aan de Duurzame huizenroute. Ook in Dordrecht heeft de eerste huiseigenaar zich aangemeld. Dordrecht doet dit jaar voor het eerste mee aan de Duurzame huizenroute. Via de Duurzame huizenroute wil Dordrecht nog meer huiseigenaren enthousiast maken voor duurzaam wonen...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Eerste aanmelding voor Duurzame huizenroute Dordrecht'
01-09

Nog duurzamer varen in de Biesbosch

DORDRECHT - Rondvaartbedrijf De Zilvermeeuw bouwt een elektrisch partyschip en Van den Diepstraten Botenverhuur experimenteert met huurbootjes op gas. De Drimmelse ondernemers zijn voortdurend op zoek naar duurzame alternatieven voor hun vloot. Duurzaamste partyboot Adriaan Schuller van Rondvaartbedrijf de Zilvermeeuw in Drimmelen weet het zeker: Dit wordt de meest duurzame partyboot van Nederland. Het schip in aanbouw krijgt een hypermoderne voorstuwing...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Nog duurzamer varen in de Biesbosch'
01-09

Duurzaamheid op de Westelijke Dordtse Oever

DORDRECHT - Het nieuw te ontwikkelen bedrijventerrein Dordtse Kil IV moet duurzaam worden. Maar ook bij de bestaande bedrijventerreinen in de Westelijk Dordtse Oever (WDO) wordt gekeken wat bereikt kan worden op het gebied van duurzaamheid. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met ondernemers en bedrijven. Want om ervoor te zorgen dat duurzaamheid op zoveel mogelijk plekken op de WDO doorgevoerd wordt, zijn alle partijnen nodig: de gemeente om te stimuleren en te faciliteren en de ondernemers om daadwerkelijk duurzaam te (kunnen) ondernemen. Bijeenkomst In het najaar vindt een gesprek plaats met de ondernemers die gevestigd zijn op Dordtse Kil I, II en Amstelwijck-West...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Duurzaamheid op de Westelijke Dordtse Oever'
01-09

Samenwerkingsoefening in HSL Zuid tunnel Dordtse Kil

DORDRECHT - Zaterdag 29 augustus 2015 heeft een samenwerkingsoefening plaatsgevonden in de HSL tunnel Dordtse Kil, gelegen tussen de gemeenten Binnenmaas en Dordrecht. Voor deze oefening is een incident met een personentrein geënsceneerd. Hier waren ruim 100 deelnemers aanwezig...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Samenwerkingsoefening in HSL Zuid tunnel Dordtse Kil'
31-08

Leerlingen Wellantcollege starten schooljaar bij Weizigt

DORDRECHT - Voor studenten Dier & Zorg van het Wellantcollege in Dordrecht is het nieuwe schooljaar op een leuke en leerzame manier begonnen. Woensdag 26 augustus mochten zij gelijk al praktijkervaring opdoen tijdens een introductieochtend bij Stadsboerderij Weizigt. Als onderdeel van hun introductieweek kwamen 35 Dordtse studenten woensdag een handje helpen in de stallen van Stadsboerderij Weizigt. De studenten leren voor dierverzorger en mochten deze ochtend laten zien wat ze in zich hebben...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Leerlingen Wellantcollege starten schooljaar bij Weizigt'
31-08

Handhavers werken samen in Nationaal park de Biesbosch

DORDRECHT - Op zaterdag 29 augustus werd de derde gezamenlijke handhavingsdag georganiseerd in Nationaal park de Biesbosch door Parkschap Biesbosch en Staatsbosbeheer. Met verschillende vaartuigen en auto’s is er een integrale controle uitgevoerd in het waterrijke zoetwatergetijdengebied . Hotspots tijdens de dag waren het watersportgebied de Aakvlaai, de strandjes langs de Merwede, het intensieve recreatiegebied de Merwelanden, de Natuurontwikkeling Noordwaard en Zuiderklip en de Elzen. Tijdens de dag is aan een kleine groep overtreders een bekeuring uitgereikt. Vaarsnelheden van meer dan 50 km per uur op plekken waar 9 is toegestaan behoren tot excessen en zijn verbaliseert...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Handhavers werken samen in Nationaal park de Biesbosch'
31-08

Wateroverlast treft ook het Albert Schweitzer ziekenhuis

DORDRECHT / ZWIJNDRECHT / SLIEDRECHT - Het noodweer in de nacht van zondag 30 op maandag 31 augustus heeft voor overlast gezorgd op drie locaties van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Op de locatie Sliedrecht was die het meest ingrijpend. Alleen de locatie Zwijndrecht ondervond geen hinder...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Wateroverlast treft ook het Albert Schweitzer ziekenhuis'
31-08

Noodweer nadert de Drechtsteden

DRECHTSTEDEN - Het noodweer wat eerder vandaag boven het zuiden van Nederland zat, komt eraan. In de komende uren gaat het ook de Drechtsteden bereiken. Het KNMI waarschuwt voor extreem weer...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Noodweer nadert de Drechtsteden'
31-08

Welke jongere verdient een lintje

DORDRECHT - Dordrecht roept inwoners op om jongeren voor te dragen voor het jongerenlintje wordt eens per jaar uitgereikt aan jongeren van 6 tot 21 jaar die een bijzondere prestatie leveren voor anderen of voor de stad. De onderscheiding is een initiatief van de gemeenteraad. Een jongerenlintje verdien je niet zomaar. Je moet er iets bijzonders voor gedaan hebben...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Welke jongere verdient een lintje'
31-08

Kom naar de is-dit-wat-voor-jou-weken bij ToBe cultuurcentrum

DORDRECHT / DRECHTSTEDEN - Wil je vanaf september 2015 'iets' doen op het gebied van Dans, Kunst & Design, Theater of Muziek, maar weet je nog niet precies WAT? Kom dan van 7 september tot en met 3 oktober 2015 naar de vier Is-dit-wat-voor-jou-weken bij ToBe. Tijdens deze vier weken ben je van harte welkom om te kijken of een les mee te doen en er zo achter te komen welke les, dag, groep, docent of tijdstip het beste bij jou past. De lessen Dans, Theater en Muziek zijn gratis te volgen. Kijken is altijd mogelijk meedoen is afhankelijk van het aantal ingeschreven cursisten en beschikbare werkplekken...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Kom naar de is-dit-wat-voor-jou-weken bij ToBe cultuurcentrum'
31-08

Bril en gehoorapparaat mee naar de operatiekamer dankzij Bedbox

DORDRECHT - Dankzij een klein kartonnen doosje is het Albert Schweitzer ziekenhuis weer een beetje gastvrijer geworden. Voortaan kan de zogeheten ‘Bedbox’ worden aangeboden aan patiënten die geopereerd moeten worden. Het doosje wordt opgehangen aan het hekje rondom het bed en biedt ruimte aan een bril of gehoorapparaat...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Bril en gehoorapparaat mee naar de operatiekamer dankzij Bedbox'
31-08

Stichting Bijzondere Concerten neemt op gepaste manier afscheid van aftredende bestuursleden

DORDRECHT - De Stichting Bijzondere Concerten organiseerde haar eerste herdenkingsconcert op 4 mei 1973. Alle jaren, tot nu toe, maakte de Stichting zich sterk om het publiek in Dordrecht en omstreken te laten genieten van mooie concerten. Zo zorgde de Stichting dat bv...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Stichting Bijzondere Concerten neemt op gepaste manier afscheid van aftredende bestuursleden'
31-08

Ingezonden brief: Een paar duizend euro is teveel gevraagd

PAPENDRECHT / DORDRECHT - Ingezonden brief naar aanleiding van de financiele berichtgeving rondom Cultuur Centrum ToBe: "Een paar duizend euro is teveel gevraagd. En weer kost het de gemeenten in de Drechtsteden veel geld. Geld dat misschien anders en beter had kunnen worden ingezet...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Ingezonden brief: Een paar duizend euro is teveel gevraagd'