logo Dordrecht Alles over Dordrecht...

Ark van Noach wordt nagebouwd in Dordrecht

maandag 30 nov 2009
Afbeelding bij nieuwsitem 'Ark van Noach wordt nagebouwd in Dordrecht'

DORDRECHT - Langs de N3 ter hoogte van de brug over de Beneden Merwede (Papendrechtse brug) verrijst in de 1e Merwedehaven een imposant bouwwerk van hout, dat inmiddels duidelijk de vorm van een schip heeft gekregen. Het gaat hier om een replica van de ark van Noach op ware grootte, gebouwd door Johan Huibers.

De gemiddelde Nederlander denkt misschien wel: “die man is gek”, als ze het verhaal horen van iemand, die zijn hele hebben en houden in het bouwen van een schip stopt, wat op het eerste gezicht misschien geen enkele functie of doel dient. Een ontmoeting en rondleiding over het schip doet dit idee echter snel wegebben. Hieronder het verhaal van de ark.

Binnengekomen, kijken we onze ogen uit. Het betreft een immens, grotendeels houten schip, met 6 verdiepingen, metend 140 bij 25 bij 18 meter. De ruimtes zijn allemaal nog leeg en puur voorzien van basale indeling en trappen. Hier gaat echter verandering in komen...

Na een zoektocht waarbij we Johan uiteindelijk weer beneden gekomen aantreffen (je kunt gemakkelijk iemand uit het oog verliezen op zo'n schip), neemt hij ons mee naar de bouwkeet op de voorplecht en vertelt ons over zijn drijfveer en zijn doel met dit schip, de ark.

Op de vraag wat zijn beweegredenen zijn om de ark na te gaan bouwen, antwoordt Johan dat dit gebaseerd is op zijn geloof. Hij straalt een passie en visie uit als hij vertelt dat hij graag mensen op een uitnodigende, maar vrijblijvende manier wil ontvangen en niet langs de deuren wil gaan leuren met het geloof. Dat spreekt ons wel aan. Tevens benoemt hij dat hij een brug wil slaan naar andere geloven, het zondvloedverhaal komt immers ook bijv. in de Koran voor. Daarnaast vertelt hij, dat ook voor niet-gelovigen, die het fenomeen geloof bestuderen, dit een heel vrijblijvende kennismaking kan zijn met het geloof.

Hoe komt zo'n ark eigenlijk in Dordrecht terecht, terwijl Johan zelf uit Broek Op Langedijk, Noord-Holland komt? Oorspronkelijk is Johan begonnen met de bouw van de ark in Sliedrecht, waar hij een ligplaatsvergunning voor een jaar had. Deze werd niet verlengd, omdat een ander schip op die plek gebouwd moest worden. De ark is toen in overleg tussen de burgemeester van Sliedrecht en Dordrecht, naar zijn huidige ligplaats verhuisd, waar hij nu vijf maanden ligt en tot juni 2010 mag blijven liggen.
In juni hoopt Johan de ark tevens zo ver te hebben, dat hij opengesteld kan worden voor het publiek.

Als Johan begint te vertellen over wat er allemaal in de ark komt, ontvouwt zich een beeld van een museum-themapark dat echt bijzonder en spectaculair is. Zo komt er op de voorplecht en achtersteven van de ark een amfitheater en komen er een restaurant en twee filmtheaters. Het amfitheater op de voorplecht zal als eerste gerealiseerd worden en biedt plaats voor wel 2200(!) mensen.

Wanneer bezoekers de ark binnenstappen, kunnen zij middels zgn. 'olifantenstappen' een route volgen langs allerlei spelletjes en doe-dingen om zo het verhaal van de zondvloed en de ark te leren kennen. Ook zal er een heus treintje rijden, dat bezoekers langs verschillende onderdelen rijdt, waar ook bewegende (kunst)dieren zullen rondlopen en animaties en scènes worden uitgebeeld. Er komt zelfs een heuse robotleeuw, die op eigen kracht rondloopt in de ark.

Een voorbeeld van zo'n spel is een spel met 'nisjes'. In de bijbelse versie van het zondvloedverhaal vormen deze namelijk de basis van de constructie van de ark. Je zou dit kunnen voorstellen als een soort honingratenstructuur met ruimtes van ongeveer twee bij drie meter. Plak je heel veel melkpakken aan elkaar, dan kun je hiervan een drijvend vlot maken. Zo zou ook de bijbelse ark van de buitenkant zijn gemaakt, in dit geval van houten nisjes, aan beide kanten besmeerd met pek om lekkage te voorkomen. Tevens werd hierin het voedsel voor de dieren opgeslagen.

 

Benedenruimte ark Dierendek
De onderste ruimte in de ark waar verschillende doe-dingen komen en het treintje zal rijden Het dierendek, hier komen straks echte beesten rond te lopen

Op de tweede verdieping van de ark komt een ruimte met daarin echte dieren, je kunt hierop neerkijken vanaf de vide. Op deze verdieping wordt een speciale vloer aangelegd die het schoonhouden van de dieren vergemakkelijkt.

Hierboven komt het restaurant en ook twee bioscoopzalen die ook aan veel mensen een zitplaats bieden. Deze tonen gesynchroniseerd de film 'Flatland'. Een film die gaat over tweedimensionale wezens die een bezoek krijgen van een driedimensionaal wezen. (Zie: http://www.flatlandthemovie.com/)

Op de volgende verdieping komen dan nog een aantal woningen, waar onder andere Johan zelf deels zal wonen en uiteindelijk komt er nog een vogelverblijf met vrij rondvliegende vogels.

Verder benoemt Johan nog dat er een aantal bomen tentoongesteld gaan worden, die gevonden zijn en dwars door verschillende steenkoollagen heenlopen die enkele 10.000-en jaren na elkaar gevormd zouden zijn. Op de vraag of de aarde er miljoenen dan wel miljarden jaren over gedaan heeft om zo te worden als hij nu is, antwoordt Johan kort en bondig: “Nergens op gebaseerd, veel feiten laten het tegendeel zien”. Zo noemt hij een voorbeeld over afzetting op de oceaanbodem, dat deze 1 mm. per jaar groeit. Bij de Titanic troffen mensen tijdens het zoeken 11.000 millimeter sediment aan, wat betekent dat de oceaanbodem niet ouder dan 11.000 jaar kan zijn. Dat, en veel meer van dit soort dingen zijn straks te bekijken in de ark.

Als ik Johan vraag of zijn ideeën gedragen worden door de wetenschappelijke wereld, antwoordt hij: “Nee”. Wel zegt hij dat verschillende onderzoeksresultaten van reguliere wetenschap wel steeds met dit soort zaken naar voren komen en dat hier geen antwoorden op zijn. Ook benoemt hij instellingen als 'de oude wereld', 'creaton' (Nederlands) en 'answers in genesis' (Engels) die zich hiermee bezig houden.

Een ander bijzonder en uniek aspect aan deze ark is dat hij een kustvaarderscerfiticering krijgt. Dit betekent dat de ark vanuit Nederland verschillende plekken in Europa aan kan doen. In ieder geval staat op de planning om in 2012 bij de Olympische spelen in Londen aanwezig te zijn.

Verder wordt er heel veel aandacht besteed aan brandveiligheid, want zo'n houten boot, hoewel hout niet verschrikkelijk brandbaar is, moet toch beschermd worden, zeker als er zoveel mensen komen. Zo krijgt het schip onder andere een zeer geavanceerde overdrukinstallatie en kunnen brandweerlieden daardoor veel gemakkelijker komen op bepaalde plekken waar brand is.

Ook interessant om te noemen is de biometrische identificatie bij de ingang, waardoor scores van de diverse doe-dingen c.q. spelletjes bij te houden zijn. Tevens handig voor ouders met kinderen, want voor hen zal het een uitermate educatieve omgeving zijn, als ze kwijtraken kun je ze zo weer terugvinden.

De volgende bouwfasen in de ark zijn het wind- en waterdicht maken van het schip, het brandveilig maken en het afwerken voor het eerste publiek. Er wordt gewerkt met eigenlijk slechts 4 man voltijd, echte vakmannen die het klappen van de zweep kennen want Johan heeft eerder al een kleinere versie van de ark gebouwd.
Met de opbrengsten van de kleine ark wordt de bouw van de grote gedeeltelijk gefinanciëerd. Verder drijft het project op donaties en ook op leningen.

Zal de openstelling van de ark in onze mooie stad Dordrecht plaatsvinden? Johan hoopt dat hij op de plek kan blijven liggen en het Dordtse publiek daarmee de primeur mag beleven van dit bijzondere project. Of dit allemaal doorgaat, hangt van de burgemeester af.

We lopen weer over de eenvoudige loopplank van het schip af en kijken nog even om. Wat een immens schip is het toch eigenlijk en wat een bijzonder verhaal. Het enthousiasme van Johan werkt zeker aanstekelijk en we gaan de ark dan ook zeker bekijken als hij af is!

Zie ook: www.arkvannoach.com

Foto's ark van Noach, gebouwd door Johan Huibers
   
 De vide  Kijk op de ruimte waar één van de filmzalen zal komen
De ark, zoals deze aan de eerste Merwedehaven ligt De voorplecht van de ark met daarop de bouwkeet. Hier wordt het amfitheater gerealiseerd

 

Deel dit artikel via je: 'Ark van Noach wordt nagebouwd in Dordrecht' delen via Twitter 'Ark van Noach wordt nagebouwd in Dordrecht' delen via LinkedIn 'Ark van Noach wordt nagebouwd in Dordrecht' delen via Facebook

Reacties: 0

Reactie Toevoegen

Meer actueel nieuws

30-07

Weekendafsluiting rotonde Groenezoom

DORDRECHT - Van vrijdag 31 juli 20.00 tot en met maandag 3 augustus 6.00 uur is de rotonde Groenezoom geheel afgesloten voor autoverkeer. De aannemer rondt dit weekend de herinrichting van de rotonde af. Autoverkeer van en naar Stadspolders wordt omgeleid via de Stadspolderring, Recklinghausenweg en Provincialeweg. Houd rekening met extra reistijd...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Weekendafsluiting rotonde Groenezoom'
30-07

Nog kavels vrij voor zelfbouw op Stadswerven

DORDRECHT - Wonen aan het Wantij en de Merwede, met de historische binnenstad op loopafstand. Dat maakt wonen op Stadswerven zo bijzonder. Op deze bijzondere plek kunt u nu zelf uw woning (laten) bouwen.   Kavels aan de Merwedezijde In juni is de gemeente begonnen met de uitgifte van zelfbouwgrond aan de Merwedezijde...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Nog kavels vrij voor zelfbouw op Stadswerven'
30-07

Rivas Zorggroep nodigt uit tot ‘Zonnige kijk op Zorg’

DRECHTSTEDEN - Rivas Zorggroep heeft de afgelopen weken al heel wat mensen verrast met een mooie bos bloemen. Deze kregen zij overhandigd nadat zij door iemand waren voorgedragen voor ‘Zonnige kijk op zorg’. Tot en met september zet Rivas nog iedere week iemand die altijd voor een ander klaarstaat in ’t zonnetje als dank voor zijn/haar hulp...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Rivas Zorggroep nodigt uit tot ‘Zonnige kijk op Zorg’'
29-07

Sportverslaggever van Dordt Centraal Hans Boender overleden

DORDRECHT -  In Dordrecht en omgeving was Hans Boender een graag geziene sportverslaggever. Dordt Centraal meldt op de eigen website het overlijden van hem. Hans begon bij dagblad De Dordtenaar als supermedewerker en was daarnaast ook verder voor andere bladen vaardig met de pen.  Vaak met zijn fiets ging Hans naar de wedstrijden toe.  Hij was herkenbaar door een lach, die hem ook Hans Boender maakte. Dordt centraal meldt op de eigen website: Zeer onverwachts is sportverslaggever Hans Boender overleden...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Sportverslaggever van Dordt Centraal Hans Boender overleden'
29-07

Dordrecht nadrukkelijk aanwezig in de Vincent van Gogh route

DORDRECHT - Het is (woensdag) 29 juli precies 125 jaar geleden dat schilder VINCENT VAN GOGH overleed. In 1877 was hij vier maanden werkzaam in Dordrecht aan het Scheffersplein. Hij woonde ook in de buurt daarvan...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Dordrecht nadrukkelijk aanwezig in de Vincent van Gogh route'
29-07

Eerste vrije statenvergadering 19 juli verdient blijvende aandacht in Dordrecht

DORDRECHT -  De eerste vrije statenvergadering van 19 juli 1572 verdient in Dordrecht blijvende aandacht. Wethouder Piet Sleeking noemde daarvoor als middel de Hoffeesten. Ook kan telkens worden stilgestaan bij gewetens- en geloofsvrijheid waarvoor in 1572 in Dordrecht documenten werden getekend. De opening door de Koning op 27 april 2015 van het belevingsmuseum Hof van Nederland heeft de bekendheid van 1572 en Dordrecht sterk vergroot.  Met een hagepreek en  het hijsen van twaalf vlaggen van de twaalf steden die in 1572 in Dordrecht kozen voor de vrijheidsstrijd onder het vaandel van de prins van Oranje werd op 19 juli 2015 een eerste stap gezet naar activiteiten. In Madurodam kwam het Hof van Nederland als nieuwe eerste attractie om in vier minuten beeldend de betekenis van 1572 op de kaart te zetten. In het verleden kreeg Dordrecht veel landelijke aandacht voor de betekenis van 19 juli 1572...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Eerste vrije statenvergadering 19 juli verdient blijvende aandacht in Dordrecht'
29-07

Dordrecht doet mee aan de Duurzame Huizen Route

DORDRECHT - Veel mensen willen hun huis graag energiezuinig(er) maken. Maar waar begin je? Uitleg van andere huiseigenaren kan daarbij helpen. Daarom doet Dordrecht dit jaar mee aan de Duurzame Huizen Route...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Dordrecht doet mee aan de Duurzame Huizen Route'
29-07

Film in de Tuin: 'Openluchtbioscoop van The Movies'

DORDRECHT - Deze week start FILM IN DE TUIN, de openluchtbioscoop onder de monumentale bomen in de tuin van het Dordrechts Museum. We openen op vrij 31/7 met een ongewone maar hoogstaande film van Jonathan Glazer: Under The Skin. Uitgekozen omdat het tot de absolute top behoort van dat wat er het afgelopen jaar uit kwam...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Film in de Tuin: 'Openluchtbioscoop van The Movies''
29-07

Nationaal Onderwijsmuseum klaar met verhuiswerk

DORDRECHT - De scholen zijn met vakantie, maar wij zijn weer begonnen. Zo luidt een van de slogans voor de opening van het nieuwe Nationaal Onderwijsmuseum, die vanaf nu weer toegankelijk is voor het publiek. Het concept voor deze campagne komt uit de koker van het Dordrechtse bureau Only the Brave. Het Nationaal Onderwijsmuseum is verhuist naar ‘De Holland’, een zorgvuldig gerestaureerde gebouw uit 1939...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Nationaal Onderwijsmuseum klaar met verhuiswerk'
29-07

PvdA: Dreigende toename van Jongeren in Crisisopvang

DORDRECHT - Van Cor van Verk, fractievoorzitter van de PvdA kregen we dit bericht: "De PvdA-fractie stelt vragen aan College en Drechtsteden bestuur over de dreigende toename van jongeren in de Crisisopvang door niet op orde zijn van Jeugdteams. De fractie van de PvdA heeft met toenemende onrust kennis genomen van de berichten met betrekking tot de Jeugdzorg. De Jeugdzorg constateert dat er nu al knelpunten ontstaan bij de specialistische hulp waardoor de crisisopvang over dreigt te stromen. Als belangrijke oorzaak schrijft het AD dat de jeugdteams nog niet op orde zijn en dat dit de komende twee jaar ook zeker nog niet het geval zal zijn. Het lijkt er dus sterk op 'dat de dijken nog nergens op delta-hoogte zijn', ondanks geruststellende geluiden vanuit het College. Voor de fractie van de PVDA is dit aanleiding om een reeks van vragen te stellen naar aanleiding van dit artikel...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'PvdA: Dreigende toename van Jongeren in Crisisopvang'
29-07

Gemeente Dordrecht gaat met eigen panden de boer op

DORDRECHT - De gemeente Dordrecht poogt eigen onroerend goed op een nieuwe manier te verkopen. Een voorbeeld is het pand dat ook lang bekend staat als Ridders Interieur van Jan Bekkers. Hij leidde vanuit zijn meubelwinkel rond 1974 nog het tevergeefse verzet tegen de komst van IKEA in Sliedrecht. Pakweg vier jaar geleden vond hij de gemeente Dordrecht nog aan zijn zijde, toen de overheid de eerste vestiging van IKEA in Nederland niet wilde hebben aan de Nijverheidsstraat in de oude remise van de stadsbus...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Gemeente Dordrecht gaat met eigen panden de boer op'
28-07

Activiteiten 19 juli herdenking in Dordrecht via internet te beluisteren

DORDRECHT - De Reformatorische Omroep (RO) heeft de herdenkingen in Dordrecht op 19 juli op internet gezet. Via de website van de RO valt meer te lezen. Het Platform Raad van Kerken Dordrecht droeg inhoudelijk de middag activiteit...
28-07

In Dordrecht fraudeerden over 2013 41 studenten met studiefinanciering

DORDRECHT - Over 2013 fraudeerden 41 studenten, die in Dordrecht wonen, met studiefinanciering. Een jaar eerder werden 40 studenten betrapt. Dat blijkt uit landelijke cijfers, waarover het volgende bericht naar buiten is gekomen: Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft in 2012 en 2013 duizenden studenten opgespoord die fraude hebben gepleegd met de studiefinanciering. Dat blijkt uit cijfers van DUO die dinsdag zijn gepubliceerd. De instantie heeft de laatste jaren het aantal controles op frauderende studenten opgeschroefd. In 2011 werd namelijk bekend dat er tussen de 40 miljoen en 50 miljoen euro onterecht aan beurzen voor uitwonenden is uitgekeerd. In 2012 werden er in totaal 3.159 controles uitgevoerd...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'In Dordrecht fraudeerden over 2013 41 studenten met studiefinanciering'
28-07

Stormdode werkte op Stadskantoor

DORDRECHT - De enige die bij de storm van afgelopen zaterdag is omgekomen blijkt een ambtenaar van de gemeente Dordrecht te zijn. Volgens het AD is de overledene Jan Filak (59) uit Strijen die al jaren op het Stadskantoor werkte. Filak parkeerde zijn auto op het parkeerterrein van het Bilderberghotel in Wolfheze, nadat hij zijn vrouw voor de ingang had afgezet. Op het parkeerterrein kwam een vallende boom op de auto terecht, waardoor Jan Filak waarschijnlijk op slag werd gedood. Zowel het Stadskantoor als de Strijense tennisclub, waarvan hij een actief lid was hebben met ongeloof en afschuw op het ongeval gereageerd. Bron: RTV Dordrecht ...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Stormdode werkte op Stadskantoor'
28-07

Opvallend - Dordrecht promotie in zonnig Maastricht

DORDRECHT - Krijgen we in Dordrecht een invasie van Limburgse toeristen? Wie in Maastricht eeuwenoude cultuur en historie aan het opsnuiven is, kan zomaar een billboard met Dordrecht-promotie tegenkomen. Met BEZOEK MUSEUMSTAD DORDRECHT worden specifiek cultuurliefhebbers aangesproken de oudste stad van Holland te bezoeken. Maastricht zélf is voor Dordrecht een goed voorbeeld van een aantrekkelijke stad, voor zowel winkelend publiek als toeristen. In het centrum liggen overal sfeerbepalende kinderkopjes in schone straten en stoepen. Veel winkels hebben uitnodigende inpandige koffie/theecorners...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Opvallend - Dordrecht promotie in zonnig Maastricht'
28-07

In Dordt op vakantie, hé! Het nieuwe zomerprogramma van RTV Dordrecht

DORDRECHT - Waarom op vakantie gaan naar verre oorden als je in ons prachtige Dordrecht woont? Dat dachten presentator Ad van den Herik en amateur-historicus Henk Mesman ook. In het programma In Dordt op vakantie hé! bezoeken de heren bijzondere plekken in de stad en vertellen ze elkaar wat ze ervan weten. In vier afleveringen gedragen de heren zich dus als toeristen in eigen stad. Victor Deconinck (bekend van onder meer het programma Bed & Breakfast) heeft de voice-over ingsproken.   De eerste aflevering is vanaf woensdag 29 juli (vanaf 18.00 uur) te zien.  Op maandag wordt het programma herhaald...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'In Dordt op vakantie, hé! Het nieuwe zomerprogramma van RTV Dordrecht'
27-07

Toptrainer Arpad Weisz zaterdag centraal bij zijn Dordtse club DFC

DORDRECHT -  Arpad Weisz zal vanaf zaterdag 1 augustus ook worden herdacht in Dordrecht met een gedenkplaat in de kantine van de voetbalclub DFC, die hij trainde rond 1940. Joop van Helden van het museum 40-45, een schoolvriend van de zoon van Arpad, zal de gedenkplaats onthullen. Arie Heijstek, voorzitter van DFC, heeft zich altijd ervoor ingespannen dat ARPAD WEISZ een blijvende plek in de geschiedenis van Dordrecht krijgt en houdt.  Zijn naam is ook te lezen op het Joodse monument in het Stadhuis. Aanstaande vrijdag is er in elk geval aandacht rond kwart over vijf op Plein 5 op NPO 5 aandacht voor de onthulling van de gedenkplaats. Correspondent Hans Berrevoets bespreekt de betekenis van ARPAD WEISZ. Columnist Kees Thies zette op de volgende wijze in AD De Dordtenaar de trainer al eens in het collectief geheugen: KEES   1 Vote Het is 15 januari 2013...
27-07

Tourstart in Dordrecht in 2020 is in elk geval een (zomerse) discussie waard

DORDRECHT - Alhoewel ANTWERPEN zich nadrukkelijk heeft gemeld voor een start van de TOUR DE FRANCE in 2020, blijven Dordtenaren hopen dan eens aan de beurt te zijn. In 1954 kwam de tour eens langs Dordrecht. In 2020 zou het voor Dordrecht eens kunnen, zo wordt gesteld. Kees Thies maakte de discussie los op zijn vaste plek in de krant. De afdeling SPORT van de gemeente heeft de discussie op een rij gezet...
27-07

Kees Buddingh’ schreef na 42 jaar een vervolg op De Blauwbilgorgel

DORDRECHT - Gedicht komt boven water naar aanleiding van recent verschenen biografie. In alle aandacht voor de recent verschenen biografie over schrijver C. Buddingh’ – Dichter bij Dordt -  blijkt weer dat zijn gedicht De Blauwbilgorgel uit 1942 tot ons cultureel erfgoed is gaan behoren...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Kees Buddingh’ schreef na 42 jaar een vervolg op De Blauwbilgorgel'
27-07

Chemours bakt voor De Merwelanden

DORDRECHT - Medewerkers van chemiebedrijf Chemours brengen op dinsdag 28 juli 200 cup cakes naar woon- en zorgcentrum De Merwelanden. De traktatie is bestemd voor bewoners en personeel. Deze geste van Chemours heeft te maken met de mijlpaal dat het bedrijf al drie jaar lang geen ongevallen met verzuim heeft. “Veiligheid staat hoog in het vaandel van ons bedrijf,” aldus site manager Marc Reijmers...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Chemours bakt voor De Merwelanden'
27-07

Ambulances bestrijken voortaan de hele regio, geen vast ‘honk’ meer

DRECHTSTEDEN - De aansturing van ambulances in de regio Zuid-Holland Zuid verloopt vanaf nu anders en efficiënter. Een ambulance keert na een rit niet meer automatisch terug naar de uitrukpost waar hij vertrok. In plaats daarvan gaat hij naar de post waar hij én dichtbij is én/of waar op dat moment de grootste behoefte is aan paraatheid...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Ambulances bestrijken voortaan de hele regio, geen vast ‘honk’ meer'
27-07

Tweede Kamerlid Renske Leijten in Studio de Witt: "Samenwerking is beter voor ziekenhuizen"

DORDRECHT - “Het is beter dat ziekenhuizen intensief gaan samenwerken in plaats van fuseren. Ik vind het heel goed dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) nu op de rem heeft getrapt. Bij fusies zie je heel vaak dat de grootste partij de kleinste opslokt” Aldus Tweede Kamerlid Renske Leijten van de SP...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Tweede Kamerlid Renske Leijten in Studio de Witt:
27-07

Zomerpuzzel van Jaap Bouman zet mensen door binnenstad Dordrecht in beweging

DORDRECHT – Jaap Bouman plaatste vorige week dinsdag in zijn (historische) rubriek DORDT EIGEN-AARDIG foto’s van 31 toppen van geveltjes in de binnenstad van Dordrecht. Hij laat in AD De Dordtenaar weten dat tot 20 september oplossingen kunnen worden ingestuurd. Op zijn website www.jaapbouman.nl staat ook alle informatie. Jaap laat ook weten, dat het er om gaat: Wie brengt de meeste geveltjes thuis...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Zomerpuzzel van Jaap Bouman zet mensen door binnenstad Dordrecht in beweging'
27-07

Resultaten verduurzaming gebundeld in Duurzaamheidsmonitor Drechtsteden

DRECHTSTEDEN - De Drechtsteden zetten in op verduurzaming van de omgeving voor een goed leefklimaat met een optimale werk- en woonomgeving. De eerste resultaten daarvan zijn bekend en samen met de duurzaamheidsopgaven voor de regio gebundeld in dit PDF-bestand Duurzaamheidsmonitor Drechtsteden 2015. ...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Resultaten verduurzaming gebundeld in Duurzaamheidsmonitor Drechtsteden'
27-07

Dordrecht wil uitstraling monumentale Damiatebrug zoveel mogelijk behouden

DORDRECHT - De hydraulische aandrijving van de monumentale Damiatebrug (1855) in de binnenstad is aan vervanging toe. Technisch gezien heeft het de voorkeur het huidige systeem te vervangen door een nieuw elektrisch systeem. Gevolg daarvan is dat er veiligheidsmaatregelen getroffen moeten worden...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Dordrecht wil uitstraling monumentale Damiatebrug zoveel mogelijk behouden'
27-07

Vergoeding voor indirecte medische kosten via Bijzondere Bijstand

DRECHTSTEDEN - Gemeenten in de Drechtsteden hebben budget gekregen van het Rijk om een nieuwe compensatieregeling op te zetten, na de afschaffing van de Wtcg (Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten) en Cer (Compensatieregeling Eigen Risico). Deze regeling geldt voor mensen met de laagste inkomens en wordt met terugwerkende kracht tot 1 januari 2015 ingevoerd. Bijzondere bijstand Als u (chronisch) ziek of gehandicapt bent, heeft u vaak extra zorgkosten. Vanaf heden kunt u, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2015, via Bijzondere Bijstand een vergoeding aanvragen voor indirecte medische kosten...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Vergoeding voor indirecte medische kosten via Bijzondere Bijstand'
27-07

Personenvervoer De Vier Gewesten uit Rijen verzorgt vanaf nieuwe schooljaar leerlingenvervoer Drechtsteden

SLIEDRECHT / DRECHTSTEDEN- Onlangs is de Europese aanbesteding voor het regionale leerlingenvervoer afgerond. Vanaf het nieuwe schooljaar gaat De Vier Gewesten Personenvervoer (DVG) uit Rijen het vervoer in de Drechtsteden en de gemeente Molenwaard (kern Nieuw-Lekkerland) verzorgen. Gemeente Sliedrecht is tevreden met de nieuwe afspraken die in elk geval gelden voor de komende drie jaar. Wethouder den Braanker: "Het vervoer van leerlingen is van groot belang voor ouders en kinderen...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Personenvervoer De Vier Gewesten uit Rijen verzorgt vanaf nieuwe schooljaar leerlingenvervoer Drechtsteden'
27-07

Maritieme topregio Drechtsteden in de schijnwerpers tijdens OPEN DAYS in Brussel

DRECHTSTEDEN - Op 15 oktober 2015 presenteert maritieme topregio Drechtsteden zich tijdens de Open Days, hét jaarlijkse kennis- en netwerkevent van de Europese Unie met ruim 100 workshops en debatten. In de workshop ‘Strenghten the innovation efficiency by lasting collaboration between SMEs and enterprises’ maken de deelnemers kennis met de manier waarop ondernemers, kennisinstellingen en overheden in de Drechtsteden met enthousiasme en succes bouwen aan een ‘ecosysteem,’ waar samenwerkingen tot stand komen en technologische innovaties winst opleveren. Bovendien biedt een bezoek aan de OPEN DAYS de deelnemers volop gelegenheid tot een kennismaking met internationale spelers en de dynamiek van Brussel. Crossovers en de kracht van het MKB Technologische innovatie is gebaat bij onorthodoxe vormen van samenwerking. Daarom investeren bedrijven, kennisinstellingen en overheden binnen de Drechtsteden niet alleen in zichzelf, maar ook in elkaar...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Maritieme topregio Drechtsteden in de schijnwerpers tijdens OPEN DAYS in Brussel'
27-07

Zeer beperkt baanverlies na sluiting Thureborgh

DORDRECHT - Het Spectrum heeft het aantal ontslagen na het sluiten van zorgcentrum Thureborgh tot een minimum kunnen beperken. De zorginstelling heeft de meeste boventallige medewerkers intern herplaatst en met enkelen is een afrondend traject gestart. De sluiting van Thureborgh en het realiseren van verpleeghuiszorg in Vreedonk zijn gevolgen van het overheidsbesluit om de zorg anders in te richten. Om deze veranderingen voor het personeel in goede banen te leiden, werd een sociaal plan opgesteld dat afgelopen 1 juli afliep...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Zeer beperkt baanverlies na sluiting Thureborgh'
24-07

Riminder voor afspraak consultatiebureau Rivas

DRECHTSTEDEN - Ouders en opvoeders hoeven hun afspraak met het consultatiebureau van Rivas Zorggroep niet meer te vergeten. Rivas heeft daarvoor een nieuwe service opgezet. Ouders en opvoeders ontvangen twee dagen voor hun afspraak een sms met een reminder. Het overkomt iedereen weleens: een afspraak vergeten te noteren of een afspraak vergeten...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Riminder voor afspraak consultatiebureau Rivas'