logo Dordrecht Alles over Dordrecht...

Ark van Noach wordt nagebouwd in Dordrecht

maandag 30 nov 2009
Afbeelding bij nieuwsitem 'Ark van Noach wordt nagebouwd in Dordrecht'

DORDRECHT - Langs de N3 ter hoogte van de brug over de Beneden Merwede (Papendrechtse brug) verrijst in de 1e Merwedehaven een imposant bouwwerk van hout, dat inmiddels duidelijk de vorm van een schip heeft gekregen. Het gaat hier om een replica van de ark van Noach op ware grootte, gebouwd door Johan Huibers.

De gemiddelde Nederlander denkt misschien wel: “die man is gek”, als ze het verhaal horen van iemand, die zijn hele hebben en houden in het bouwen van een schip stopt, wat op het eerste gezicht misschien geen enkele functie of doel dient. Een ontmoeting en rondleiding over het schip doet dit idee echter snel wegebben. Hieronder het verhaal van de ark.

Binnengekomen, kijken we onze ogen uit. Het betreft een immens, grotendeels houten schip, met 6 verdiepingen, metend 140 bij 25 bij 18 meter. De ruimtes zijn allemaal nog leeg en puur voorzien van basale indeling en trappen. Hier gaat echter verandering in komen...

Na een zoektocht waarbij we Johan uiteindelijk weer beneden gekomen aantreffen (je kunt gemakkelijk iemand uit het oog verliezen op zo'n schip), neemt hij ons mee naar de bouwkeet op de voorplecht en vertelt ons over zijn drijfveer en zijn doel met dit schip, de ark.

Op de vraag wat zijn beweegredenen zijn om de ark na te gaan bouwen, antwoordt Johan dat dit gebaseerd is op zijn geloof. Hij straalt een passie en visie uit als hij vertelt dat hij graag mensen op een uitnodigende, maar vrijblijvende manier wil ontvangen en niet langs de deuren wil gaan leuren met het geloof. Dat spreekt ons wel aan. Tevens benoemt hij dat hij een brug wil slaan naar andere geloven, het zondvloedverhaal komt immers ook bijv. in de Koran voor. Daarnaast vertelt hij, dat ook voor niet-gelovigen, die het fenomeen geloof bestuderen, dit een heel vrijblijvende kennismaking kan zijn met het geloof.

Hoe komt zo'n ark eigenlijk in Dordrecht terecht, terwijl Johan zelf uit Broek Op Langedijk, Noord-Holland komt? Oorspronkelijk is Johan begonnen met de bouw van de ark in Sliedrecht, waar hij een ligplaatsvergunning voor een jaar had. Deze werd niet verlengd, omdat een ander schip op die plek gebouwd moest worden. De ark is toen in overleg tussen de burgemeester van Sliedrecht en Dordrecht, naar zijn huidige ligplaats verhuisd, waar hij nu vijf maanden ligt en tot juni 2010 mag blijven liggen.
In juni hoopt Johan de ark tevens zo ver te hebben, dat hij opengesteld kan worden voor het publiek.

Als Johan begint te vertellen over wat er allemaal in de ark komt, ontvouwt zich een beeld van een museum-themapark dat echt bijzonder en spectaculair is. Zo komt er op de voorplecht en achtersteven van de ark een amfitheater en komen er een restaurant en twee filmtheaters. Het amfitheater op de voorplecht zal als eerste gerealiseerd worden en biedt plaats voor wel 2200(!) mensen.

Wanneer bezoekers de ark binnenstappen, kunnen zij middels zgn. 'olifantenstappen' een route volgen langs allerlei spelletjes en doe-dingen om zo het verhaal van de zondvloed en de ark te leren kennen. Ook zal er een heus treintje rijden, dat bezoekers langs verschillende onderdelen rijdt, waar ook bewegende (kunst)dieren zullen rondlopen en animaties en scènes worden uitgebeeld. Er komt zelfs een heuse robotleeuw, die op eigen kracht rondloopt in de ark.

Een voorbeeld van zo'n spel is een spel met 'nisjes'. In de bijbelse versie van het zondvloedverhaal vormen deze namelijk de basis van de constructie van de ark. Je zou dit kunnen voorstellen als een soort honingratenstructuur met ruimtes van ongeveer twee bij drie meter. Plak je heel veel melkpakken aan elkaar, dan kun je hiervan een drijvend vlot maken. Zo zou ook de bijbelse ark van de buitenkant zijn gemaakt, in dit geval van houten nisjes, aan beide kanten besmeerd met pek om lekkage te voorkomen. Tevens werd hierin het voedsel voor de dieren opgeslagen.

 

Benedenruimte ark Dierendek
De onderste ruimte in de ark waar verschillende doe-dingen komen en het treintje zal rijden Het dierendek, hier komen straks echte beesten rond te lopen

Op de tweede verdieping van de ark komt een ruimte met daarin echte dieren, je kunt hierop neerkijken vanaf de vide. Op deze verdieping wordt een speciale vloer aangelegd die het schoonhouden van de dieren vergemakkelijkt.

Hierboven komt het restaurant en ook twee bioscoopzalen die ook aan veel mensen een zitplaats bieden. Deze tonen gesynchroniseerd de film 'Flatland'. Een film die gaat over tweedimensionale wezens die een bezoek krijgen van een driedimensionaal wezen. (Zie: http://www.flatlandthemovie.com/)

Op de volgende verdieping komen dan nog een aantal woningen, waar onder andere Johan zelf deels zal wonen en uiteindelijk komt er nog een vogelverblijf met vrij rondvliegende vogels.

Verder benoemt Johan nog dat er een aantal bomen tentoongesteld gaan worden, die gevonden zijn en dwars door verschillende steenkoollagen heenlopen die enkele 10.000-en jaren na elkaar gevormd zouden zijn. Op de vraag of de aarde er miljoenen dan wel miljarden jaren over gedaan heeft om zo te worden als hij nu is, antwoordt Johan kort en bondig: “Nergens op gebaseerd, veel feiten laten het tegendeel zien”. Zo noemt hij een voorbeeld over afzetting op de oceaanbodem, dat deze 1 mm. per jaar groeit. Bij de Titanic troffen mensen tijdens het zoeken 11.000 millimeter sediment aan, wat betekent dat de oceaanbodem niet ouder dan 11.000 jaar kan zijn. Dat, en veel meer van dit soort dingen zijn straks te bekijken in de ark.

Als ik Johan vraag of zijn ideeën gedragen worden door de wetenschappelijke wereld, antwoordt hij: “Nee”. Wel zegt hij dat verschillende onderzoeksresultaten van reguliere wetenschap wel steeds met dit soort zaken naar voren komen en dat hier geen antwoorden op zijn. Ook benoemt hij instellingen als 'de oude wereld', 'creaton' (Nederlands) en 'answers in genesis' (Engels) die zich hiermee bezig houden.

Een ander bijzonder en uniek aspect aan deze ark is dat hij een kustvaarderscerfiticering krijgt. Dit betekent dat de ark vanuit Nederland verschillende plekken in Europa aan kan doen. In ieder geval staat op de planning om in 2012 bij de Olympische spelen in Londen aanwezig te zijn.

Verder wordt er heel veel aandacht besteed aan brandveiligheid, want zo'n houten boot, hoewel hout niet verschrikkelijk brandbaar is, moet toch beschermd worden, zeker als er zoveel mensen komen. Zo krijgt het schip onder andere een zeer geavanceerde overdrukinstallatie en kunnen brandweerlieden daardoor veel gemakkelijker komen op bepaalde plekken waar brand is.

Ook interessant om te noemen is de biometrische identificatie bij de ingang, waardoor scores van de diverse doe-dingen c.q. spelletjes bij te houden zijn. Tevens handig voor ouders met kinderen, want voor hen zal het een uitermate educatieve omgeving zijn, als ze kwijtraken kun je ze zo weer terugvinden.

De volgende bouwfasen in de ark zijn het wind- en waterdicht maken van het schip, het brandveilig maken en het afwerken voor het eerste publiek. Er wordt gewerkt met eigenlijk slechts 4 man voltijd, echte vakmannen die het klappen van de zweep kennen want Johan heeft eerder al een kleinere versie van de ark gebouwd.
Met de opbrengsten van de kleine ark wordt de bouw van de grote gedeeltelijk gefinanciëerd. Verder drijft het project op donaties en ook op leningen.

Zal de openstelling van de ark in onze mooie stad Dordrecht plaatsvinden? Johan hoopt dat hij op de plek kan blijven liggen en het Dordtse publiek daarmee de primeur mag beleven van dit bijzondere project. Of dit allemaal doorgaat, hangt van de burgemeester af.

We lopen weer over de eenvoudige loopplank van het schip af en kijken nog even om. Wat een immens schip is het toch eigenlijk en wat een bijzonder verhaal. Het enthousiasme van Johan werkt zeker aanstekelijk en we gaan de ark dan ook zeker bekijken als hij af is!

Zie ook: www.arkvannoach.com

Foto's ark van Noach, gebouwd door Johan Huibers
   
 De vide  Kijk op de ruimte waar één van de filmzalen zal komen
De ark, zoals deze aan de eerste Merwedehaven ligt De voorplecht van de ark met daarop de bouwkeet. Hier wordt het amfitheater gerealiseerd

 

Deel dit artikel via je: 'Ark van Noach wordt nagebouwd in Dordrecht' delen via Twitter 'Ark van Noach wordt nagebouwd in Dordrecht' delen via LinkedIn 'Ark van Noach wordt nagebouwd in Dordrecht' delen via Facebook

Reacties: 0

Reactie Toevoegen

Meer actueel nieuws

09-10

VrijwilligersPas start kortingsactie

DORDRECHT - Het SSKW, Samenwerkingsverband Sociaal Kultureel Werk, op de Spuiweg 93 in Dordrecht heeft dit jaar bijna 10.000 VrijwilligersPassen in omloop gebracht. Bijna! Om toch dat mooie getal van 10.000 te behalen, start het SSKW een kortingsactie.   10% korting op VrijwilligersPassen 2015 Ook in het laatste kwartaal kunnen er nog VrijwilligersPassen worden aangevraagd. Maar zo tegen het einde van het jaar loopt het zo’n vaart niet meer...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'VrijwilligersPas start kortingsactie'
09-10

Dordtse Dialogen met Ferry de Klerk: 'Intentie is de Essentie'

DORDRECHT - Begin dit jaar startte het teeveeprogramma Dordtse dialogen met burgemeester Arno Brok. In elke uitzending wordt een gesprek gevoerd met een gast, die op een of andere manier een relatie heeft met Dordrecht. In de net gestarte nieuwe reeks wordt afgetrapt met horecaman Ferry de Klerk, Op zijn 24e was hij mede-eigenaar zijn van Bacchus, 10 jaar later is hij de trotse eigenaar van het welbekende Café Restaurant Merz. Hij heeft een duidelijke visie op zijn werk, wat zich uit in zijn stelling, dast alles begint met de intentie waarmee je in de wereld staat. Inspirerende voorbeelden zijn voor hem Herman van Veen en Ali B...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Dordtse Dialogen met Ferry de Klerk: 'Intentie is de Essentie''
09-10

Begroting 2016: College blijft werken aan een krachtige stad

DORDRECHT - Gemeente Dordrecht heeft geen aanvullende bezuinigingen nodig, na jaren van teruglopende inkomsten, stijgende kosten en noodzakelijke bezuinigingen biedt het college van b&w met de Begroting 2016 de gemeenteraad een financieel perspectief aan waarbij inkomsten en uitgaven meer dan in evenwicht zijn. Aanvullende bezuinigingen zijn niet nodig en er zijn geen tegenvallers. Om wat onzekerheden in de toekomst op te vangen, reserveert het college een structureel overschot van EUR 1,3 miljoen vanaf 2019...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Begroting 2016: College blijft werken aan een krachtige stad'
09-10

Organisatie Giathlon’15 ook aanwezig bij druk bezochte DKIB- borrel

DORDRECHT - Op 8 oktober jl. vond de DKIB netwerkborrel plaats bij Restaurant Chez Heeren Jansen. Onder de deelnemers was ook de organisatie van de Giathlon’15 aanwezig om bedrijven te overtuigen van deelname op 13 december a.s....
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Organisatie Giathlon’15 ook aanwezig bij druk bezochte DKIB- borrel'
09-10

Stichting Dutch Baroque treedt in de voetsporen van de Meester

De tijd van Bach herleefde afgelopen woensdag 7 oktober bij het concert van Dutch Baroque in de Wilhelminakerk te Dordrecht.  Op maar liefst vier klavecimbels werden concerten ten gehore gebracht op een absoluut unieke manier; precies zoals J.S. Bach deze concerten uitvoerde samen met zijn leerlingen en zonen was er woensdag een soortgelijke situatie.

DORDRECHT - De tijd van Bach herleefde afgelopen woensdag 7 oktober bij het concert van Dutch Baroque in de Wilhelminakerk te Dordrecht.  Op maar liefst vier klavecimbels werden concerten ten gehore gebracht op een absoluut unieke manier; precies zoals J.S. Bach deze concerten uitvoerde samen met zijn leerlingen en zonen was er woensdag een soortgelijke situatie. Ton Koopman aan het klavecimbel tezamen met 3 van zijn oud-leerlingen: Tini Mathot, Patrizia Marisaldi en Gerard de Wit...
foto bij 'Stichting Dutch Baroque treedt in de voetsporen van de Meester'
09-10

Vluchtelingen aangekomen bij opvanglocatie

DORDRECHT - Twee bussen met vluchtelingen zijn gearriveerd bij de opvanglocatie aan de Kamerling Onnesweg 1. Het gaat om een groep van 100 personen. Zij blijven maximaal 72 uur in Dordrecht. De gemeente, de Dienst Gezondheid & Jeugd en andere hulporganisaties zullen de mensen de komende dagen begeleiden...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Vluchtelingen aangekomen bij opvanglocatie'
09-10

Groenlinks: 'Beslis mee als Dordtenaar en dien uw motie in'

DORDRECHT - Van de fractie van GroenLinks in dordrecht ontvingen we deze brief: "GroenLinks Dordrecht wil de afstand tussen de Dordtenaren en de politiek verkleinen. Wij willen u de mogelijkheid bieden om invloed uit te oefenen op de besluitvorming in de gemeenteraad. Bent u betrokken bij uw stad? Heeft u uitgesproken ideeën hoe het anders of beter kan? Wilt u kans maken dat uw idee wordt uitgevoerd door de gemeente? Lever bij GroenLinks Dordrecht uw eigen motie in. Wilt u met ons samenwerken? Als GroenLinks Dordrecht willen we graag met u samenwerken. Op dinsdag 10 november 2015 staat de begrotingsbehandeling op de agenda van de gemeenteraad.  In de begroting staat welke plannen de gemeente voor het komende jaar heeft, hoe ze deze wil uitvoeren en wat dit gaat kosten. Dien uw motie in. Wij bieden u,  als inwoner van onze prachtige stad, de mogelijkheid om uw eigen motie in te dienen. Een motie is een kort gemotiveerde verklaring over een onderwerp waarin u het college vraagt stappen te ondernemen om de situatie te verbeteren...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Groenlinks: 'Beslis mee als Dordtenaar en dien uw motie in''
08-10

Groen doet goed viert feest met speciale Familiedag

DORDRECHT - Op woensdag 21 oktober viert Groen doet goed Dordrecht feest in de Biesbosch met een gratis Familiedag. Houd je van de natuur en heb je zin om de Biesbosch te ontdekken? Schrijf je dan snel, samen met je vriendjes en familie, in voor de spannende boottocht of de sportieve steptocht. Speciaal voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar oud organiseert Groen doet goed Dordrecht allerlei leuke educatieve en sportieve activiteiten in de Biesbosch. Spelen in de natuur is leuk én gezond en door middel van het gratis activiteitenprogramma laat Groen doet goed Dordtse kinderen kennis maken met de natuur...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Groen doet goed viert feest met speciale Familiedag'
08-10

Ziekenhuisbestuurder John Taks verruilt Albert Schweitzer ziekenhuis voor Diakonessenhuis

DORDRECHT - Ziekenhuisbestuurder John Taks verlaat op 15 december het Albert Schweitzer ziekenhuis in de regio Dordrecht, om voorzitter van de Raad van Bestuur te worden in het Utrechtse Diakonessenhuis. Hij heeft dan ruim vijf jaar mede aan het hoofd gestaan van het Albert Schweitzer ziekenhuis, waarvan het grootste deel samen met Pier Eringa. Het afgelopen half jaar fungeerde Taks als eenhoofdige Raad van Bestuur.   Taks (1960) heeft het Albert Schweitzer ziekenhuis samen met Eringa gestaag naar de top van de Nederlandse ziekenhuizen geleid...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Ziekenhuisbestuurder John Taks verruilt Albert Schweitzer ziekenhuis voor Diakonessenhuis'
08-10

Regionaal Archief Dordrecht viert Maand van de Geschiedenis

DORDRECHT - De Maand van de Geschiedenis is het grootste historische evenement van Nederland en vindt elk jaar plaats in oktober. Media, culturele, historische, literaire en toeristische instellingen slaan deze maand de handen ineen om geschiedenis in de schijnwerpers te zetten. Het verleden komt tot leven op diverse locaties en op uiteenlopende manieren...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Regionaal Archief Dordrecht viert Maand van de Geschiedenis'
08-10

Dordt is klaar voor komst asielzoekers

DORDRECHT - Het gebouw van Drechtwerk in Dordrecht is klaar voor de noodopvang van maximaal honderd vluchtelingen. Dat heeft de gemeente laten weten. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zegt dat er nu snel vluchtelingen naar Dordrecht komen. Wanneer ze arriveren, kan de organisatie nog niet zeggen. Afgelopen dagen is hard gewerkt om het pand op bedrijventerrein Dordtse Kil 1 te voorzien van toiletten en douches...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Dordt is klaar voor komst asielzoekers'
08-10

VVD stelt vragen over de aanpak van autokraken

DORDRECHT - De gemeenteraadsfractie van de VVD in onze gemeente stelt aan het college van B & W een aantal vragen over de aanpak van de vele autokraken. Hieronder volgt de tekst van de brief van de VVD-fractie: "Het verlagen van het aantal auto-inbraken is één van de prioriteiten van het Dordtse veiligheidsbeleid. In uw laatste Integraal veiligheidsplan geeft u aan in  2015 met politie en betrokken partners een gezamenlijke aanpak te starten om het aantal autokraken terug te dringen...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'VVD stelt vragen over de aanpak van autokraken'
08-10

"Ware held" van Zuid-Holland Jason Calisthenics Bonam

DORDRECHT - De 23 jarige Dordtenaar Jason "Calisthenics" Bonam is op dinsdag 6 oktober verkozen als "Ware Held" van Zuid-Holland middels een wedstrijd die georganiseerd is door Stichting Specsavers Steunt. Op deze manier zet de stichting vrijwilligers die zich belangeloos voor hun buurt, stad of land inzetten in het zonnetje. Jason was blij verrast met het nieuws toen hij hoorde dat hij verkozen was als "Ware Held". Jason zet zich al zo'n 4 jaar in voor een sportief en gezond Nederland...
Afbeelding bij nieuwsbericht: '
08-10

De Hoop GGZ opent eerste Huis van Hoop

DORDRECHT - De Hoop ggz is gestart met een Huis van Hoop in de binnenstad van Dordrecht. Dit is een vernieuwende vorm van beschermd wonen waar cliënten deel uitmaken van een kleinschalige woon- en leefgemeenschap. In het Huis van Hoop woont een gastgezin dat geschoold is voor hulpverlening. Er is plaats voor twaalf bewoners...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'De Hoop GGZ opent eerste Huis van Hoop'
07-10

Zwaargewonde bij aanrijding Blaauwweg

Dordrecht - Een 73-jarige fietsster uit Dordrecht is op 7 oktober zwaar gewond op de kruising Blaauwweg-Jagerweg in Dordrecht aangetroffen. Ze liep hoofdletsel op en was niet aanspreekbaar. De vrouw is met spoed naar het ziekenhuis gebracht...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Zwaargewonde bij aanrijding Blaauwweg'
07-10

Oprit N3 bij Copernicusweg langer afgesloten

DORDRECHT - De oprit bij de Copernicusweg naar de N3 richting de A16/Kiltunnel blijft nog tot half november dicht.   Rijkswaterstaat sloot de oprit in augustus af voor de aanleg van de ontsluitingsweg naar de nieuwbouwwijk Wilgenwende. De werkzaamheden duren door onvoorziene omstandigheden langer dan verwacht. ...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Oprit N3 bij Copernicusweg langer afgesloten'
07-10

Filmnieuws van Cinema TheMovies (Week 41)

DORDRECHT - Deze week draait nieuw LIFE van Anton Corbijn. Het verhaal van de vriendschap tussen fotograaf Dennis Stock en rijzende filmster James Dean. Zijn foto's maakten van hem een filmicoon...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Filmnieuws van Cinema TheMovies (Week 41)'
06-10

Technische Vogeldag bij Weizigt

DORDRECHT - Op zaterdag 17 oktober organiseren Vogelvereniging De Volière Dordrecht, Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers en de Algemene Nederlandse Bond van Vogelhouders een Technische Vogeldag bij Duurzaamheidscentrum Weizigt. De hele dag worden er activiteiten over en met vogels georganiseerd voor jong én oud. Tijdens deze speciale activiteitendag kunnen leden van de vogelvereniging hun vogels laten testen door de keurmeesters van beide bonden. Deze sessies zijn openbaar, dus iedereen die het leuk vindt om de keuring bij te wonen, is van harte welkom om te komen kijken en luisteren...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Technische Vogeldag bij Weizigt'
06-10

Inloopbijeenkomst over de locatie in Dordrecht voor vluchtelingen was redelijk bezocht

DORDRECHT - Op maandag 5 oktober van 17.00-19.00 uur waren burgemeester drs. A.A.M. Brok en wethouder drs...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Inloopbijeenkomst over de locatie in Dordrecht voor vluchtelingen was redelijk bezocht'
06-10

Veiliger Weizigtpark in het groen

DORDRECHT - Het Weizigtpark kleurt binnenkort niet alleen groen met alle bomen, struiken en het gras, maar ook met de verlichting. Dat idee komt van de wijkagenten, die zo nog meer willen bijdragen aan een veilig park voor de wijk. "Als wijkagenten van Krispijn zijn wij trots op ons mooie Weizigtpark. Wij doen samen ons best om het schoon, heel en veilig te houden...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Veiliger Weizigtpark in het groen'
06-10

PvdA vraagt winkelend publiek voedselproducten te doneren voor de Voedselbank

DORDRECHT - In Dordrecht wonen helaas nog altijd veel mensen in armoede. Dankzij de voedselbank kunnen zij wekelijks rekenen op een voedselpakket. De voedselbank is een initiatief van vrijwilligers en wij van de PvdA willen ze graag een handje helpen. Vrijdagmiddag 9 oktober 2015 om 15.00 uur bezoekt de PvdA de Voedselbank aan de Provincialeweg...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'PvdA vraagt winkelend publiek voedselproducten te doneren voor de Voedselbank'
06-10

Drechtstedendinsdag van 6 oktober in gebouw Cascade in Hendrik-Ido-Ambacht

HENDRIK IDO AMBACHT / DRECHTSTEDEN - De Drechtstedendinsdag van 6 oktober vindt plaats in het gebouw Cascade aan de Hoge Kade in Hendrik-Ido-Ambacht. De agenda is als volgt: 17.00- 18.00 uur: Themabijeenkomst raads- en collegeleden. Op 2 september jl. zijn leden van de Drechtraad op werkbezoek geweest bij de Verkerk Groep in Zwijndrecht. De Verkerk Groep is een innovatief bedrijf dat opereert op de markt van de gezondheidszorg en onder meer producten maakt waardoor ouderen langdurig zelfstandig kunnen blijven wonen...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Drechtstedendinsdag van 6 oktober in gebouw Cascade in Hendrik-Ido-Ambacht'
06-10

Eerste Dordts Oktoberfest groot succes

DORDRECHT - Iedereen verkleed in lederhosen en dirndl jurken, grote bierpullen, gezellige sfeer en de tent compleet in Duitse setting. Op zaterdag 3 oktober jl. vond het eerste Dordts Oktoberfest plaats in een biertent op de kade bij Restaurant Chez Heeren Jansen. Het is organisator By Lipman en Restaurant Chez Heeren Jansen gelukt om de Duitse gezelligheid naar de Dordtse Kil te halen...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Eerste Dordts Oktoberfest groot succes'
06-10

Kees Thies: ..NS degradeert de oudste stad van Holland naar een dorp"

DORDRECHT / BREDA - Ook in Breda groeit het verzet tegen het kortwieken van de treinverbinding met Dordrecht. De NS wil met ingang van de dienstregeling 2016-2017 Dordrecht van een stad naar een dorp degraderen. De economische reden is  het rendabel maken van de directe HSL verbinding Rotterdam - Breda...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Kees Thies: ..NS degradeert de oudste stad van Holland naar een dorp
06-10

Schip vaart tegen Merwedebrug en verliest container

DORDRECHT / PAPENDRECHT - Een containerschip heeft maandagavond een container verloren bij een aanvaring met de Merwedebrug tussen Dordrecht en Papendrecht. De container is 's nachts geborgen uit de Beneden-Merwede. Het Belgische schip Tripoli was maandag rond 07.00 uur met lege containers vertrokken uit het Belgische Zeebrugge naar Duisburg in Duitsland. Harde klap De aanvaring was rond 20.45 uur. Naar verluid ging dat gepaard met een harde klap waarbij de lantaarnpalen op de Merwedebrug stonden te trillen. Door de aanvaring is het verkeer op de brug en de N3 enige tijd stilgelegd...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Schip vaart tegen Merwedebrug en verliest container'
05-10

“Eikels” geraden in de Nieuwstraat tijdens 8e 'Smaakmarkt'

DORDRECHT - Tijdens de 8e Smaakmarkt op zondag 27 september 2015 in de Nieuwstraat in Dordrecht konden de bezoekers raden hoeveel eikels er in een glazenpot zaten. Veel mensen hebben er aan meegedaan en zo kans gemaakt op hele leuke prijzen, beschikbaar gesteld door de deelnemers aan de Smaakmarkt.  In het glas zaten 471 eikels. En de 11 prijswinnaars krijgen deze week hun prijzen gemaild of kunnen deze week de prijs ophalen.   Tijdens de weer druk bezocht editie van de Smaakmark konden bezoekers dit keer kennis maken met veel nieuwe bedrijven en producten o.a...
Afbeelding bij nieuwsbericht: '“Eikels” geraden in de Nieuwstraat tijdens 8e 'Smaakmarkt''
05-10

PVDA: "Basisinkomen is volop in disucssie, maar is het te mooi om waar te zijn?"

DORDRECHT - 'Het moet anders.' Daarover was iedereen het eens op de Open Dag van het FNV in Dordrecht, tijdens de discussie over Basisinkomen en Experimenten met Bijstandsuitkeringen. Ronald Mulder (MIES-lab Groningen), Frans Kervel (ontvanger van basisinkomen), John Kerstens (PvdA Tweede Kamerlid), Heleen de Boer (fractievoorzitter GroenLinks in Utrecht), Bert van de Burgt (wethouder Sociale Zaken Dordrecht) en Eelco Tasma (FNV senior beleidsadviseur) discussieerden met de vele belangstellenden over een Basisinkomen. „Eigenlijk is het te mooi om waar te zijn”, vertelde John Kerstens. Zo simpel en helder, gewoon iedereen ontvangt een bedrag per maand. Nu is er een hele kerstboom aan sociale voorzieningen opgetuigd (toeslagen, kinderbijslag, kwijtscheldingen, etc.)...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'PVDA:
05-10

Drechtse Wind is blij met ruimte voor wind op Duivelseiland, maar heeft nog veel vragen en wil hoger tempo

DORDRECHT - Drechtse Wind is blij dat er windmolens mogen worden gebouwd op het Duivelseiland in Dordrecht. Dit is de plek waar zij samen met bewoners en lokale ondernemers 2 of 3 windmolens wil realiseren. Drechtse Wind maakt  zich zorgen, omdat de besluitvorming opnieuw weer bijna één jaar wordt uitgesteld tot volgend jaar zomer. Al enige jaren overlegt burgercoöperatie Drechtse Wind met de gemeente Dordrecht om samen met de ECD (Energie Coöperatie Dordrecht) windmolens te realiseren op Duivelseiland...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Drechtse Wind is blij met ruimte voor wind op Duivelseiland, maar heeft nog veel vragen en wil hoger tempo'
02-10

Zorgtrainingen voor Zorgvrijwilligers

ZWIJNDRECHT / DRECHTSTEDEN - In oktober 2015 kunnen vrijwilligers, werkzaam in de sector Zorg en Welzijn, gratis speciaal voor hen opgezette trainingen volgen via Vrijwilligershuis Drechtsteden. Deze trainingen worden door diverse organisaties in Dordrecht en Zwijndrecht aangeboden om (potentiële) vrijwilligers te ondersteunen in hun werk. Trainingen - De training ROLSTOEL RIJDEN wordt georganiseerd door Zorgorganisatie Swinhove Groep in Zwijndrecht. Want hoe eenvoudig het ook lijkt, er komt veel bij kijken...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Zorgtrainingen voor Zorgvrijwilligers'
02-10

Burgemeester bezoekt diamanten echtpaar de Deugd-de Bruin

ZWIJNDRECHT / DORDRECHT -  Op 28 september 2015 bezocht burgemeester Dominic Schrijer het diamanten echtpaar De Deugd-de Bruin. 60 jaar geleden zijn de heer en mevrouw De Deugd op 28 september in Dordrecht in het huwelijk getreden. Zij hebben elkaar leren kennen bij het flaneren over het Bagijnhof in Dordrecht met vrienden. "Zo ging dat vroeger", vertelde mevrouw De Deugd...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Burgemeester bezoekt diamanten echtpaar de Deugd-de Bruin'