logo Dordrecht Alles over Dordrecht...

Ark van Noach wordt nagebouwd in Dordrecht

maandag 30 nov 2009
Afbeelding bij nieuwsitem 'Ark van Noach wordt nagebouwd in Dordrecht'

DORDRECHT - Langs de N3 ter hoogte van de brug over de Beneden Merwede (Papendrechtse brug) verrijst in de 1e Merwedehaven een imposant bouwwerk van hout, dat inmiddels duidelijk de vorm van een schip heeft gekregen. Het gaat hier om een replica van de ark van Noach op ware grootte, gebouwd door Johan Huibers.

De gemiddelde Nederlander denkt misschien wel: “die man is gek”, als ze het verhaal horen van iemand, die zijn hele hebben en houden in het bouwen van een schip stopt, wat op het eerste gezicht misschien geen enkele functie of doel dient. Een ontmoeting en rondleiding over het schip doet dit idee echter snel wegebben. Hieronder het verhaal van de ark.

Binnengekomen, kijken we onze ogen uit. Het betreft een immens, grotendeels houten schip, met 6 verdiepingen, metend 140 bij 25 bij 18 meter. De ruimtes zijn allemaal nog leeg en puur voorzien van basale indeling en trappen. Hier gaat echter verandering in komen...

Na een zoektocht waarbij we Johan uiteindelijk weer beneden gekomen aantreffen (je kunt gemakkelijk iemand uit het oog verliezen op zo'n schip), neemt hij ons mee naar de bouwkeet op de voorplecht en vertelt ons over zijn drijfveer en zijn doel met dit schip, de ark.

Op de vraag wat zijn beweegredenen zijn om de ark na te gaan bouwen, antwoordt Johan dat dit gebaseerd is op zijn geloof. Hij straalt een passie en visie uit als hij vertelt dat hij graag mensen op een uitnodigende, maar vrijblijvende manier wil ontvangen en niet langs de deuren wil gaan leuren met het geloof. Dat spreekt ons wel aan. Tevens benoemt hij dat hij een brug wil slaan naar andere geloven, het zondvloedverhaal komt immers ook bijv. in de Koran voor. Daarnaast vertelt hij, dat ook voor niet-gelovigen, die het fenomeen geloof bestuderen, dit een heel vrijblijvende kennismaking kan zijn met het geloof.

Hoe komt zo'n ark eigenlijk in Dordrecht terecht, terwijl Johan zelf uit Broek Op Langedijk, Noord-Holland komt? Oorspronkelijk is Johan begonnen met de bouw van de ark in Sliedrecht, waar hij een ligplaatsvergunning voor een jaar had. Deze werd niet verlengd, omdat een ander schip op die plek gebouwd moest worden. De ark is toen in overleg tussen de burgemeester van Sliedrecht en Dordrecht, naar zijn huidige ligplaats verhuisd, waar hij nu vijf maanden ligt en tot juni 2010 mag blijven liggen.
In juni hoopt Johan de ark tevens zo ver te hebben, dat hij opengesteld kan worden voor het publiek.

Als Johan begint te vertellen over wat er allemaal in de ark komt, ontvouwt zich een beeld van een museum-themapark dat echt bijzonder en spectaculair is. Zo komt er op de voorplecht en achtersteven van de ark een amfitheater en komen er een restaurant en twee filmtheaters. Het amfitheater op de voorplecht zal als eerste gerealiseerd worden en biedt plaats voor wel 2200(!) mensen.

Wanneer bezoekers de ark binnenstappen, kunnen zij middels zgn. 'olifantenstappen' een route volgen langs allerlei spelletjes en doe-dingen om zo het verhaal van de zondvloed en de ark te leren kennen. Ook zal er een heus treintje rijden, dat bezoekers langs verschillende onderdelen rijdt, waar ook bewegende (kunst)dieren zullen rondlopen en animaties en scènes worden uitgebeeld. Er komt zelfs een heuse robotleeuw, die op eigen kracht rondloopt in de ark.

Een voorbeeld van zo'n spel is een spel met 'nisjes'. In de bijbelse versie van het zondvloedverhaal vormen deze namelijk de basis van de constructie van de ark. Je zou dit kunnen voorstellen als een soort honingratenstructuur met ruimtes van ongeveer twee bij drie meter. Plak je heel veel melkpakken aan elkaar, dan kun je hiervan een drijvend vlot maken. Zo zou ook de bijbelse ark van de buitenkant zijn gemaakt, in dit geval van houten nisjes, aan beide kanten besmeerd met pek om lekkage te voorkomen. Tevens werd hierin het voedsel voor de dieren opgeslagen.

 

Benedenruimte ark Dierendek
De onderste ruimte in de ark waar verschillende doe-dingen komen en het treintje zal rijden Het dierendek, hier komen straks echte beesten rond te lopen

Op de tweede verdieping van de ark komt een ruimte met daarin echte dieren, je kunt hierop neerkijken vanaf de vide. Op deze verdieping wordt een speciale vloer aangelegd die het schoonhouden van de dieren vergemakkelijkt.

Hierboven komt het restaurant en ook twee bioscoopzalen die ook aan veel mensen een zitplaats bieden. Deze tonen gesynchroniseerd de film 'Flatland'. Een film die gaat over tweedimensionale wezens die een bezoek krijgen van een driedimensionaal wezen. (Zie: http://www.flatlandthemovie.com/)

Op de volgende verdieping komen dan nog een aantal woningen, waar onder andere Johan zelf deels zal wonen en uiteindelijk komt er nog een vogelverblijf met vrij rondvliegende vogels.

Verder benoemt Johan nog dat er een aantal bomen tentoongesteld gaan worden, die gevonden zijn en dwars door verschillende steenkoollagen heenlopen die enkele 10.000-en jaren na elkaar gevormd zouden zijn. Op de vraag of de aarde er miljoenen dan wel miljarden jaren over gedaan heeft om zo te worden als hij nu is, antwoordt Johan kort en bondig: “Nergens op gebaseerd, veel feiten laten het tegendeel zien”. Zo noemt hij een voorbeeld over afzetting op de oceaanbodem, dat deze 1 mm. per jaar groeit. Bij de Titanic troffen mensen tijdens het zoeken 11.000 millimeter sediment aan, wat betekent dat de oceaanbodem niet ouder dan 11.000 jaar kan zijn. Dat, en veel meer van dit soort dingen zijn straks te bekijken in de ark.

Als ik Johan vraag of zijn ideeën gedragen worden door de wetenschappelijke wereld, antwoordt hij: “Nee”. Wel zegt hij dat verschillende onderzoeksresultaten van reguliere wetenschap wel steeds met dit soort zaken naar voren komen en dat hier geen antwoorden op zijn. Ook benoemt hij instellingen als 'de oude wereld', 'creaton' (Nederlands) en 'answers in genesis' (Engels) die zich hiermee bezig houden.

Een ander bijzonder en uniek aspect aan deze ark is dat hij een kustvaarderscerfiticering krijgt. Dit betekent dat de ark vanuit Nederland verschillende plekken in Europa aan kan doen. In ieder geval staat op de planning om in 2012 bij de Olympische spelen in Londen aanwezig te zijn.

Verder wordt er heel veel aandacht besteed aan brandveiligheid, want zo'n houten boot, hoewel hout niet verschrikkelijk brandbaar is, moet toch beschermd worden, zeker als er zoveel mensen komen. Zo krijgt het schip onder andere een zeer geavanceerde overdrukinstallatie en kunnen brandweerlieden daardoor veel gemakkelijker komen op bepaalde plekken waar brand is.

Ook interessant om te noemen is de biometrische identificatie bij de ingang, waardoor scores van de diverse doe-dingen c.q. spelletjes bij te houden zijn. Tevens handig voor ouders met kinderen, want voor hen zal het een uitermate educatieve omgeving zijn, als ze kwijtraken kun je ze zo weer terugvinden.

De volgende bouwfasen in de ark zijn het wind- en waterdicht maken van het schip, het brandveilig maken en het afwerken voor het eerste publiek. Er wordt gewerkt met eigenlijk slechts 4 man voltijd, echte vakmannen die het klappen van de zweep kennen want Johan heeft eerder al een kleinere versie van de ark gebouwd.
Met de opbrengsten van de kleine ark wordt de bouw van de grote gedeeltelijk gefinanciëerd. Verder drijft het project op donaties en ook op leningen.

Zal de openstelling van de ark in onze mooie stad Dordrecht plaatsvinden? Johan hoopt dat hij op de plek kan blijven liggen en het Dordtse publiek daarmee de primeur mag beleven van dit bijzondere project. Of dit allemaal doorgaat, hangt van de burgemeester af.

We lopen weer over de eenvoudige loopplank van het schip af en kijken nog even om. Wat een immens schip is het toch eigenlijk en wat een bijzonder verhaal. Het enthousiasme van Johan werkt zeker aanstekelijk en we gaan de ark dan ook zeker bekijken als hij af is!

Zie ook: www.arkvannoach.com

Foto's ark van Noach, gebouwd door Johan Huibers
   
 De vide  Kijk op de ruimte waar één van de filmzalen zal komen
De ark, zoals deze aan de eerste Merwedehaven ligt De voorplecht van de ark met daarop de bouwkeet. Hier wordt het amfitheater gerealiseerd

 

Deel dit artikel via je: 'Ark van Noach wordt nagebouwd in Dordrecht' delen via Twitter 'Ark van Noach wordt nagebouwd in Dordrecht' delen via LinkedIn 'Ark van Noach wordt nagebouwd in Dordrecht' delen via Facebook

Reacties: 0

Reactie Toevoegen

Meer actueel nieuws

28-05

Atlas voor gemeenten: 'Dordrecht veel aantrekkelijker als woonplaats'

DORDRECHT - Dordrecht is in 10 jaar tijd een stuk aantrekkelijker geworden als woonplaats. De gemeente is in deze periode gestegen van plaats 30 naar plaats 17 op de ranglijst van de 50 grootste gemeenten. Alleen al het afgelopen jaar steeg Dordrecht van 22 naar 17...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Atlas voor gemeenten: 'Dordrecht veel aantrekkelijker als woonplaats''
28-05

12 uur opgesloten zitten met water en een kommetje rijst

DORDRECHT - Tien deelnemers laten zich in een hokje van 1 bij 2 meter opsluiten In Khotinsky om aandacht te vragen voor kinderprostitutie en streven er naar om zoveel mogelijk geld in te zamelen. Daarmee worden er meisje bevrijd uit de prostitutie. Erica de Winter zet zich al een tijdje in als vrijwilligster voor Stichting Free a Girl en begeleid de locatie alsmede de 10 deelnemers tijdens deze inzamelingsactie. Dan de Winter, haar man, helpt mee om de kandidaten op te sluiten, te bevrijden en te steunen tijdens de opsluiting. Gedurende de periode van 2 tot en met 6 juni a.s...
Afbeelding bij nieuwsbericht: '12 uur opgesloten zitten met water en een kommetje rijst'
28-05

Beeldengroep teruggeplaatst op gebouw De Holland

Gebouw De Holland in Dordrecht heeft al een prachtige renovatie achter de rug. Donderdag 28 mei, is onder het toeziend oog van wethouder Piet Sleeking, bewoners en betrokkenen de beeldenpartij van het gebouw teruggeplaatst

DORDRECHT - Gebouw De Holland in Dordrecht heeft al een prachtige renovatie achter de rug. Donderdag 28 mei, is onder het toeziend oog van wethouder Piet Sleeking, bewoners en betrokkenen de beeldenpartij van het gebouw teruggeplaatst. Het beeld weegt maar liefst 8 ton en wordt met speciaal vervoer naar het Nationaal Onderwijsmuseum gebracht, dat zijn intrede heeft genomen in gebouw De Holland. Bij het verplaatsen van het originele beeld moest er gebruik gemaakt worden van gesloten vervoer, aangezien men bang was dat het hoofd van het beeld zou afbreken. Aangezien het beeld, gemaakt van de turfsteen Weiberner Tuf, te kwetsbaar was om nog te repareren en conserveren is ervoor gekozen een reproductie te maken...
foto bij 'Beeldengroep teruggeplaatst op gebouw De Holland'
28-05

De stad Dordrecht blinkt uit door opknappen binnenstad en goede bereikbaarheid

DORDRECHT - Bovenstaande conclusie trokken onderzoekers die Nederlandse steden vergeleken op waarde van erfgoed. Authentiek wonen in een historische binnenstad is enorm populair aan het worden, vooral onder jongeren. In die steden groeit de bevolking en die binnensteden hebben minder last van vergrijzing...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'De stad Dordrecht blinkt uit door opknappen binnenstad en goede bereikbaarheid'
28-05

Kom Hollandse Nieuwe proeven op de haringparty van Visser & Visser

DRECHTSTEDEN - Woensdag 10 juni organiseert Visser & Visser van 16.00-18.00 uur de jaarlijkse haringparty. Een traditie die we graag met u voortzetten. Ondernemers uit Dordrecht en omstreken zijn van harte uitgenodigd de Hollandse Nieuwe te komen proeven...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Kom Hollandse Nieuwe proeven op de haringparty van Visser & Visser'
28-05

Dag van Hoop in teken van veertig jaar De Hoop

DORDRECHT - Op zaterdag 27 juni organiseert De Hoop een heel bijzondere open dag. Aan de hand van het thema ‘God is trouw’ wordt het veertigjarig bestaan van De Hoop gevierd. Op 27 juni is iedereen vanaf 12.00 uur van harte welkom op de Provincialeweg 70 in Dordrecht voor de Dag van Hoop. Daar is ook dit jaar weer van alles te beleven...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Dag van Hoop in teken van veertig jaar De Hoop'
28-05

fit20 Dordrecht viert eerste verjaardag

DORDRECHT - Trainen in slow motion met hoge intensiteit populair onder inwoners van Dordrecht De fit20 studio van Nathalie Keijzer aan het Achterom 13 bestaat op 10 juni precies een jaar. fit20 Dordrecht richt zich op mensen die weinig tijd hebben en gebaat zijn bij persoonlijke begeleiding. De klanttevredenheid van de studio bewijst dat de formule succesvol is...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'fit20 Dordrecht viert eerste verjaardag'
28-05

Beelden weer op gebouw de Holland geplaatst

DORDRECHT - Op het dak van het gebouw De Holland in Dordrecht is donderdag een replica van de oude beeldengroep getakeld. Op 11 juli opent het Nationaal Onderwijsmuseum zijn deuren in het markante gebouw. De beeldengroep boven de entree was te vervallen om gerestaureerd te worden. Daarom is het enorme beeld door de Dordtse beeldhouwer Bas Oomen nagebouwd in Tienhoven...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Beelden weer op gebouw de Holland geplaatst'
28-05

'Open Space' bijeenkomst over PGB Jeugdhulp

HENDRIK IDO AMBACHT - / DRECHTSTEDEN - Waar loop jij tegenaan bij het gebruik van een PGB Jeugdhulp? Wat zou je gemeenten hierin willen meegeven voor de toekomst? Wil jij met professionals, cliëntvertegenwoordigers en beleidsmedewerkers meedenken over het PGB Jeugdhulp in de toekomst? Heb jij tips of ervaringen voor gemeenten om PGB Jeugdhulp te verbeteren? Meld je dan aan voor de ‘open space’ bijeenkomst over dit onderwerp op maandagmiddag 8 juni van 13.00 – 16.00u locatie: Raadzaal van het gemeentehuis van HI Ambacht, Weteringsingel 1, HI Ambacht. Bij de start presenteren cliëntvertegenwoordigers, professionals en ambtenaren een aantal vraagstukken waarmee we in kleine groepen aan de slag gaan. Wat speelt er in dit vraagstuk? Wat zijn de kansen en belemmeringen? Aan het einde van de bijeenkomst wordt voor het vraagstuk kort toegelicht wat het resultaat is van de discussie en worden de resultaten meegenomen om hiermee aan de slag te gaan. Tijdens de bijeenkomst bespreken we ook hoe jullie op de hoogte worden gehouden van de vervolgstappen. Het programma ziet er als volgt uit: Programma 13.00 uur Inloop met koffie en thee 13.15 uur Opening door wethouder Michiel van der Vlies 13.30 uur Toelichting programma en spelregels door Hetty Jobse 13.45 uur Plenaire presentatie over PGB 14.00 uur Pitchen van vraagstukken door aanwezigen aan de hand van thema's 14.15 uur Eerste themaronde over ingebrachte vraagstukken 14.45 uur Pauze koffie & thee 15.00 uur Tweede themaronde over ingebrachte vraagstukken 15.30 uur Afronding...
Afbeelding bij nieuwsbericht: ''Open Space' bijeenkomst over PGB Jeugdhulp'
27-05

Handelsdelegatie uit Kameroen bezoekt Drechtsteden

DRECHTSTEDEN - Op donderdag 28 mei 2015 om 14.00 uur ontvangt burgemeester drs. A.A.M. Brok een handelsdelegatie uit Kameroen...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Handelsdelegatie uit Kameroen bezoekt Drechtsteden'
27-05

Vijfentwintig jaar Galerie Blom: 'Jubileumparade'

DORDRECHT - Van 4 juni tot en met 18 juli exposeren Jacques Bage, Chantal Chapelle, Pascal Courcelles, Roland Devolder, Stef Jurriën, Arnold Niessen, Pascal Radar, Jaap Hillenius, Mart Kempers,  Fon Klement, Greetje Petri, Hans Petri, Anne Vignal, Harro Wassing en Yang Din schilderijen, aquarellen en bronzen beelden bij Galerie Blom, Joh. de Wittlaan 43, 3311KH Dordrecht, (1 min. lopen vanaf Station Dordrecht Centr.) Dit jaar bestaat Galerie Blom 25 jaar...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Vijfentwintig jaar Galerie Blom: 'Jubileumparade''
27-05

'Buddingh’ zit nu op mijn schouder,' dordtse dialogen met Wim Huijser (+video)

DORDRECHT - De afgelopen week is er de nodige publiciteit geweest rondom het verschijnen van de biografie van C. (Kees) Buddingh’. Voor wie meer wil weten over de biograaf Wim Huijser is de laatste uitzending in de serie interviews in Dordtse dialogen een aanrader...
Afbeelding bij nieuwsbericht: ''Buddingh’ zit nu op mijn schouder,' dordtse dialogen met Wim Huijser (+video)'
27-05

Jeugdtheater Hoe dichter bij Dordt in DordtYart

DORDRECHT - De legende van de Dordtse Schapenkoppen komt op zondag 31 mei tot leven in DordtYart, Maasstraat 11 in Dordrecht. Getalenteerde leerlingen (10-12 jaar) van Jeugdtheaterschool Dordrecht spelen die dag om 11.30, 14.00 en 16.30 uur de voorstelling Hoe dichter bij Dordt, met zang en dans. De legende van de “Schapekoppen” stamt uit de 17e eeuw en vertelt het verhaal van een schaap dat verkleed als jongen langs de Dordtse stadspoorten de stad binnen werd gesmokkeld. Zo hoefde men geen tol te betalen voor het schapenvlees...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Jeugdtheater Hoe dichter bij Dordt in DordtYart'
27-05

Schouwburg Kunstmin verkoopt binnen twee uur 3000 theaterkaarten voor het nieuwe theaterseizoen

DORDRECHT - Schouwburg Kunstmin verkoopt binnen twee uur 3000 theaterkaarten voor het nieuwe theaterseizoen Op de eerste dag van de voorverkoop voor het nieuwe  theaterseizoen heeft Schouwburg Kunstmin binnen twee uur tijd 3000 theaterkaarten voor het nieuwe theaterseizoen verkocht. De voorverkoop is gestart voor Fans en VIPS. Dit zijn bezoekers die de programmering van Schouwburg Kunstmin met een donatie een steuntje in de rug geven...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Schouwburg Kunstmin verkoopt binnen twee uur 3000 theaterkaarten voor het nieuwe theaterseizoen'
27-05

Basisschool de Regenboog voert uniek continurooster in

DORDRECHT - Basisschool de Regenboog start met een unieke vorm van het continurooster. Alle kinderen gaan 4 dagen van 8.30 tot 14.15 uur naar school en op woensdag van 8.30 tot 12.30 uur. De kinderen zullen met de leerkracht eten...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Basisschool de Regenboog voert uniek continurooster in'
27-05

De nieuwe Alex van Warmerdam in premiere bij The Movies

DORDRECHT - De première van SCHNEIDER VS. BAX, een nieuwe film van/met Alex van Warmerdam - voor ons de beste filmmaker van Nederland -. Een film met een grote grimlach over de schrijver Bax die een huurmoordenaar probeert te ontlopen. Als voorpremier een LadiesNight met de film RENDEZ-VOUS op dinsdag 2 juni...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'De nieuwe Alex van Warmerdam in premiere bij The Movies'
26-05

Dordtse bedrijf ProcoliX adopteert een hele rij stoelen in Schouwburg Kunstmin

DORDRECHT - Het Dordtse bedrijf ProcoliX Managed Hosting steunt Schouwburg Kunstmin door een volledige rij van 25 theaterstoelen in de Grote Zaal te adopteren. Het gaat om de hele rij P in de Grote Zaal van Schouwburg Kunstmin. ProcoliX Managed Hosting is het eerste bedrijf dat een hele rij stoelen adopteert...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Dordtse bedrijf ProcoliX adopteert een hele rij stoelen in Schouwburg Kunstmin'
26-05

Samen naar Teresa

DORDRECHT - Samen naar Teresa! Niet in het Spaanse Ávila, maar in het Nederlandse Kruisherenklooster te St. Agatha bij Cuijck. Daar heeft het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven op 01 mei 2015 een, voor velen interessante, expositie geopend...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Samen naar Teresa'
26-05

Verkeerd examen Stedelijk Dalton Lyceum

DORDRECHT - Ongeveer dertig leerlingen van het Stedelijk Dalton Lyceum in Dordrecht hebben vrijdag het verkeerde eindexamen gemaakt voor maatschappijwetenschappen. De school deelde de pilotversie van het examen uit in plaats van de normale versie. In het tweede tijdvak moeten deze leerlingen het examen over doen. Dit zal niet ten koste gaan van hun herkansingsmogelijkheid. De school heeft een excuusmail gestuurd naar alle leerlingen. Bron: RTV Dordrecht. ...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Verkeerd examen Stedelijk Dalton Lyceum'
26-05

Concert van Ronald Brautigam op vrijdag 29 mei in Energiehuis afgelast

DORDRECHT - Het concert van pianist Ronald Brautigam op vrijdag 29 mei in Ketel 1 van het Energiehuis is vanwege familieomstandigheden helaas afgelast. Op een later tijdstip  dit jaar zal een nieuwe datum worden gevonden om Ronald Brautigam wederom uit te nodigen in Dordrecht om zijn programma Lieder ohne Worte uit te voeren. ...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Concert van Ronald Brautigam op vrijdag 29 mei in Energiehuis afgelast'
26-05

AM kiest voor een nieuwe verkoopstrategie door inzet van een verkoopspecialist op locatie

DORDRECHT - Het project Stadswerven in Dordrecht wordt gekenschetst door de ontwikkeling en bouw van moderne eengezinswoningen en comfortabele appartementen op een unieke locatie in Dordrecht. De ontwikkeling van het gebied waar vroeger schepen werden gebouwd, is nu klaargemaakt voor bewoning. Omgeven door het water van de Merwede, het Wantij en op steenworp afstand van de binnenstad van Dordrecht treft u de nodige levendigheid en comfort...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'AM kiest voor een nieuwe verkoopstrategie door inzet van een verkoopspecialist op locatie'
26-05

John Buijsman koopt eerste theaterkaarten bij Schouwburg Kunstmin

DORDRECHT - Acteur John Buijsman kocht vrijdagavond 22 mei symbolisch de eerste theaterkaarten voor het nieuwe theaterseizoen in Schouwburg Kunstmin. Buijsman, bij het grote publiek o.a. bekend van de legendarische Gamma-reclamespots en de televisieserie Loenatik, speelt de hoofdrol in de muzikale Kunstmin kerstproductie die in december 2015 tien keer te bewonderen is in Schouwburg Kunstmin: de familievoorstelling Scrooge. De muzikale productie Scrooge (van 23 t/m 30 december 2015 te zien in Schouwburg Kunstmin) is gebaseerd op het bekende kerstverhaal van Charles Dickens en wordt gemaakt in samenwerking met Jeugdtheaterschool Dordrecht. Voorverkoop kaartverkoop theaterseizoen 2015/2016 Schouwburg Kunstmin staat aan de vooravond van de start van de online kaartverkoop voor een geheel nieuw theaterseizoen...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'John Buijsman koopt eerste theaterkaarten bij Schouwburg Kunstmin'
26-05

Duimen omhoog en omlaag voor spandoeken '80 km op Drechtse Ring'

DRECHTSTEDEN - Onder het motto 'Samen voor een gezonde lucht' hebben zo'n 40 mensen zaterdag 23 mei actie gevoerd voor een 80 kilometer zone rond de Drechtsteden. Een aantal auto's reed, voorzien van 80 km borden, met deze snelheid in colonne over de N3, A15, A16. Op 7 viaducten hielden bewoners spandoeken op met de 80 km-boodschap; in Dordrecht, Papendrecht/ Alblasserdam en Zwijndrecht/ Hendrik-Ido-Ambacht. Dat leverde veel ondersteunende reacties op van automobilisten, die hun duim opstaken en natuurlijk ook tegenstanders die een andere vinger lieten zien. Korter leven De actie van Milieudefensie Drechtsteden wil mensen bewust maken van het gevaar van (ultra)fijnstof voor de gezondheid van de inwoners van deze regio...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Duimen omhoog en omlaag voor spandoeken '80 km op Drechtse Ring''
26-05

Longlist ANV Debutantenprijs nu bekend

DORDRECHT - De nominatiejury van de ANV Debutantenprijs, de jaarlijkse prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige fictiedebuut, heeft voor de editie van 2015 de volgende acht boeken (in alfabetische volgorde) op de Longlist geplaatst: - Emma Curvers, Iedereen kan schilderen. Uitgeverij Atlas Contact. - Roman Helinski, Bloemkool uit Tsjernobyl. Uitgeverij Prometheus. - Bregje Hofstede, De hemel boven Parijs...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Longlist ANV Debutantenprijs nu bekend'
22-05

Kaartverkoop nieuw theaterseizoen Kunstmin van start (+video)

DORDRECHT - Op vrijdag 22 mei om 19.00 uur kocht acteur John Buijsman symbolisch zijn eerste theaterkaarten voor het nieuwe theaterseizoen in Schouwburg Kunstmin. Buijsman, bij het grote publiek o.a. bekend van de legendarische Gamma-reclamespots, speelt de hoofdrol in de familievoorstelling Scrooge...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Kaartverkoop nieuw theaterseizoen Kunstmin van start (+video)'
22-05

Grootscheepse alcoholcontrole op afrit N3 Papendrecht

DORDRECHT/PAPENDRECHT - Vrijdagavond 22 mei was er een grootscheepse alcoholcontrole op N3, op de afrit naar Papendrecht. Een grote groep agenten hield alle auto's aan. Er was ook een filmploeg van het televisieprogramma 'Wegmisbruikers' aanwezig. Het resultaat van de alcoholcontrole en op welke datum de opnamen worden uitgezonden, is op het moment van publicatie van dit bericht nog niet bekend. Hopelijk zal het resultaat van deze alcoholcontrole in de goede betekenis van het woord 'positief' uitvallen, zodat Papendrecht in het veel bekeken televisieprogramma Wegmisbruikers gunstig voor de dag komt. Foto's: Karel Thieme ...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Grootscheepse alcoholcontrole op afrit N3 Papendrecht'
22-05

Programma Zomersymfonie 2015 rond

DORDRECHT - Nog een paar weken en dan wordt het Dordtse Park Merwestein omgetoverd tot beeldenpark. Tijdens de vijfde editie van Zomersymfonie zal het werk van twaalf Nederlandse kunstenaars te zien zijn, omlijst met een cultureel programma van poëzie, klassieke muziek, zomeravondconcert, dans, poppentheater, hightea en verschillende workshops. Zomersymfonie trekt elk jaar duizenden bezoekers naar het park, die op een laagdrempelige manier kunnen kennismaken met beeldende kunst. Dit jaar valt het evenement precies samen met het begin van de zomer...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Programma Zomersymfonie 2015 rond'
22-05

Zaai-actie helpt Dordtse vlinders en bijen

DORDRECHT - Vrijwilligers van het Platform Duurzaamheid Dordrecht zaaien woensdag 27 mei op diverse locaties vlindervriendelijke, kleurrijke, bloemenmengsels. De bloemenvelden verrijken de biodiversiteit op het eiland en helpen de vlinders en de bijenstand. Belangstellenden kunnen helpen met zaaien. Het zaaien begint om 9.30 uur in de Van Kinsbergenstraat in Wielwijk...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Zaai-actie helpt Dordtse vlinders en bijen'
22-05

Beeldbank Regionaal Archief Dordrecht vraagt hulp bij beschrijven nieuw beeldmateriaal

DORDRECHT - De afgelopen twee maanden is de Beeldbank van Regionaal Archief Dordrecht uitgebreid met een aantal bijzondere collecties. Hierdoor zijn nu maar liefst ruim 120.000 afbeeldingen te zien. Een deel is echter nog niet beschreven...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Beeldbank Regionaal Archief Dordrecht vraagt hulp bij beschrijven nieuw beeldmateriaal'
22-05

Onthaasten buiten gebaande paden (+ video)

DORDRECHT - Lopend Stilstaan in de Drechtsteden. John van der Sluis vindt dat het tijd is om buiten gebaande paden te treden. Omdat het zijn visie is dat je juist daar tot rust kan komen...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Onthaasten buiten gebaande paden (+ video)'