logo Dordrecht Alles over Dordrecht...

Ark van Noach wordt nagebouwd in Dordrecht

maandag 30 nov 2009 (laatst gewijzigd op: 13 april 2012, 14:06) Afbeelding bij nieuwsitem 'Ark van Noach wordt nagebouwd in Dordrecht'

DORDRECHT - Langs de N3 ter hoogte van de brug over de Beneden Merwede (Papendrechtse brug) verrijst in de 1e Merwedehaven een imposant bouwwerk van hout, dat inmiddels duidelijk de vorm van een schip heeft gekregen. Het gaat hier om een replica van de ark van Noach op ware grootte, gebouwd door Johan Huibers.

De gemiddelde Nederlander denkt misschien wel: “die man is gek”, als ze het verhaal horen van iemand, die zijn hele hebben en houden in het bouwen van een schip stopt, wat op het eerste gezicht misschien geen enkele functie of doel dient. Een ontmoeting en rondleiding over het schip doet dit idee echter snel wegebben. Hieronder het verhaal van de ark.

Binnengekomen, kijken we onze ogen uit. Het betreft een immens, grotendeels houten schip, met 6 verdiepingen, metend 140 bij 25 bij 18 meter. De ruimtes zijn allemaal nog leeg en puur voorzien van basale indeling en trappen. Hier gaat echter verandering in komen...

Na een zoektocht waarbij we Johan uiteindelijk weer beneden gekomen aantreffen (je kunt gemakkelijk iemand uit het oog verliezen op zo'n schip), neemt hij ons mee naar de bouwkeet op de voorplecht en vertelt ons over zijn drijfveer en zijn doel met dit schip, de ark.

Op de vraag wat zijn beweegredenen zijn om de ark na te gaan bouwen, antwoordt Johan dat dit gebaseerd is op zijn geloof. Hij straalt een passie en visie uit als hij vertelt dat hij graag mensen op een uitnodigende, maar vrijblijvende manier wil ontvangen en niet langs de deuren wil gaan leuren met het geloof. Dat spreekt ons wel aan. Tevens benoemt hij dat hij een brug wil slaan naar andere geloven, het zondvloedverhaal komt immers ook bijv. in de Koran voor. Daarnaast vertelt hij, dat ook voor niet-gelovigen, die het fenomeen geloof bestuderen, dit een heel vrijblijvende kennismaking kan zijn met het geloof.

Hoe komt zo'n ark eigenlijk in Dordrecht terecht, terwijl Johan zelf uit Broek Op Langedijk, Noord-Holland komt? Oorspronkelijk is Johan begonnen met de bouw van de ark in Sliedrecht, waar hij een ligplaatsvergunning voor een jaar had. Deze werd niet verlengd, omdat een ander schip op die plek gebouwd moest worden. De ark is toen in overleg tussen de burgemeester van Sliedrecht en Dordrecht, naar zijn huidige ligplaats verhuisd, waar hij nu vijf maanden ligt en tot juni 2010 mag blijven liggen.
In juni hoopt Johan de ark tevens zo ver te hebben, dat hij opengesteld kan worden voor het publiek.

Als Johan begint te vertellen over wat er allemaal in de ark komt, ontvouwt zich een beeld van een museum-themapark dat echt bijzonder en spectaculair is. Zo komt er op de voorplecht en achtersteven van de ark een amfitheater en komen er een restaurant en twee filmtheaters. Het amfitheater op de voorplecht zal als eerste gerealiseerd worden en biedt plaats voor wel 2200(!) mensen.

Wanneer bezoekers de ark binnenstappen, kunnen zij middels zgn. 'olifantenstappen' een route volgen langs allerlei spelletjes en doe-dingen om zo het verhaal van de zondvloed en de ark te leren kennen. Ook zal er een heus treintje rijden, dat bezoekers langs verschillende onderdelen rijdt, waar ook bewegende (kunst)dieren zullen rondlopen en animaties en scènes worden uitgebeeld. Er komt zelfs een heuse robotleeuw, die op eigen kracht rondloopt in de ark.

Een voorbeeld van zo'n spel is een spel met 'nisjes'. In de bijbelse versie van het zondvloedverhaal vormen deze namelijk de basis van de constructie van de ark. Je zou dit kunnen voorstellen als een soort honingratenstructuur met ruimtes van ongeveer twee bij drie meter. Plak je heel veel melkpakken aan elkaar, dan kun je hiervan een drijvend vlot maken. Zo zou ook de bijbelse ark van de buitenkant zijn gemaakt, in dit geval van houten nisjes, aan beide kanten besmeerd met pek om lekkage te voorkomen. Tevens werd hierin het voedsel voor de dieren opgeslagen.

 

Benedenruimte ark Dierendek
De onderste ruimte in de ark waar verschillende doe-dingen komen en het treintje zal rijden Het dierendek, hier komen straks echte beesten rond te lopen

Op de tweede verdieping van de ark komt een ruimte met daarin echte dieren, je kunt hierop neerkijken vanaf de vide. Op deze verdieping wordt een speciale vloer aangelegd die het schoonhouden van de dieren vergemakkelijkt.

Hierboven komt het restaurant en ook twee bioscoopzalen die ook aan veel mensen een zitplaats bieden. Deze tonen gesynchroniseerd de film 'Flatland'. Een film die gaat over tweedimensionale wezens die een bezoek krijgen van een driedimensionaal wezen. (Zie: http://www.flatlandthemovie.com/)

Op de volgende verdieping komen dan nog een aantal woningen, waar onder andere Johan zelf deels zal wonen en uiteindelijk komt er nog een vogelverblijf met vrij rondvliegende vogels.

Verder benoemt Johan nog dat er een aantal bomen tentoongesteld gaan worden, die gevonden zijn en dwars door verschillende steenkoollagen heenlopen die enkele 10.000-en jaren na elkaar gevormd zouden zijn. Op de vraag of de aarde er miljoenen dan wel miljarden jaren over gedaan heeft om zo te worden als hij nu is, antwoordt Johan kort en bondig: “Nergens op gebaseerd, veel feiten laten het tegendeel zien”. Zo noemt hij een voorbeeld over afzetting op de oceaanbodem, dat deze 1 mm. per jaar groeit. Bij de Titanic troffen mensen tijdens het zoeken 11.000 millimeter sediment aan, wat betekent dat de oceaanbodem niet ouder dan 11.000 jaar kan zijn. Dat, en veel meer van dit soort dingen zijn straks te bekijken in de ark.

Als ik Johan vraag of zijn ideeën gedragen worden door de wetenschappelijke wereld, antwoordt hij: “Nee”. Wel zegt hij dat verschillende onderzoeksresultaten van reguliere wetenschap wel steeds met dit soort zaken naar voren komen en dat hier geen antwoorden op zijn. Ook benoemt hij instellingen als 'de oude wereld', 'creaton' (Nederlands) en 'answers in genesis' (Engels) die zich hiermee bezig houden.

Een ander bijzonder en uniek aspect aan deze ark is dat hij een kustvaarderscerfiticering krijgt. Dit betekent dat de ark vanuit Nederland verschillende plekken in Europa aan kan doen. In ieder geval staat op de planning om in 2012 bij de Olympische spelen in Londen aanwezig te zijn.

Verder wordt er heel veel aandacht besteed aan brandveiligheid, want zo'n houten boot, hoewel hout niet verschrikkelijk brandbaar is, moet toch beschermd worden, zeker als er zoveel mensen komen. Zo krijgt het schip onder andere een zeer geavanceerde overdrukinstallatie en kunnen brandweerlieden daardoor veel gemakkelijker komen op bepaalde plekken waar brand is.

Ook interessant om te noemen is de biometrische identificatie bij de ingang, waardoor scores van de diverse doe-dingen c.q. spelletjes bij te houden zijn. Tevens handig voor ouders met kinderen, want voor hen zal het een uitermate educatieve omgeving zijn, als ze kwijtraken kun je ze zo weer terugvinden.

De volgende bouwfasen in de ark zijn het wind- en waterdicht maken van het schip, het brandveilig maken en het afwerken voor het eerste publiek. Er wordt gewerkt met eigenlijk slechts 4 man voltijd, echte vakmannen die het klappen van de zweep kennen want Johan heeft eerder al een kleinere versie van de ark gebouwd.
Met de opbrengsten van de kleine ark wordt de bouw van de grote gedeeltelijk gefinanciëerd. Verder drijft het project op donaties en ook op leningen.

Zal de openstelling van de ark in onze mooie stad Dordrecht plaatsvinden? Johan hoopt dat hij op de plek kan blijven liggen en het Dordtse publiek daarmee de primeur mag beleven van dit bijzondere project. Of dit allemaal doorgaat, hangt van de burgemeester af.

We lopen weer over de eenvoudige loopplank van het schip af en kijken nog even om. Wat een immens schip is het toch eigenlijk en wat een bijzonder verhaal. Het enthousiasme van Johan werkt zeker aanstekelijk en we gaan de ark dan ook zeker bekijken als hij af is!

Zie ook: www.arkvannoach.com

Foto's ark van Noach, gebouwd door Johan Huibers
   
 De vide  Kijk op de ruimte waar één van de filmzalen zal komen
 
De ark, zoals deze aan de eerste Merwedehaven ligt De voorplecht van de ark met daarop de bouwkeet. Hier wordt het amfitheater gerealiseerd
Deel dit artikel via je: 'Ark van Noach wordt nagebouwd in Dordrecht' delen via Twitter 'Ark van Noach wordt nagebouwd in Dordrecht' delen via LinkedIn 'Ark van Noach wordt nagebouwd in Dordrecht' delen via Facebook
© 2014 Dordrecht. Nieuwsberichten mogen niet zonder toestemming worden overgenomen.

Reacties: 0

Reactie Toevoegen

Meer actueel nieuws

24-04

Burgemeester Arno Brok namens Dordrecht bij onthulling schilderij kabinet Cort van der Linden

DORDRECHT - Burgemeester van Dordrecht, Arno Brok, was vanmiddag in het gebouw van de Kamer in Den Haag bij de onthulling van een schilderij van het kabinet Cor van der Linden. Dat was historisch gezien zeer attent. De secretaris van het Dordtse Platform Stedelijke Herdenking, Peter Dillin gh, zette de volgende gegevens op papier: De vader van Cort van der Linden, mr. G.M...
24-04

Bewoners Regulushof welkom bij inloop in kerk om te praten over asbest

DORDRECHT - Mensen met vragen over de asbest vondst in groenbakken aan de Regulushof worden uitgenodigd vanavond tussen 20 en 21 uur naar de Open Hofkerk aan de Herschelstraat te komen. Daar kunnen aan mensen van de gemeente en de GGD vragen worden gesteld. De bewoners worden per brief uitgenodigd:   Geachte mevrouw, mijnheer,   Gistermiddag trof een bewoner in de Regulushof in drie beplantingsvakken  brokjes aan die leken op asbesthoudend materiaal. Direct na deze melding heeft de gemeente de drie bakken afgezet met hekken en een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld om de gevonden brokjes te onderzoeken...
24-04

Asbest aangetroffen in bloemperken aan de Regulushof in Dordrecht

Veel wagens op de Regulushof in Dordrecht nadat er gisteren asbest werd ontdekt in een groenbak. Rond vier uur belde woensdag een buurbewoner, die het ontdekte. Om tien uur in de avond werden grote hekken geplaatst rondom de groenbakken...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Asbest aangetroffen in bloemperken aan de Regulushof in Dordrecht'
24-04

CBS: Dordrecht krimpt naar 118.466 inwoners

DORDRECHT – De stad Dordrecht blijft nog krimpen. Alhoewel de dertig grootste steden van Nederland groter worden, gaat het cijfer voor Dordrecht niet mee met het landelijke beeld. Het CBS, dat onderzoek deed, geeft Dordrecht  als actueel aantal mee op de eigen site: 118.466 inwoners. Dat is weer minder dan het aantal dat op de volgende wijze op WIKIPEDEA wordt genoemd: 118.716 inwoners (1 januari 2014, bron: CBS) de vijfde gemeente van de Nederlandse provincie Zuid-Holland...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'CBS: Dordrecht krimpt naar 118.466 inwoners'
24-04

4 mei Herdenkingsconcert Wilhelminakerk Dordrecht

DORDRECHT - Op 4 mei 2014 zal er in de Wilhelminakerk, Blekersdijk, Dordrecht om 20.45 een herdenkingsconcert worden gegeven in opdracht en onder verantwoordelijkheid van de Stichting Bijzondere Concerten Dordrecht en mede op verzoek van de burgemeester van Dordrecht drs. A.A.M. Brok...
Afbeelding bij nieuwsbericht: '4 mei Herdenkingsconcert Wilhelminakerk Dordrecht'
24-04

Energiehuis in de race voor Beste Gebouw van het jaar

DORDRECHT - Het Dordtse Energiehuis is genomineerd voor de prijs Beste Gebouw van het Jaar. Samen met nog twee panden dingt het mee naar de prestigieuze architectuurprijs. “We zijn er trots op hoe het gebouw nu gebruikt wordt,” zegt directeur Piet Elenbaas, van muziek- en toneelschool ToBe. Het Energiehuis is genomineerd in de categorie leefbaarheid...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Energiehuis in de race voor Beste Gebouw van het jaar'
24-04

Tentoonstelling Willem II- Kunstkoning: 50.000 bezoekers

DORDRECHT -  De tentoonstelling Willem II-Kunstkoning in het Dordrechts Museum mag zich verheugen in een grote belangstelling. Vandaag verwelkomde het museum - zes weken na opening - alweer de 50.000ste bezoeker. Dat de kunstkoning een publiekslieveling zou worden werd vooraf al voorspeld. 50.000 bezoekers in zes weken tijd Het is dan ook een intrigerend verhaal; over een schitterende kunstcollectie met werken van wereldberoemde meesters die kort na de dood van koning Willem II noodgedwongen geveild moesten worden, waarna de werken over de hele wereld verspreid raakten...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Tentoonstelling Willem II- Kunstkoning: 50.000 bezoekers'
23-04

Ontspannen tijdens yogalessen bij Weizigt

DORDRECHT -  Duurzaamheidscentrum Weizigt breidt vanaf 6 mei haar aanbod uit met een totaal nieuwe activiteit: Yoga bij Weizigt. Elke dinsdagavond zal Johan Visser, hovenier bij Weizigt, een yogales verzorgen op het terrein van Weizigt. In de lessen zal ademhaling, lichaamshouding en de verbinding tussen mens en natuur centraal staan.  Yoga vindt zijn oorsprong meer dan 5000 jaar geleden in de cultuur rondom de Indus-Sarasvati rivier in India...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Ontspannen tijdens yogalessen bij Weizigt'
23-04

Uitreiking Gemeentelijke Onderscheiding 'De Dordtse Beloften' aan Estee Priester

DORDRECHT - Burgemeester Brok reikte op woensdag 23 april om 17.00 uur in de raadzaal van het Stadhuis de gemeentelijke onderscheiding “De Dordtse Beloften” uit.  Het is voor de derde keer dat de gemeente Dordrecht deze gemeentelijke onderscheiding uitreikt. De onderscheiding wordt één keer per jaar uitgereikt aan jongeren tussen de 6 en 21 jaar die zich belangeloos inzetten voor de samenleving. Jongeren die bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen, voor langere tijd voor iemand uit hun omgeving of familie zorgen of een bijzondere prestatie leveren. Goed voorbeeld voor anderen De gemeentelijke onderscheiding in de vorm van een jongerenlintje is bedoeld om jongeren positief in het nieuws te brengen en zo het goede voorbeeld te laten zijn voor anderen...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Uitreiking Gemeentelijke Onderscheiding 'De Dordtse Beloften' aan Estee Priester'
23-04

Beter leren door meer bewegen in Dordrecht

DORDRECHT - Op woensdagmiddag 16 april kwam een grote vertegenwoordiging van het Dordtse basisonderwijs bijeen in Sportboulevard Dordrecht. Sportraad Dordrecht organiseerde daar samen met gemeente Dordrecht de Inspiratiesessie BEWEGEN = LEREN. Onder leiding van turncommentator en pleitbezorger voor kwalitatief goed bewegingsonderwijs, Hans van Zetten, werden toehoorders geïnspireerd en overtuigd van de impact van bewegingsonderwijs op de leerprestaties van de kinderen. Ruim 60 gymdocenten, groepsleerkrachten, basisschooldirecteuren en andere geïnteresseerden gaven gehoor aan de uitnodiging van Sportraad Dordrecht. Bert van de Burgt, wethouder Onderwijs, vertelde dat Gemeente Dordrecht zich heeft aangemeld bij Staatssecretaris Dekker om een voortrekkersrol te mogen vervullen naar meer en beter bewegingsonderwijs in het Basisonderwijs. Verder vertelde de wethouder dat het thema bewegingsonderwijs voortaan is toegevoegd aan de Lokale Educatieve Agenda. Ook wethouder Sport Rinette Reynvaan was aanwezig en deelde mede dat ze het Sportbedrijf opdracht heeft gegeven een Platform Bewegingsonderwijs Dordrecht op te richten en te faciliteren...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Beter leren door meer bewegen in Dordrecht'
23-04

Koningsdag in Dordrecht

Ook Dordrecht kleurt op zaterdag 26 april helemaal oranje. Dan zal namelijk voor de eerste keer Koninginsdag gevierd worden.

DORDRECHT - Er zullen in Dordrecht allerlei activiteiten zijn. Dordrecht.net heeft ze voor u allemaal op een rijtje gezet op de speciale Koningsdag-pagina. Daarop staan niet alleen de activiteiten, maar ook bijvoorbeeld het Wilhelmus en de geschiedenis van onze nationale feestdag.   Klik hier om naar de Koningsdag-pagina van Dordrecht.net te gaan. ...
foto bij 'Koningsdag in Dordrecht'
23-04

Masterclass Sociaal Ondernemerschap in de Drechtsteden

DRECHTSTEDEN - De overheid vraagt mensen in de maatschappij steeds meer en nadrukkelijk om zelf meer te participeren bij het oplossen van sociaal-maatschappelijke problemen. Dit kan voor sommigen als een bedreiging overkomen, anderen zien hierin een kans; een kans voor sociaal ondernemerschap, omdat sociaal ondernemers het creëren van maatschappelijke en economische waarde als uitgangspunt hanteren. De Masterclass Sociaal Ondernemerschap - door Paul Engelsman van YEP Africka - nodigt met name de drie O’s (overheid, ondernemers en onderwijs) uit om in één dag zichzelf inzicht te verschaffen in de grote maatschappelijke en economische waarde van sociaal ondernemerschap in Nederland en in het bijzonder de Drechtsteden. Bij ieder van deze partijen leeft wel het besef dat nieuwe aanpakken nodig zijn die oplossingen bieden voor een groot aantal maatschappelijke problemen, maar waar het aan ontbreekt is een gezamenlijke visie en agenda. Tijdens de masterclass zullen daarom de deelnemers met elkaar de contouren schetsen van een gezamenlijke agenda en zal door Yepafrica een workshop-initiatief gelanceerd worden voor startende sociaal ondernemers. Download hier de PDF met uitgebreide informatie. Op 15 mei 2014, in gebouw 'De Wereld Waag', Wijnstraat 237 in Dordrecht. Tijd: 9.00 uur tot 17.00 uur, en bestemd voor: (startende)ondernemers, onderwijs en overheid. Inschrijven: mail info@yepafrica.org, kosten 150 euro incl...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Masterclass Sociaal Ondernemerschap in de Drechtsteden'
22-04

Dordrecht zet Rijkssubsidie in voor kwaliteit Dokweg

DORDRECHT - De gemeente Dordrecht zet een rijkssubsidie van € 3,8 miljoen in voor de verbetering van de kwaliteit van de stadsentree via de Dokweg. De subsidie komt uit het Budget Investering Ruimtelijke Kwaliteit (BIRK). Het Rijk kende het geld eerder toe voor de ontwikkeling van het Maasterras. Met de kwaliteitsimpuls verwachten Rijk en gemeente private investeringen in het gebied te stimuleren.    Dokweg  De Dokweg is de belangrijkste entree naar de Dordtse binnenstad en is laatste ontbrekende schakel in het prijswinnende Parkweg-project...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Dordrecht zet Rijkssubsidie in voor kwaliteit Dokweg'
22-04

'Vriendschap' Albert Schweitzer ziekenhuis en Nederlands Albert Schweitzer Fonds

DORDRECHT - Het Albert Schweitzer ziekenhuis is officieel partner geworden van het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF). Samen willen beide organisaties de naam van Albert Schweitzer en zijn gedachtegoed verder uitdragen. Het NASF (in Utrecht) verstrekt startsubsidies aan kleine, lokale gezondheidsprojecten in Afrika. Dat gebeurt volgens de levensfilosofie van tropenarts en Nobelprijswinnaar Albert Schweitzer, die bij zijn werk en activiteiten altijd 'eerbied voor het leven' als leidraad koos...
Afbeelding bij nieuwsbericht: ''Vriendschap' Albert Schweitzer ziekenhuis en Nederlands Albert Schweitzer Fonds'
22-04

Brand op binnenvaartschip Beneden-Merwede

DORDRECHT - Op de Beneden-Merwede ter hoogte van de Eerste Merwedehaven in Dordrecht heeft dinsdagochtend brand gewoed aan boord van het Poolse binnenvaartschip Orava. De brand, die even voor 10.30 uur uitbrak, kon door het personeel zelf worden geblust. De brand is ontstaan door een lek in een brandstofleiding. Hierdoor is er brandstof op de motor gelekt, waardoor brand ontstond in de machinekamer...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Brand op binnenvaartschip Beneden-Merwede'
22-04

Bedrijven tekenen voor CO2-reductie

DORDRECHT -  Donderdag 17 april hebben de deelnemers aan de Community of Practice “CO2 – Prestatieladder” van bedrijvennetwerk MVO Drechtsteden een intentieverklaring getekend. Met het tekenen van deze verklaring beloven de bedrijven de effecten van bedrijfsvoering, met name de CO2-uitstoot, op de omgeving zoveel mogelijk te beperken. Bedrijvennetwerk MVO Drechtsteden biedt haar leden drie verschillende Communities of Practice (CoP’s). Rianne van der Veen, adviseur bij Stichting Stimular, begeleidt de CoP “CO2–Prestatieladder”...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Bedrijven tekenen voor CO2-reductie'
22-04

VSP stelt vragen aan wethouder Wagemakers over verhuizing bewoners Thureborgh

DORDRECHT - De VSP heeft aan wethouder Wagemakers vragen gesteld over de situatie in Thureborgh.    De VSP weet dat Thureborgh haar deuren gaat sluiten per 1 juli 2014 waardoor circa 35 bewoners misschien niet één keer verhuisd worden maar meerdere keren. Wij hebben wethouder Wagemakers gevraagd of hij contact op kan nemen met het bestuur van Het Spectrum.   De VSP Dordrecht is zich ervan bewust dat de gemeente hier geen zeggenschap in heeft . Het onderwerp is voor de VSP te belangrijk om niets van te zeggen het gaat namelijk om circa 35 bewoners. Wij hopen door aandacht te vragen voor deze situatie het bestuur van Het Spectrum terugkomt op het besluit en eerst zorg zal dragen voor deze kwetsbare ouderen van onze stad. Wij doen dan ook een dringend beroep op Thureborgh om een heroverweging te maken om daadwerkelijk hun deuren te sluiten per 1 juli 2014. Het onnodig meerdere keren verplaatsen van ouderen is wat ons betreft onmenselijk en zeker als het gaat om mensen die dement zijn die worden weggehaald uit hun veilige en vertrouwde omgeving...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'VSP stelt vragen aan wethouder Wagemakers over verhuizing bewoners Thureborgh'
22-04

Jaarverslag 2013 geeft interessant kijkje ‘in de keuken’ van het SSKW

DORDRECHT - Persoonlijke bemiddeling naar vrijwilligerswerk blijft waardevol. Het SSKW heeft het jaarverslag over het afgelopen jaar gepubliceerd. Uit het verslag blijkt welke activiteiten het SSKW in 2013 heeft uitgevoerd om vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties te ondersteunen. SSKW staat voor Samenwerkingsverband Sociaal Kultureel Werk. Ruim 600 organisaties zijn hierbij aangesloten. Het SSKW bemiddelt tussen organisaties die behoefte hebben aan vrijwilligers en mensen die leuk en passend vrijwilligerswerk zoeken. Meteen een gesprek of via de website? De digitale vrijwilligersvacaturebank op www sskw.nl  werd ruim 5200 keer bekeken...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Jaarverslag 2013 geeft interessant kijkje ‘in de keuken’ van het SSKW'
22-04

Huisraadbank start Kringloopwinkel

DORDRECHT - In de lijn van de Voedselbank en Kledingbank is de Huisraadbank opgericht in februari 2013. De stichting stelt zich ten doel goede gebruikte huisraad in te zamelen en deze weg te geven aan mensen die dit om allerlei redenen zelf niet kunnen betalen.  Denk daarbij aan het inrichten van een woning voor mensen die na een moeilijke periode weer op zichzelf gaan wonen. De samenwerking met diverse hulporganisaties en kerken is daarbij onmisbaar...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Huisraadbank start Kringloopwinkel'
22-04

Open Joodse Huizen brengen de oorlog dichtbij

DORDRECHT - Op 4 mei vinden in een aantal steden bijeenkomsten plaats in huizen en op andere plekken, waar het verhaal wordt verteld van Joodse burgers die daar voor of in de Tweede Wereldoorlog hebben gewoond of waren ondergedoken. Dordtenaar Edjo Frank zal op 4 mei om 14:00 en 15:00 uur het verhaal vertellen over zijn grootouders Jonas Frank en Ester Frank-Polak, in de Van Beuningenstraat 13 in Rotterdam. In de zomer van 1942 werden zij op dit adres gearresteerd. Opa werd verhoord en mishandeld op het hoofdkantoor van de SD aan de Heemraadssingel...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Open Joodse Huizen brengen de oorlog dichtbij'
21-04

Het Energiehuis genomineerd voor 'Beste Gebouw van het Jaar'

DORDRECHT - Het Energiehuis is één van de zeven genomineerden voor BNA Beste Gebouw van het Jaar 2014. De jury maakte deze selectie uit een totaal van 250 inzendingen. Twee nominaties vallen in de categorie Identiteit & Icoonwaarde, één in de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie, twee nominaties in de categorie Stimulerende Omgevingen en twee in de categorie Particuliere Woonbeleving...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Het Energiehuis genomineerd voor 'Beste Gebouw van het Jaar''
21-04

Admiraal Kring-apotheek wordt Alphega apotheek

DORDRECHT - Versterking van onafhankelijke apotheek en verbeterd aanbod klanten Admiraal Kring-apotheek heeft vanaf 19 april 2014 een nieuwe naam: Alphega apotheek. De nieuwe Alphega apotheek heeft een frisse en moderne uitstraling gekregen en is gevestigd aan de Admiraalsplein 15 in Dordrecht.       Alphega apotheek Admiraal is  één van de vele zelfstandige Kring-apotheken in Nederland, die de overstap naar Alphega heeft gemaakt...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Admiraal Kring-apotheek wordt Alphega apotheek'
19-04

Veel bezoekers op zonnige Dordtse Bijenmarkt

Alles wat te maken heeft met het houden van bijen was te koop: hele bijenvolken, bijenkorven en bijenkasten. Binnen een uur waren alle 25 bijenkasten verkocht. Meer er was nog veel meer te zien en te koop.

DORDRECHT -  Op zaterdag 19 april 2014 werd de 75ste Dordtse Bijenmarkt gehouden aan de Reeweg-Zuid 62 B. De markt het karakter heeft van een dorpsfeest op het Franse of Engelse platteland. En met het heerlijke zonnetje erbij, was het een gezellig drukte bij de ruim 30 kramen. Alles wat te maken heeft met het houden van bijen was te koop: hele bijenvolken, bijenkorven en bijenkasten. Binnen een uur waren alle 25 bijenkasten verkocht. Maar gelukkig was er ook bijenwas, honing, kaarsen, honingdrank, enz...
foto bij 'Veel bezoekers op zonnige Dordtse Bijenmarkt'
18-04

Online veiling straatnaamborden bij Nationaal Onderwijsmuseum van start

DORDRECHT - Het Nationaal Onderwijsmuseum is vandaag gestart met de online veiling van straatnaamborden uit de Dordtse binnenstad. Via de website www.biedopeenbord.nl  kunnen geïnteresseerden bieden op borden van hun voorkeur. Wekelijks komen er nieuwe straatnaamborden in de veiling...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Online veiling straatnaamborden bij Nationaal Onderwijsmuseum van start'
18-04

D66 reageert op uitlatingen gemeente over Gouverneurplein

DORDRECHT - Op 12 april jongstleden heeft D66 op uitnodiging een vergadering van de OKBZ, de Oud Krispijn Bewoners Zelforganisatie, bijgewoond. Op deze vergadering is onder andere de staat van het Gouverneurplein besproken. Zoals bekend zijn de speeltoestellen vernield en resten er nu slechts lege plaatsen of halve frames van speeltoestellen...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'D66 reageert op uitlatingen gemeente over Gouverneurplein'
17-04

Circulaire economie groen en economisch slim

DORDRECHT -   Donderdagavond 17 april vond de eerste netwerkbijeenkomst van MVO Drechtsteden van dit jaar plaats bij Duurzaamheidscentrum Weizigt. Hoofdsprekers Hanke Mauser van Be Vital en Michel Schuurman van MVO Nederland gaven een presentatie over de kansen en mogelijkheden van de circulaire en deeleconomie. De 12 leden van de Community of Practice ‘CO2-Prestatieladder’ tekenden voorafgaand aan deze presentatie een duurzaamheidsverklaring waarin zij beloven te streven naar verbetering van de milieuprestaties, een gezamenlijke ambitie van 10% in 3 jaar. De circulaire economie is dé ambitie voor 2020 van MVO Nederland en niet voor niets...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Circulaire economie groen en economisch slim'
17-04

Beleef de wereld van water op De Watervlo

DORDRECHT -  In april en mei meert educatieschip De Watervlo wederom aan in de Drechtsteden. Op 22 april zal de boot aanleggen in Dordrecht, op 15 mei in Papendrecht, 16 mei in Zwijndrecht en op 27 mei in Hendrik-Ido-Ambacht. Schoolklassen uit de verschillende Drechtsteden volgen daar op doordeweekse dagen het lesprogramma ‘De Waterwereld’. Naast schoolklassen verwelkomt De Watervlo ook andere geïnteresseerden tijdens de open middagen...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Beleef de wereld van water op De Watervlo'
17-04

Cursus ‘Plezier op School’ voorkomt pesten in de brugklas

DORDRECHT - De Dienst Gezondheid & Jeugd (voorheen GGD Zuid-Holland Zuid) wil voorkomen dat kinderen die naar het voortgezet onderwijs gaan gepest of buitengesloten worden. Daarom organiseert zij in de laatste week van de zomervakantie de gratis cursus Plezier op School. Ouders kunnen hun kind nu aanmelden voor de cursus, die gegeven wordt in Dordrecht, Gorinchem, Leerdam, Oud-Beijerland en Ottoland...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Cursus ‘Plezier op School’ voorkomt pesten in de brugklas'
17-04

Dordtse verhalen uit de Tweede Wereldoorlog herleven

DORDRECHT - Jongeren van ToBe Jeugdtheaterschool Dordrecht spelen op zondag 4 en maandag 5 mei een theatervoorstelling over de Tweede Wereldoorlog in Dordrecht. Voor deze voorstelling gingen zij op zoek naar de talloze lokale verhalen over buitengewone gebeurtenissen en alledaagse dingen. De voorstelling Wat we wisten, wat we weten, wat we nooit zullen weten speelt in het Energiehuis (Noordendijk 148). Twaalf spelers brengen de verhalen en de Dordtenaren van toen tot leven...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Dordtse verhalen uit de Tweede Wereldoorlog herleven'
17-04

Aandacht voor Ark van Noach explosief gestegen dankzij film NOAH

DORDRECHT - “De media-aandacht voor de Ark van Noach in Dordrecht is ongelofelijk groot. Ik heb net gefilmd met cameraploegen uit Dubai. Ze namen het verhaal ongelofelijk serieus en willen zelfs dat de ark naar hun toe komt!” Johan Huibers van de Ark van Noach is aan het woord...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Aandacht voor Ark van Noach explosief gestegen dankzij film NOAH'