logo Dordrecht Alles over Dordrecht...
30
nov
2009

Ark van Noach wordt nagebouwd in Dordrecht

Afbeelding bij nieuwsitem 'Ark van Noach wordt nagebouwd in Dordrecht'

DORDRECHT - Langs de N3 ter hoogte van de brug over de Beneden Merwede (Papendrechtse brug) verrijst in de 1e Merwedehaven een imposant bouwwerk van hout, dat inmiddels duidelijk de vorm van een schip heeft gekregen. Het gaat hier om een replica van de ark van Noach op ware grootte, gebouwd door Johan Huibers.

De gemiddelde Nederlander denkt misschien wel: “die man is gek”, als ze het verhaal horen van iemand, die zijn hele hebben en houden in het bouwen van een schip stopt, wat op het eerste gezicht misschien geen enkele functie of doel dient. Een ontmoeting en rondleiding over het schip doet dit idee echter snel wegebben. Hieronder het verhaal van de ark.

Binnengekomen, kijken we onze ogen uit. Het betreft een immens, grotendeels houten schip, met 6 verdiepingen, metend 140 bij 25 bij 18 meter. De ruimtes zijn allemaal nog leeg en puur voorzien van basale indeling en trappen. Hier gaat echter verandering in komen...

Na een zoektocht waarbij we Johan uiteindelijk weer beneden gekomen aantreffen (je kunt gemakkelijk iemand uit het oog verliezen op zo'n schip), neemt hij ons mee naar de bouwkeet op de voorplecht en vertelt ons over zijn drijfveer en zijn doel met dit schip, de ark.

Op de vraag wat zijn beweegredenen zijn om de ark na te gaan bouwen, antwoordt Johan dat dit gebaseerd is op zijn geloof. Hij straalt een passie en visie uit als hij vertelt dat hij graag mensen op een uitnodigende, maar vrijblijvende manier wil ontvangen en niet langs de deuren wil gaan leuren met het geloof. Dat spreekt ons wel aan. Tevens benoemt hij dat hij een brug wil slaan naar andere geloven, het zondvloedverhaal komt immers ook bijv. in de Koran voor. Daarnaast vertelt hij, dat ook voor niet-gelovigen, die het fenomeen geloof bestuderen, dit een heel vrijblijvende kennismaking kan zijn met het geloof.

Hoe komt zo'n ark eigenlijk in Dordrecht terecht, terwijl Johan zelf uit Broek Op Langedijk, Noord-Holland komt? Oorspronkelijk is Johan begonnen met de bouw van de ark in Sliedrecht, waar hij een ligplaatsvergunning voor een jaar had. Deze werd niet verlengd, omdat een ander schip op die plek gebouwd moest worden. De ark is toen in overleg tussen de burgemeester van Sliedrecht en Dordrecht, naar zijn huidige ligplaats verhuisd, waar hij nu vijf maanden ligt en tot juni 2010 mag blijven liggen.
In juni hoopt Johan de ark tevens zo ver te hebben, dat hij opengesteld kan worden voor het publiek.

Als Johan begint te vertellen over wat er allemaal in de ark komt, ontvouwt zich een beeld van een museum-themapark dat echt bijzonder en spectaculair is. Zo komt er op de voorplecht en achtersteven van de ark een amfitheater en komen er een restaurant en twee filmtheaters. Het amfitheater op de voorplecht zal als eerste gerealiseerd worden en biedt plaats voor wel 2200(!) mensen.

Wanneer bezoekers de ark binnenstappen, kunnen zij middels zgn. 'olifantenstappen' een route volgen langs allerlei spelletjes en doe-dingen om zo het verhaal van de zondvloed en de ark te leren kennen. Ook zal er een heus treintje rijden, dat bezoekers langs verschillende onderdelen rijdt, waar ook bewegende (kunst)dieren zullen rondlopen en animaties en scènes worden uitgebeeld. Er komt zelfs een heuse robotleeuw, die op eigen kracht rondloopt in de ark.

Een voorbeeld van zo'n spel is een spel met 'nisjes'. In de bijbelse versie van het zondvloedverhaal vormen deze namelijk de basis van de constructie van de ark. Je zou dit kunnen voorstellen als een soort honingratenstructuur met ruimtes van ongeveer twee bij drie meter. Plak je heel veel melkpakken aan elkaar, dan kun je hiervan een drijvend vlot maken. Zo zou ook de bijbelse ark van de buitenkant zijn gemaakt, in dit geval van houten nisjes, aan beide kanten besmeerd met pek om lekkage te voorkomen. Tevens werd hierin het voedsel voor de dieren opgeslagen.

 

Benedenruimte ark Dierendek
De onderste ruimte in de ark waar verschillende doe-dingen komen en het treintje zal rijden Het dierendek, hier komen straks echte beesten rond te lopen

Op de tweede verdieping van de ark komt een ruimte met daarin echte dieren, je kunt hierop neerkijken vanaf de vide. Op deze verdieping wordt een speciale vloer aangelegd die het schoonhouden van de dieren vergemakkelijkt.

Hierboven komt het restaurant en ook twee bioscoopzalen die ook aan veel mensen een zitplaats bieden. Deze tonen gesynchroniseerd de film 'Flatland'. Een film die gaat over tweedimensionale wezens die een bezoek krijgen van een driedimensionaal wezen. (Zie: http://www.flatlandthemovie.com/)

Op de volgende verdieping komen dan nog een aantal woningen, waar onder andere Johan zelf deels zal wonen en uiteindelijk komt er nog een vogelverblijf met vrij rondvliegende vogels.

Verder benoemt Johan nog dat er een aantal bomen tentoongesteld gaan worden, die gevonden zijn en dwars door verschillende steenkoollagen heenlopen die enkele 10.000-en jaren na elkaar gevormd zouden zijn. Op de vraag of de aarde er miljoenen dan wel miljarden jaren over gedaan heeft om zo te worden als hij nu is, antwoordt Johan kort en bondig: “Nergens op gebaseerd, veel feiten laten het tegendeel zien”. Zo noemt hij een voorbeeld over afzetting op de oceaanbodem, dat deze 1 mm. per jaar groeit. Bij de Titanic troffen mensen tijdens het zoeken 11.000 millimeter sediment aan, wat betekent dat de oceaanbodem niet ouder dan 11.000 jaar kan zijn. Dat, en veel meer van dit soort dingen zijn straks te bekijken in de ark.

Als ik Johan vraag of zijn ideeën gedragen worden door de wetenschappelijke wereld, antwoordt hij: “Nee”. Wel zegt hij dat verschillende onderzoeksresultaten van reguliere wetenschap wel steeds met dit soort zaken naar voren komen en dat hier geen antwoorden op zijn. Ook benoemt hij instellingen als 'de oude wereld', 'creaton' (Nederlands) en 'answers in genesis' (Engels) die zich hiermee bezig houden.

Een ander bijzonder en uniek aspect aan deze ark is dat hij een kustvaarderscerfiticering krijgt. Dit betekent dat de ark vanuit Nederland verschillende plekken in Europa aan kan doen. In ieder geval staat op de planning om in 2012 bij de Olympische spelen in Londen aanwezig te zijn.

Verder wordt er heel veel aandacht besteed aan brandveiligheid, want zo'n houten boot, hoewel hout niet verschrikkelijk brandbaar is, moet toch beschermd worden, zeker als er zoveel mensen komen. Zo krijgt het schip onder andere een zeer geavanceerde overdrukinstallatie en kunnen brandweerlieden daardoor veel gemakkelijker komen op bepaalde plekken waar brand is.

Ook interessant om te noemen is de biometrische identificatie bij de ingang, waardoor scores van de diverse doe-dingen c.q. spelletjes bij te houden zijn. Tevens handig voor ouders met kinderen, want voor hen zal het een uitermate educatieve omgeving zijn, als ze kwijtraken kun je ze zo weer terugvinden.

De volgende bouwfasen in de ark zijn het wind- en waterdicht maken van het schip, het brandveilig maken en het afwerken voor het eerste publiek. Er wordt gewerkt met eigenlijk slechts 4 man voltijd, echte vakmannen die het klappen van de zweep kennen want Johan heeft eerder al een kleinere versie van de ark gebouwd.
Met de opbrengsten van de kleine ark wordt de bouw van de grote gedeeltelijk gefinanciëerd. Verder drijft het project op donaties en ook op leningen.

Zal de openstelling van de ark in onze mooie stad Dordrecht plaatsvinden? Johan hoopt dat hij op de plek kan blijven liggen en het Dordtse publiek daarmee de primeur mag beleven van dit bijzondere project. Of dit allemaal doorgaat, hangt van de burgemeester af.

We lopen weer over de eenvoudige loopplank van het schip af en kijken nog even om. Wat een immens schip is het toch eigenlijk en wat een bijzonder verhaal. Het enthousiasme van Johan werkt zeker aanstekelijk en we gaan de ark dan ook zeker bekijken als hij af is!

Zie ook: www.arkvannoach.com

Foto's ark van Noach, gebouwd door Johan Huibers
   
 De vide  Kijk op de ruimte waar één van de filmzalen zal komen
De ark, zoals deze aan de eerste Merwedehaven ligt De voorplecht van de ark met daarop de bouwkeet. Hier wordt het amfitheater gerealiseerd

 

Deel dit bericht met je vrienden!

Meer actueel nieuws

01
dec

Evangelist Teun van der Weijden uit Dordrecht overleden

DORDRECHT - Evangelist Teun van der Weijden (67) stond voor de kracht van het Woord en daar voerde hij overal actie voor. Hij is zondag op 67-jarige leeftijd te Dordrecht overleden. De evangelist vond dat juist in deze tijd christelijk Nederand zich moest laten horen. Hij schreef met regelmaat open brieven en opiniërende artikelen over het belang van een opwekking in christelijk Nederland...
01
dec

Schrijfmarathon van Amnesty International

DORDRECHT - Amnesty International Dordrecht houdt op donderdag 10 december een schrijfmarathon in de Blauwe Kamer van de Stadsbibliotheek aan de Groenmarkt. Op deze Internationale Dag van de Mensenrechten kun je van 12 tot 20 uur brieven schrijven voor mensen die groot onrecht is aangedaan. Wethouder Rik van der Linden opent het evenement en zal ook de pen ter hand nemen. Als de ouders schrijven, worden de kinderen in dezelfde ruimte vermaakt...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Schrijfmarathon van Amnesty International'
01
dec

Twee Dordtenaren, Aart Alblas en majoor Den Boer, in biografie over - vertrouweling Koningin Wilhelmina - Van 't Sant

DORDRECHT – Twee Dordtenaren staan in de biografie ,,Harer Majesteits Loyaalste onderdaan”  die gaat over politieman François van ’t Sant (1883-1966). Sytze van der Zee, oud hoofdredacteur van Het Parool, is de schrijver. Geheimagent Aart Alblas (1918-1944) werd door Van 't Sant namens de geheime dienst  in 1941 van Engeland naar Nederland gestuurd om verbindingen te leggen. Na een jaar werd hij door de bezetters gevangenen genomen en uiteindelijk omgebracht in kamp Mauthausen. Aart Alblas heeft in het collectief geheugen van Dordrecht een plek gekregen en een brug op de Staart is tien jaar geleden naar hem genoemd...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Twee Dordtenaren, Aart Alblas en majoor Den Boer, in biografie over - vertrouweling Koningin Wilhelmina - Van 't Sant'
01
dec

Workshop Ontwikkelingsfasen van kinderen voor vrijwilligers

DORDRECHT / ZWIJNDRECHT - Ook in december 2015 kunnen vrijwilligers gratis speciaal voor hen opgezette trainingen volgen via het Vrijwilligershuis Drechtsteden. Deze trainingen worden door diverse organisaties in Dordrecht en Zwijndrecht aangeboden om (potentiële) vrijwilligers te ondersteunen in hun werk. Ontwikkelingsfasen van kinderen Speciaal voor vrijwilligers die werken met kinderen (4-12 jaar) geeft Margreet Rijken op maandag 14 december de workshop Ontwikkelingsfasen van kinderen. Op deze ochtend worden de  ontwikkelingsfasen van kinderen besproken...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Workshop Ontwikkelingsfasen van kinderen voor vrijwilligers'
01
dec

Wordt “Guardian Angel” van Henriëtte Kros schilderij van het jaar?

DORDRECHT - Wordt dit het “Schilderij van het Jaar”? Dit  werk  “Guardian Angel” , gemaakt door de Dordtse Dutch Master Painter Henriëtte Kros, doet mee aan de landelijke schilderwedstrijd “Schilderij van het Jaar” met in totaal 1167 inzendingen vanuit België en Nederland en is geselecteerd voor de finale! Graag wilde ze in de finale komen m.b.t. het juryrapport over de nieuwe technieken waarmee ze werkt en de te winnen expositie voor de finalisten in het prachtige Coda Museum te Apeldoorn van 12 maart tot  25 april 2016. De uitslag wordt de 15 december bekend door de vakjury op www.schilderijvanhetjaar.nl De komende tijd exposeert ze op de Art Basel in Miami met een tiental werken én in het luxe Hotel & Restau­rant De Arend­shoeve, Molen­laan 14 in Bergambacht met nog een twintigtal kunstwerken waarvan meerdere reeds prijzen gewonnen hebben! Wilt u haar graag ontmoeten; zij is op de grootste kerstmarkt van Nederland op 11,12 en 13 december aan het werk te zien op de Bomkade te Dordrecht. Meer info, of werk van haar hand kunt u vinden op www.henriettekros.nl  /078-6224134. Bij genoeg aanmeldingen zal ze naast de nieuwe cursussen die eind januari weer starten in haar atelier te Dordrecht óók cursus gaan geven bij Atelier Lijst in Beeld K5, Kadijkselaan 5 Bergambacht/ 06-51159358 ...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Wordt “Guardian Angel” van Henriëtte Kros schilderij van het jaar?'
30
nov

Vijf organisaties genomineerd voor de Dordtse Vrijwilligersprijs 2015

DORDRECHT - Repaircafé Dordrecht, Zorgboerderij De Veldlinden, Wereldkeuken, Stichting Voorlezen en Sport for Empowerment zijn genomineerd voor de Vrijwilligersprijs 2015. Van de veertig favoriete organisaties die Dordtenaren hebben aangemeld, springen zij er volgens de selectiecommissie uit. Via de website van de gemeente mocht ook het publiek een organisatie nomineren, daarbij vielen de meeste stemmen op Sport For Empowerment. Met de Vrijwilligersprijs wil het gemeentebestuur alle vrijwilligers in Dordrecht in het zonnetje zetten...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Vijf organisaties genomineerd voor de Dordtse Vrijwilligersprijs 2015'
30
nov

Tobe wenst oud-leerling Jared Grant bij de Voice of Holland veel succes

DORDRECHT - Op vrijdag 4 december staat Jared Grant in de eerste live show van The voice of Holland. Hij zit in team Borsato. Geïnspireerd door grootheden als James Brown, Michael Jackson, Stevie Wonder en Prince heeft Jared een geheel eigen sound ontwikkeld...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Tobe wenst oud-leerling Jared Grant bij de Voice of Holland veel succes'
30
nov

Stichting De Buitenwacht in de race voor nominatie Appeltjes van Oranje 2016

DORDRECHT - Stemweek start maandag 7 december om 09.00 uur. Stichting De Buitenwacht strijdt met negen andere ontmoetingsruimtes uit de regio om een plek bij de genomineerden voor de Appeltjes van Oranje 2016. Het Nederlandse publiek kan ieder jaar meestemmen op zijn of haar favoriet in de regio...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Stichting De Buitenwacht in de race voor nominatie Appeltjes van Oranje 2016'
30
nov

Vluchtelingen vertrekken naar Baarlo

DORDRECHT - Op 30 november vertrekken de 116 vluchtelingen uit de crisisnoodopvanglocatie aan de Kamerlingh Onnesweg 1. Ze gaan naar een volgende crisisnoodopvanglocatie te Baarlo in de gemeente Peel en Maasland. De locatie aan de Kamerlingh Onnesweg sluit en wordt overgedragen aan de nieuwe eigenaar. Op 30 oktober 2015 is de groep van 116 vluchtelingen gehuisvest in de opvanglocatie aan de Kamerlingh Onnesweg 1...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Vluchtelingen vertrekken naar Baarlo'
30
nov

Lijkt uw woonstraat in Dordrecht /Dubbeldam soms meer op een racebaan

Parkeren buren of bedrijven op de verkeerde plek en is veilig buitenspelen en naar school gaan voor uw kinderen niet zonder risico? Dan is het nu tijd om hiervan melding bij Meldpunt Veilig Verkeer Nederland (VVN) te maken, want er is iets aan te doen.

DORDRECHT - Parkeren buren of bedrijven op de verkeerde plek en is veilig buitenspelen en naar school gaan voor uw kinderen niet zonder risico? Dan is het nu tijd om hiervan melding bij Meldpunt Veilig Verkeer Nederland (VVN) te maken, want er is iets aan te doen! Tijdens het Politiek Café van de PvdA afgelopen juni werd duidelijk dat de verkeersonveiligheid een van de grootste ergernissen is van Dordtenaren. Zeker in buurten waar de maximum snelheid ligt op 30 kilometer per uur wordt vaak te hard gereden. Politie vertelde op de bijeenkomst dat er nauwelijks nog gecontroleerd wordt op te hard rijden door te weinig geld en mankracht. Bewoners opperden toen om zelf aan de slag te gaan. Tijdens de controle vrijdag bedienen bewoners zelf de matrixborden en laserguns...
foto bij 'Lijkt uw woonstraat in Dordrecht /Dubbeldam soms meer op een racebaan'
30
nov

Resultaat veiling groepsaankoop zonnepanelen bekend

DORDRECHT - De veiling van de groepsaankoop zonnepanelen van SamenZonneEnergie heeft een flinke korting opgeleverd voor alle deelnemers. De groepsaankoop is gestart door Zuid-Hollandse gemeenten in samenwerking met het onafhankelijk consumentencollectief iChoosr. Reeds 5.731 inwoners van Zuid-Holland schreven zich in voor deze actie...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Resultaat veiling groepsaankoop zonnepanelen bekend'
30
nov

Nieuw in het Dordrechts Museum: bijzonder stadsgezicht van Frank Boggs uit 1887

DORDRECHT - Vanaf vandaag is het schilderij ‘Porte Dordrecht (de Groothoofdspoort)’ uit 1887 van de Amerikaans-Franse schilder Frank Myers Boggs (1855-1926) in het Dordrechts Museum te zien. Het werk werd in 2013 op een veiling in Chicago gekocht en is nu gerestaureerd en van een nieuwe lijst voorzien. Het is een verrassende aanwinst voor het Dordrechts Museum die mooi aansluit bij de Dordtse stadsgezichten van Jongkind en Boudin...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Nieuw in het Dordrechts Museum: bijzonder stadsgezicht van Frank Boggs uit 1887'
30
nov

Biografie Auguste Bartholdi noemt Ary Scheffer leermeester en inspirator

DORDRECHT - Maker Vrijheidsbeeld was leerling van Ary Scheffer. Het Dordrechts Museum beschikt sinds kort over de eerste Nederlandse biografie over het leven en werk van Frédéric Auguste Bartholdi, de maker van het wereldberoemde Vrijheidsbeeld in New York. Inspirator en leermeester voor Bartholdi was de Dordtse kunstenaar Ary Scheffer...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Biografie Auguste Bartholdi noemt Ary Scheffer leermeester en inspirator'
30
nov

Muzikaal kerstspektakel van Kunstmin te zien op televisie

DORDRECHT - Dieuwertje Blok neemt een kijkje achter de schermen bij Scrooge. Donderdag 3 december om 19.20 uur is er een fragment van Scrooge te zien in het programma Landinwaarts om 19.20u op NPO2. Dieuwertje Blok bezocht met een cameraploeg van de NTR Kunstmin voor een kijkje achter de schermen bij de totstandkoming van Scrooge, het muzikale kerstspektakel van Kunstmin in samenwerking met  ToBe Jeugdtheaterschool Dordrecht en Codarts Hogeschool voor de Kunsten Rotterdam. In het programma Landinwaarts gaat Dieuwertje Blok op zoek naar parels van lokale cultuur en traditie en kwam zodoende dit Dordtse Kerstspektakel op het spoor...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Muzikaal kerstspektakel van Kunstmin te zien op televisie'
30
nov

Beter Voor Dordt stelt vragen over referendum Associatieverdrag

DORDRECHT - Op 6 april 2016 zal een raadgevend referendum plaatsvinden over het Associatieverdrag tussen de EU en de Oekraïne. Over de lokale organisatie van dit referendum bestaan nog de nodige vraagtekens. Zo is de minister voor Wonen en Rijksdienst in gesprek met de VNG over onder andere de kosten van het organiseren van dit referendum, nu het Rijk aanzienlijk minder budget beschikbaar stelt ten opzichte van reguliere verkiezingen. Sommige gemeenten hebben al aangekondigd bijvoorbeeld minder stemhokjes of stemlokalen in te richten,dat wellicht de gang naar de stembus zal ontmoedigen. Nu is er in Dordrecht nog niet veel bekend over de invulling van dit referendum...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Beter Voor Dordt stelt vragen over referendum Associatieverdrag'
29
nov

Bagijnhof 38 is vanaf woensdag 2 december nieuw adres ANWB winkel in Dordrecht

DORDRECHT – Grote affiches maken duidelijk dat de ANWB winkel aan de Spuiboulevard dicht is. Het nieuwe adres is vanaf woensdag 2 december Bagijnhof 38 in Dordrecht. Dat betekent de derde verhuizing in de laatste tientallen jaren: Via de Singel en de Spuiboulevard is de ANWB in hartje Dordrecht terecht gekomen. (bericht gemeente) Woensdag 2 december 9.15 uur: opening nieuwe ANWB-winkel Woensdag 2 december opent de nieuwe ANWB-winkel aan het Bagijnhof 38 haar deuren...
29
nov

Vijfde editie van Help Portrait Dordrecht druk bezocht

DORDRECHT - Afgelopen zaterdag vond voor de vijfde keer het evenement Help Portrait Dordrecht plaats. Van 10.00 uur to 15.00 uur werden er weer vele foto's gemaakt, dit keer in buurthuis Koloriet in Krispijn, waar 117 mensen hadden zich opgegeven om op de gevoelige plaat te worden vastgelegd. Een enthousiaste groep van fotografen visagistes en andere vrijwilligers maakte meer dan 80 portretten van mensen die het zich anders niet kunnen veroorloven. Een mooi portret is uniek en helpt velen een beter zelfbeeld te krijgen...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Vijfde editie van Help Portrait Dordrecht druk bezocht'
27
nov

Primark Dordrecht opent dinsdag 10 uur in winkelcentrum Drievriendenhof

DORDRECHT - De grote kledingzaak PRIMARK bepaalt vanaf dinsdag het beeld in de Drievrdiendenhof. Het is ook wel een herstart van een winkelcentrum. Eens stonden er huizen van de binnenstad...
27
nov

Plus Boerman verhuist begin 2017 van Land van Valk naar Leerpark

DORDRECHT - Supermarkt Plus Boerman zal begin 2017 verhuizen van het Land van Valk naar het leerpark in Dordrecht. Het is een verhuizing van enkele honderden meters.Momenteel is de supermarkt circa 700 vierkante meter groot. Het wordt het dubbele. Boerman zit nu nog op de plek waar vroerger groentewinkel Nelemans te vinden was...
27
nov

Tweede Kamer dwingt minister tot behoud van Rechtbank in Dordrecht

DORDRECHT - Zeven burgemeesters hebben de afgelopen maanden gezamenlijk opgetrokken én gevochten voor het behoud van de rechtbanken in steden. De rechtbank behoort midden in de samenleving te staan en rechtspraak behoort toegankelijk te zijn voor alle burgers. Tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Veiligheid & Justitie heeft een bijna Kamerbrede meerderheid van oppositie en coalitie gisteren een motie ingediend waarin staat dat de toegang tot het recht essentieel is...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Tweede Kamer dwingt minister tot behoud van Rechtbank in Dordrecht'
27
nov

PvdA en VSP stellen vragen aan college over herkeuringen

DORDRECHT - PVDA en VSP stellen schriftelijke vragen aan het college over (her)keuringen voor een gehandicapten parkeerkaart. Dit naar aanleiding van verontrustende berichten uit de stad, dat de gemeente een brief aan bewoners heeft gestuurd, waarin wordt opgeroepen tot een (her)keuring. Onder deze mensen zijn ook bewoners met een blijvende handicap, die niet meer geneest. Terwijl eerder wethouder van der Linden tegen de gemeenteraad had gezegd, dat mensen met een blijvende handicap - waarbij verbetering niet meer aan de orde is - niet meer herkeurd hoeven te worden. Daarnaast zijn de keuringskosten voor de mensen hoger dan in andere steden, ook in de regio. Daarvoor zou een goedkopere oplossing worden gezocht...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'PvdA en VSP stellen vragen aan college over herkeuringen'
26
nov

Bachorgel overgedragen aan Grote Kerk

DORDRECHT - Op donderdag 26 november was het een feestelijke dag voor de Grote Kerk. Vandaag werd namelijk onder grote belangstelling het fraaie Bach-orgel door Stichting Bach-orgel Grote Kerk Dordrecht officieel overgedragen aan de Grote Kerk gemeente. Het Bach-orgel is namelijk helemaal afbetaald. Tijdens de bijeenkomst hield burgemeester Brok een bijzondere toespraak en werden er composities van Johann Sebastiaan Bach gespeeld door de bekende Dordtse organist Cor Ardesch. De kosten van het nieuwe Bach-orgel bedroegen € 1.050.000 en werden bijeengebracht dankzij bijdragen en toezeggingen van bedrijven, fondsen, particulieren en de gemeente Dordrecht. Over het Bachorgel: De stichting Bach-orgel Grote Kerk Dordrecht is in 2002 opgericht om in het Mariakoor van in de Grote- of Onze Lieve Vrouwekerk van Dordrecht een barok-orgel te bouwen. Het Mariakoor is het oudste gedeelte van de kerk en biedt plaats aan 300 bezoekers.  Het barok-orgel is in meerdere opzichten anders zijn dan het hoofdorgel in de Grote kerk.  Dit in 1859 door W.H...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Bachorgel overgedragen aan Grote Kerk'
26
nov

VVV-directeur Erik Zindel, columnist Kees Thies en dichter Xuan Tran gasten bij Studio De Witt

DORDRECHT - VVV-directeur ERIK ZINDEL is zaterdag de hoofdgast bij het radioprogramma Studio De Witt. Dichter Xuan Tran is er ook net als Kees Thies die vandaag in de krant weer over hem schreef. Kees Thies over Xuan Tran NA bericht over programma as: (perbsericht RTV Dordrecht) Aanstaande zaterdag 28 november is  Erik Zindel de hoofdgast. Zindel is directeur van VVV Zuid Holland Zuid...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'VVV-directeur Erik Zindel, columnist Kees Thies en dichter Xuan Tran gasten bij Studio De Witt'
26
nov

Dubbeldammers uitgenodigd mee te werken aan nieuw Damplein

DORDRECHT - Bewoners en ondernemers van Dubbeldam ontvangen nog deze week een uitnodiging om met elkaar in gesprek te gaan over het Damplein. De bestrating van het plein is aan vernieuwing toe. Het college van burgemeester en wethouders kiest ervoor om de methode Dordt aan Zet toe te passen...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Dubbeldammers uitgenodigd mee te werken aan nieuw Damplein'
26
nov

Bibliotheekpas vervangen

REGIO - Misschien heeft u het al gemerkt: de zelfbedieningsapparaten en betaalautomaten worden vernieuwd. Hiervoor heeft u een nieuwe bibliotheekpas nodig, met een chip erin. Bent u lid van de bibliotheek? Kom dan snel langs, en laat gratis een nieuwe pas maken. Zodra u de nieuwe pas hebt, kunt u hem direct gebruiken...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Bibliotheekpas vervangen'
26
nov

Nu ook alle brandweerkazernes overgedragen naar Veiligheidsregio

DRECHTSTEDEN - De gemeenten in Zuid-Holland Zuid hebben woensdag 25 november de brandweerkazernes overgedragen aan de Veiligheidsregio. In 2013 zijn alle brandweerkorpsen in Zuid-Holland Zuid al overgegaan naar de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ). Daarmee zijn alle elementen van brandweerzorg ondergebracht bij de VRZHZ...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Nu ook alle brandweerkazernes overgedragen naar Veiligheidsregio'
26
nov

CDA bezorgd over aantal pijnpunten openbaar vervoer

DORDRECHT / SLIEDRECHT - Het CDA maakt zich zorgen over de bereikbaarheid en toegankelijkheid van het Zuid-Hollandse openbaar vervoer. De afgelopen periode ontving de fractie alarmerende berichten over verschillende ov-pijnpunten. Voor Statenlid Muzaffer Cetin aanleiding tot het stellen van vragen aan het college van Gedeputeerde Staten...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'CDA bezorgd over aantal pijnpunten openbaar vervoer'
25
nov

Geen windmolens op Groote Lindt in Zwijndrecht

ZWIJNDRECHT -In Zwijndrecht is geruime tijd de discussie gaande over windmolens op Groote Lindt. Gisteravond was de eerste avond dat de politiek in Zwijndrecht zich kon uitspreken  over de door de provincie opgelegde opgave voor 6Mw opgave aan windmolens. De provincie had de locatie keuze al bepaald op Groote Lindt. Veel bewoners waren naar het gemeentehuis gekomen om aanwezig te zijn bij de inloopavond richting politiek die daarna in de carrousel over dit onderwerp zouden spreken. Gezien het besluit van het college van B&W zou men verwachten dat bewoners, tegenstanders, opgelucht zouden zijn dat er een besluit genomen was dat in hun voordeel uitviel. Niets minder was waar gehoord de opmerkingen en opwinding gedurende het inloop deel van de avond. Niet alleen tegenstanders maar ook voorstanders waren aanwezig maar de toon was gezet. In de carrousel kwam telkens een centrale vraag bij veel raadsleden terug, heeft de provincie dit echt wel zo opgelegd en kan zij alsnog het besluit van de gemeente tenietdoen. Zelfs de antwoorden van een deskundige aanwezig was voor een aantal politici niet helder. De raad wil het toetsingskader wat nu ter discussie was gebracht voor heel Zwijndrecht van toepassing maken. De provincie is bevoegd gezag en kan de gemeente altijd overrulen.  De provincie Zuid Holland houdt de gemeente Zwijndrecht aan de afspraak om windmolens te bouwen op Groote Lindt. Als de gemeente Zwijndrecht een andere locatie aandraagt en daarbij kan aangeven dat er geen bezwaar bestaat tegen de bouw op die locatie vindt de provincie dat prima. Op één voorwaarde dat deze voor 2020  daar gerealiseerd zijn...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Geen windmolens op Groote Lindt in Zwijndrecht'
25
nov

Dordrechts Museum reeds met fijnschilder Godefridus Schalcken de wijk in

DORDRECHT – Het Dordrechts Museum zoekt soms de wijken op. Daarom gaf conservator Sander Paarlberg vanmorgen een lezing in de Ontmoetingskerk in Sterrenburg. Ruim tachtig mensen woonden een ,,voorpremière’ bij op een scherm  van de expositie die op 21 februari 2016 wordt geopend rond het werk van fijn schilder Godefridus Schalcken (1643-1706). Momenteel is hij in een museum in Keulen al te zien. Het museum gaat zo niet alleen naar de mensen toe, maar legt zo ook een basis voor meer bezoek aan het Dordrechts museum van mensen uit de wijken...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Dordrechts Museum reeds met fijnschilder Godefridus Schalcken de wijk in'
25
nov

Bootvluchteling Xuan Tran na 30 jaar als dichter in de belangstelling in Dordrecht

DORDRECHT - De Visbrug en bootvluchteling en loempia verkoper XUAN TRAN horen bij elkaar. Columnist Kees Thies schreef er al over en ook Frits Baarda heeft voor zijn boek over 111 plaatsen die je in Dordrecht gezien moet hebben ook die combinatie gemaakt. XUAN TRAN kreeg dinsdag in de Stadsbibliotheek voor de eerste keer op een Buddingh' avond een podium...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Bootvluchteling Xuan Tran na 30 jaar als dichter in de belangstelling in Dordrecht'