logo Dordrecht Alles over Dordrecht...

Ark van Noach wordt nagebouwd in Dordrecht

maandag 30 nov 2009 (laatst gewijzigd op: 13 april 2012, 14:06) Afbeelding bij nieuwsitem 'Ark van Noach wordt nagebouwd in Dordrecht'

DORDRECHT - Langs de N3 ter hoogte van de brug over de Beneden Merwede (Papendrechtse brug) verrijst in de 1e Merwedehaven een imposant bouwwerk van hout, dat inmiddels duidelijk de vorm van een schip heeft gekregen. Het gaat hier om een replica van de ark van Noach op ware grootte, gebouwd door Johan Huibers.

De gemiddelde Nederlander denkt misschien wel: “die man is gek”, als ze het verhaal horen van iemand, die zijn hele hebben en houden in het bouwen van een schip stopt, wat op het eerste gezicht misschien geen enkele functie of doel dient. Een ontmoeting en rondleiding over het schip doet dit idee echter snel wegebben. Hieronder het verhaal van de ark.

Binnengekomen, kijken we onze ogen uit. Het betreft een immens, grotendeels houten schip, met 6 verdiepingen, metend 140 bij 25 bij 18 meter. De ruimtes zijn allemaal nog leeg en puur voorzien van basale indeling en trappen. Hier gaat echter verandering in komen...

Na een zoektocht waarbij we Johan uiteindelijk weer beneden gekomen aantreffen (je kunt gemakkelijk iemand uit het oog verliezen op zo'n schip), neemt hij ons mee naar de bouwkeet op de voorplecht en vertelt ons over zijn drijfveer en zijn doel met dit schip, de ark.

Op de vraag wat zijn beweegredenen zijn om de ark na te gaan bouwen, antwoordt Johan dat dit gebaseerd is op zijn geloof. Hij straalt een passie en visie uit als hij vertelt dat hij graag mensen op een uitnodigende, maar vrijblijvende manier wil ontvangen en niet langs de deuren wil gaan leuren met het geloof. Dat spreekt ons wel aan. Tevens benoemt hij dat hij een brug wil slaan naar andere geloven, het zondvloedverhaal komt immers ook bijv. in de Koran voor. Daarnaast vertelt hij, dat ook voor niet-gelovigen, die het fenomeen geloof bestuderen, dit een heel vrijblijvende kennismaking kan zijn met het geloof.

Hoe komt zo'n ark eigenlijk in Dordrecht terecht, terwijl Johan zelf uit Broek Op Langedijk, Noord-Holland komt? Oorspronkelijk is Johan begonnen met de bouw van de ark in Sliedrecht, waar hij een ligplaatsvergunning voor een jaar had. Deze werd niet verlengd, omdat een ander schip op die plek gebouwd moest worden. De ark is toen in overleg tussen de burgemeester van Sliedrecht en Dordrecht, naar zijn huidige ligplaats verhuisd, waar hij nu vijf maanden ligt en tot juni 2010 mag blijven liggen.
In juni hoopt Johan de ark tevens zo ver te hebben, dat hij opengesteld kan worden voor het publiek.

Als Johan begint te vertellen over wat er allemaal in de ark komt, ontvouwt zich een beeld van een museum-themapark dat echt bijzonder en spectaculair is. Zo komt er op de voorplecht en achtersteven van de ark een amfitheater en komen er een restaurant en twee filmtheaters. Het amfitheater op de voorplecht zal als eerste gerealiseerd worden en biedt plaats voor wel 2200(!) mensen.

Wanneer bezoekers de ark binnenstappen, kunnen zij middels zgn. 'olifantenstappen' een route volgen langs allerlei spelletjes en doe-dingen om zo het verhaal van de zondvloed en de ark te leren kennen. Ook zal er een heus treintje rijden, dat bezoekers langs verschillende onderdelen rijdt, waar ook bewegende (kunst)dieren zullen rondlopen en animaties en scènes worden uitgebeeld. Er komt zelfs een heuse robotleeuw, die op eigen kracht rondloopt in de ark.

Een voorbeeld van zo'n spel is een spel met 'nisjes'. In de bijbelse versie van het zondvloedverhaal vormen deze namelijk de basis van de constructie van de ark. Je zou dit kunnen voorstellen als een soort honingratenstructuur met ruimtes van ongeveer twee bij drie meter. Plak je heel veel melkpakken aan elkaar, dan kun je hiervan een drijvend vlot maken. Zo zou ook de bijbelse ark van de buitenkant zijn gemaakt, in dit geval van houten nisjes, aan beide kanten besmeerd met pek om lekkage te voorkomen. Tevens werd hierin het voedsel voor de dieren opgeslagen.

 

Benedenruimte ark Dierendek
De onderste ruimte in de ark waar verschillende doe-dingen komen en het treintje zal rijden Het dierendek, hier komen straks echte beesten rond te lopen

Op de tweede verdieping van de ark komt een ruimte met daarin echte dieren, je kunt hierop neerkijken vanaf de vide. Op deze verdieping wordt een speciale vloer aangelegd die het schoonhouden van de dieren vergemakkelijkt.

Hierboven komt het restaurant en ook twee bioscoopzalen die ook aan veel mensen een zitplaats bieden. Deze tonen gesynchroniseerd de film 'Flatland'. Een film die gaat over tweedimensionale wezens die een bezoek krijgen van een driedimensionaal wezen. (Zie: http://www.flatlandthemovie.com/)

Op de volgende verdieping komen dan nog een aantal woningen, waar onder andere Johan zelf deels zal wonen en uiteindelijk komt er nog een vogelverblijf met vrij rondvliegende vogels.

Verder benoemt Johan nog dat er een aantal bomen tentoongesteld gaan worden, die gevonden zijn en dwars door verschillende steenkoollagen heenlopen die enkele 10.000-en jaren na elkaar gevormd zouden zijn. Op de vraag of de aarde er miljoenen dan wel miljarden jaren over gedaan heeft om zo te worden als hij nu is, antwoordt Johan kort en bondig: “Nergens op gebaseerd, veel feiten laten het tegendeel zien”. Zo noemt hij een voorbeeld over afzetting op de oceaanbodem, dat deze 1 mm. per jaar groeit. Bij de Titanic troffen mensen tijdens het zoeken 11.000 millimeter sediment aan, wat betekent dat de oceaanbodem niet ouder dan 11.000 jaar kan zijn. Dat, en veel meer van dit soort dingen zijn straks te bekijken in de ark.

Als ik Johan vraag of zijn ideeën gedragen worden door de wetenschappelijke wereld, antwoordt hij: “Nee”. Wel zegt hij dat verschillende onderzoeksresultaten van reguliere wetenschap wel steeds met dit soort zaken naar voren komen en dat hier geen antwoorden op zijn. Ook benoemt hij instellingen als 'de oude wereld', 'creaton' (Nederlands) en 'answers in genesis' (Engels) die zich hiermee bezig houden.

Een ander bijzonder en uniek aspect aan deze ark is dat hij een kustvaarderscerfiticering krijgt. Dit betekent dat de ark vanuit Nederland verschillende plekken in Europa aan kan doen. In ieder geval staat op de planning om in 2012 bij de Olympische spelen in Londen aanwezig te zijn.

Verder wordt er heel veel aandacht besteed aan brandveiligheid, want zo'n houten boot, hoewel hout niet verschrikkelijk brandbaar is, moet toch beschermd worden, zeker als er zoveel mensen komen. Zo krijgt het schip onder andere een zeer geavanceerde overdrukinstallatie en kunnen brandweerlieden daardoor veel gemakkelijker komen op bepaalde plekken waar brand is.

Ook interessant om te noemen is de biometrische identificatie bij de ingang, waardoor scores van de diverse doe-dingen c.q. spelletjes bij te houden zijn. Tevens handig voor ouders met kinderen, want voor hen zal het een uitermate educatieve omgeving zijn, als ze kwijtraken kun je ze zo weer terugvinden.

De volgende bouwfasen in de ark zijn het wind- en waterdicht maken van het schip, het brandveilig maken en het afwerken voor het eerste publiek. Er wordt gewerkt met eigenlijk slechts 4 man voltijd, echte vakmannen die het klappen van de zweep kennen want Johan heeft eerder al een kleinere versie van de ark gebouwd.
Met de opbrengsten van de kleine ark wordt de bouw van de grote gedeeltelijk gefinanciëerd. Verder drijft het project op donaties en ook op leningen.

Zal de openstelling van de ark in onze mooie stad Dordrecht plaatsvinden? Johan hoopt dat hij op de plek kan blijven liggen en het Dordtse publiek daarmee de primeur mag beleven van dit bijzondere project. Of dit allemaal doorgaat, hangt van de burgemeester af.

We lopen weer over de eenvoudige loopplank van het schip af en kijken nog even om. Wat een immens schip is het toch eigenlijk en wat een bijzonder verhaal. Het enthousiasme van Johan werkt zeker aanstekelijk en we gaan de ark dan ook zeker bekijken als hij af is!

Zie ook: www.arkvannoach.com

Foto's ark van Noach, gebouwd door Johan Huibers
   
 De vide  Kijk op de ruimte waar één van de filmzalen zal komen
 
De ark, zoals deze aan de eerste Merwedehaven ligt De voorplecht van de ark met daarop de bouwkeet. Hier wordt het amfitheater gerealiseerd
Deel dit artikel via je: 'Ark van Noach wordt nagebouwd in Dordrecht' delen via Twitter 'Ark van Noach wordt nagebouwd in Dordrecht' delen via LinkedIn 'Ark van Noach wordt nagebouwd in Dordrecht' delen via Facebook
© 2014 Dordrecht. Nieuwsberichten mogen niet zonder toestemming worden overgenomen.

Reacties: 0

Reactie Toevoegen

Meer actueel nieuws

30-10

Hoofdagent Dirk-Jan Grootenboer vertelt over reanimatie van een baby in Dordrecht

DORDRECHT -  De politie wil het grote publiek informeren ook over noodhulp. De Dordtse hoofdagent Dirk-Jan Grootenboer bestaan de kunst om in woorden een goede balans te vinden tussen openheid en bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Hij doet regelmatig verslag, zoals van de reanimatie van een baby: De politie site brengt het volgende bericht: ‘Ze wijzen ons naar de eettafel en daar zie ik het kindje liggen...
30-10

Nieuw bestuur PvdA: Verjongen, verbinden, verbreden

DORDRECHT - Woensdagavond 29 oktober hebben de leden van de Partij van de Arbeid Dordrecht in ‚t Dordts Genoegen aan de Voorstraat een geheel nieuw bestuur gekozen. Vol met enthousiaste vrouwen, en een man. Het bestuur wordt gevormd door: Katja Rusinovic (voorzitter, oud-raadslid), Annelies Blommers, Gerarda van der Boor, Joke Heijmans (oud-raadslid), Remco van der Sluis, Inge Stevens (ook commissielid voor de PvdA) en Viona Versluis (eveneens oud-raadslid).   Dit nieuwe bestuur heeft een open partij voor ogen waar het voor iedereen met een sociaal hart, jong en oud, leden en niet-leden aantrekkelijk is om bij aan te sluiten. De komende jaren zullen wij iedereen uitnodigen voor uiteenlopende politieke en niet-politieke bijeenkomsten en activiteiten...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Nieuw bestuur PvdA: Verjongen, verbinden, verbreden'
30-10

Dordrechts Museum toont anonieme collectie

DORDRECHT -  Het Dordrechts Museum toont een bijzondere verzameling tekeningen van Hollandse Meesters. Een anonieme verzamelaar heeft in de afgelopen dertig jaar een overzicht opgebouwd van tekeningen uit de achttiende tot en met de twintigste eeuw. De tekeningen van bekende en minder bekende kunstenaars zijn nu voor het eerst te zien. Twee eeuwen tekenkunst. "Het is echt een hele bijzondere tentoonstelling. We hebben meer dan honderd tekeningen uit één privé-collectie van ongeveer 1750 tot 1950...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Dordrechts Museum toont anonieme collectie'
30-10

ToBe feliciteert Leon Lissitza met winnen Hollandís Got Talent

DORDRECHT - Afgelopen zaterdag stond Leon tussen de 9 finalisten in het bekende TV-programma Holland’s Got Talent. Zijn uitvoering van het nummer ‘She’ van Charles Aznavour zorgde er uiteindelijk voor dat hij de felbegeerde eerste prijs won, een eigen show in Viva Las Vegas! Eerder dit jaar deed Leon ook al mee met de Big Rivers Silver Talent Show, georganiseerd door Big Rivers en ToBe cultuurcentrum. Hij zong hier een prachtige vertolking van het nummer ‘For me formidable’ wederom van Charles Aznavour. Ook hier won Leon Lissitza de eerste plaats. Het filmpje van de winnende Leon is hieronder te zien en ook op https://www.facebook.com/tobecultuurcentrum Gefeliciteerd Leon! Wij wensen je veel plezier in Las Vegas.   ...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'ToBe feliciteert Leon Lissitza met winnen Hollandís Got Talent'
30-10

Albert Schweitzer ziekenhuis tevreden met Elsevier-score

DORDRECHT - In het jaarlijkse vergelijkende onderzoek 'De Beste Ziekenhuizen van Nederland' van weekblad Elsevier en bureau SiRM, scoort het Albert Schweitzer ziekenhuis dit jaar naar tevredenheid. Het krijgt als eindoordeel drie van de vier te behalen 'bolletjes'. Dat is evenveel als vorig jaar...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Albert Schweitzer ziekenhuis tevreden met Elsevier-score'
30-10

Portretten op RTV Dordecht: Een cijfer voor je leven

DORDRECHT - Twee bekende Dordtenaren, Leendert van Pelt (89) en Gonnie Walrecht (74), zijn geportretteerd in de documentaire serie ,,Een cijfer voor je leven”.  Filmmaker Bob Entrop deed daarvan de regie en het camerawerk. De gemeente Dordrecht maakte het mee mogelijk.  Daarom krijgt RTV Dordrecht de gelegenheid om ook Dordrecht te laten zien, welk cijfer de twee Dordtenaren zichzelf geven nadat zij over hun levensweg hebben gesproken. Kapper Leendert van Pelt en lerares Gonnie Walrecht spreken zeer openhartig en met gevoel over de hoogte- en dieptepunten in hun leven.   Gonnie deed veel ontwikkelingshulp in de Dordtse Afrikaanse partnerstad Bamenda...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Portretten op RTV Dordecht: Een cijfer voor je leven'
30-10

Verleden van Dordrecht speelt ook mee bij kameronderzoek volkshuisvesting

DORDRECHT - Misschien schrijft Dordrecht ook wel mee geschiedenis in het rapport dat vandaag door een enquetecommissie van de Tweede Kamer wordt gepresenteerd over misstanden in de (sociale) volkshuisvesting. Om half twee begint de presentatie. Het eens gemeentelijk woningbedrijf van Dordrecht, opgericht pakweg vijftig jaar geleden, werd uiteindelijk onderdeel van het Rotterdamse Woonbron. Dat stak uiteindelijk 260 miljoen euro in het opknappen van het schip de Rotterdam...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Verleden van Dordrecht speelt ook mee bij kameronderzoek volkshuisvesting'
30-10

Politie ontmantelt hennepkwekerijen in Dordrecht

DORDRECHT - De politie in Dordrecht heeft op 28 oktober vier hennepkwekerijen ontmanteld. In alle gevallen was eerder informatie binnengekomen dat in de betreffende woningen mogelijk hennep verbouwd werd en werd besloten alle locaties op één dag te bezoeken. In de woningen aan de Wijnstraat, Schipbeekstraat, Houweningestraat en Huygensstraat werden kwekerijen aangetroffen die in grootte varieerden van 36 tot 235 planten. In drie van de vier gevallen was sprake van diefstal van stroom. Bij twee woningen waren verdachten aanwezig die direct  werden aangehouden: een 20-jarige man uit Dordrecht en een 54-jarige plaatsgenoot...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Politie ontmantelt hennepkwekerijen in Dordrecht'
29-10

Onze Vader in Fries in de Wilhelminakerk Dordrecht historische opening expositie

DORDRECHT - Het gebed ,,Onze Vader" zal zaterdag 1 november vanaf twee uur in elk geval in vier vreemde talen klinken in de Wilhelminakerk aan de Blekersdijk in Dordrecht. Zo wordt een expositie geopend waarin het Onze Vader meertalig is gekalligrafeerd. Piet van Huizen zal het Onze Vader op zijn verjaardag in zijn moedertaal Fries inspreken in zijn Dordtse kerk. Historisch onderzoeker Peter Dillingh beschreef de lange weg die het Fries moest meemaken om ook als taal in de kerk te worden geaccepteerd...
29-10

Ilse van Donkelaar werkt aan oprichting van stichting voorlezen in Dordrecht

DORDRECHT - Voorlezen voor iedereen die daar baat bij heeft in Dordrecht. Ilse van Donkelaar kijkt met medestanders naar de oprichting van een stichting voorlezen. Ze geeft in haar sociale netwerk daarover de volgende informatie: Initiatiefnemer/strategisch netwerker Stichting Voorlezen (i.o.) De stichting Voorlezen (i.o.) wil zich ervoor inzetten dat er meer wordt voorgelezen aan iedereen die daar baat bij heeft, zoals: kinderen uit leesarme milieus, mensen met dementie, eenzame ouderen, laaggeletterden...
29-10

Leen van Pelt en Gonnie Waldrecht in betrokken TV portret bij RTV Dordrecht

DORDRECHT - Twee bekende Dordtenaren, Leendert van Pelt (89) en Gonnie Walrecht (74), zijn geportretteerd in de documentaire serie ,,Een cijfer voor je leven”.  Filmmaker Bob Entrop deed daarvan de regie en het camerawerk. De gemeente Dordrecht maakte het mee mogelijk.  Daarom krijgt RTV Dordrecht de gelegenheid om ook Dordrecht te laten zien, welk cijfer de twee Dordtenaren zichzelf geven nadat zij over hun levensweg hebben gesproken. Kapper Leendert van Pelt en lerares Gonnie Walrecht spreken zeer openhartig en met gevoel over de hoogte- en dieptepunten in hun leven.   Gonnie deed veel ontwikkelingshulp in de Dordtse Afrikaanse partnerstad Bamenda...
28-10

In Dordrecht gesneuvelde militair wordt herbegraven op ereveld Grebbeberg

DORDRECHT - Een op het eiland van Dordrecht op 12 mei gesneuvelde militair, Gijsbert Spandonk uit Lage Zwaluwe, wordt op donderdag 30 oktober herbegraven op het Militaire Ereveld Grebbeberg in Rhenen. Dit meldt BN De Stem. Volgens het ministerie van Defensie heeft de familie de wens dat de stoffelijke resten worden bijgezet op het Militair Ereveld Grebbeberg. Tot 1948 was Spandonk begraven in Dordrecht en vervolgens in Lage Zwaluwe. Hij sneuvelde waarschijnlijk op de hoek Hugo de Grootlaan-Weeskinderendijk in Dordrecht nadat zijn eenheid door Duitsers onder vuur was genomen.   Militairen van 103 Verkenningseskadron 'Huzaren Prins Alexander' uit 't Harde dragen Spandonk donderdag naar zijn laatste rustplaats...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'In Dordrecht gesneuvelde militair wordt herbegraven op ereveld Grebbeberg'
28-10

Gemeente stelt 150.000 euro beschikbaar voor geluidsisolatie woningen rondom Energiehuis Dordrecht

DORDRECHT - Woningen aan de Noordendijk en de Biesboschstraat hebben last van geluid van activiteiten in het Energiehuis. De gemeente Dordrecht meldt dit in de begroting 2015. Het voorstel aan de gemeenteraad - die op 11 en 12 november bijeen komt - is om 150.000,- beschikbaar te stellen voor geluidsisolatie aan woningen. Eerder kwam naar buiten dat sommige geluidsactiviteiten elkaar in het Energiehuis in de weg zaten...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Gemeente stelt 150.000 euro beschikbaar voor geluidsisolatie woningen rondom Energiehuis Dordrecht'
28-10

Evangelisch Centrum Bonfire in Bonifatiuskerk gaat ook buur-woonhuis Wijnstraat 115 huren

DORDRECHT – Een huis naast de kerk waar tussen 1981 en 2013 poppodium Bibelot te vinden was, wordt weer formeel verhuurd. Het woonhuis Wijnstraat 115 in Dordrecht wordt door de gemeente verhuurd aan het evangelische (jongeren) activiteiten centrum BONFIRE dat gebruik maakt van de voormalige RK Bonifatiuskerk. Volgens de nieuwsbrief van jongerencentrum BONFIRE – vallend onder de stichting vuur en vlam - gaat het huurcontract in op 1 november. De organisatie heeft veel medewerkers en heeft zo nabij gelegen woonruimte ter beschikking gekregen. Wijnstraat 115 was vroeger  in 1981 het eerste pand dat vast zat aan poppodium Bibelot...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Evangelisch Centrum Bonfire in Bonifatiuskerk gaat ook buur-woonhuis Wijnstraat 115 huren'
28-10

Sfeervol dialoogdiner jong en oud in De Prinsemarij

DORDRECHT - Het Spectrum organiseerde in samenwerking met jongerenwerk R-Newt een dialoogdiner tussen jong en oud. In een gezellige atmosfeer maakte jongeren nader kennis met buurtbewoners en bewoners van De Prinsemarij. Tijdens het diner zijn jongeren uit Nieuw Krispijn in gesprek gegaan met bewoners van De Prinsemarij, maar ook met andere buurtbewoners uit Nieuw Krispijn. De combinatie van een heerlijk driegangenmenu gekookt door kok Alexander van Vreedonk en goede gesprekken hebben zowel de jongeren als ouderen een heerlijke avond beleefd...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Sfeervol dialoogdiner jong en oud in De Prinsemarij'
28-10

Nieuwe Website Dordtse Evangelisatie Online

DORDRECHT -  Zaterdag 15 maart 2014 was het precies 40 jaar geleden dat de Stichting Dordtse Evangelisatie werd opgericht. De Stichting Dordtse Evangelisatie verwezenlijkt haar doel en grondslag (het verkondigen van het Evangelie van Jezus Christus) in tal van activiteiten en kent vele werkgroepen. Zo rijdt de werkgroep Kinderkaravaan bijvoorbeeld al 40 jaar door Dordrecht om kinderen het evangelie te vertellen. De werkgroep Marktkraam tegenover de Hema in de binnenstad bestaat dit jaar 75 jaar, elke zaterdag bemand door christenen uit diverse kerken. De werkgroep Broodnodig staat elke dinsdagavond in de stad om soep met brood en het evangelie door te geven aan de minderbedeelden. Vanaf heden staat alle informatie van de negen werkgroepen overzichtelijk gepresenteerd op een nieuwe website www.dordtse-evangelisatie.nl  Ook voor ondersteuning en advies kunnen mensen terecht op deze website. Nieuwsgierig geworden? Bekijk de diverse filmpjes van de werkgroepen en ontdek welke activiteiten er allemaal in samenwerking met kerken en gemeenten in Dordrecht mogen plaatsvinden. ...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Nieuwe Website Dordtse Evangelisatie Online'
28-10

Het internet op in de Bibliotheek AanZet

DORDRECHT - Internet is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Steeds meer instanties vragen u om zelfstandig zaken online te regelen. Dit en het zoeken van informatie op internet is niet voor iedereen gemakkelijk. Voor wie niet handig is met computers, is dit een grote stap...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Het internet op in de Bibliotheek AanZet'
28-10

Gloednieuwe familiekamer dankzij IKEA Barendrecht

DORDRECHT - De kinderafdeling op de locatie Dordwijk van het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft een prachtige nieuwe familiekamer, kosteloos ingericht door IKEA Barendrecht. Ziekenhuisbestuurder John Taks opende de kamer samen met baby Benthe van drie weken oud en haar moeder. Taks: "Het is fijn dat bedrijven als IKEA ons helpen bij dit soort voorzieningen, die heel belangrijk zijn voor een prettig verblijf. Ons zorgbudget is vaak niet toereikend voor de finesses in de aankleding." De kamer is bedoeld voor ouders en familieleden van opgenomen kinderen, die even in een andere omgeving dan de ziekenhuiskamer willen zitten met een kopje koffie of thee...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Gloednieuwe familiekamer dankzij IKEA Barendrecht'
28-10

VVD Papendrecht blij met de mogelijkheden die Koningsdag biedt

PAPENDRECHT / DORDRECHT - Volgend jaar viert de koning in de Drechsteden “Koningsdag in nieuwe stijl”. Volgens de VVD-fractie is dit een prima gelegenheid om aan heel Nederland te laten zien wat de Papendrechtse inwoners en ondernemers te bieden hebben.   Tijdens het Oranjecongres in de grote kerk in Dordrecht werd het grote nieuws verkondigd...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'VVD Papendrecht blij met de mogelijkheden die Koningsdag biedt'
27-10

VVD wil laten kijken of de vrijdagmarkt naar woensdag 24 december kan

DORDRECHT - De gemeenteraadsfractie van de VVD vraagt het college van burgemeester en wethouders te bekijken of de vrijdagmarkt van 26 december kan worden verplaatst naar woensdag 24 december. De partij bericht daarover op de volgende wijze: Dordrecht: Stad die werkt! Dordrecht, een stad die ondernemers de ruimte wil geven om zijn artikelen te verkopen. Vooral de maand december is voor winkels en de ambulante handel een heel belangrijke periode...
27-10

Kans op derde Dordtse Stadsdichter kan onderwerp zijn bij bespreking gemeentebegroting 2015

DORDRECHT - Jan Eijkelboom en Marieke van :Leeuwen waren stadsdichters in Dordrecht. Marieke trad in het voorjaar af. Voor een nieuwe stadsdichter was geen geld mee...
27-10

Zorgboerderij heeft eerste zonnepanelen al binnen

DORDRECHT - Zorgboerderij De Veldlinden kan terugzien op een drukbezochte en succesvolle herfstmarkt. Naast de gebruikelijke activiteiten werd dit weekend ook een eigen winkeltje geopend en ging de actie “Geef de zorgboerderij nieuwe energie voortvarend van start. Ruim 600 bezoekers wisten vrijdag de weg naar de in de Dordtse Biesbosch gelegen boerderij te vinden. Net als bij tal van andere zorginstellingen is de toekomst van De Veldlinden onzeker...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Zorgboerderij heeft eerste zonnepanelen al binnen'
27-10

Gezonde spieren zijn goud waard gebleken in de nacht van 25 op 26 oktober 2014

DORDRECHT - Op meer dan 150 locaties in heel Nederland is er door duizenden mensen gesport voor kinderen met een spierziekte, met als doel zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de Stichting Spieren voor Spieren. In Utrecht maakte oud-voetballer Ronald de Boer aan het eind van de nacht de voorlopige opbrengst van € 319.600,- bekend. Dit bedrag zal de komende dagen nog verder oplopen omdat er op de verschillende locaties nog steeds geld binnenkomt.   Wintertijd Challenge bij de Sportboulevard Dordrecht Optisport heeft met 36 deelnemende sportaccommodaties in het land ruim € 50.000 euro opgehaald voor Spieren voor Spieren...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Gezonde spieren zijn goud waard gebleken in de nacht van 25 op 26 oktober 2014'
27-10

Inschrijftermijn voor Dordtse Vrijwilligersprijs verlengd

DORDRECHT - Tot 3 november kunnen inwoners van Dordrecht hun favoriete instelling, organisatie, project of groep die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het vrijwilligerswerk aanmelden voor de Vrijwilligersprijs 2014. Daarmee is de inschrijving een week verlengd. Het gemeentebestuur wil met de Vrijwilligersprijs alle vrijwilligers in Dordrecht in het zonnetje zetten. Dit jaar zijn er wederom drie mooie prijzen beschikbaar: één hoofdprijs van €2.500,-, voor de tweede plaats een bedrag van €500,- en voor de derde plaats een bedrag van €250,-. Aanmelden Kandidaten voor de Vrijwilligersprijs 2014 kunnen tot 27 oktober aangemeld worden via www.dordrecht.nl/vrijwilligersprijs...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Inschrijftermijn voor Dordtse Vrijwilligersprijs verlengd'
27-10

Koreaanse delegatie bezocht Dordrecht

Deze week brachten 16 leden van het Seoul Metropolitan Government een tweedaags bezoek aan de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid en Dordrecht

DORDRECHT - Deze week brachten 16 leden van het Seoul Metropolitan Government een tweedaags bezoek aan de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid en Dordrecht. Bij het bezoek aan de Veiligheidsregio werd onder meer ingegaan werd op de organisatie van de crisisbeheersing in Nederland en de methode voor risicobeheersing zoals ontwikkeld in de Europese projecten MiSRaR en Prisma waar de Veiligheidsregio de trekker van was. Naast het bezoek aan de Veiligheidsregio werd een bezoek gebracht aan het Falcktrainingscentrum in Dordrecht, gevestigd in Dordtse Kil III. Dit trainingscentrum, een samenwerkingsverband tussen de Veiligheidsregio en Falck, behoort tot de modernste van Europa. De tweede dag werd de delegatie op het Stadhuis ontvangen door de heer A.M.M...
foto bij 'Koreaanse delegatie bezocht Dordrecht'
26-10

Nieuwe NS-dienstregeling gunstig voor de Drechtsteden

DRECHTSTEDEN - De nieuwe NS-dienstregeling voor 2015 is bekend. Dit nieuwe ‘spoorboekje’ heeft ook voor de reiziger in de Drechtsteden een aantal verbeteringen in petto. Zo heeft de NS de zogenaamde minimumstandaard ingevoerd. Dat wil zeggen dat vanaf elk station in elke richting overdag minstens één keer per half uur een trein vertrekt...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Nieuwe NS-dienstregeling gunstig voor de Drechtsteden'
26-10

Dordtse kampeerders bemachtigen waterkavel

DORDRECHT - Drie weken lang bivakkeerden ze op een parkeerterrein, maar het is ze gelukt. De kampeerders hebben een waterkavel bij de Stadswerven in Dordrecht in de wacht gesleept. In totaal verkocht de gemeente vijf waterkavels waarop bewoners een woning mogen bouwen. Alleen de mensen die pas de laatste nacht aansloten, grepen er naast...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Dordtse kampeerders bemachtigen waterkavel'
26-10

Feestelijke opening van nieuwe radiostudio van Drechtstad FM

DORDRECHT - Dit weekeinde heeft Drechtstad FM extra lang uitgezonden om het uur extra in de nacht van zaterdag op zondag goed te besteden. Luisteraars konden niet alleen de zender horen, maar kregen ook een beeld van de nieuwe studio. Eerder kon Dordrecht.net berichten: Vooral feestelijk ging vrijdagavond Drechtstad FM vanuit de nieuwe radiostudio de lucht in. Daarvoor was een gezellige avond georganiseerd voor alle mensen, die de locale radio een goed hart toedragen...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Feestelijke opening van nieuwe radiostudio van Drechtstad FM'
26-10

Wethouder Piet Sleeking opent expositie van zestien kunstenaars uit Dordrecht in Zeeland

DORDRECHT – De verwantschap tussen Zeeland en Dordrecht krijgt voor de eerste keer duidelijk vorm met als kapstok een expositie van zestien kunstenaars uit Dordrecht. Zeeland – Dordrecht uit de kunst wordt dan ook op zaterdag 8 november om half drie geopend in Zeeland door wethouder Piet Sleeking uit Dordrecht. Hij wordt in boerderijgalerie de Osseberg nabij Sint Laurens verwelkomt door zijn collega van Veere Rene Molenaar. Addy Nieuwehuize van de Osseberg heeft in het verleden vaker kunstenaars uit Dordrecht in haar boerderijgalerie gehad en proefde de band Zeeland – Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Wethouder Piet Sleeking opent expositie van zestien kunstenaars uit Dordrecht in Zeeland'
25-10

Jan Janssen geeft tips om Dordrecht te beleven

DORDRECHT - De Jan Janssen agenda wordt nog steeds aan honderden lezers toegestuurd op de zaterdagochtend. Janssen wil zo een bijdrage leveren aan de beleving van Dordrecht. Jan houdt soms in de binnenstad in horecagelegenheden besprekingen...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Jan Janssen geeft tips om Dordrecht te beleven'