logo Dordrecht Alles over Dordrecht...

Ark van Noach wordt nagebouwd in Dordrecht

maandag 30 nov 2009 (laatst gewijzigd op: 13 april 2012, 14:06) Afbeelding bij nieuwsitem 'Ark van Noach wordt nagebouwd in Dordrecht'

DORDRECHT - Langs de N3 ter hoogte van de brug over de Beneden Merwede (Papendrechtse brug) verrijst in de 1e Merwedehaven een imposant bouwwerk van hout, dat inmiddels duidelijk de vorm van een schip heeft gekregen. Het gaat hier om een replica van de ark van Noach op ware grootte, gebouwd door Johan Huibers.

De gemiddelde Nederlander denkt misschien wel: “die man is gek”, als ze het verhaal horen van iemand, die zijn hele hebben en houden in het bouwen van een schip stopt, wat op het eerste gezicht misschien geen enkele functie of doel dient. Een ontmoeting en rondleiding over het schip doet dit idee echter snel wegebben. Hieronder het verhaal van de ark.

Binnengekomen, kijken we onze ogen uit. Het betreft een immens, grotendeels houten schip, met 6 verdiepingen, metend 140 bij 25 bij 18 meter. De ruimtes zijn allemaal nog leeg en puur voorzien van basale indeling en trappen. Hier gaat echter verandering in komen...

Na een zoektocht waarbij we Johan uiteindelijk weer beneden gekomen aantreffen (je kunt gemakkelijk iemand uit het oog verliezen op zo'n schip), neemt hij ons mee naar de bouwkeet op de voorplecht en vertelt ons over zijn drijfveer en zijn doel met dit schip, de ark.

Op de vraag wat zijn beweegredenen zijn om de ark na te gaan bouwen, antwoordt Johan dat dit gebaseerd is op zijn geloof. Hij straalt een passie en visie uit als hij vertelt dat hij graag mensen op een uitnodigende, maar vrijblijvende manier wil ontvangen en niet langs de deuren wil gaan leuren met het geloof. Dat spreekt ons wel aan. Tevens benoemt hij dat hij een brug wil slaan naar andere geloven, het zondvloedverhaal komt immers ook bijv. in de Koran voor. Daarnaast vertelt hij, dat ook voor niet-gelovigen, die het fenomeen geloof bestuderen, dit een heel vrijblijvende kennismaking kan zijn met het geloof.

Hoe komt zo'n ark eigenlijk in Dordrecht terecht, terwijl Johan zelf uit Broek Op Langedijk, Noord-Holland komt? Oorspronkelijk is Johan begonnen met de bouw van de ark in Sliedrecht, waar hij een ligplaatsvergunning voor een jaar had. Deze werd niet verlengd, omdat een ander schip op die plek gebouwd moest worden. De ark is toen in overleg tussen de burgemeester van Sliedrecht en Dordrecht, naar zijn huidige ligplaats verhuisd, waar hij nu vijf maanden ligt en tot juni 2010 mag blijven liggen.
In juni hoopt Johan de ark tevens zo ver te hebben, dat hij opengesteld kan worden voor het publiek.

Als Johan begint te vertellen over wat er allemaal in de ark komt, ontvouwt zich een beeld van een museum-themapark dat echt bijzonder en spectaculair is. Zo komt er op de voorplecht en achtersteven van de ark een amfitheater en komen er een restaurant en twee filmtheaters. Het amfitheater op de voorplecht zal als eerste gerealiseerd worden en biedt plaats voor wel 2200(!) mensen.

Wanneer bezoekers de ark binnenstappen, kunnen zij middels zgn. 'olifantenstappen' een route volgen langs allerlei spelletjes en doe-dingen om zo het verhaal van de zondvloed en de ark te leren kennen. Ook zal er een heus treintje rijden, dat bezoekers langs verschillende onderdelen rijdt, waar ook bewegende (kunst)dieren zullen rondlopen en animaties en scènes worden uitgebeeld. Er komt zelfs een heuse robotleeuw, die op eigen kracht rondloopt in de ark.

Een voorbeeld van zo'n spel is een spel met 'nisjes'. In de bijbelse versie van het zondvloedverhaal vormen deze namelijk de basis van de constructie van de ark. Je zou dit kunnen voorstellen als een soort honingratenstructuur met ruimtes van ongeveer twee bij drie meter. Plak je heel veel melkpakken aan elkaar, dan kun je hiervan een drijvend vlot maken. Zo zou ook de bijbelse ark van de buitenkant zijn gemaakt, in dit geval van houten nisjes, aan beide kanten besmeerd met pek om lekkage te voorkomen. Tevens werd hierin het voedsel voor de dieren opgeslagen.

 

Benedenruimte ark Dierendek
De onderste ruimte in de ark waar verschillende doe-dingen komen en het treintje zal rijden Het dierendek, hier komen straks echte beesten rond te lopen

Op de tweede verdieping van de ark komt een ruimte met daarin echte dieren, je kunt hierop neerkijken vanaf de vide. Op deze verdieping wordt een speciale vloer aangelegd die het schoonhouden van de dieren vergemakkelijkt.

Hierboven komt het restaurant en ook twee bioscoopzalen die ook aan veel mensen een zitplaats bieden. Deze tonen gesynchroniseerd de film 'Flatland'. Een film die gaat over tweedimensionale wezens die een bezoek krijgen van een driedimensionaal wezen. (Zie: http://www.flatlandthemovie.com/)

Op de volgende verdieping komen dan nog een aantal woningen, waar onder andere Johan zelf deels zal wonen en uiteindelijk komt er nog een vogelverblijf met vrij rondvliegende vogels.

Verder benoemt Johan nog dat er een aantal bomen tentoongesteld gaan worden, die gevonden zijn en dwars door verschillende steenkoollagen heenlopen die enkele 10.000-en jaren na elkaar gevormd zouden zijn. Op de vraag of de aarde er miljoenen dan wel miljarden jaren over gedaan heeft om zo te worden als hij nu is, antwoordt Johan kort en bondig: “Nergens op gebaseerd, veel feiten laten het tegendeel zien”. Zo noemt hij een voorbeeld over afzetting op de oceaanbodem, dat deze 1 mm. per jaar groeit. Bij de Titanic troffen mensen tijdens het zoeken 11.000 millimeter sediment aan, wat betekent dat de oceaanbodem niet ouder dan 11.000 jaar kan zijn. Dat, en veel meer van dit soort dingen zijn straks te bekijken in de ark.

Als ik Johan vraag of zijn ideeën gedragen worden door de wetenschappelijke wereld, antwoordt hij: “Nee”. Wel zegt hij dat verschillende onderzoeksresultaten van reguliere wetenschap wel steeds met dit soort zaken naar voren komen en dat hier geen antwoorden op zijn. Ook benoemt hij instellingen als 'de oude wereld', 'creaton' (Nederlands) en 'answers in genesis' (Engels) die zich hiermee bezig houden.

Een ander bijzonder en uniek aspect aan deze ark is dat hij een kustvaarderscerfiticering krijgt. Dit betekent dat de ark vanuit Nederland verschillende plekken in Europa aan kan doen. In ieder geval staat op de planning om in 2012 bij de Olympische spelen in Londen aanwezig te zijn.

Verder wordt er heel veel aandacht besteed aan brandveiligheid, want zo'n houten boot, hoewel hout niet verschrikkelijk brandbaar is, moet toch beschermd worden, zeker als er zoveel mensen komen. Zo krijgt het schip onder andere een zeer geavanceerde overdrukinstallatie en kunnen brandweerlieden daardoor veel gemakkelijker komen op bepaalde plekken waar brand is.

Ook interessant om te noemen is de biometrische identificatie bij de ingang, waardoor scores van de diverse doe-dingen c.q. spelletjes bij te houden zijn. Tevens handig voor ouders met kinderen, want voor hen zal het een uitermate educatieve omgeving zijn, als ze kwijtraken kun je ze zo weer terugvinden.

De volgende bouwfasen in de ark zijn het wind- en waterdicht maken van het schip, het brandveilig maken en het afwerken voor het eerste publiek. Er wordt gewerkt met eigenlijk slechts 4 man voltijd, echte vakmannen die het klappen van de zweep kennen want Johan heeft eerder al een kleinere versie van de ark gebouwd.
Met de opbrengsten van de kleine ark wordt de bouw van de grote gedeeltelijk gefinanciëerd. Verder drijft het project op donaties en ook op leningen.

Zal de openstelling van de ark in onze mooie stad Dordrecht plaatsvinden? Johan hoopt dat hij op de plek kan blijven liggen en het Dordtse publiek daarmee de primeur mag beleven van dit bijzondere project. Of dit allemaal doorgaat, hangt van de burgemeester af.

We lopen weer over de eenvoudige loopplank van het schip af en kijken nog even om. Wat een immens schip is het toch eigenlijk en wat een bijzonder verhaal. Het enthousiasme van Johan werkt zeker aanstekelijk en we gaan de ark dan ook zeker bekijken als hij af is!

Zie ook: www.arkvannoach.com

Foto's ark van Noach, gebouwd door Johan Huibers
   
 De vide  Kijk op de ruimte waar één van de filmzalen zal komen
 
De ark, zoals deze aan de eerste Merwedehaven ligt De voorplecht van de ark met daarop de bouwkeet. Hier wordt het amfitheater gerealiseerd
Deel dit artikel via je: 'Ark van Noach wordt nagebouwd in Dordrecht' delen via Twitter 'Ark van Noach wordt nagebouwd in Dordrecht' delen via LinkedIn 'Ark van Noach wordt nagebouwd in Dordrecht' delen via Facebook
© 2014 Dordrecht. Nieuwsberichten mogen niet zonder toestemming worden overgenomen.

Reacties: 0

Reactie Toevoegen

Meer actueel nieuws

23-07

Kerkklokken luiden in Dordrecht vijf voor vier vanmiddag de stilte in

DORDRECHT - De kerkklokken van de Grote kerk van Dordrecht zullen vandaag vanaf vijf minuten voor vier uur vijf minuten luiden. Als de klokken zwijgen , zal er in Dordrecht net als elders in Nederland een minuut stilte in acht worden genomen.   Dit alles is een teken van rouw ook in Dodrecht op het moment dat de eerste slachtoffers van de vliegramp in Oekraine terug worden verwacht in Nederland. De hoop is dat meer kerkklokken in Dordreht vijf minuten klinken vanaf vijf minuten voor vier uur. Dit zegt Hans Berrevoets in zjn verantwoordeljkheid als voorzitter van het Platform Raad van kerken Dordrecht. ,,Burgemeester Brok had als eerste het ide dat het een bijzonder gebaar is al kerkklokken in Dordrecht luiden op de dag van nationale rouw". aldus de woordvoerder van de Raad van Kerken. Het bestuur van de Grote kerk heeft de burgemeester laten weten dat de klokken vijf minuten zullen luiden op weg naar  nationale stilte om vier uur...
22-07

Woensdag 23 juli dag van nationale rouw

DRECHTSTEDEN - (Persbericht Rijksvoorlichtingsdienst) Minister-president Rutte heeft woensdag 23 juli 2014 tot dag van nationale rouw verklaard. Op deze dag komen de eerste slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 aan in Eindhoven. Dat zal gebeuren in aanwezigheid van nabestaanden. Daarnaast zullen aanwezig zijn Hunne Majesteiten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima, minister-president Rutte en vice-minister-president Asscher, vertegenwoordigers van landen waarvan slachtoffers te betreuren zijn en andere hoogwaardigheidsbekleders. Na de landing van de twee militaire vliegtuigen zal de aankomst in Nederland worden gemarkeerd met een trompetsignaal...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Woensdag 23 juli dag van nationale rouw'
22-07

Kerk de Bron in Stadspolders herdenkt omgekomen echtpaar bij vliegtuigramp boven Oekraine

DORDRECHT - Ook landelijke media besteden aandacht aan het Dordtse echtpaar dat bij de rampvlucht is omgekomen. Zo geeft de volkskrant verwijzingen naar websites, waar informatie staat over het echtpaar uit Dordrecht: Dominee Erik Schipper van de Protestantse gemeente de Bron in de Stadspolders schrijft:   Geschokt zijn we vanwege de vliegtuigramp boven Oekraïne. Maar het kwam ineens een stuk dichterbij toen doordrong dat ons gemeentelid Lianne Camfferman en haar man Anton (A. Jacobs-erf) in het vliegtuig hadden gezeten...
22-07

Nieuwe Stichting wil Stadslandbouw in Dordrecht bevorderen

DORDRECHT - Robert Klaassen is de voorzitter van de vorige week opgerichtte stichting stadslandbouw Dordrecht. Het onderwerp is actueel nu op steeds meer plekken in de stad ruimte is om groente te verbouwen.  Ook het platform duurzaamheid, dat begin 2010 werd opgericht, heeft gezorgd door een groene klimaat in de stad en de regio. Op de website van de wijken komt de stichting ook in beeld: Vorige week startte een stichting om stadslandbouw te ondersteunen. Steunpunt Drechtstadsboer heeft ook een nieuwsbrief en in het eerste nummer staan al vele activiteiten. De stichting wil stadslandbouw helpen ontwikkelen, versterken en vergroten...
21-07

Pleidooi van columnist: ,,De Jan Comijs bank in Dordrecht mag niet vergaan"

DORDRECHT - Columnist Kees Thies houdt in AD De Dordtenaar een pleidooi om de Jan Comijsbank in de Biesbosch van Dordrecht te behouden. De gemeente zegt niet voor onderhoud verantwoordelijk te zijn, maar Staatsbosbeheer ziet daarin ook geen taak. De herinneringsbank die in september 1990 werd onthuld, heeft in elk geval weer de aandacht. Kees Thies zet het persoonlijke drama van wethouder Jan Comijs, die in Dordrecht begon met de ook latere wethouder Willy Verbakel als spraakmakend opbouwwerker op een rij: Ik denk nog vaak aan het droevige einde van Jan Comijs              Langs het fietspad richting Den Engel, vlakbij de Viersprong, staan twee verwaarloosde, half afgebladderde houten bankjes met een tafel in het midden...
20-07

Eerste oogst van Groeituin Krispijn voor voedselbank Dordrecht

DORDRECHT - In Oud-Krispijn is al enige tijd ruimte voor zogeheten stadslandbouw. op plekken waar eens flats stonden.  Onno de Bruijne is één van de belangrijkste gangmakers, die in 2012 al droomde over groeituinen in Oud-Krispijn. Het was voor hem dubbel mooi dat de eerste oogst werd geschonken aan de voedselbank in ,,zijn" Buitenwacht. Een bericht van de bloeiende stichting: Vrijdag 18 juli deelde Stichting Groeituinen Dordrecht vol trots haar eerste oogst uit aan mensen die afhankelijk zijn van de Voedselbank. Veel verser kan het haast niet: 's Ochtends nog op het land, 's middags in je mand! Deze eerste 85 kroppen verse sla werden uitgedeeld bij de Buitenwacht aan de Bosboom Toussaintstraat waar een uitdeelpunt is van de Voedselbank. De Groeituinen aan de Patersweg in Oud Krispijn is voor een belangrijk deel opgericht om mensen die zijn aangewezen op de VoedIMAGE 6 de gelegenheid te bieden om, geheel gratis,  hun eigen groenten te verbouwen zodat zij daardoor minder afhankelijk worden van derden. Tekst + foto Jeroen Niemeijer   ...
20-07

Dordrecht stelt condolanceregister in voor slachtoffers vliegtuigramp in Oekraine

DORDRECHT -  De gemeente Dordrecht zal in het Stadskantoor morgenochtend (21 juli) een condolanceregister neerleggen. De leden van het college van burgemeester en wethouders zullen om negen uur tekenen. OOk in Dordrecht en omgeving wordt enorm meegeleegd met de ramp. Bericht van de gemeente Dordrecht: Condoleanceregister open voor (Dordtse) slachtoffers vliegramp   De gemeente Dordrecht opent maandag 21 juli een condoleanceregister in het Stadskantoor voor de slachtoffers van de ramp met het vliegtuig van Malaysia Airlines en in het bijzonder voor de Dordtse slachtoffers.   Dat is afgesproken na contact te hebben gehad met de familieleden van de omgekomen Dordtenaren...
20-07

Gemeente meldt : Dordrecht heeft twintig parken

DORDRECHT - De gemeente Dordrecht gaat uit van twintig parken in de stad en heeft die in een plattegrond gevangen. Daarbij is de toelichting: Dordrecht heeft wel twintig parken, dus is er vast een in de buurt. Al die parken zijn verschillend...
20-07

,,Pijn van verlies valt niet te helen, maar liefdevolle herinneringen kan niemand van me stelen"

DORDRECHT - Columnist Kees Thies beschrijft in het AD De Dordtenaar de zaken in Dordrecht met het verdriet van de ramp in Oekraine nabij. Elke dag op zijn vaste plek in de krant met ditmaal een bijzondere afronding, die blijft natrillen: Op het moment dat ik deze column schrijf (vrijdagmiddag) barst het jaarlijkse muziekspektakel Big Rivers los in Dordt en ik verheug me altijd erg op die vrijdagavonden waarop ik van podium naar podium struin om van de allerlekkerste bandjes te genieten en, belangrijker nog, om op al die plekken, vrienden en bekenden te ontmoeten. Ook weet ik dat veel stad- en streekgenoten, die op dit moment hun laatste snikhete kilometertjes rond Nijmegen afleggen, nu erg uitkijken naar die altijd weer hartverwarmende ontvangst aan de Via Gladiola. De kinderen zijn vrij, Blafmans verheugt zich, meer dan ooit, op een duik in het Wantij, ik heb tijd om de Tour te volgen en dan ligt er ook nog een vakantie op Terschelling in het verschiet...
20-07

Bram van Broekhoven stelt gulden wipkip in voor DE politieke supporter speelplek

DORDRECHT - Dordtse Politiek op TWITTER is in handen van Dordtenaar Bram van Broekhoven. Hij volgt op eigen wijze de politiek om zo de politiek bekender te maken. Hij heeft nu een prijs ingesteld: De gulden WIPKIP...
20-07

Huisarts/raadslid Kees Rovers wil debat over ouderenzorg in Dordrecht

DORDRECHT - Huisarts en raadslid voor het CDA, Kees Rovers, wil een debat over ouderenzorg in de stad Dordrecht. Hij kondigt in elk geval de komst van kamerlid Mona Keijzer in oktober aan: Rovers:   Als familiepartij vindt het CDA het vanzelfsprekend dat ouderen samen oud kunnen worden. Dat lukt niet altijd in hun bestaande woonomstandigheden als zij door lichamelijke of geestelijke achteruitgang meer zorg nodig hebben...
20-07

,,Dordtse" wethouders prijzen hun nieuwe gemeenten al aan

DORDRECHT - De twee laatste (oud) raadsleden van Dordrecht, die elders wethouder zijn geworden zijn Jacqueline van Dongen (Den Helder) en Jan Willem van Dongen (Utrechtse Heuvelrug). 'Jan Willem van Dongen, die nog in Dordrecht woont, heeft zijn vakantie onderbroken om bij een gemeenteraadsvergadering te kunnen zijn van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Hij zou volgens locale media ook het tabaksmuseum van Amerongen voorlopig voor de toekomst met subsidie open hebben gehouden, want hij rookt net als de wethouder van GroenLinks/PvdA. De vraag is of deze voor waar gebrachte feiten wel kloppen overigens, want Van Dongen bouwde juist voor D66 in Dordrecht en in de provincie Zuid Holland het beeld op van een gedegen, eerder meer saaie bestuurder.  Dat past dan goed voor iemand, die op de centen past...
20-07

Marco Boogers voor boycot voetbal WK in Rusland 2018

DORDRECHT - Technisch directeur van eredivisieclub Dordrecht, Marco Boogers, denkt aan boycot voetbal WK in 2018 in Rusland. Hij stuurde het volgende twitter bericht uit naar aanleiding van vliegramp Oekraine:   Marcoboogers @marboogers  ·  1 min Boycot WK 2018 in Rusland, Nederlandse regering incl KNVB laten we niet aan geld denken, maar aan de 194 onschuldige NL slachtoffers.   Hij stuurde eerder al vergelijkbare berichten door Ook andere voetballers zijn hiervoor zoals John van 't Schip: John van 't Schip heeft naar aanleiding van de vliegramp in Oekraïne waar Rusland mogelijk bij betrokken is een oproep gedaan om het WK van 2018 in Rusland te boycotten...
19-07

Werkzaamheden in Nationaal Onderwijs Museum door gemeente Dordrecht toegelicht

DORDRECHT - Het Nationaal Onderwijs Museum krijgt een opvallende plek in het voormalige verzekeringsgebouw de Holland. Soms lijkt er weinig te gebeuren, maar dat is schijn zo wordt op de website van het museum toegelicht: “Ze zijn al meer dan een half jaar aan het werk bij De Holland en sinds de sloop van de zijgevels is niks meer gebeurd.” Zo lijkt het wel, maar zo is het niet.  Behalve de zijvleugels zat er nog veel meer in het gebouw dat er uitgesloopt mocht worden: de 50 cm dikke Albert Heijnvloer bijvoorbeeld, alle verlaagde plafonds, alle elektriciteitleidingen en aircokanalen en allerlei muren. De kelder is bijna anderhalve meter uitgegraven, er zijn circa 100 funderingspalen de grond ingejast en er is een nieuwe keldervloer gestort. Daarnaast zijn er ook wat subtielere werken gedaan: de gevel van de verdieping is gereinigd en gerepareerd...
19-07

Kees Thies ziet in kleding gigant PRIMARK niet de redder van Drievriendehof Dordrecht

DORDRECHT - In dagblad de Dordtenaar kon de stemming in de stad Dordrecht vroeger worden afgelezen aan de rubriek ingezonden brieven. Vanaf de samenvoeging AD De Dordtenaar in 2005 is die rubriek niet  meer zo spraakmakend en opvallend. Anders hadden lezers in de stad kunnen reageren op de toekomst van winkelcentrum De Drievriendenhof, dat volgens columnist Kees Thies niet echt wordt gered door kleding gigant PRIMARK. PvdA wethouder Piete Janse verdedigde een kwart eeuw geleden komst van het moderne winkelcentrum in hartje Dordt...
18-07

Dordtse onderwijsassistente omgekomen bij vliegtuigramp in Oekraine

DORDRECHT -  Geleidelijk worden steeds meer slachtoffers uit de regio van de vliegtuigcrash in Oost-Oekraïne bekend. Ten minste zeven regiogenoten kwamen om het leven bij de vliegtuigramp. Naast de eigenaren van de Rotterdamse restaurants Asian Glories en Dim Daily en een moeder en zoon uit Maassluis, kwamen ook een onderwijsassistente van basisschool Oranje Nassau in Dordrecht en een echtpaar van tuinvereniging Helpt Elkander in Schiebroek om. Intussen is bekend dat onder de 298 slachtoffers 173 Nederlanders zijn. Een lijst met namen is nog niet vrijgegeven...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Dordtse onderwijsassistente omgekomen bij vliegtuigramp in Oekraine'
18-07

Herstelwerkzaamheden fietstunnel Dubbeldamseweg

DORDRECHT - Van 21 juli tot en met 24 juli is de fietstunnel aan de Dubbeldamseweg en de Transvaalstraat afgesloten voor fietsverkeer. De gemeente voert herstelwerkzaamheden uit aan het wegdek in de fietstunnel.   Herstelwerkzaamheden fietstunnel Dubbeldamseweg Fiets-  en bromverkeer wordt omgeleid langs de Transvaalstraat en de Eemsteijnstraat via de Dubbeldamseweg. Voetgangers kunnen nog wel gebruik maken van de tunnel via de trappen.   Bij slecht weer wordt het werk uitgesteld...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Herstelwerkzaamheden fietstunnel Dubbeldamseweg'
18-07

Feest bij speeltuin Oosterkwartier

DORDRECHT - voor vrolijke muzikale noten. Het was heel gezellig, veel kinderen en hun ouders waren gekomen. Jopie, Lenny en alle vrijwilligers: Nogmaals Van Harte Gefeliciteerd. Speeltuin Oosterkwartier is dagelijks 's middags geopend...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Feest bij speeltuin Oosterkwartier'
18-07

Minima krijgen een extraatje

DORDRECHT - Een echtpaar krijgt eenmalig €100, een alleenstaande ouder € 90 en een alleenstaande zonder kinderen € 70. De bedoeling is dat mensen met de laagste inkomens voor de kerst 2014 het extraatje krijgen. De gemeenten en/of de Sociale Verzekeringsbank zullen het extraatje uitkeren. Later dit jaar komt er meer informatie over het aanvragen en de uitbetaling...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Minima krijgen een extraatje'
17-07

Drechtstedenbestuur benoemt leden Raad van Toezicht

DRECHTSTEDEN - Nnieuwe stichting DEAL! per 1 september van start. De zes Drechtsteden en de regionale Ontwikkelingsmaatschappij Drechtsteden (ROM-D) hebben bestaande middelen en capaciteit op het terrein van acquisitie en promotie samengevoegd en ondergebracht in een nieuwe Stichting DEAL!. Deal staat voor Drechtstedelijk Economisch Acquisitie Loket. Extra banen in de regio Namens de opdrachtgevers heeft Papendrecht de nieuwe stichting in maart j.l...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Drechtstedenbestuur benoemt leden Raad van Toezicht'
17-07

'Wildzwemmer' riskeert forse boete

DRECHTSTEDEN -  Wie verkoeling zoekt tijdens het warme zomerweer, doet er volgens Rijkswaterstaat goed aan geen duik te nemen in de rivieren of kanalen in de regio. Ieder jaar komen argeloze zwemmers op dergelijke plekken om het leven, waarschuwt de organisatie. Wie toch een clandestiene duik neemt, kan op de bon geslingerd worden. De boete voor 'wildzwemmen' bedraagt 140 euro. Rijkswaterstaat slaat alarm nu de warme zomermaanden zijn aangebroken: ''Zwemmers verliezen het van de sterke stroming van rivieren, kanalen en draaikolken.'' Temperatuur Ook schuilt gevaar in de soms sterk wisselende temperatuur van het rivierwater...
Afbeelding bij nieuwsbericht: ''Wildzwemmer' riskeert forse boete'
17-07

Nieuw ontwerp voor kruising Van Baerlestraat-Krispijnseweg

DORDRECHT - De gemeente richt het kruispunt Krispijnseweg – Van Baerlestraat – Van Baerleplantsoen opnieuw in. De verkeerslichten op het kruispunt gaan weg. Hierdoor kan het verkeer beter doorrijden. Voor de gemeente is en blijft verkeersveiligheid een zeer belangrijk punt...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Nieuw ontwerp voor kruising Van Baerlestraat-Krispijnseweg'
16-07

Gijzeling kunstwerken loopt toch nog goed af

DORDRECHT / ALBLASSERDAM - De expositie van o.a. de Dordtse Henriette Kros in Vietnam, onlangs nog geïnterviewd door FM Drechtstad vanwege haar lidmaatschap aan het gilde de Dutch Master Painters, was een geweldige ervaring. Zo niet bij terugkomst, want de vracht werd niet vrij gegeven. Het probleem was een extra rekening van 3000 euro  voor de verzending van de kunstwerken bij luchtvracht i.p.v...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Gijzeling kunstwerken loopt toch nog goed af'
16-07

Energiehuis geeft minder overlast dan verwacht

DORDRECHT - Bewoners in de omgeving hebben minder overlast van het Energiehuis dan ze vooraf hadden verwacht. De komst van het nieuwe centrum voor de podiumkunsten heeft de leefbaarheid in de buurt niet veranderd. Dat blijkt uit het leefbaarheidonderzoek van het Onderzoekcentrum Drechtsteden in de buurt...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Energiehuis geeft minder overlast dan verwacht'
16-07

‘De Bibliotheek op school’ feestelijk geopend bij Kindcentrum De Driehoek

DORDRECHT - Jenaplan Kindcentrum De Driehoek in Dordrecht opende op donderdag 10 juli ‘de Bibliotheek op school’. Leerlingen en leerkrachten vormden met elkaar een slinger vanaf de ingang van de school tot aan de bibliotheek en gaven het feestelijk verpakte boek Leesletters aan elkaar door. Het boek kwam uiteindelijk bij directeur Gert Visser terecht die vervolgens het gedicht De leesletters in de bieb van Netty van Kaathoven voorlas, en het lint doorknipte...
Afbeelding bij nieuwsbericht: '‘De Bibliotheek op school’ feestelijk geopend bij Kindcentrum De Driehoek'
16-07

Dordt al in de ban van Big Rivers

DORDRECHT -  Dordrecht maakt zich langzaam op voor een heet slotweekend van het Big Rivers Festival. Zelfs hoogbejaarden worden opgewarmd. Dat gebeurt met de Silver Talent Show, een nieuw onderdeel van het festival, dat deze week op tournee is langs Dordtse verzorgingshuizen. "Als de mensen niet meer naar Big Rivers toe kunnen, dan komt het festival gewoon naar de mensen. Dat is de gedachte...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Dordt al in de ban van Big Rivers'
16-07

Eindrapport RIVM brand Shell Moerdijk: geen risico’s gezondheid mens en dier

DORDRECHT - Zoals gebruikelijk komt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na een calamiteit, waarbij zij metingen hebben verricht, met een eindrapportage. Vandaag heeft het RIVM de rapportage ‘Meetresultaten en risicobeoordeling brand Shell Moerdijk’ gepubliceerd. Hierin zijn alle meetresultaten van de brand bij Shell in Moerdijk van 3 juni jl...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Eindrapport RIVM brand Shell Moerdijk: geen risico’s gezondheid mens en dier'
16-07

Soepuitdeling in het kader van 200 jaar Koninkrijk

DORDRECHT - In 1800 richtte een aantal rijke Dordtenaren een comité op dat - in navolging van de Engelse Graaf Rumford - voedzame soep ging uitdelen aan de armen. Dat heeft het comité tot in de jaren dertig van de 20e eeuw volgehouden. Het comité bestaat nog altijd al vult het vandaag de dag haar taak wel iets anders in. Het werk van het comité omspant het hele bestaan van het Koninkrijk! Daarom hebben de AWN Lek - en Merwestreek  (vereniging van vrijwilligers in de archeologie) en Humanitas Drechtsteden het initiatief genomen om, in het kader van de viering van 200 jaar Koninkrijk, in de week van 5 oktober opnieuw op verschillende plaatsen in de stad ‚Rumfordse soep’ uit te delen...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Soepuitdeling in het kader van 200 jaar Koninkrijk'
16-07

Hoe lang staat hij er nog?

DORDRECHT - Waar gaat dit over? De DMI schoorsteen aan het Korte Kromhout in Dordrecht. Een laatste herinnering aan de vele industriële bedrijfjes die eens in het centrum van Dordrecht gevestigd waren. De Naamlooze Vennootschap Dordrechtsche Melkinrichting. Deze schoorsteen uit 1904 staat als symbool nog overeind, maar voor hoe lang nog? In 1998 was de gemeente Dordrecht nog van plan de schoorsteen te restaureren...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Hoe lang staat hij er nog?'
15-07

Leesvoorkeur en stofontwerpen Geerten Ten Bosch

DORDRECHT - Vanaf heden is in de etalage van de Dordtse speciaalzaak leesLETTERS, Vleeshouwersstraat 17, te zien welke boeken een belangrijke rol spelen in het leven van de Dordtse Geerten Ten Bosch. Zij noemt zichzelf vrije vormgever en maakt illustraties, tekeningen, theater en stofontwerpen. In 1990 kregen Anne Vegter en zij de Woutertje Pieterseprijs voor het kinderboek ‘De dame en de neushoorn’...
Afbeelding bij nieuwsbericht: 'Leesvoorkeur en stofontwerpen Geerten Ten Bosch'