Alles over Dordrecht...

Column

Sukkelzinnen (woensdag 18 mei 2016)

Afbeelding bij Column: Sukkelzinnen

Een fragment van een uitzending van onze plaatselijke omroep haalde De Wereld Draait Door. Al was de aanleiding niet zo gelukkig. Na een schietpartij op Bevrijdingsdag, met dodelijke afloop aan de Merwedestraat, werd buurtbewoners om een reactie gevraagd. Op de vraag ’Weet u iets van het slachtoffer‘ gaf een mevrouw als antwoord: ‘Al schiet je me neer, geen idee.’ Hoe toepasselijk.

Taal blijft een wonderlijk fenomeen. Soms hoor je woorden die je niet kent. Zo kwam ik pas het woord perplexiteit tegen. Nooit van gehoord. Het betekent dat je perplex staat over de complexiteit van iets. Een mooi woord eigenlijk, als je het nieuws met enige regelmaat volgt of te maken hebt met ingewikkelde regelgeving is het een mooie toevoeging aan je taalschat. En voor alle duidelijkheid, ik praatte nu niet hardop tegen mijn geliefde.

De laatste tijd ben ik gefascineerd door het woord sukkel en sukkelzinnen. Ik werd er attent op gemaakt tijdens een lezing over omgaan met klanten. Sukkelzinnen zijn van die zinnen, waarbij je als klant een enigszins verwijtend antwoord krijgt, waar je in gedachten het woord sukkel aan toe kunt voegen. Een paar voorbeelden:

‘U belt over de nieuwe televisie. Hebt u de gebruiksaanwijzing niet gelezen?’ (sukkel).

‘Zo meneer, u begrijpt niet waarom uw aankoop niet werkt’ (sukkel).

‘U mist een onderdeel, weet u dat wel zeker?’ (sukkel).

‘U zegt dat u deze factuur al heeft betaald. Weet u dat wel zo zeker? (sukkel).

Elke keer als je een antwoord krijgt, waarbij je dit woord erachteraan kunt denken, is het de vraag hoe serieus je genomen wordt als klant. Juist ja, je wordt serieus… genomen.
Het enige vervelende is dat ik mezelf ook soms betrap op een sukkelzin:
‘Oh, je vindt dit geen leuke column?’


Bert den Boer

Bert den Boer

Over de columnist:
Bert den Boer, socioloog, is zelfstandig adviseur, trainer, coach en dagvoorzitter, zie zijn website: www.bbdb.info U kunt zijn onlangs verschenen boek 'Jij ook altijd!' voor 12,95 (exclusief 2,65 portokosten) rechtsreeks bestellen via info@bbdb.info