Alles over Dordrecht...

Column

Dingen die ik niet begrijp (donderdag 18 februari 2016)

Hoe komt het dat we nu ineens zoveel beelden zien van mensen die rammelen aan de poort van een gesloten V &D vestiging. 'We' kochten er toch niet meer?

Voortaan krijgen we een keer per week in een plaatselijk krant (Dordt Centraal) een bedrijfsadvertentie gesponsord door een van de politieke partijen. De aftrap is verricht door de grootste politieke partij van deze stad. De leden zijn op de foto gegaan in de nieuwe bioscoop en paginagroot vereeuwigd, waarbij ook de naam van de bioscoop tweemaal goed in beeld is gebracht. Wie volgt? Welke partij adverteert met welk bedrijf? Of valt dit onder de dingen die ik niet begrijp?

Waarom volgen politici overigens geen workshops over evenwaardigheid in communicatie? Iedere leidinggevende weet dat als je vastloopt op de inhoud of in procedures dat je ‘onder water’ moet om op betrekkingsniveau te interveniëren. Denkt Jeroen Dijsselbloem nog weleens terug aan zijn gesprekken met Yanis Varoufakis? Einstein zei het als volgt: We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt.

Waarom wil je als je al veel geld hebt nog meer? Wat moet je als baas van een groot concern als Shell met een inkomen van 24.198.000 euro, terwijl uit allerlei onderzoek bekend is dat een jaarsalaris van boven de 2 x modaal niet meer bijdraagt aan je geluksgevoel. Unileverbaas Paul Potman, jaarinkomen slechts 9.561.421 euro, schaamt zich soms voor dit bedrag.

Waarom fietsen mensen in hun vrije tijd in het tenue van een commerciële sponsor? Wat is de aantrekkingskracht? Elk weekend rijden horden wielrenners rond in wielershirts vol merknamen. Daar is een stevige prijs voor betaald en maken zij al rijdend reclame mee, nota bene voor een bedrijf waar zij meestal niet werkzaam zijn. Is dit een bijzondere vorm van vrijwilligerswerk?

Een film op een commerciële zender wordt circa 6 x 7 minuten onderbroken voor reclame. Wie verzint er dan voor deze hinderlijke onderbrekingen een publieksprijs voor de beste commercial van het jaar? Is dit een van de verklaringen van de toename van bioscoopbezoek en de populariteit van dvd-series?

Wat is er mis met gelukszoekers? Wie van ons zoekt het ongeluk?

Hoe komt het dat clubtrouw beperkt is tot supporters en een enkele keer een trainer. De supporter blijft, de speler gaat. Waarom juichen supporters voor een voetballer die een lucratieve transfer heeft gemaakt?

Hoe komt het dat zo vaak gebruik maken van een eufemisme, de stijlfiguur waarmee iets mooier wordt voorgesteld dan het in werkelijkheid is? Zo is de poetsvrouw van weleer van werkster, schoonmaakster, huishoudelijke hulp als vanzelf veranderd in een interieurverzorgster, excuus: interieurhygiëniste. Zo kent de tegenhanger van de verfoeide plofkip namen als Hollandse kip, Kip van morgen, Nieuwe kip, Nieuwe Standaard kip. Of zijn het toch allemaal benamingen voor de sjoemelkip?

En dan nog onze worsteling met het begrip allochtoon. Dordrecht kent 120 nationaliteiten. Wanneer komen we na aanduidingen als gastarbeider, buitenlander, immigrant, medelander, nieuwe Nederlander voor erkende staatsburgers uit bij Amerikaanse-, Indische- , Belgische en Iraanse Nederlanders?

Tot slot. Wat ik vooral niet begrijp: hoe komt het toch dat niet ieder denkt zoals ik?


Bert den Boer

Bert den Boer

Over de columnist:
Bert den Boer, socioloog, is zelfstandig adviseur, trainer, coach en dagvoorzitter, zie zijn website: www.bbdb.info U kunt zijn onlangs verschenen boek 'Jij ook altijd!' voor 12,95 (exclusief 2,65 portokosten) rechtsreeks bestellen via info@bbdb.info