Alles over Dordrecht...

Column

Boer zoekt vrouw (maandag 9 februari 2015)

Vier miljoen mensen kijken wekelijks naar de televisieserie Boer zoekt vrouw. Mensen blijven ervoor thuis. Wat is het succes? De romantiek van het boerenleven? De nostalgie van de hooizolder? De weidsheid van het land of de hoeveelheid pk´s van de tractor? Geen idee of de Nederlandse canon al aan uitbreiding toe is maar die typische cultfiguur - de plattelandsboer - hoort er natuurlijk in thuis. Het succes zal een combinatie zijn van factoren. De flirt- en aftastperiode zoals deze ons wordt voorgespiegeld, beantwoordt ongetwijfeld aan heimelijke hunkeringen. Gezien de giga-kijkcijfers wordt het tijd een variant te bedenken voor die stellen die al jaren met elkaar optrekken. Het lijkt mij landsbelang dat een programma wordt gelanceerd onder de titel: Echtgenieten voor echtgenoten. Wie al heeft wat de boer zoekt, leeft in vanzelfsprekendheid en vergeet vaak wat ooit in de eigen partner werd gezocht en gevonden. Het beoogde programma is een bijzondere zoektocht naar de boer(in) naast je op de bank. Deze confronterende queeste leidt tot een voorspelbaar happy-end. Op bezoek bij je geliefde in je eigen huis. Thuiskomen bij jezelf. Zo vertrouwd en zo anders. Daarin ligt de kern van de populariteit van mijn toekomstige zondagavondhit. Zo´n programma symboliseert  toekomstig gewenst verleden. Je stelt je voor wat je in de toekomst wilt, plaatst dat naar het verleden - het huidige heden - en het geluk zit naast je op de bank. Echtgenieten voor echtgenoten doet kijkers opnieuw beseffen wat ze in huis hebben. Het maakt duidelijk dat als we niet uitkijken we vooral onderweg zijn naar morgen. Wie teveel bezig is met de dag van morgen, kijkt met een zonnebril naar de dag van vandaag.

Terug naar Boer zoekt vrouw. Het leert ons genieten van het dagelijks bestaan, maar confronteert ons ook met het verdriet van de afgewezenen. Je zult maar net gezegd hebben dat je ´m leuk vindt en even later kun je vertrekken. Het leven is geven en nemen. Hoe zit het met de nazorg? Zorgen de buren van de boeren daarvoor? Wat een programma! Hoe meer ik erover nadenk hoe enthousiaster ik word over de brede toepasbaarheid; zowel op individueel- als bedrijfsniveau. Iemand twijfelt over zijn loopbaan. Na verschillende gesprekken komt hij er achter dat íe eigenlijk een wereldbaan heeft. En hij gaat met vernieuwde energie net even anders aan de slag. Het programma is ook een prachtige metafoor voor het bedrijfsleven. Zorg dat medewerkers bewust genieten van de boer en boerin in elkaar. Kijk uit met voortdurende reorganisaties, want dat zorgt voor teveel afgewezen boeren en boerinnen. Het leidt tot samenwreking en medewrekers in plaats van bedrijfstrots en goede teamsfeer. Organiseer een zekere mate van voorspelbaarheid. Aandacht voor wat is, beantwoordt aan de heimelijke wens van mensen te kunnen genieten van wat is verworven. Het blijkt immers dat mensen die weten waar ze aan toe zijn zich gelukkiger voelen.
Hier ligt trouwens ook een kans voor het kwijnende V&D. Lift mee op dit succes: wordt exclusieve marktleider van alle Boer zoekt vrouw prullaria: van boerenservies, zakdoeken, klompen tot  minitractoren. Je kunt het zo gek niet verzinnen.


Bert den Boer

Bert den Boer

Over de columnist:
Bert den Boer, socioloog, is zelfstandig adviseur, trainer, coach en dagvoorzitter, zie zijn website: www.bbdb.info U kunt zijn onlangs verschenen boek 'Jij ook altijd!' voor 12,95 (exclusief 2,65 portokosten) rechtsreeks bestellen via info@bbdb.info