Alles over Dordrecht...

Column

Moderne luxe (vrijdag 6 september 2013)

‘ Morgen weer aan het werk. Het leven gaat verder’, hoorde ik iemand opmerken.
‘Het zit er weer op’, ‘We mogen weer’, ‘We hebben het weer gehad’, zijn zo van die opmerkingen die je deze periode opvangt. Voor de laatste waarneming geldt, dat je het dan inderdaad hebt gehad. En… tot rust gekomen?

De glazenwasser omhelst zijn smartphone met zijn nek op zijn schouder op zijn wiebelende ladder. Een fietser zonder oordopjes eh earphones is een zeldzaamheid. In kantoren zijn er inmiddels al werknemers die zich verplichten om niet meer dan drie e-mails per werkdag te versturen en maximaal twee keer per dag hun inbox te bekijken. Maar ja, als ze niet uitkijken, halen ze ’s avonds thuis de schade in. ’Het geeft me vaak zo’n rusteloos gevoel’, hoor je steeds meer mensen verzuchten. Hebt u daar soms ook last van? Wees dan gewaarschuwd, want dan ligt een nieuwe psychische aandoening op de loer; zo eentje waarvan het lijkt alsof we daar collectief last van hebben: IAD - internet addiction disorder. In de laatste aflevering van zomergasten werd een filmpje vertoond uit 1999 - http://www.youtube.com/watch?v=0u0RQk2Z1-o - waarin aan mensen wordt gevraagd of ze iets zien in een nieuwe vinding, de mobiele telefoon. In retrospectief verbazingwekkend en hilarisch, niemand wil een dergelijk ding. Niet nodig, onzin, je wilt toch niet voortdurend bereikbaar zijn. 1999!

Nu in 2013 blijkt dat mensen gemiddeld om de 3 à 6 minuten op hun smartphone kijken of er een bericht is binnengekomen. Een IAD-verslaafd meisje gaf aan dat ze haar smartphone niet bij kan houden. Elke bliep vraag actie, zelfs midden in de nacht. Ze is verslaafd aan haar inbox. Krijg ik genoeg e-mail? Houden ze nog wel van me? De constante stroom van informatie zorgt dat er geen rustpunt meer bestaat. En van deze infobesitas kun je helemaal gek worden. In 2008 en 2009 leidde dat zelfs tot een record aantal zelfmoorden onder topmanagers (die gemiddeld 500 mails per dag schijnen te ontvangen) die werden afgerekend op hun falen tijden de crisis.
Kijk dus uit voor informatie-overload. Dan speel je meteen in op een nieuwe trend: niet bereikbaar zijn is de moderne luxe.

PS Schrijver dezes bestrijdt infobesitas door te schilderen. Nieuwsgierig? Mail naar info@bbdb.info en ontvang enkele afbeeldingen.


Bert den Boer

Bert den Boer

Over de columnist:
Bert den Boer, socioloog, is zelfstandig adviseur, trainer, coach en dagvoorzitter, zie zijn website: www.bbdb.info U kunt zijn onlangs verschenen boek 'Jij ook altijd!' voor 12,95 (exclusief 2,65 portokosten) rechtsreeks bestellen via info@bbdb.info