Alles over Dordrecht...

Column

Lofspraak (donderdag 11 juli 2013)

Langs de Merwede
waar Dordrecht het water kust
drijven mijn dromen (Edjo Frank)

In maart schreef ik een column over haiku´s met de belofte er op terug te komen. Op eigen wijze. Wat overkomt Dordrecht deze zomer? Toen Villa Augustus de poorten opende, of beter gezegd haar tuin ten toon spreidde, vonden velen dit een on-Dordtse locatie. Op dit moment bruist, zindert en tintelt Dordrecht op cultureel gebied als nooit tevoren. De Dordtse boekenmarkt met 75.000 bezoekers, het ZomerParkFeest Wielwijk met 8.000 bezoekers, het Big Rivers Festival kent 80 acts uit binnen- en buitenland. Zes weken lang is het Groothoofd tijdens de weekenden met de kunstmanifestatie Place d’Ary met kunst, film en muziek een plek waar het goed toeven is. Met enige regelmaat draaien er films in de museumtuin. Dan hebben we nog de maandagavonden met volop muziek in het Wantijpark. DordtYard, musea en de ark van Noach nodigen uit tot bezoek. Het Energiehuis is een boeiende cultuurtempel, bioscoop The Movies opent begin september. En of het niet genoeg is: schouwburg Kunstmin wordt opgeknapt, het Hof staat in de steigers, een volgende megabioscoop met maar liefst zes zalen en 1200 stoelen staat gepland. En overal en nergens nog tal van kleinschalige activiteiten. Kortom: voor elk wat wils. Als toegift is er op allerlei plekken prachtig uitzicht op het water.

Dordrecht is mijn stad
bejubeld en verketterd
de geur van water! (Mary Ruisch)

Ben je de drukte zat, zoek dan de mooie uitzichten op buiten de stad. Ga vanaf de kop van ’t land richting het natuurpad. Al lopend krijg je aan je linkerhand een weids uitzicht voor ogen. Paarden grazen op een grote strook land, dat regelmatig onder water loopt. Vogels fourageren. Daarachter ligt de rivier de Merwede. Horizonvervuiling ontbreekt. Het is een eeuwenoud uitzicht, waardoor je stilstaat in de tijd.

Het leven vertraagt
stilstaand geuren opsnuiven
intens aanwezig (Francien Bruggink)


Of pak de fiets, want het leven is mooi en vol nostalgie als je op een zomerdag door de Alblasserwaard fietst. Hazen, fazanten, ooievaars, reigers, koeien, lammetjes, kieviten, een buizerd, biddende torenvalkjes, sloten vol kikkers. Het vertoont zich allemaal, in een landschap met bermen vol koolzaad. De kleur geel overheerst, zo ver je kunt kijken.
Er is genoeg te doen en te zien deze zomer, en als je het echt niet meer weet:

Schilder dan woorden
op papier en leg ze in
de zon te drogen (vrij naar Jan Wessels)


Bert den Boer

Bert den Boer

Over de columnist:
Bert den Boer, socioloog, is zelfstandig adviseur, trainer, coach en dagvoorzitter, zie zijn website: www.bbdb.info U kunt zijn onlangs verschenen boek 'Jij ook altijd!' voor 12,95 (exclusief 2,65 portokosten) rechtsreeks bestellen via info@bbdb.info