Alles over Dordrecht...

Column

We hebben het gehad (dinsdag 20 december 2011)

We hebben het gehad

 

We zitten in de fase van ‘beste mensen, beste wensen.’ Ik wil graag alert, integer, aandachtig, bewust, vol empathie en medeleven anderen welgemeend de hand schudden om zodoende uit de vanzelfsprekendheden en algemeenheden te blijven. Gestaltmethodiek heeft mij ooit het belang van aandachtig in het hier-en-nu zijn geleerd en toch… betrap ik me er soms op gedachteloos iemand iets te wensen. Als ik niet uitkijk, ben ik vooral vol aandacht als ik iemand iets toewens. De automobilist die plassenrijdend mij al fietsend in de regen een natte broek bezorgt, een op de automatische piloot functionerende callcentermedewerker.


Een onlangs opgedane ervaring maakt echter alles anders. Wat is het geval. In het weekend loop ik met een goede vriend zo’n anderhalf uur hard. We doen een rondje Kop van ’t Land. Voordat ik dat doe, eet ik een banaan. Een ideale snack, want in bananen zit veel suiker en zetmeel. Bovendien bevatten bananen veel koolhydraten en mineralen zoals kalium, ijzer en fosfor en vitamine A, B6 en C. Bananen bevatten het meeste kalium en vitamine B6 van alle fruitsoorten die er zijn. Dus je kunt je lege maag vullen met een banaan en als je een beetje uitgeslapen bent zonder problemen gemakkelijk anderhalf uur al hardlopend gààn met de banaan. Nu kwam ik er enkele weken geleden achter, dat ik van tevoren wel aan mijn banaan had gedacht, maar om de een of andere reden vergeten was deze daadwerkelijk te consumeren. Liep ik anders, ging het minder, kreeg ik last van hongerklop onderweg? Niets van dat alles. In gedachten had ik er één gegeten, in werkelijkheid niet en het resultaat was hetzelfde als altijd: naast een lichtelijke vermoeidheid een goed gevoel.

Sindsdien is mijn leven compleet veranderd. Nadenkend over mijn aanleg voor autosuggestie heb ik de lijn rigoreus doorgetrokken op alle vlakken van mijn leven. Tegenwoordig bedenk ik iets zonder het vervolgens te doen, omdat ik het in gedachten al heb gedaan. Mijn vrije tijd is daardoor explosief toegenomen. Ik heb ook het gevoel dat ik heel veel doe, terwijl ik in feite op mijn lauweren rust. Als we deze gedachte-exercitie doortrekken, hoeven wij dus niets meer, want in gedachten hebben we het al gedaan. We hebben het gehad krijgt een verstrekkende andere betekenis. Neem de crisis, die hebben we dus gehad.

Kortom: koop een banaan. De weldadige rust die deze ongetwijfeld uitstraalt, zorgt de komende periode voor welverdiende rust. Geniet ervan.

 


Bert den Boer

Bert den Boer

Over de columnist:
Bert den Boer, socioloog, is zelfstandig adviseur, trainer, coach en dagvoorzitter, zie zijn website: www.bbdb.info U kunt zijn onlangs verschenen boek 'Jij ook altijd!' voor 12,95 (exclusief 2,65 portokosten) rechtsreeks bestellen via info@bbdb.info